G4Media.ro

Lituania cere reducerea la minimum a relațiilor cu Rusia: „Nu există niciun…

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Lituania cere reducerea la minimum a relațiilor cu Rusia: „Nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”

Odată cu războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, „nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă la Riga (Letonia) ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, îndemnând şi alte ţări să-şi reducă relaţiile cu Moscova, relatează EFE, citată de Agerpres.

Lituania şi-a redus nivelul relaţiilor cu Rusia în primăvara anului trecut, după ce a fost descoperit masacrul de civili comis de trupele ruse la Bucea, într-o suburbie a Kievului, a amintit Landsbergis.

În ultimele zile, atât Estonia, cât şi Letonia şi-au redus reprezentarea diplomatică la Moscova.

Ambasadorul Estoniei a fost expulzat de ruşi, iar ambasadorului Letoniei i s-a cerut să plece mai devreme decât era prevăzut.

În conferinţa de presă, Landsbergis a apărut alături de omologii săi leton Edgars Rinkevics, eston Urmas Reinsalu şi polonez Zbigniew Rau, după ce, cei patru miniştri au semnat o declaraţie privind cooperarea regională.

Totodată, cei patru miniştri de externe au mai spus că sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să aibă voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, nici măcar sub un steag neutru.

În declaraţie se reaminteşte că „Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia împărtăşesc o experienţă istorică similară de agresiune şi opresiune severă din partea regimurilor totalitare revizioniste de-a lungul mai multor decenii ale secolului XX”.

„Din cauza trecutului nostru comun, ne-am dezvoltat o înţelegere similară a ameninţărilor potenţiale, precum şi hotărârea de a ne consolida securitatea, de a ne proteja independenţa şi integritatea teritorială”, se menţionează în document.

Ministrul polonez de externe a afirmat, la rândul său, că simpatia ţării sale faţă de statele baltice se datorează faptului că acestea „au fost, de asemenea, victime ale imperiului rus”, ceea ce explică sprijinul special acordat Ucrainei.

„Cele patru ţări ale noastre au furnizat cele mai multe arme, muniţii şi echipamente Ucrainei, în raport cu PIB-urile lor’, a spus Rau.

Ministrul polonez a subliniat că, pe lângă sprijinul material, Varşovia a încercat să „atragă atenţia asupra ameninţării ruse pe flancul estic” în Europa „cu declaraţii în foruri precum Uniunea Europeană, NATO şi ONU”.

Ministrul eston a spus că rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este de „importanţă existenţială” pentru ţările baltice şi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a alunga armata rusă de pe teritoriul său.

Totuşi, întrebat despre posibilitatea ca Polonia să furnizeze avioane Ucrainei, Rau a spus doar că problema livrărilor de avioane „este în discuţie”.

El a mai spus că se aşteaptă ca relaţiile cu Rusia să rămână îngheţate în viitorul previzibil, cu posibilitatea de a le reface doar dacă Moscova îşi retrage trupele din Ucraina, plăteşte despăgubiri şi îi predă unui tribunal internaţional pe toţi cei responsabili pentru decizia de a declanşa războiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Tarile baltice si Polonia stiu cu adevarat ce sunt rusii.

  2. In sfârșit idei de bun simț! Nu, văicăreli gen „să nu se supere Peskov”! Felicitări Lituaniei!

  3. kuzmanu de la noi in afara de jigniri , propaganda putlerista , coordonare spioni si racolari de i.d.iooti utili ce dreq face…???…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…

  4. Hats off, Lituania! Una dintre primele republici sovietice care si-a câștigat independența de sub jugul sovietic, în martie 1990. Se pare că lituanienii, și țările baltice în general, nu au uitat represiunea la care au fost supuși sub ocupația sovietică.

  5. Si românii cunosc mirosul î.m.p.u.țit de rus bețiv. Dar doar acei ce au crescut cu părinți si bunici .
    Aveam vreo 7,8 ani când bunica imi povestea cum se îmbrăca in zdrențe si se mânjea cu funingine pe față să poată ajunge teafără la școala unde lucra ca femeie de serviciu….Trecuse vreo 40 de ani de atunci însă mereu plângea când imi povestea….Ea nu a uitat frica de ruși iar eu nu voi uita lacrimile ce i se scurgeau pe față…

  6. Il puteti trimite in ceva provincie estica.

  7. Nu e nevoie de nici un rus in Europa.trimisi toti acasa.
    Si cei ce ii sustin LA fel