Lista piloților care au scris istorie în Formula 1 chiar și atunci când echipele lor n-au câștigat titlul de la constructori
Max Verstappen are un avantaj de 52 de puncte în fruntea ierarhiei piloților din Formula 1 cu șase Mari Premii înainte de finalul sezonului din Formula 1. La constructori, RedBull nu o duce chiar atât de bine, echipa austriacă fiind prinsă în ierarhie între McLaren (lider) și Scuderia Ferrari. De-a lungul timpului, doar zece piloți au triumfat atunci când echipele lor nu s-au impus la constructori. Printre aceștia, legendarii Nelson Piquet și Michael Scumacher.
Michael Schumacher, Lewis Hamilton și Max Verstappen au câștigat titlul mondial din Formula 1 chiar și atunci când echipa lor nu s-a impus la constructori
În istoria Formulei 1, doar zece piloți se pot lăuda că au câștigat titlul mondial chiar și în sezoane în care echipele lor nu au triumfat și la constructori.
Mike Hawthorn a deschis lista în 1958, atunci când a cucerit titlul mondial din Formula 1 alături de Ferrari, dar campioană la constructori a ieșit Vanwall.
Jackie Stewart s-a încoronat campion în Marele Circ în sezonul 1973 alături de Tyrrell, în timp ce Lotus a avut câștig de cauză la constructori.
James Hunt și-a trecut numele pe lista campionilor din Formula 1 în 1976 alături de un monopost McLaren, iar marea rivală Ferrari a cucerit laurii la constructori.
Nelson Piquet a câștigat titlul mondial alături de Brabham în 1981, la capătul unui sezon în care Williams s-a impus la constructori.
De asemenea, tot Nelson Pique a repetat episodul, dar două sezoane mai târziu, în 1983. Brabham l-a ajutat să triumfe la piloți, în timp ce Ferrari a cucerit laurii la constructori.
Pique este de altfel, cel puțin până în prezent, singurul pilot din istoria Formulei 1 care a cucerit două titluri mondiale în sezoane în care echipa lui nu s-a impus la constructori.
În 1982, Keke Rosberg a ieșit campion mondial la piloți alături de Williams, în timp ce Ferrari a fost prima la final de stagiune în ierarhia constructorilor.
Alain Prost este următorul pe lista scurtă: a cucerit titlul mondial într-un monopost McLaren, iar Williams s-a impus la constructori în 1986.
Legendarul Michael Schumacher a câștigat primul din cele șapte titluri mondiale alături de Benetton, în 1994. La capătul acelui sezon, Williams s-a impus în ierarhia constructorilor.
În 1999, Mika Hakkinen a câștigat al doilea titlu de campion mondial alături de McLaren, iar rivala Ferrari s-a impus la constructori.
Lewis Hamilton se află și el pe această listă selectă grație titlului mondial cucerit în 2008 într-un monopost McLaren. La capătul acelui sezon, Ferrari s-a impus la constructori.
În fine, ultimul pe listă este Max Verstappen. Olandezul i-a suflat lui Lewis Hamilton titlul mondial din 2021 în ultimul tur de pistă al Marelui Premiu de la Abu Dhabi. RedBull a dat campionul mondial, în timp ce Mercedes s-a impus la constructori.
Dacă va reuși să se impună și în acest sezon (și este în continuare mare favorit), iar RedBull nu va triumfa la constructori, atunci Max Verstappen va deveni doar al doilea pilot (după Nelson Pique) care să cucerească două titluri mondiale în sezoane în care echipa sa nu a fost campioană.
Cum arată în prezent ierarhia piloților în sezonul 2024 al Formulei 1
1 Max Verstappen (RedBull) 331 puncte
2 Lando Norris (McLaren) 279
3 Charles Leclerc (Ferrari) 245
4 Oscar Piastri (McLaren) 237
5 Carlos Sainz (Ferrari) 190
6 Lewis Hamilton (Mercedes) 174
7 George Russell (Mercedes) 155
8 Sergio Perez (RedBull) 144 etc
Cum arată ierarhia constructorilor
1 McLaren 516 puncte
2 RedBull 475
3 Ferrari 441
4 Mercedes 329 etc.
Marile Premii care au rămas de disputat până la finalul sezonului 2024 din Formula 1
SUA (Austin) / 20 octombrie
Mexic / 27 octombrie
Brazilia / 3 noiembrie
Las Vegas / 23 noiembrie
Qatar / 1 decembrie
Abu Dhabi / 8 decembrie
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank