G4Media.ro

Lista proceselor care se rejudecă de la zero sau au fost suspendate…

Lista proceselor care se rejudecă de la zero sau au fost suspendate ca urmare a deciziei CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie: Hrebenciuc, Şova, Ghiţă se rejudecă /Ponta, Vâlcov, Niţă, Udrea, suspendate

Decizia CCR privind lipsa completurilor de fond de trei judecători specializate pe corupţie de la Înalta Curte produce deja efecte. Unele procese se rejudecă de la zero, altele au fost suspendate ca urmare a sesizării Curţii de justiţie a UE (CJUE), în funcţie de magistraţii din completuri.

Unii dintre judecători, precum vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir, sunt de părere că decizia CCR trebuie pusă imediat în aplicare, au anulat sentinţele de condamnare şi au dispus rejudecarea proceselor de la zero.

Alţi judecători, precum fostul vicepreşedinte al ÎCCJ, Ionuţ Matei, consideră că se impune chestionarea CJUE dacă trebuie să aplice decizia CCR întrucât sunt afectate interesele financiare ale Uniunii Europene. În acest caz, procesele au fost suspendate până când se pronunţă CJUE.

G4media.ro vă prezintă mai jos lista procesleor care se rejudecă şi a celor care au fost suspendate ca urmare a deciziei CCR.

Procesele care se rejudecă de la zero

Viorel Hrebenciuc
Fostul sforar al PSD a primit o condamnare de 2 ani cu executare în primă instanţă pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor de păduri. DNA a declarat apel, însă calea de atac a fost retrasă de şeful Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, Gheorghe Stan zis Geani, actual judecător la CCR. SIIJ avea competenţă pentru că în dosar era implicat şi un magistrat. Prin retragerea apelului, sentinţa de achitare a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a celorlalţi inculpaţi a rămas definitivă. Procesul a continuat doar în cazul lui Viorel Hrebenciuc, întrucât şi el a declarat apel. Acum, completul de 5 judecători care judeca apelul lui Hrebenciuc a decis rejudecarea procesului de la zero, întrucât fostul deputat PSD a fost condamnat la fond de un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie.

Un alt proces care se rejudecă este cel al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă şi al fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Cei doi au fost achitaţi la fond, însă acum completul de apel a decis că sentinţa de achitare trebuie anulată pentru că a fost dată de un complet nespecializat în judecarea dosarelor de corupţie. Procesul se va rejudeca de la zero, de această dată de către un complet specializat pe corupţie.

Un alt dosar care se rejudecă este cel al fostului deputat liberal, Mircea Roşca. La fond, el fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Şi procesele fostului ministru PSD, Dan Şova, al omului de afaceri Horia Simu şi al fostului şef al Fiscului, Şerban Pop, se rejudecă de la zero. Cei trei au beneficiat şi de decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de apel de cinci judecători. Sentinţele definitive de condamnare au fost anulate, ei au fost eliberaţi din puşcărie, iar apelurile se rejudecau.

Prin urmare, au scăpat de condamnarea definitivă din apel ca urmare a deciziei CCR privind completurile de cinci judecători şi, acum, au scăpat şi de condamnarea de la fond ca urmare a deciziei CCR privind completurile de trei judecători. Şova avea 3 ani cu executare, Simu, 4 ani, iar Pop, 5 ani de detenţie.

Procesele care au fost suspendate ca urmare a sesizării CJUE

Victor Ponta. Fostul premier a fost achitat la fond, iar acum la apel, completul a decis să întrebe CJUE dacă să aplice decizia CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie.

Şi procesul fostului primar şi ministru Darius Vâlcov a fost suspendat. La fond, el a primit 8 ani cu executare pentru corupţie.

Un alt proces suspendat este cel al fostului comisar de poliţie Traian Berbeceanu şi al procurorilor DIICOT care i-ar fi fabricat dosarul. La fond, Berbeceanu a fost achitat, iar procurorii au fost condamnaţi.

Fostul ministru PSD Constantin Niţă era în penitenciar după ce fusese condamnat definitiv la 4 ani de detenţie pentru corupţie. Decizia CCR privind nelegala constituire a completurilor de cinci judecători i-a anulat sentinţa definitivă şi l-a scos din penitenciar, iar decizia CCR privind completurile de trei judecători i-a adus o suspendare a procesului.

Elena Udrea a fost eliberată din penitenciarul din Costa Rica ca urmare a deciziei CCR privind completurile de 5 judecători. Magistraţii – care analizează contestaţia în anulare prin care Udrea încearcă să scape de verdictul definitiv – au sesizat CJUE şi au întrebat dacă să aplice decizia CCR privind completurile de 5 judecători, în condiţiile în care fostul ministru este acuzat că a furat bani europeni şi, prin urmare, interesele financiare al UE ar fi afectate. Udrea, în schimb, vrea să îi fie anulată şi sentinţa de condamnare de la fond ca urmare a deciziei CCR privind completurile de 3 judecători.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Spre acelasi regim!?

  2. Daca vrem ca acesti infractori si corupti sa nu scape de puscarie si sa ne rada in nas cu averile lor furate,iesiti masiv la votul din turul 2. Trebuie dat un semnal puternic pentru ciuma rosie.

    Totul depinde de noi in ce tara vrem sa traim in viitor.

    • De iesit trebuie sa iesim, dar sa nu te astepti ca justitia va putea fi curatata cu usurinta. Trebuie gasita o cale prin care coruptii din justitie sa poata fi luati de guler.

  3. Justitia in Romania a devenit o farsa sinistra datorita pesede si slugilor lor din ccr si csm. Au rupt dintii DNA iar acum au reusit sa puna o corupta sefa si la ICCJ.
    Cand am auzit ca megainfractorul, shpagaozaurele nastase a ajuns la parnaie, am crezut ca Romania a itrat in sfarsit pe drumul cel bun. Din pacate nu a durat mult. Maine-poimaine il reabiliteaza si pe asta.

  4. Prima dată trebuie schimbată clasa politică.
    Duminică am avut șansa acesta și i-am dat cu piciorul.
    Ieșim ca proștii degeaba dacă votăm aiurea.

    • @Ciprian1: nu degeaba va zic toti ca voi traiti intr-o bula! Reality check #1: turul 1 s-a terminat, lasam frustrarile, trecem mai departe. Reality check #2: Presedintele nu are atributii in domeniul justitiei. Asta face Parlamentul. Iar in Parlament alegem oameni maturi, nu de-astia care se supara ca nu e ca ei, isi iau jucariile si pleaca. Sau care nu intra la guvernare, ca se erodeaza. Ei vor doar sa dea comenzi de pe margine.

  5. Nerespectarea legii de către magistrați pentru eliminarea pe această cale a adversarilor politici sau a oamenilor de afaceri români este mult mai periculoasă și se poate întoarce ca un bumerang împotriva celor care apelează la ea. Sinistrele figuri care au condus Inalta Curte in ultimii ani, știți voi care, trebuia să respecte și să aplice legea. Dar, unii trebuia a fi eliminați…dar unii nu vor sau nu pot să înțeleagă …

  6. care e ideia sa rejudeci de la 0 cand omu recunoaste ca acomis fapta…. consum inutil de resurse si atat, hotul tot hot e, iar cei care sunt pusi sa fie prins nu pot face nici atat…

  7. Scrie clar in Constitutie ca deciziile CCR au efect doar pe viitor dar coruptilor li se admit contestatiile pe procese ce au avut loc inaintea deciziei CCR invocate. Se intampla asta pentru ca sunt mana in mana cu unii judecatori. Singura solutie este schimbarea in procent de peste 90% a clasei politice dar asta nu se va intampla, daca luam in calcul cum s-a votat in turul 1.

    • O sa apara imediat un prostac pesedist care o sa iti dea trei citate in latrina (ca in gura magistratilor pesedisti latina devine latrina) si o sa vina cu niste abureli cu aparenta de savantlac ca sa para ca nu ai dreptate.

  8. Una dintre cele mai tari gaselnite ale escrocilor: judecatori specializati in coruptie. Pe cind si judecatori specializati in furtul din buzunare, in bataie in bar, in suflat mucii pe strada sau in ofense aduse autoritatii.
    Tu-va ciinii tovarasi!

  9. Va propun sa reluati procesele , incepand cu ~89 , sa stiti una si buna , ca veti ramane si cu banii furait si cu libertatea .C- asa-i in „democratie”. Numai ca aveti in CCR unul care are hartie ca a colaborat cu Secu. Ce faceti cu el si cu deciziile ptr. care a semnat?