Lista miniștrilor Sănătății care au fost vizați de anchete penale / Sorina Pintea, singura condamnată, dar sentința încă nu e definitivă
De-a lungul timpului, mai mulți miniștri ai Sănătății au făcut obiectul unor anchete penale. Unii dintre ei au fost condamnați, alții achitați, în timp ce unele dosare sunt încă în curs. G4Media vă prezintă o sinteză a anchetelor penale care au vizat miniștrii Sănătății.
Fost ministru al Sănătății în 2003, în Guvernul PSD condus de Adrian Năstase, chirurgul Mircea Beuran (PSD) a fost acuzat că a luat mită, în 2018, pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar pe perioadă determinată. Potrivit procurorilor anticorupţie, Mircea Beuran – preşedinte, la acea vreme, al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al Disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – ar fi primit suma de 10.000 de euro de la un medic pentru a asigura ocuparea, de către acesta, a unui post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În iulie 2023, Beuran a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București.
Eugen Nicolăescu (PNL), fost ministru al Sănătății între 2007 și 2008, în guvernul Tăriceanu, a fost cercetat, în 2010, de Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat Parchetul să facă cercetări în cazul său pentru fals în declaraţiile de avere. Ancheta ANI se referea la unele donaţii pe care liberalul le-a primit şi folosit pentru plata unor materiale promoţionale în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2008, sume care nu s-au regăsit însă în declaraţia sa de avere de atunci. În cele din urmă, dosarul a fost clasat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Nicolae Bănicioiu (PSD, la acea vreme), fost ministru al Sănătății în perioada 2014-2015, a fost implicat în mai multe anchete penale legate de gestionarea pandemiei de gripă din 2009, achiziția de vaccinuri antigripale, luare de mită și trafic de influență. El a fost achitat, recent, pe motiv că fapta nu există, de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care a fost acuzat că a primit aproape 800.000 de euro mită de la oameni de afaceri, în legătură cu numirea unor manageri de spital şi derularea unor contracte din bani publici.
Ministru al Sănătății în guvernul Ponta 3, Nicolae Bănicioiu a fost urmărit și în cel de-al doilea dosar Colectiv, care a vizat cercetarea condițiilor în care responsabilii statului român au acționat după incendiul din octombrie 2015. Dosarul a fost însă clasat, astfel că Nicolae Bănicioiu și managerii de spital care n-au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnare penală.
Sorina Pintea (PSD), ministru al Sănătăţii numit în 2018 și demisă odată cu căderea, prin moțiune de cenzură, a cabinetului Dăncilă, a fost condamnată, în aprilie 2024, la 3 ani şi 6 luni cu executare, pentru luare de mită, printr-o sentinţă pronunţată de Tribunalul Cluj. Sentința nu este definitivă.
În februarie 2020, procurorii DNA au reținut-o pe Sorina Pintea pentru luare de mită, în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, aceasta, în calitatea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”. Contractul a fost încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Florian Bodog (PSD), medic, ministru al Sănătății în guvernele Grindeanu și Tudose, a fost cercetat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri, într-un dosar privind menținerea unei consiliere personale în funcție, deși aceasta nu a prestat nicio activitate. El a scăpat de condamnare în urma prescrierii faptei, achitând integral și prejudiciul de 75.000 de lei constatat în dosar.
Florian Bodog a rămas, în 2019, fără titlul de doctor în Management după ce Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat verdictul că acesta și-a plagiat teza de doctorat.
Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății în 2016 și apoi în 2020-2021, a fost pus sub urmărire penală, în decembrie 2023, pentru abuz în serviciu, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, dosar în care mai sunt cercetați fostul premier PNL Florian Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă (USR). Ei sunt acuzați că au achiziționat, în pandemie, un număr mult mai mare de vaccinuri anti-Covid decât ar fi avut nevoie România.
Context. Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (PNL) este anchetat de DNA pentru luare de mită de la pacienți, sub formă de sume mici de bani sau produse agricole, au declarat, joi, surse G4Media. Procurorii ar avea peste 100 de acte materiale în acest caz. La perchezițiile efectuate de către DNA Iași ar fi fost găsite și înregistrări video care îl prezintă pe Tătaru în timp ce ar lua mită, spun sursele G4Media. Acesta urmează să fie audiat de procurori. În ultima sa declarație de avere apare că deține două apartamente, conturi bancare și împrumuturi în valoare totală de peste un milion de lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank