Listele negre: În colimatorul extremiștilor de dreapta
În Germania, mii de oameni se află pe listele negre ale extremiștilor de dreapta. Ministerul federal de Interne nu consideră că ar exista o amenințare concretă. Dar mulți dintre cei afectați se simt lăsați de izbeliște, scrie postul de radio Deutsche Welle.
Ruben Neugebauer s-a obișnuit deja cu amenințările cu moartea. Lucrează pentru organizația Sea-Watch, care salvează refugiați în Marea Mediterană de la înec și îi aduce pe malurile europene. Iar această activitate i-a adus mulți dușmani. „De ani de zile primim amenințări cu moartea, unele chiar concrete. Practic, am învățat să trăim cu asta”, povestește el pentru DW. Nici nu se mai miră că i-a apărut numele pe listele negre ale extremiștilor de dreapta.
Ruben Neugebauer, Seawatch (seawatch.org)
Ruben Neugebauer: „De ani de zile primim amenințări cu moartea.”
În schimb, de-a dreptul șocat este Mark Heinrich. Se află și el pe aceeași listă neagră ca Ruben Neugebauer. Lucru pe care nu l-a aflat de la poliție, ci de la Deutsche Welle. I-a picat cerul în cap când a auzit. „Mă gândesc spontan: oare trebuie să-mi cumpăr un spray lacrimogen sau să mă apăr cumva?”
Mark Heinrich este profesor la o școală, n-a avut mai nimic în comun cu extremismul de dreapta până acum. Dar pe blogul său și-a scris părerea despre partidul populist de dreapta AfD iar comentariile agresive au început să curgă. Acesta ar putea să fie motivul pentru care se află acum pe listele negre, crede el. Nu dorește să-și dezvăluie numele adevărat – lesne de înțeles.
Scopul: teamă și panică
Politologul Hajo Funke cercetează de mulți ani subiectul extremismului de dreapta. Cei care fac astfel de liste urmăresc mai multe scopuri: „Sigur că primul lucru pe care îl vor este să răspândească teama și panica”, spune Funke. Listele mai pot fi folosite și în cazuri concrete, în care este pusă în pericol chiar viața celor vizați. Ca în cazul Lübcke.
Walter Lübcke a fost asasinat (picture-alliance/dpa/S. Pförtner)
Deputatul CDU al parlamentului local și președintele administrației regionale Kassel, Walter Lübcke, s-a aflat pe o astfel de listă neagră și a fost împușcat, în urmă cu câteva luni, de un extremist de dreapta. Funke e de părere că listele ar putea fi pregătite și pentru o așa-numită „Zi X” – „ziua în care extremiștii speră să preia puterea. Și atunci listele ar putea ajuta la găsirea acestor persoane”, spune Funke.
Lista pe care se află Mark Heinrich și Ruben Neugebauer este intitulată „Vă prindem noi pe toți” și conține datele a circa 200 de oameni. Cel care a întocmit lista este necunoscut. Documentul a fost accesibil pe Internet numai câteva ore.
DW are această listă. Nu este vorba despre un document care să conțină numai nume. Pe lângă adresele persoanelor, acolo se află și diverse comentarii și jigniri. Ura transpare foarte clar în aceste comentarii. Cei de pe listă sunt în mare parte activiști, jurnaliști, politicieni de stânga și ecologiști.
Liste sunt multe: de pildă, o grupare extremistă de dreapta, ”Nordkreuz”, a spart pagina de web a unui comerciant online punk-rock și a pus toate cele 25.000 de nume găsite în contactele acestuia pe listă, cu adrese cu tot. Deja de mai mult timp există un site care se concentrează mai ales pe persoane de origine evreiască. Platforma ”judas.watch” nu numai că listează așa-zișii „dușmani” și îi grupează pe categorii de la A (dușmani aprigi) până la D, ci mai și marchează evreii cu Steaua lui David.
Niciun pericol concret?
Ministerul federal de Interne declară că a realizat analiza de risc a unor astfel de liste. Într-un comunicat de presă se spune: ”Până în prezent nu avem indicii care să ne arate că cei vizați se află în vreun pericol concret. Nu am putut constata amenințări concrete pentru persoanele, instituțiile sau organizațiile listate acolo, conform anchetelor Biroului Federal al Poliției Criminalistice”.
Așa că, în momentul de față, Oficiile Criminalistice de land decid dacă cei vizați trebuie contactați sau nu. Nu există o reglementare unanimă la nivel federal. Concluzia este că o persoană care se află pe liste și trăiește la München are șanse mai mari să afle acest lucru decât cineva care trăiește la Berlin. Poliția bavareză informează mai degrabă decât cea berlineză.
Helga Seyb, de la centrul de consultanță ”Reachout” din Berlin, consideră că atitudinea poliției și a Ministerului de Interne față de această problemă este una profund neglijentă. Din punctul său de vedere, listele negre chiar reprezintă un pericol: ”Se adună date, iar aceste date vor fi și folosite. Poate că nu sunt un pericol acum, dar ar putea deveni un pericol pe viitor”, a declarat Seyb pentru DW.
Cât de periculoase sunt listele?
Politologul Hajo Funke spune că riscul e diferit de la listă la listă și de la persoană la persoană. Pe lista de 25.000 de persoane, care a fost furată prin spargerea unui site de stânga, nu toți sunt în pericol. Dar, în cazul unor liste mai scurte, cum ar fi ”Vă prindem noi pe toți”, unde sunt căutate în mod special anumite adrese și postate online, pericolul este mai mare. ”Aceștia sunt acum într-un pericol poate chiar iminent. Dacă autoritățile care se ocupă de securitate ar fi profesioniste, ar realiza acest lucru și l-ar declara public”, spune Funke.
Pentru oamenii care se află pe aceste liste, teama, dezamăgirea și indignarea sunt mari. Ruben Neugebauer spune: ”Autoritățile ne-au lăsat de izbeliște. Ministerul de Interne nu realizează deloc pericolul existenței acestor liste și îl mai și neagă pe deasupra. Este un mega-scandal.” Neugebauer s-a organizat cu alte victime într-o rețea – la fel ca Mark Heinrich. Sprijinul reciproc este tot ce le-a mai rămas și le este de mare ajutor.
Sursa Foto: Sursa: nordkurier.de
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii