LIVE Bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării / Se iau măsuri suplimentare de securizare a spațiului aerian / Iohannis în urmă cu o zi: Nu a existat nicio dronă care a ajuns în România / Reacția lui Zelenski
Ora 16:42 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, miercuri, după ce autoritățile române au anunțat că au fost descoperite fragmente dintr-o dronă rusească în județul Tulcea.
„În legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut și victime… Acestea sunt consecințe ale atacurilor asupra porturilor Chilia, Reni și Ismail. Ce să vă spun? Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat. El asta plănuia. În trecut ne-am aflat într-o perioade de captivitate din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie a schimbat totul și am reușit cu toții să dăm dovadă de acte de solidaritate”, a afirmat Zelenski, în cadrul unei intervenții online la summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), organizat la București.
https://www.youtube.com/watch?v=mO6aDLPAYIg&feature=youtu.be
Ora 16.20: Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se confirmă că elementele descoperite de Ministerul Apărării aparțin unei drone rusești, aceasta ar fi o situație inadmisibilă și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”. Detalii aici.
Ora 16.14 Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Rusia asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă, a transmis MApN, într-un comunicat.
Ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați, miercuri-după amiază.
„Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a mai precizat MApN.
Ora 16.03: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat, la Antena 3, că nu va cere convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„La momentul în care am făcut prima comunicare, toate datele puse la dispoziție de colegii din MApN duceau la această concluzie”, a mai spus Tîlvăr.
Ora 16.00: Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat, miercuri, într-o intervenție la Digi24, că zona indicată de oficialii ucraineni că ar fi căzut o dronă rusească era mult mai în interiorul României decât zona unde au fost găsite fragmentele, iar comunicarea vecinilor noștri „trebuie citită în cheia stării de spirit” din Ucraina. Detalii aici.
Ora 15.48: USR cere demiterea miniștrilor Apărării și de Externe și expulzarea ambasadorului Rusiei în România, acuzând autoritățile că timp de trei zile au făcut ”eforturi concertate de a mușamaliza un incident major de securitate pentru România”. Detalii aici.
Ora 15.27: Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că bucățile descoperite de MApN se află în zona în care era indicată în fotografiile difuzate de unele posturi de televiziune.
„Au apărut pe internet anumite fotografii date de posturile de televiziune. Eu zic cam în zona aia în care au apărut și informațiile alea, mai sus de localitatea Plauru, la vreo 5-6 sute de metri”, a spus primarul.
Amintim că un site specializat în localizarea unor evenimente și utilizat de site-ul de investigații Bellingcat, a arătat, marți, într-o serie de postări pe rețeaua X (fostă Twitter) că, potrivit datelor strânse, drona rusească de tip Shahed a explodat pe malul românesc al Dunării, așa cum susținea Ucraina încă de luni. O echipă de jurnaliști de investigație de la postul german de televiziune ntv, deținut de grupul RTL al Bertelsmann Media, a verificat imaginile și a ajuns la concluzia că „una sau mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României și au explodat”.
Primarul din Ceatalchioi declara și în urmă cu o lună că mai mulți marinari au spus că o dronă a căzut într-o zonă împădurită de pe malul românesc.
„Atunci am spus că sunt suspiciuni conform declarațiilor localnicilor că a fost doborâtă o dronă și resturile ar fi căzut. Au fost declarații ale oamenilor că drone ar fi zburat pe deasupra caselor”, a amintit acum primarul.
Întrebat dacă atunci a văzut filmulețe sau fotografii făcute de localnici, acesta a replicat: „Ăsta e un subiect închis, n-aș putea să mai intru în polemică cu armata”
Primarul a precizat că se discută despre „posibilitatea strămutării benevole a cetățenilor” din zonă.
Ora 14.37: Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, miercuri, că au fost găsite bucăți dintr-o dronă pe teritoriul României.
„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează. (…) Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, le-a răspuns Marcel Ciolacu jurnaliștilor, potrivit imaginilor transmise de Digi24. Discuția premierului Ciolacu cu jurnaliștii ar fi avut loc, potrivit unor oficiali guvernamentali, off the record, prin urmare imaginile nu puteau fi difuzate.
Ora 14.28: Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, a declarat, la Digi24, că au fost descoperite, marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența și când au ajuns în România.
Purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că „au fost stabilite măsuri de întărire a capacității tehnice de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”.
„Într-o locație foarte aproape de malul Dunării, în care echipele de investigație ale MApN care cercetează de mai multe zile, în cursul serii au semnalat mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă. (…) Au fost ridicate probe și în urma analizelor vom pute stabili proveniența și când au ajuns. La acest moment nu putem face legătură între atacuri recente sau mai vechi. Și anul trecut am avut o situație când resturile unei drone au fost descoperite pe malul românesc al Dunării”, a precizat Spînu.
Ora 13.51: Ministrul Apărării a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea fi drintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație.
„Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi elementele (unei drone)”, a afirmat Tîlvăr.
„Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și de atenție crescută. (…) Nu s-a pus problema (evacuării), pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a mai declarat ministrul.
Știrea inițială: Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat informaţia pentru Antena 3 CNN.
Potrivit primelor informaţii, mai multe bucăţi dintr-o dronă folosită de Rusia pentru atacurile asupra unor ţinte din Ucraina au fost găsite în România, ceea ce înseamnă că drona s-a prăbuşit pe teritoriul României.
Descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile de noaptea trecută asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, se află la fața locului, potrivit informațiilor G4Media.
Kievul a susținut de luni că drone rusești au căzut pe teritoriul României. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a susținut că Ucraina deține inclusiv dovezi fotografice, în timp ce toate autoritățile de la București au negat.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Cincu, că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a subliniat președintele. Detalii aici.
Amintim că mai mulți locuitori din Chilia Veche, România, au declarat că în cursul nopții de marți spre miercuri au avut loc explozii peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia Nouă, care au fost vizibile cu ochiul liber de pe teritoriul românesc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii