G4Media.ro

LIVE Alegeri Locale 2020. Românii își aleg primarii și președinții de consilii…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

LIVE Alegeri Locale 2020. Românii își aleg primarii și președinții de consilii județene

Urmărește LIVE cele mai importante momente ale alegerilor locale:

Ora 12.23: Primarul Braşovului, George Scripcaru, care candidează sub sigla PNL pentru cel de-al cincilea mandat, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru dezvoltarea oraşului şi a judeţului Braşov, menţionând, totodată, că în cursul dimineţii a existat un singur incident minor, la o secţie de votare, dar problema a fost gestionată, relatează Agerpres.

Ora 12.21: Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care candidează pentru un nou mandat din partea UDMR, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru dezvoltarea judeţului, dar şi pentru solidaritate, linişte şi o convieţuire paşnică.

12.00: Candidatul UDMR la Primăria Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un oraş aproape de oameni, care să aibă perspectivă solidă în viitor, dar şi pentru ca maghiarii să fie puternic reprezentanţi în administraţia locală.

11.40: Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, duminică, la ieşirea din secţia de votare, că a votat cu echipa care poate să menţină oraşul pe primul loc.

11.20: Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat că a votat pentru o Românie care se schimbă, care începe să respecte cetăţeanul şi banul public, precizând că este nevoie de oameni noi în politică.

11.07: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat în satul său natal, Cârța, din județul Harghita, îndemnându-i pe maghiari să iasă la vot, pentru că este nevoie de autorități legitime, deoarece „haosul predomină în toată țara”.

10.32: USR anunță că a sesizat poliția din județul Gorj după ce în mai multe secții de votare din comuna Mătăsări cetățenii au primit patru buletine de vot pentru primar, în loc de unul singur.

10.19: Sute de oameni stau la coadă pe stradă, în fața unei secții de votare din Tunari, județul Ilfov, organizată la Școala nr.1. Aglomerația s-a format la primele ore ale dimineții, iar mulțimea este dispusă pe două rânduri. La fața locului sunt prezente mai multe forțe de ordine, iar jandarmii au montat garduri.

9.47: Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la ieșirea de la secția de votare, că ziua alegerilor locale este una foarte importantă și i-a invitat pe români să meargă la vot astfel încât să nu aleagă alții în locul lor.

9.00: Prezența în București la ora 9 a fost mult mai mare decât în urmă cu patru ani. La unele secții de vot s-au format cozi, procesul de vot fiind îngreunat de condțiiile speciale dictate de pandemie

8.35: Premierul Ludovic Orban a votat în Dobroești (Ilfov), unde își are domiciliul

8.00: Prezența la vot la nivelul întregii țării e egală cu cea din 2016

7.00: S-au deschis urnele de vot pentru alegerile locale 2020

Urmărește LIVE și

Alegeri Primăria București: lupta între Nicușor Dan și Gabriela Firea, arbitrată de Traian Băsescu / Gabriela Firea a votat cu trei ore îninte de ora anunțată oficial de PSD

Alegerile din Constanța în timp real: Decebal Făgădău (PSD) luptă cu cei doi candidați ai dreptei – Vergil Chițac (PNL) și Stelian Ion (USR PLUS)

Prezența la vot: Cum se mobilizează românii pentru alegerea primarilor/ Prezența la urne la ora 9:00, identică cu cea din 2016/ Prezența în Capitală, mult peste cea de acum 4 ani

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene. Miza simbolică majoră este Bucureștiul, unde PSD a câștigat în premieră în 2016 Primăria Generală și cele șase primării de sector, iar PNL, USR și PLUS au convenit să susțină candidați comuni.

Rezultatul alegerilor locale este esențial pentru dezvoltarea comunităților locale, iar la nivel politic va da indicii despre votul politic la parlamentarele din 6 decembrie.

Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6, transmite Agerpre.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.

*** Consiliile locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În Bucureşti, alegătorii votează pentru desemnarea consiliului local şi primarului sectorului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului general.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

*** Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie era de 18.983.585, potrivit ultimei informări a Autorităţii Electorale Permanente.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.251.611 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

*** Cine votează şi ce documente sunt necesare

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

Potrivit BEC, alegătorul care, până cel târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu şi a solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă şi se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată adresa de reşedinţă.

* La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.

Totodată, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează