G4Media.ro

„Lista roşie” a naturii: Varanul uriaș de Komodo şi specii de rechin,…

Foto: Wikipedia / Mark Dumont

„Lista roşie” a naturii: Varanul uriaș de Komodo şi specii de rechin, în pericol de dispariție

Aproape 30% din speciile studiate în „lista roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt „ameninţate”, potrivit barometrului publicat la Marsilia cu ocazia congresului mondial al organizaţiei, transmite News.ro.

În total, UICN a studiat 138.374 de specii, din care 38.543 (28%) sunt clasate pe diferite categorii „ameninţate”, în timp ce specialiştii avertizează asupra unui colaps continuu al biodiversităţii, unii vorbind despre „a şasea extincţie în masă”.

Printre speciile emblematice, dragonii de Komodo, cele mai mari şopârle din lume, au trecut de la statutul „vulnerabil”, la „în pericol”, scrie Le Figaro.

UICN a avertizat că din cauza schimbării climatice, „creşterea temperaturii şi deci nivelul mării ar trebui să-şi reducă habitatul cu cel puţin 30% în următorii 45 de ani”. Şi exemplarele care trăiesc în afara parcului natural ce acoperă o parte din insulele din Indonezia unde sunt prezente, îşi văd habitatul ameninţat de activităţile omului.

Alte victime ale activităților umane sunt rechinii şi pisicile de mare, o reevaluare generală a situaţiei arătând că 37% se află acum în categoriile ameninţate, faţă de 24% în 2014.

Toate speciile astfel clasate se confruntă cu pescuitul excesiv, 31% cu degradarea sau pierderea habitatului şi 10% cu consecinţe ale schimbărilor climatice, potrivit UICN.

În schimb, UICN s-a arătat încântată de „patru specii de ton pescuit comercial recuperate datorită implementării cotelor regionale”, dezvoltate de organizaţii specifice.

Organizaţia, cunoscută pentru „lista roşie” din 1964, care clasifică acum animalele şi plantele în nouă categorii în funcţie de gradul de ameninţare la care sunt supuse, a creat anul acesta „Statutul verde a speciilor”. Statutul verde trebuie să permită observarea unui potenţial de recuperare al unei specii pe termen scurt şi lung, până la un secol. (Foto: Wikipedia / Mark Dumont)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Programul Green trebuie implementat de urgenta, insa de TOTI!La noi si romanii ar putea fi obligati sa cumpere certificate vezi pentru poluarea folosirii centralelor de apartament. Consumi 10 m cubi de gaz ai 2 certificate verzi pe factura-ar creste responsabilitatea!

  2. Seamănă cu domn profesor! Puțin mai tânăr și nu asa balos!

  3. Vad ca suntem foarte preocupati de disparitia speciilor, de parca n-au disparut pana acum milioane de alte specii. Hai sa le inviem intai pe alea care au disparut mai demult si dupa aia sa ne preocupam si de astea care de bine de rau sunt inca vii.

  4. Salvati si gargaritele sau furnicutele daca se poate .

  5. pe lista ar trebui introdus si votantul usr, care e pe cale de disparitie. de altfel, spun voci autorizatie, in 2024 se va vorbi la trecut despre aceasta specie.

  6. Trebuie protejate speciile vulnerabile,deoarece noi suntem de vină pentru extincția animalelor .Cel cu întrebarea ,,Când înviem dinozaurii?” Gândește-te la prezent,dinozaurii sunt periculoși,mai bine avem rechini și șopârle veninoase,fiindcă ne-am obișnuit cu ele!