Parlamentul a aprobat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe anul 2024 / Drulă (USR): „Este un buget construit pe minciună, cu o gaură de cel puțin 40 miliarde de lei. Sunteți un guvern iresponsabil”
Plenul reunit al Parlamentului a finalizat, miercuri, dezbaterile privind bugetul de stat pe anul 2024 și a dat votul final. G4Media.ro a transmis principalele momente ale ședinței:
Ora 17.05: Bugetul de stat pe anul 2024 a fost adoptat de plenul Parlamentului, cu 299 de voturi „pentru” și 82 de voturi „contra”.
Ora 17.02: Liderul USR, Cătălin Drulă:
„USR a votat împotriva acestui buget, după cum va vota și împotriva bugetului de stat, un buget construit pe minciună. Este pentru al doilea an consecutiv construit pe venituri supraestimate și cheltuieli subestimate. O gaură de cel puțin 40 mld lei, un deficit de 130 mld lei, acestea sunt coordonatele bugetului.
Minciuna este modul de operare a acestui Guvern. Sunteți primul Guvern care nu face rectificare bugetară pentru că nu vreți să se vadă dimensiunea dezastrului. Sunteți un guvern iresponsabil.
V-ați dat o OUG care spune exact asta că în mod excepțional în acest an dvs și complicii dvs de la PNL, dl Boloș, nu veți semna declarația că bugetul este conform responsabilității fiscale, pentru că vă e frică de răspundere.”
Ora 17.00: Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat cu 294 de voturi „pentru” și 84 de voturi „contra”.
Ora 16.52: Au fost adoptate și toate anexele bugetului asigurărilor sociale de stat. În scurt timp are loc votul final pe buget.
Ora 16.30: Toate anexele bugetului de stat pentru anul 2024 au fosta adoptate. Începe dezbaterea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Votul final pe bugetul de stat se va da după dezbaterea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ora 15.23: Parlamentarii AUR au părăsit sala de plen și nu mai participă la dezbateri.
Ora 15.20: Liderul AUR, George Simion, și-a susținut un amendament pentru suplimentarea cu 5 miliarde de lei a bugetului pentru Ministerul Educației.
„Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare AUR vor părăsi ședința”, a anunțat George Simion.
Amendamentul a fost respins, după ce nici parlamentarii AUR nu l-au votat. Aceștia au stat la tribună, alături de George Simion, afișând pancarte, însă nefiind în bănci nu au putut vota.
„Mă întreb, domnule Simion, cum să treacă un amendament pe care nu-l votați? Mă întreb și eu”, a afirmat președintele de ședință Alfred Simonis (PSD).
Ora 15.15: A fost reluată ședința Parlamentului. S-a ajuns la bugetul Ministerului Educației, pentru care sunt alocate 10 minute de dezbateri.
Ora 14.50: Pauză de 15 minute la ședința plenului, pentru resetarea sistemului electronic de vot.
Ora 13.58: Au fost aprobate amendamente la bugetul Secretariatului General al Guvernului prin care se alocă, în total, 400.000 de lei pentru lucrări de construire/reparaţii la biserici şi la un centru misionar-social din judeţul Cluj, la propunerea grupurilor parlamentare ale AUR, transmite Agerpres.
Ora 12.16: Plenul respinge pe linie amendamentele depuse la proiectul de buget.
Ora 11.35: Plenul reunit a respins amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi cel privind bugetul Capitalei, depus de Forţa Dreptei, prin care se solicita revenirea la bugetul iniţial al Capitalei, relatează News.ro.
Ora 11.33: Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, un amendament al UDMR, care fusese iniţial respins în comisiile de specialitate, conform căruia se alocă în bugetul Ministerului Educaţiei suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, transmite Agerpres.
Amendamentul a fost admis la articolul 48 din proiect, cu 281 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 33 de abţineri.
Potrivit iniţiatorilor, demararea Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române constituie un aspect strategic în privinţa schimbărilor pe care legiuitorul a intenţionat să le aducă sistemului de educaţie şi care trebuie iniţiat fără întârziere. Introducerea de instrumente noi şi moderne de predare a limbii române înseamnă totodată schimbarea abordării în predare şi stimularea însuşirii active a limbii române de către elevii cu altă limbi de predare, cu efecte benefice majore asupra integrării acestora în învăţământul superior din România şi a succesului lor pe piaţa forţei de muncă, motivează aceştia.
Ora 10.54: Deputatul George Simion, preşedintele AUR, i-a cerut miercuri preşedintelui de şedinţă al plenului reunit al Parlamentului ca liderii de grup parlamentar să respecte timpii alocaţi pentru citirea amendamentelor, transmite Agerpres.
„Avem depuse 8.317 amendamente şi avem nevoie ca toţi liderii de grup să-şi asume un angajament că se va respecta şi cronometrul şi fiecare dintre aceste amendamente va fi citit. Atât cerem, un lucru simplu legat de procedură parlamentară, nu un minut pe articol”, a precizat Simion.
Liderul AUR a mai transmis că şi-ar dori ca dezbaterile în plen să fie civilizate, cu condiţia respectării promisiunilor făcute profesorilor şi altor categorii sociale.
„Sper să purtăm o discuţie civilizată astăzi. Atât timp cât dumneavoastră nu respectaţi promisiunile pe care le-aţi făcut profesorilor şi altor categorii sociale, avem datoria să încercăm prin orice mijloc să luptăm pentru respectarea acelor promisiuni. Dacă dumneavoastră credeţi că aşa este normal şi credeţi că o să aveţi nişte mieluşei cărora să le daţi 400.000 de lei – 500.000 de lei şi o să le închideţi gura, nu funcţionează aşa”, a susţinut Simion.
Amintim că politicienii de la partidele extremiste AUR și SOS, în frunte cu liderii George Simion și Diana Șoșoacă, au acaparat marți ședința Parlamentului în care urma să se voteze bugetul de stat. Cei doi politicieni, cunoscuți pentru promovarea violenței de limbaj și comportamentale, s-au jignit constant, întârziind astfel începerea ședinței.
Știrea inițială: Plenul Parlamentului se reuneşte, miercuri, pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, transmite Agerpres.
Marţi, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024.
Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii