G4Media.ro

Lista faptelor: Ce știm despre operațiunile Rusiei de interferență în alegerile din…

G4Media.ro

Lista faptelor: Ce știm despre operațiunile Rusiei de interferență în alegerile din Statele Unite – Alliance for Securing Democracy

Operațiunile de interferență ale Rusiei împotriva Statelor Unite în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 au fost vaste și complexe, se arată într-un material publicat de Alliance for Securing Democracy. Interferența Rusiei a vizat atât alegătorii de dreapta, cât și pe cei de stânga cu scopul de a exacerba tensiunile și conflictele deja existente în societate, se arată în același material.

Redăm în continuare articolul integral tradus în limba română:

„Operațiunile de interferență ale Rusiei împotriva Statelor Unite în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 au fost vaste și complexe. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorul special Mueller, Departamentul de Justiție, Comunitatea de Intelligence și Comisia pentru Intelligence din Senat în cursul investigațiilor pe care le-au derulat. Guvernul rus a desfășurat o campanie bine documentată și susținută pentru a slăbi Statele Unite, folosind tactici și instrumente multiple, deteriorând democrația noastră și divizând cetățenii. Campania continuă și astăzi.

Este important să conștientizăm și să cunoaștem amenințarea, dar nu este și suficient. Este la îndemâna liderilor noștri politici să acționeze bipartizan pentru a împiedica atacurile autoritariste și pentru a le răspunde. Alianța pentru Securitatea Politicii Democratice sugerează o cale de a combate aceste amenințări, nu doar pentru guvern, ci și pentru alți piloni ai societății noastre democratice – sectorul privat, incluzând companiile de tehnologie, organizațiile media și organizațiile din societatea civilă. Fiecare dintre noi trebuie să facem ce ne stă în putință pentru a apăra democrația interferențele străine.

Faptele

  • Comunitatea de Intelligence a Statelor Unite a publicat un raport declasificat în care se precizează că Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale americane din 2016. Raportul descrie o strategie care a combinat operațiuni de infiltrare a agenților cu eforturile deschise ale guvernului rus și a proxi-urilor de a polariza și mai mult discursul public din Statele Unite și de a submina integritatea procesului electoral. Raportul propriu al Comisiei bipartizane pentru Intelligence din Senat a confirmat aceste informații.
  • Operațiunile de dezinformare ale Rusiei în 2016 au vizat atât dreapta politică, cât și stânga, senatorii republicani Ted Cruz și Marco Rubio, activiștii Black Lives Matters, cât și membrii mișcării secesioniste din Texas și California numărându-se printre principalele ținte. Scopul Rusiei a fost acela de a exacerba diviziunile deja existente în țară pentru a destabiliza democrația noastră.
  • Campaniile Rusiei de pe rețelele de socializare nu au fost executate numai de boți (roboți) – ofițeri de informații ruși au fost printre cei care au propagat mesaje în spațiul online american. Americani reali au luat parte fără să știe la proteste îndreptate împotriva altor americani, crezând că sunt organizate de alți americani. De fapt, cu toții au fost manipulați prin rețelele de socializare de operațiunile guvernului rus aflat la mii de kilometri depărtare.
  • Activitățile guvernului rus, incluzând campaniile de dezinformare, susținute prin televiziunile de stat și eforturile sofisticate de pe rețelele de socializare, au continuat mult după ziua alegerilor din 2016. Actul de punere sub acuzare a Agenției pentru Cercetare a Internetului (IRA), sponsorizată de guvernul rus, al Departamentului de Justiției din octombrie 2018, a arătat că bugetul IRA a crescut cu 70% între 2016 și 2018. Aceasta demonstrează că interferența autoritaristă nu a început și nu s-a terminat cu o anumită rundă de alegeri. Este o provocare continuă.

Interferența Rusiei prin numere

  • 12 ofițeri ai agenției de spionaj militar al Rusiei (GRU) au fost puși sub acuzare pentru hacking împotriva Comitetului Național Democratic și campaniei lui Clinton, mai târziu descoperindu-se că astfel s-au furat informații care au fost transmise apoi prin proxi-uri și intermediari ca WikiLeaks
  • 14 cetățeni ruși puși sub acuzare pentru finanțarea, direcționarea și participarea la campanii în mediul online, al căror obiectiv a fost acela de a influența opinia publică prin intermediul Agenției pentru Cercetare a Internetului (IRA).
  • 3 companii rusești puse sub acuzare pentru legături cu operațiunile de dezinformare conduse de IRA
  • 1 cetățean rus pus sub acuzare pentru încercarea de a stabili căi de comunicare politică subversive, fără a declara că este un fost agent de informații
  • Conținutul distribuit de IRA a ajuns la 126 milioane de utilizatori Facebook, în timp ce același conținut a adunat 185 de milioane de like-uri pe Instagram, iar tweet-urile generate de IRA au fost distribuite de 31 de milioane de ori
  • IRA a dispus de un buget de 35 milioane de dolari între ianuarie 2016 și iunie 2018, crescând în fiecare an
  • 66 de mii de dolari cheltuiți de IRA pentru anunțuri pe Facebook și Instagram între ianuarie 2018 și iunie 2018, arătând că interferența din 2016 a fost numai un preludiu al acțiunilor viitoare.

Articolul în limba engleză este disponibil aici: Fact Sheet: What we know about Russia’s interference operations

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Republicanii sunt acum cu Rusia. Oamenii din agenţii ar putea apăra SUA, dar nu îi lasă slugile trumpiste care conduc astăzi acele agenţii.

    • Amice, esti idiotul satului :))) după cum probabil ai citit, dar ma îndoiesc, niciun cetățean american nu a fost pus sub acuzare de zeul muller. Așa ca latră pe la alte 2087 de porti 🙂

    • „A longtime Republican consultant and lobbyist, Mr. Manafort served on the Trump campaign from March until August 2016, including three months as chairman. He was convicted of financial fraud and conspiracy in connection with consulting work on behalf of pro-Russian political figures in Ukraine and was sentenced to a total of seven and a half years in prison.”

      In orice alt deceniu, un președinte SUA al cărui sef de campanie e condamnat pentru conspirație pro-rusa, era discreditat pe viață. Dar, bine ati venit in epoca Trump, acest Caligula contemporan.

  2. Sa fim totusi cinstiti pana la capat: cu sau fara amestec rusesc, democratii americani oricum se discrediteaza masiv si singuri .

    De ex., nu rusii au nascocit prostii epocale gen circul facut de democrati cu audierea judecatorului Kavanaugh, in urma caruia republicanii pur si simplu au dat mai bine din perspectiva omului obisnuit.