LIVE Azerbaidjanul anunță lansarea unei operațiuni „antiteroriste” în Nagorno-Karabah / Armenia acuză Baku că încearcă o „epurare etnică” / Rusia pretinde că a fost anunțată „cu câteva minute” înainte de declanșarea operațiunii / Ciocniri între manifestanți și poliție în fața sediului guvernului armean din Erevan
Azerbaidjanul a anunțat marți că lansează o „operațiune antiteroristă” în zona disputată Nagorno-Karabah, la trei ani de la războiul cu Armenia vecină din cauza regiunii separatiste, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Deutsche Welle (DW).
UPDATE 21:58 Serviciul de securitate armean avertizează asupra riscului unor „tulburări generalizate”
Serviciul de securitate al Armeniei a avertizat marți în legătură cu riscul unor „tulburări generalizate” în țară, în urma demonstrațiilor antiguvernamentale din capitala armeană și a lansării unei ofensive azeră în enclava disputată Nagorno Karabah.
„În prezent, există un risc real de tulburări generalizate în Armenia”, a avertizat serviciul, promițând „măsuri pentru menținerea ordinii constituționale” și cerând cetățenilor „să nu cedeze în fața diferitelor provocări”. Premierul armean Nikol Pașinian a denunțat anterior apelurile la „o lovitură de stat”.
UPDATE 20:57 Erdogan spune că „susține” decizia Azerbaidjanului
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că „susține” lansarea de către Azerbaidjan a unei operațiuni militare în Nagorno Karabah.
„Susținem măsurile luate de Azerbaidjan (…) pentru a-și apăra integritatea teritorială”, a declarat președintele turc într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).
UPDATE 19:46 Ciocniri între manifestanți și poliție în fața sediului guvernului armean din Erevan
Tensión en Ereván: ciudadanos armenios se movilizan para exigir al gobierno de Pashinian acciones para proteger la República de Artsaj [Nagorno Karabaj] pic.twitter.com/LWpfNhKPr5
— Ale Loucau (@ale_loucau) September 19, 2023
UPDATE 19:07 Sute de protestatari adunai în Erevan cer demisia premierului
Sute de protestatari adunați în capitala Armeniei, Erevan, i-au cerut marți premierului Nikol Pașinian să demisioneze, la câteva ore după ce acesta a denunțat apelurile la o „lovitură de stat” în contextul în care Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară în Karabakh, o regiune populată de armeni.
Sute de protestatari s-au adunat în Piața Republicii din Erevan, în fața birourilor lui Pașinian, pentru a denunța modul în care acesta a gestionat criza din Karabah, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului, manifestanții strigând „Nikol trădător!” și „Nikol demisia!”.
UPDATE 18:17 Azerbaidjanul îi îndeamnă pe separatiștii armeni să depună armele
Azerbaidjanul i-a îndemnat marți pe separatiștii armeni din regiunea separatistă Karabah să depună armele, oferind discuții cu reprezentanții armeni în orașul Evlakh dacă aceștia se predau, relatează AFP.
„Pentru a opri măsurile antiteroriste, forțele armate armene ilegale trebuie să ridice steagul alb, să predea toate armele, iar regimul ilegal trebuie să se dizolve. În caz contrar, măsurile antiteroriste vor continua până la sfârșit”, a declarat președinția Azerbaidjanului.
UPDATE 18:12 Șefa diplomației germane cere oprirea atacului din Azerbaidjan
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a acuzat Azerbaidjanul că și-a încălcat cuvântul dat prin lansarea unei acțiuni militare în regiunea disputată Nagorno-Karabah: „Promisiunea (autoritățile de la) Baku de a se abține de la acțiuni militare a fost încălcată”, potrivit DW.
Vorbind din marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, Baerbock a îndemnat: „Azerbaidjanul trebuie să înceteze imediat bombardamentele și să se întoarcă la masa negocierilor”.
„Lucrul crucial este protejarea populației civile din Nagorno-Karabah”, a spus șefa diplomației germane. „Aceasta este, de asemenea, sarcina soldaților ruși staționați acolo”.
Trupele rusești staționate în regiune au fost desfășurate pentru a monitoriza încetarea focului pe care Azerbaidjanul și Armenia au convenit-o în 2020, în urma unui război de șase zile. Turcia, aliatul Azerbaidjanului, monitoriza, de asemenea, pacea fragilă.
Baerbock a declarat că Berlinul a susținut discuțiile de pace ca singura cale de urmat, susținând că „având în vedere escaladarea de astăzi, acestea sunt mai urgente ca niciodată”.
UPDATE 17:27 Azerbaidjanul promite să respecte „drepturile și siguranța” armenilor din Karabah
Azerbaidjanul a promis marți că va respecta „drepturile și siguranța” armenilor din Nagorno-Karabah, unde Baku a lansat o operațiune militară despre care separatiștii armeni susțin că s-a soldat deja cu moartea a doi civili, scrie AFP.
„Drepturile și securitatea civililor de origine armeană din Karabah vor fi respectate în conformitate cu Constituția Azerbaidjanului și cu obligațiile internaționale”, a declarat Hikmet Hajiev, un consilier al președintelui azer Ilham Aliev.
UPDATE 17:18 Premierul armean a avut convorbiri cu Blinken și Macron pe tema Karabah
Premierul armean Nikol Pashinyan a avut convorbiri telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu președintele francez Emmanuel Macron cu privire la operațiunile militare ale Azerbaidjanului în Karabah, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Pashinyan, notează AFP.
„A fost discutată situația din Nagorno-Karabah după atacul Azerbaidjanului. Ambele părți au subliniat inadmisibilitatea folosirii forței și necesitatea de a utiliza mecanismele internaționale pentru dezescaladare”, a declarat secretarul de presă Nazeli Baghdasaryan, în precizările despre cele două convorbiri.
UPDATE 17:04 Separatiștii din Nagorno-Karabah sugerează o încetare a focului
Conducerea separatiștilor din regiunea Nagorno-Karabah, populată de etnici armeni, a sugerat marți o încetare a focului, potrivit DW.
Biroul de presă al autorității a precizat într-un comunicat că propune discuții cu Baku, ca urmare a așa-numitelor operațiuni „antiteroriste” ale Azerbaidjanului în regiunea separatistă, anunțate cu doar câteva ore mai devreme.
UPDATE 16:51 Franța solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
Franța a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să se reunească imediat în urma operațiunilor de la Baku, relatează AFP.
Ministerul francez de Externe a afirmat într-un comunicat că niciun pretext nu poate justifica operațiunea militară lansată de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah.
Franța a declarat că izbucnirea luptelor „amenință mii de civili deja afectați de o blocadă ilegală de o lună și care contravine eforturilor comunității internaționale de a ajunge la o soluție negociată”.
Parisul a declarat că lucrează cu partenerii săi pentru a pregăti un „răspuns puternic” la această „ofensivă inacceptabilă”.
UPDATE 16:35 Doi civili uciși și 23 răniți în luptele din Karabah, anunță separatiștii armeni
Separatiștii armeni au declarat marți că doi civili au fost uciși și 23 au fost răniți în Nagorno-Karabah de când Azerbaidjanul a lansat marți o așa-numită „operațiune antiteroristă” în regiunea separatistă, informează AFP.
„Numărul civililor răniți a crescut la 23. Victimele înregistrate în rândul civililor sunt două”, a anunțat Gegham Stepanyan, un oficial separatist responsabil cu drepturile omului, într-o postare pe rețelele de socializare.
Oficialul a precizat că opt dintre cei răniți erau copii.
UPDATE 16:24 Premierul armean îndeamnă Rusia și ONU să acționeze în legătură cu escaladarea situației din Karabah
Premierul armean Nikol Pashinyan a cerut marți Rusiei și Națiunilor Unite să acționeze după ce rivalul său istoric, Azerbaidjanul, a lansat o operațiune militară în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, populată de armeni, relatează AFP.
„În primul rând, Rusia trebuie să ia măsuri și, în al doilea rând, ne așteptăm ca și Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri”, a declarat Pașinyan, a cărui țară face parte dintr-o alianță militară condusă de Moscova, în comentarii televizate.
UPDATE 16:11 Antony Blinken, discuții urgente pentru a pune capăt luptelor „atroce” din Karabah
Secretarul de stat american Antony Blinken va purta marți discuții urgente cu toate părțile pentru a pune capăt operațiunii „atroce” a Azerbaidjanului în enclava separatistă de etnie armeană Nagorno-Karabah, a declarat un oficial SUA, conform AFP.
După deschiderea unei căi de ajutor umanitar luni, „am sperat că vom putea să ne adaptăm la problemele pe termen mai lung”, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, „astfel încât acest incident de peste zi este deosebit de atroce și deosebit de periculos”.
UPDATE 15:35 Vă prezentăm mai multe titluri publicate de AFP pe fluxul agenției, până când vor fi disponibile mai multe detalii:
- „Kremlinul se declară „îngrijorat” de „escaladarea bruscă” în Karabah
- Kremlinul spune că lucrează pentru a aduce Armenia și Azerbaidjanul la masa negocierilor
- Premierul Pashinyan denunță apelurile la o «lovitură de stat» în Armenia
- Sute de protestatari se adună în fața clădirilor guvernamentale din capitala armeană – TV armeană
- Franța dorește o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema luptelor din Karabah
- Armenia afirmă că situația de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul este «stabilă»
- Armenia spune că Azerbaidjanul a lansat o „operațiune terestră” în Karabah
- Premierul armean afirmă că armata nu este implicată în luptele din Karabah”
UPDATE 15:30 Rusia pretinde că a primit un preaviz de „câteva minute” înainte de lansarea operațiunii
Rusia a susținut marți că a fost anunțată de operațiunea Azerbaidjanului cu doar „câteva minute” înainte de lansarea acesteia, negând că a fost anunțată în prealabil, relatează DW.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că informațiile din presă care sugerează că Azerbaidjanul a avertizat în avans forțele ruse de menținere a păcii staționate în regiune „nu corespunde realității”.
UPDATE 15:21 UE cere Azerbaidjanului să înceteze „imediat” acțiunile militare
Uniunea Europeană a cerut Azerbaidjanului să înceteze „imediat” acțiunile sale militare în Nagorno-Karabah, după ce Baku a declarat că a lansat operațiuni „antiteroriste”.
„Vești devastatoare vin astăzi din fosta regiune Nagorno-Karabah”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.
UPDATE 15:16 Forțele azere încearcă să avanseze în Karabah, susțin separatiștii armeni
Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah au declarat marți că forțele azere încearcă să avanseze în regiunea disputată și că forțele sale „se opun” acestei acțiuni, transmite AFP.
„Forțele armate azere încearcă să avanseze în profunzimea Artsakh”, a declarat acesta, folosind un nume armean pentru Karabah. „Forțele de apărare continuă să reziste ofensivei azere de-a lungul întregii linii de contact”.
UPDATE 15:03 Armenia acuză Azerbaidjanul că încearcă o „epurare etnică” în regiune
Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a lansat o „agresiune pe scară largă” împotriva regiunii Nagorno-Karabah, susținând că Baku încearcă o „epurare etnică” în regiune, care are o populație mare de etnie armeană, informează DW.
„La 19 septembrie, Azerbaidjanul a declanșat un alt [act de] agresiune pe scară largă împotriva populației din Nagorno-Karabah, cu scopul de a-și finaliza politica de epurare etnică”, a declarat Ministerul de Externe al Armeniei.
UPDATE 14:54 Armenia îndeamnă forțele rusești de menținere a păcii să oprească „agresiunea la scară largă” a Azerbaidjanului
Armenia a îndemnat trupele rusești de menținere a păcii din regiunea separatistă Nagorno-Karabah să intervină și să oprească „agresiunea la scară largă” a Baku, a anunțat Ministerul armean de Externe într-un comunicat, potrivit DW.
Trupele rusești sunt staționate în regiunea disputată de la sfârșitul războiului din 2020. Cu toate acestea, Armenia a acuzat recent Rusia că este distrasă din cauza războiului său din Ucraina.
UPDATE 14:47 Vă prezentăm mai jos o serie de titluri publicate de AFP pe fluxul agenției:
- „Azerbaidjanul trebuie să oprească „imediat” operațiunea din Karabah – șefa Comisiei Europene
- Armenia acuză Azerbaidjanul că încearcă o «epurare etnică» în Karabah
- Rusia afirmă că a fost anunțată «cu câteva minute» înainte de operațiunea Azerbaidjanului în Karabah
- Armenia spune că trupele rusești de menținere a păcii au fost mandatate să oprească Azerbaidjanul în Karabah
- Premierul Armeniei convoacă consilierii de securitate din cauza escaladării situației din Karabah”.
UPDATE 14:42 Baku cere „retragerea completă” a forțelor armene din Karabah
Azerbaidjanul a cerut marți „retragerea completă” a forțelor armenești din regiunea disputată Nagorno-Karabah, afirmând că aceasta este condiția pentru pace după lansarea „operațiunilor sale antiteroriste”.
„Singura modalitate de a obține pacea și stabilitatea în regiune este retragerea necondiționată și completă a forțelor armate armene din regiunea Karabah din Azerbaidjan și dizolvarea așa-numitului regim [separatist armean]”, a declarat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-un comunicat.
Ministerul Apărării din Armenia negase existența personalului sau a echipamentelor în regiunea separatistă.
UPDATE 14:38 Azerbaidjanul, în contact cu Turcia aliată privind „operațiunile teroriste”
Azerbaidjanul a precizat că și-a informat aliatul turc cu privire la ceea ce a numit operațiuni „antiteroriste” în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, adaugă sursa citată.
Ministrul azer al apărării Zakir Gasanov a discutat cu omologul său turc Yasar Guler cu privire la operațiuni, a anunțat ministerul într-un comunicat.
UPDATE 14:35 Armenia neagă prezența militară în Nagorno-Karabah, în timp ce o organizație separatistă susține că Karabah se află sub „focuri intense”
Ministerul Apărării din Armenia a declarat marți, într-un comunicat, că situația la propria graniță cu Azerbaidjanul este stabilă.
Ministerul a negat că ar avea personal sau echipament militar în regiunea disputată Nagorno-Karabah, unde Azerbaidjanul a lansat ceea ce a declarat că sunt operațiuni „antiteroriste”.
O organizație separatistă cu sediul în Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a lansat o „ofensivă militară pe scară largă” în regiune.
„În acest moment, capitala Stepanakert și alte orașe și sate se află sub foc intensiv”, a declarat aceasta, citată de DW.
UPDATE 14:31 Rusia îndeamnă toate părțile să respecte încetarea focului
Rusia a îndemnat toate părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah să respecte acordurile anterioare de încetare a focului, afirmând că este în contact cu Azerbaidjanul în legătură cu „operațiunile sale antiteroriste” din regiunea separatistă, potrivit DW.
„Știm ce trebuie făcut pentru a rezolva situația… să punem în aplicare tot ceea ce am convenit, să nu provocăm situația, să lucrăm pentru a o calma și a o rezolva”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
Știrea inițială
Ministerul azer al Apărării a declarat că folosește „arme de înaltă precizie pe linia frontului și în profunzime” în cadrul operațiunii, despre care a spus că au „un caracter local”.
Operațiunea a fost menită să „suprime provocările pe scară largă” și să alunge ceea ce a spus că sunt trupe armenești.
Azerbaidjanul a îndemnat civilii să stea departe de instalațiile militare, afirmând că a fost în contact cu rezidenții armeni din regiunea Karabakh prin mesaje text, difuzoare și pliante informative.
De asemenea, a adăugat că a stabilit coridoare umanitare și stații de recepție în mai multe locuri, inclusiv pe drumul Lachin, pentru a asigura evacuarea populației din zonele periculoase.
Tensiunile au fost în creștere de luni de zile în jurul enclavei de etnie armeană, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.
Unsprezece polițiști și civili azeri au fost uciși în explozia unei mine și într-un alt incident, relatează BBC. Sirene de raid aerian au fost raportate în principalul oraș din Karabah.
Oficiali din domeniul apărării din regiunea separatistă au declarat că armata azeră a „încălcat încetarea focului de-a lungul întregii linii de contact cu lovituri de rachete-artilerie”. Alți reprezentanți din Karabah au vorbit despre o „ofensivă militară pe scară largă”.
Cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au intrat în război de două ori din cauza disputelor legate de Nagorno-Karabah, prima dată la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice, și din nou în 2020.
Din decembrie, Azerbaidjanul a montat o blocadă de facto a singurei rute de intrare în enclavă dinspre Armenia, cunoscută sub numele de Coridorul Lachin.
Marți, Ministerul Apărării de la Baku a acuzat forțele armene de „bombardarea sistematică” a pozițiilor armatei și a declarat că a răspuns prin lansarea de „activități locale, antiteroriste… pentru a dezarma și a asigura retragerea formațiunilor forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre”.
Azerii au insistat că nu a vizat civili sau instalații civile, ci a declarat că „doar obiectivele militare legitime sunt neutralizate prin utilizarea armelor de înaltă precizie”.
Ministerul Apărării din Armenia a declarat că afirmațiile privind focul declanșat de armeni nu corespund realității.
Sunetul artileriei și al focurilor de armă a putut fi auzit marți din capitala regională a Karabahului, Khankendi, cunoscută sub numele de Stepanakert de către armeni. În enclava muntoasă trăiesc aproximativ 120.000 de etnici armeni.
Oficialii din Armenia au adăugat că, începând cu ora locală 14:00 (13:00, ora României), situația la granițele țării era „relativ stabilă”.
Într-un comunicat, Rusia a îndemnat ambele țări să respecte încetarea focului semnată după războiul din 2020. Reprezentantul special regional al UE, Toivo Klaar, a declarat că este „nevoie urgentă de o încetare imediată a focului”.
În timpul acelui conflict de șase săptămâni, Azerbaidjanul a recucerit teritoriile din jurul Karabahului, care erau deținute de Armenia din 1994.
O încetare a focului fragilă, asigurată de aproximativ 3.000 de forțe de menținere a păcii rusești, a fost de atunci supusă unor presiuni din ce în ce mai mari, atenția Moscovei fiind distrasă de invazia sa la scară largă în Ucraina. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat recent că Rusia „părăsește spontan regiunea”.
Azerbaidjanul a negat că își mărește numărul de trupe în regiune, iar luni a permis accesul ajutoarelor Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Karabah pe două drumuri, unul prin coridorul Lachin din Armenia și celălalt pe drumul Aghdam din Azerbaidjan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii