G4Media.ro

LISTA țărilor care au evacuat colaboratori afgani și civili din Kabul. România…

Sursa foto: Twitter/ Srbija Evropa - @srbija_eu

LISTA țărilor care au evacuat colaboratori afgani și civili din Kabul. România nu se află printre ele, deși a avut o prezență militară importantă în Afganistan

Statele Unite și aliații NATO se grăbesc să evacueze cât mai mulți oameni din Afganistan, inclusiv colaboratori afgani și familiile acestora, înainte de termenul limită de pe 31 august, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate la aeroportul din Kabul, unde joi au avut loc atentate teroriste, potrivit Reuters. România nu se află între țările inventariate de Reuters din simplul motiv că nu a evacuat nici un colaborator afgan până pe data de 27 august.

Într-un comunicat dat publicității miercuri în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării se arată că s-a încercat evacuarea colaboratorilor afgani, dar că aceștia nu ar fi ajuns la aeroport.

  • ”În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport”, se arată în comunicatul CSAT.

România a avut una dintre cele mai consistente prezențe militare în Afganistan dintre țările NATO în ultimii 20 de ani, prin urmare este de presupus că a intrat în contact cu nemeroși colaboratori afgani.

Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, comunică MApN. România a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU.

SUA și partenerii coaliției au evacuat aproximativ 100.100 de persoane începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să intre în Kabul, a anunțat, joi, Casa Albă.

Vă prezentăm mai jos întreaga listă a țărilor care au efectuat evacuări din Afganistan în această perioadă:

Statele Unite ale Americii

Armata SUA va continua să evacueze oameni de pe aeroportul din Kabul până la 31 august, dacă este necesar, dar va acorda prioritate înlăturării trupelor și echipamentelor militare americane în ultimele câteva zile, a precizat Pentagonul.

Washingtonul a evacuat până acum 4.500 de cetățeni americani și familiile acestora, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.

Există încă aproximativ 1.500 de cetățeni americani în Afganistan și guvernul american lucrează fie pentru a le contacta, fie le-a dat deja instrucțiuni despre cum să ajungă la aeroportul din Kabul, a spus Blinken.

Marea Britanie

Forțele britanice au intrat în etapele finale de evacuare a persoanelor de pe aeroportul din Kabul și facilitățile de procesare s-au închis, a declarat vineri ministerul britanic al apărării.

Efortul se va concentra acum pe evacuarea cetățenilor britanici și a altor persoane care au fost deja autorizate să plece și sunt deja la aeroport, a spus ministerul. Nu ar mai fi chemate alte persoane către aeroport pentru evacuare, a spus acesta.

Până în prezent, Marea Britanie a evacuat peste 13.700 de cetățeni britanici și afgani, reprezentând al doilea cel mai mare transport aerian al forțelor aeriene ale țării după transportul aerian din Berlin din 1949, a spus ministerul.

Germania

Germania a declarat că va continua zborurile de evacuare cât mai mult posibil. Joi dimineața, armata germană evacuase 5.193 de persoane în 34 de zboruri.

Ministerul a declarat miercuri că estimează că peste 200 de cetățeni germani au rămas la Kabul. Aproximativ 540 de germani fuseseră deja evacuați.

În general, Germania a declarat că a identificat 10.000 de persoane care trebuiau evacuate, inclusiv personalul local afgan, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Franța

Franța se așteaptă să-și finalizeze zborurile de evacuare din Kabul vineri seară, a declarat premierul francez Jean Castex. Ministerul francez de externe a declarat că, începând de miercuri seara, peste 100 de cetățeni francezi și peste 2.000 de afgani au ajuns pe solul francez după ce au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul.

Belgia

Premierul Alexander De Croo a declarat joi că Belgia și-a încheiat operațiunile de evacuare după ce surse americane au informat guvernul cu privire la un iminent atac sinucigaș cu bombă în jurul aeroportului din Kabul.

Puțin peste 1.400 de persoane au fost evacuate de Belgia din Kabul, ultimul zbor ajungând la Islamabad miercuri seara, a spus el.

Irlanda

Ministerul de externe al Irlandei a declarat că a evacuat 36 de cetățeni irlandezi după finalizarea joi a unei misiuni consulare de urgență.

Acesta a declarat că este acum conștient de aproximativ 60 de cetățeni irlandezi și membri ai familiei, plus alți 15 cetățeni afgani cu rezidență irlandeză care se află încă în țară și au solicitat asistență, mult mai mult decât estimaseră inițial.

Canada

Forțele canadiene din Kabul au încheiat joi eforturile de evacuare pentru cetățenii lor și afgani, înainte de termenul limită de 31 august, a declarat generalul Wayne Eyre, șeful statului major al apărării.

El a spus că Canada a evacuat sau a facilitat evacuarea a aproximativ 3.700 de cetățeni canadieni și afgani.

Turcia

Turcia a evacuat cel puțin 1.400 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 1.000 de cetățeni turci, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu la începutul acestei săptămâni. De asemenea, Turcia a început să-și evacueze trupele în Afganistan, primul zbor urmând să sosească joi la Ankara.

Polonia

Polonia a evacuat aproximativ 900 de persoane din Afganistan, inclusiv aproximativ 300 de femei și 300 de copii, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki. El a spus că zborul final trebuia să aterizeze în Varșovia joi dimineață.

Ungaria

Ungaria a pus capăt evacuărilor în Afganistan după transportul aerian cu 540 de persoane, inclusiv cetățeni maghiari și afgani și familiile acestora care au lucrat anterior pentru forțele maghiare, a declarat joi ministrul apărării maghiar Tibor Benko.

Danemarca

Danemarca a efectuat miercuri ultimul său zbor de evacuare din Kabul, împreună cu personalul diplomatic și personalul militar rămas, potrivit ministerului său de apărare.

Din 14 august, Danemarca a transportat aproximativ 1.000 de persoane din Afganistan, inclusiv personal diplomatic, familiile acestora, foști traducători, informatori, cetățeni danezi, precum și oameni din țări aliate, a spus ministerul.

Austria

Austria nu își operează propriile zboruri și se bazează pe Germania și alte țări pentru a ajuta la evacuarea sa. Până în prezent, 89 de persoane cu cetățenie sau rezidență austriacă au fost transportate cu avionul, în timp ce alte două-trei zeci de persoane sunt încă în Afganistan, a declarat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg pentru radiodifuzorul național ORF.

Elveția

Elveția, care se bazează pe Germania și Statele Unite pentru eforturile de evacuare prin Tașkent, a scos 292 de persoane din Afganistan, a declarat marți ministrul de externe Ignazio Cassis. În Afganistan erau încă 15 cetățeni elvețieni, dar nu mai erau planificate zboruri de evacuare elvețiene, a spus el.

Olanda

Guvernul olandez a declarat joi că a evacuat 2.500 de persoane din Afganistan începând cu 15 august, dintre care aproximativ 1.600 au fost aduse în Olanda. Ambasadorul olandez a plecat în zborul final joi. Olandezii nu au nicio prezență consulară în țară.

Spania

Spania și-a încheiat evacuarea personalului din Afganistan și se așteaptă ca ultimii evacuați să aterizeze la baza aeriană militară Torrejon, lângă Madrid, mai târziu vineri, a spus guvernul.

Două avioane militare care transportau ultimii 81 de spanioli din Kabul au sosit la Dubai vineri dimineață devreme, se arată într-o declarație a guvernului. Avioanele transportau și patru soldați portughezi și 83 de afgani care lucraseră cu țările NATO.

Pe parcursul misiunii sale de salvare, Spania a evacuat 1.898 de afgani care lucraseră cu țările occidentale, cu Națiunile Unite sau cu Uniunea Europeană.

Qatar

Qatar a declarat joi că a ajutat până acum la evacuarea a peste 40.000 de persoane în Doha și „eforturile de evacuare vor continua în următoarele zile, în consultare cu partenerii internaționali”.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au declarat joi că au ajutat la evacuarea a 36.500 de persoane până în prezent, inclusiv 8.500 venind în Emiratele Arabe Unite prin intermediul transportatorilor sau aeroporturilor sale naționale.

India

India a transportat cu avionul 565 de persoane din Afganistan, majoritatea personalului ambasadei indiene și cetățeni care locuiesc acolo, dar și zeci de afgani, inclusiv sikhii afgani și hinduși, a declarat un oficial guvernamental cu condiția anonimatului, citat de Reuters. Nu a fost încă o decizie cu privire la momentul în care au planificat să oprească zborurile, a spus el.

Australia

Premierul australian Scott Morrison a declarat vineri că Australia a evacuat 4.100 de persoane, inclusiv peste 3.200 de cetățeni și afgani cu vize australiene, pe parcursul a nouă zile, ultimul zbor planificat plecând înainte de explozia aeroportului. Ceilalți evacuați provin de la parteneri de coaliție.

El a mai spus că operațiunile Australiei acolo sunt acum terminate. Morrison a recunoscut că unii deținători de vize australieni rămân în Afganistan, deși a spus că Canberra nu știe cifrele exacte.

Noua Zeelandă

Forța de Apărare din Noua Zeelandă (NZDF) a efectuat trei zboruri din Kabul, iar ultimul zbor planificat a plecat înainte de explozia bombei, se arată într-o declarație guvernamentală.

Niciun personal NZDF nu se afla la Kabul în momentul exploziei și niciunul dintre evacuații din Noua Zeelandă nu a fost lăsat pe aeroportul din Kabul. Potrivit datelor preliminare, cel puțin 276 de cetățeni din Noua Zeelandă și rezidenți permanenți, familiile acestora și alți deținători de vize au fost evacuați, a spus acesta.

Sursa foto: Twitter/ Srbija Evropa – @srbija_eu

Citește și:

Indolența președintelui Iohannis, neșansa unor afgani cu moartea la ușă

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Rusine, domnule Iohannis, rusine!
    Pana si India ne-a intrecut.

    • De ce Iohannis? El era ala care trebuia să primească telefoanele de la oamenii afgani? El trebuia sa-i coordoneze sa ajunga la aeroport? El pilota avioanele? El trebuia sa aloce buget pentru asta? El trebuia sa le găsească un adăpost, o soluție, o viață?
      Comunist mai esti!
      Deschide gura sa-ti pice para.

    • Sa-ti explic de ce. Pentru ca el este presedintele tarii, cel mai mare om in stat. De aia.
      Am urmarit ce a facut. A luat decizii foarte lent, dupa cum ma si asteptam.
      Cei din subordinea sa, cei de la MAE, fac exact ce li se spune sa faca.
      M-am gandit sa dau vina si pe ei, dar nu pot. Ei nu pot face mai mult decat li se spune.
      Daca fac altceva, risca sa fie dati afara si atunci ramanem fara oameni, deci da, el cel mai mare om in stat e de vina, pentru ca a facut sedinta cu intarziere. Ai vazut cum s-au mobilizat jurnalistii? Ai vazut cate articole au scris? Scot de-un roman foileton. Si presedintele s-a mobilizat foarte greu … Mai sunt 3 zile …

    • deci acolo la mae rămâneți fără oameni ca ii concediaza Iohannis?
      Nu stiu, poate ai si tu dreptate.

    • Te plângeai că de ce au adus. Așa că mai bine taci din gura, rusinica!

    • Ungaria a mai evacuat inclusiv cetateni germani si americani.

    • Ce pretenții aveți la acest trădător de neam și țară care este un mare fudul! Fudul și ingimfat!

    • Nu toti ardelenii se adapteaza in Bucuresti.

  2. Poate n-am avut, am contribuit cu putini militari…noi ii foloseam pe cei cate lucrau in schimburi, schimb 1 la USA, schimb 2 la noi.Nu plateam iar actiunile desfasurate erau in cooperare!

  3. … concluzia:
    Nu suntem mai buni ca acele brute de talibani.

    • Dap, asa e.

  4. Asta face diferenta intre state puternice si state slabe.

    In multe situatii, statul roman, prin oamenii aflati in functiile de conducere, , nu e capabil sa isi apere cetatenii proprii fie ei in tara sau in afara.

    • Mai spune asta o dată.

      De unul singur nimeni nu poate face nimic. E nevoie de OAMENI peste tot în funcții de conducere.
      Ai noștri au avut alegeri în pnl. Mare dezamăgire.

    • Pai daca nu ati pus un aparator in fruntea tarii, eu ce sa va fac? Ati votat un om diplomat. Acum stati si va uitati la el cu cata diplomatie se ocupa cu vizita la Chisinau in loc sa faca tot posibilul ca lucrurile urgente de acest gen sa fie duse la bun sfarsit.

    • Greșit, asta face diferența între state care au în fruntea lor lideri adevarati, care își iubesc tara și poporul nu, cozi de topor obedienta fata de stăpânii lor, care își trădează tara și interesul national

    • Lipsa de autoritate distruge Romania si lumea. Ceausescu a facut si lucruri bune, oamenii lui, bunicii si parintii vostri, iar un presedinte bun sau rau trebuie respectat(Johanis). Asta a fost vointa a milioane de romani.
      Nu cred ca atunci cand o operatiune este in desfasurare trebuie sa te lauzi cu ce faci. Dupa ce rezolvi problema ai tot timpul sa fi laudat.

  5. O parere destul de des exprimata si prin comentariile la articolul lui DT este ca Romania nu este pe lista tarilor in care afganii si-ar dori sa se refugieze.
    Deci discutia e formala.
    Cand s-or ocupa toate locurile spre sua, uk, germania si alte cateva tari mai atractive, mai vedem…

    • Din pacate nu o sa avem ce vedea pt ca la ora aceea talibanii vor juca fotbal cu capatanile nefericitilor care nu au putut fi „extrasi” !

    • @Su
      Daca oamenii aia nu au vrut sa se inscrie in evidentele armatei romane, cu forta nu puteai sa-i dai jos din avioanele sua ca sa ii urci in avionul ro.
      La cati au extras americanii, cei care ar fi fost arondati Romaniei intra la eroarea de calcul. Sunt probabil deja la triaj pe undeva unde ii selecteaza americanii, ca doar nu-i varsa direct in aeroport la jfk
      Cei care nu au putut fi extrasi de americani … nu e ca si cum i-ar fi putut extrage romanii.

    • Ce mai avem de vazut este cum va lucra „diplomatia” talibana ca sa para ei baieti buni in ochii lumui, in comparatie cu ISIS care ramane acum singurul concurent.
      Intre ei nu poate fi pace asa cum nu incap doua sabii intr-o teaca.
      Deja i-au pus la pastrare pe Karzai si pe Abdullah. Daca voiau sa-i lichideze pur si simplu ii faceau disparuti demult

  6. Ciolanis e un molau pana se hotareste sa faca ceva imbatraneste omu si pana face cevaimbatranesc si nepotii omului :)))))

  7. Autoritatile romane nu au fost in stare nici macar sa comunice daca cetateni afgani care au lucrat cu militarii romani in Afganistan au fost scosi din tara cu ajutorul celorlalte tari participante la coalitie in baza unui protocol.

    • Asta, da!
      Subscriu!

    • @susufleur autoritatile romane prin cei aflati in pozitii importante sunt foarte capabile , cand isi acorda prime si pensii nemuncite si isi cocota rubedeniile pe pozitii bine platite fara a avea competente. Daca ai avea vreodata sansa sa auzi opinii necenzurate ale partenerilor straini vei intelege mult mai bine si de ce se intampla ce se intampla . Toate bune

  8. Dacă aduceau o grămada de afghani ii săreați toți in cap lui Ioganis, așa ca nu a adus tot nu e bine.
    Cred ca problema se pune greșit , romanii si toți ceielalti soldati i-au ajutat pe afghani nu invers. Au murit acolo pentru a-i elibera de talibani. Deci nu are nimeni nici o datorie la afghani. După ce armata lor a primit 100 de miliarde si au angajat 300 de mii de soldați care au depus armene imediat, de ce trebuie România sau alte tari sa ii care in soațe in continuare. Voi știți ca prin lege nu e voie sa ai biserica pe teritoriu afghan? Lege data de guvernul democratic ales. Deci de de am aduce afgani sa importam un risc imens de securitate? Gândiți cu capul nu va luați după propaganda ieftină. Ei si-au dublat populația de la 20 la 40 de milioane din 2001, e o catastrofa demografica si o distrugere a țesăturii societate europene când aduci 40 de milioane de islamiști care au permis talibanilor sa câștige pentru ca ei înșiși cred un prostiile islamiste.

    • @Elf:
      Mai ce dreptate ai tu ! Cum sunt toate tarile (SUA, Anglia, Franta, Germania, Belgia, Ungaria, Polonia, Australia, Noua Zeelanda etc) niste idioate, pen’ ca „desi i-au ajutat deja pe afgani nu invers” si „au murit acolo pt a-i elibera pe talibani”, „deci nu mai are nimeni nicio datorie la afgani”, cu toate astea continua de prosti sa-i ajute, doar Romania pute de desteapta ce e si nu misca un deget pt afganitanezi !!! Si tu in frunte cu ea !

  9. După Caracal, 10 august, cocaina pe plaja, avioane neiterceptate etc. urmate de răspunsuri seci ale celor care trebuiau să facă ordine, cred ca da, ai dreptate, s-a considerat ca nu suntem in stare să ne apărăm nici pe noi înșine.

  10. Romania are un presedinte care convoaca csat la mai bine de o saptamana dupa declansarea crizei, si ale carui lungi taceri sunt intrerupte in principal de exercitii de PR precum plantatul unui puiet de pom in haine de “lucru” complet noi, sau plimbatul pe o bicicleta de 2500 de euro.

  11. A fost ocupat in tara sa il sprijine pe Stelian Ion in lupta pentru legile juatitiei, sau stai……

  12. @Elf:
    Mai ce dreptate ai tu ! Cum sunt toate tarile (SUA, Anglia, Franta, Germania, Belgia, Ungaria, Polonia, Australia, Noua Zeelanda etc) niste idioate, pen’ ca „desi i-au ajutat deja pe afgani nu invers” si „au murit acolo pt a-i elibera pe talibani”, „deci nu mai are nimeni nicio datorie la afgani”, cu toate astea continua de prosti sa-i ajute, doar Romania pute de desteapta ce e si nu misca un deget pt afganitanezi !!! Si tu in frunte cu ea !

  13. Respect tarilor care nu au luat si nu vor lua niciun afgan!

  14. Institutiile statului roman nu sunt capabile sa protejeze proprii cetateni. Ti-e rusine ca esti roman. Pana si Ungaria lui V Orban a evacuat afganii cu care-au colaborat. Rusine ministrului apararii care a activat in Afganistan. Rusine iohannis

  15. Si voi chiar sunteti siguri ca nu am evacuat si nu evacuam si noi in continuare ce trebuie sa evacuam?

  16. Chiar si dujamnii (HU) au evacuat mai multi…. tulai domne

  17. g4, site-ul concurent HotNeews.ro da publica astazi la 20;04 informatia potrivit cu care MAE roman a reusit sa scoata din Kabul 5 cetateni afgani care au colaborat cu trupele militare romane si face demersuri in continuare pt „extragerea si a altor afgani socotiti „persoane vulnerabile.”