G4Media.ro

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției, aviz pozitiv în comisii: Vă propun…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției, aviz pozitiv în comisii: Vă propun să stopăm imediat atacurile la justiție prin legi sau declarații politice / Văd în Comisia Europeană un partener

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției în Guvernul Orban, a fost avizat pozitiv, miercuri, în comisiile juridice ale Parlamentului. El a primit 38 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și 7 abțineri.

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției în Guvernul Orban, a fost audiat, miercuri, în comisiile juridice ale Parlamentului. Predoiu a cerut încetarea imediată a atacurilor la justiție, oprirea proiectelor pe justiție care s-au întors la Curtea Constituțională, a precizat că nu vor fi adoptate OUG pe justiție și a cerut procurorilor să relanseze lupta anticorupție.

Nicușor Halici (PSD), președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, l-a lăsat pe Șerban Nicolae să vorbească minute în șir și s-a contrat cu parlamentarii opoziției, cărora nu le-a luat în seamă observațiile.

Principalele declarații ale lui Cătălin Predoiu:

  • De 10 ani în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției, care a divizat societatea. Confruntarea a ajuns și în magistratură, transformată pe alocuri în război.
  • Această situație e intolerabilă și nu mai poate continua.
  • Prin ce va face Parlamentul, războiul din magistratură se poate înteți sau poate înceta. Vă propun să stopăm imediat atacurile la justiție prin legi sau declarații politice.
  • Vă propun pacificarea, dar o pace lucrativă, bazată pe adevăr, în care fiecare judecător și procuror să-și exercite menirea de a face dreptate.
  • Magistrații trebuie să răspundă pentru calitatea muncii lor, dar care să nu se transforme în presiune sau decizie arbitrară.
  • Sunt de partea celor care susțin că justiția trebuie să rămână independentă față de oricine, mai puțin față de legi.
  • Acțiunea MJ nu poate face abstracție de referendumul pe justiție.
  • Nu voi fi de partea celor care se sustrag justiției și celor care o atacă.
  • Să fim singura țară din UE care rămâne cu MCV ar fi o catastrofă.
  • Vă propun cooperarea cu UE demnă, decentă, în care cerem un tratament corect. Ne vom căuta și vom găsi suporteri în UE. Voi solicita sprijinul europarlamentarilor români pentru a ne susține la Bruxelles pe subiectul MCV. Voi solicita sprijinul dvs. și al MCV. Instituțiile europene trebuie informate corect și complet asupra progreselor.
  • Văd în Comisia Europeană un partener.
  • Să reparăm daunele, să păstrăm ce s-a făcut bine și să combatem corupția, crima organizată etc.
  • Nu voi susține tranformarea sistemului în feude informale. Prietenia e un lucru bun, dar nu dacă înlocuiește meritocrația.
  • Trebuie să găsim o cale comună pentru ideea de justiție dreaptă pentru cetățeni. Trebuie să găsim tăria să recunoaștem ce nu a fost bine.
  • Sunt de acord că se impuneau ajustări în coduri, în acord cu deciziile CCR și reglementările comunitare. Așa cum știu că unele modificări au fost făcute pentru a bloca anchete.
  • Unele modificări au slăbit instituții juridice pentru salvarea unui fost lider politic, poate și al altora.
  • Numai justiția poate stabili în ce cazuri s-au încălcat drepturile prin protocoale.
  • Pot să accepăt că au fost și erori în lupta anticor cum a fost la Ploiești, dar nu pot să ignor meritele procurorilor anticorupție.
  • Orice greșeală trebuie să fie individuală, cum orice succes instituțional nu poate să fie decât colectiv.
  • Procurorii să-și relanseze lupta anticorupție, asumându-și răspunderi.
  • Unele dosare au stat prea mult deschise fără soluții.
  • Știu și că Secția specială a luat în vizor tocmai pe cei care au criticat măsurile fostului ministru.
  • Trebuie să oprim acest balans de la o extremă la alta. Trebuie să ne mai abținem să lovim justiția. Să nu mai permitem prin vot sau legi sustragerea din fața justiției.
  • E timpul să alocăm mai multe resurse materiale justiției.
  • E crucial să extindem urgent spațiile de detenție.
  • Susțin oprirea proiectelor întoarse de la CCR și regândirea măsurilor. Voi constitui un grup de lucru exhaustiv, vă propun ca grupurile parlamentare să aibă permanent reprezentanții, astfel ca atunci când proiectul va fi gata toți actorii interesați să împărtășească măsurile.
  • Știu că mulți își doresc OUG reperatorie. Nu ar contraveni spiritului referendumului, ci literei sale. Îi rog pe cei care insistă pentru OUG să înțeleagă acest lucru, principiul este să renunțăm la practica excesivă a OUG.
  • Numirile procurorilor-șefi se va face pe un proces transparent de selecție. Nu există favoriți din start. Selecția va fi transparentă și obiectivă.
  • Criteriul apartenenței politice sau calendarul electoral nu trebuie să aibă nimic de-a face cu anticorupția.
  • Voi cere DIICOT să elaboreze un răspuns devastator pentru toate grupurile organizate și să ignore orice protecție ar avea sau ar părea că ar avea.

Întrebări și răspunsuri:

Șerban Nicolae (PSD): Mă gândeam că nu o să repetați o inepție că nu Guvernul a avut inițiativa de modificare a legilor justiției. cele trei proiecte au fost inițiativă parlamentară. Nu văd rostul referirilor la ce a făcut Guvernul precedent în materia asta.

MCV nu e un mecanism asumat de România. Conform Constituției, România este reprezentată de președinte, și nu de Guvern. MCV este asumat la nivel guvernamental, la nivelul măsurilor care se pot lua la nivel guvernamental, nu de Parlament. MCV nu e asumat de România. El și-a dovedit crasa ineficiență și vădita politizare.

Ce anume veți repara din independența justiției?

Alina Gorghiu (PNL): Ar fi bine să stabilim un timp. Propun ca aceste audieri să fie fixate la două ore, astfel încât fiecare să știe că are un timp limitat.

Ion Stelian (USR): Fiecare am putea ține discursuri, dar nu ăsta e scopul audierii. Propun ca o întrebare să dureze un minut, să nu ținem un discurs și un parlamentar să adreseze o singură întrebare.

Nicușor Halici (PSD), președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, refuză să supună la vot aceste propuneri.

C.Predoiu: Unul din sensurile cuvântului inepție este lipsit de bun simț, nu văd ce a fost lipsit de bun simț, dar dialecta poate arăta că este o inepție chiar folosirea cuvântului.

Din punct de vedere politic, MCV a avut un tâlc, ce s-a întâmplat cu el pe parcurs nu avem timp astăzi să facem o analiză. Vă propun o abordare pragmatică. E limpede că acel bec aflat pe masă se vede diferit la mine și la dvs., dar dacă am putea să găsi un numitor comun și în privința măsurilor, și a limbajului, dacă am găsi o cale să ne amornizăm cu Comisia Europeană ar face mai bine decât să ne strâmbăm și să ne jignim în jurul unei mese. O facem cam de mulți ani și unde am ajuns?

MJ are inițiativă legislativă, noi vom face propuneri, în elaborarea acestor propuneri vom lucra și cu parlamentarii, cum vreți dvs.

N-o să mă reped să atac magistrații pe teme politice sau că nu-mi place o opinie a magistraților.

Șerban Nicolae: Eu unul nu am atacat niciodată justiția și nu văd cum poate fi atacată justiția în ansamblu, dar v-am auzit pe dvs. spunând că SIIJ a greșit și a încălcat imunitatea diplomatică în cadrul unei anchete.

Știu că DNA a făcut o percheziție în casa unui judecător CEDO, încălcând procedura și normele referitoare la imunitate.

Eu vă întrebam ce anume din legile justiției modificate în 2018 au afectat independența justiției și față de cine? Eu am luptat pentru independența justiției față de factori oculți.

Nu-mi amintesc să fi propus desființarea Secției atunci când funcționa la DNA.

C.Predoiu: Am stat de vorbă cu mulți magistrați care spun că această Secție le-ar putea face reparații, alții, tot cam jumătate, spun că această Secție s-a transformat într-o formă de presiune.

Nu cred că această Secție este forma cea mai bună pentru a rezolva problemele. Ea contravine și noului Statut al magistraților, care spune că sunt sperate carierele procurorilor și magistraților, iar șefii secției sunt selectați de judecătorii din CSM.

Pentru această secție ați lăsat numirea la nivelul CSM, deși pentru restul magistraților șefi ați întărit rolul ministrului, de unde se poate spune că a existat un interes pentru această secție.

De ce cazurile de represiune nedreaptă nu pot merge să fie anchetate la Parchetul General? Nu vreau să antamez acum o soluție.

Iancu Caracotă (PNL): Cum abordați problema recursului compensatoriu?

C.Predoiu: Există propunere legislativă în Parlament din partea PNL, cred că au semnat și colegii de la USR.

Până nu extindem capacitatea de cazare nu vom putea rezolva problema și CEDO e foarte clară și trebuie să ne concentrăm pe procesul de probațiune, sistemul de reeducare, asistența psihologică pentru că acolo e cheia pentru neîntoarcerea acestor oameni în penitenciare.

În sistemul de probațiune lucrează 550 de consilieri și gestionează câteva zeci de mii de persoane aflate în libertate. Avem o medie de recidiviști de 38%, mult peste media UE.

Stelian Ion (USR): Fără desființarea Secției Speciale, războiul din justiție nu va înceta. Există problema spinoasă a recursului compensatoriu și problema pensionării anticipate. În Parlament, anticipăm că se vor bloca aceste proiecte, cum s-a întâmplat până acum. Care e soluția pe care o aveți?

C.Predoiu: Foarte pragmatic, voi începe imediat consultări cu grupurile parlamentare, cu membrii comisiilor juridice și voi vedea ce deschidere este pentru a rezolva prin lege, cum e firesc, aceste probleme. Ce se întâmplă dacă nu găsim acord? Experiența m-a învățat că mai bine nu fac anticipări până nu ajung să mă confrunt cu problema. Nu pot să spun că sunt relativ optimist, nici relativ pesimist. Pot să spun că voi face tot ce ține de mine pentru a găsi o soluție legislativă.

Hai să nu punem răul în față. Vom vedea. Tot aici suntem toți, ne reunim aici și vedem.

Vasile Varga (PNL): Vi s-au reproșat asumarea codurilor, neconstituționalitatea unor prevederi și faptul că din Guvernul Tăriceanu ați rămas în Guvernul Boc. Vă rog să ne lămuriți pe scurt.

C.Predoiu: Nu mă așteptam de la dvs. la întrebare, dar e mai bine așa, că de la ai tăi le încasezi mai ușor. Doar Codul Penal a fost asumat și numai după ce a stat luni de zile în această comisie în dezbatere și a fost asumarea răspunderii pe forma ieșită din această sală.

Nimeni din UE nu a făcut o reformă așa de amplă cum s-a făcut în acei ani, de 15.000 de modificări legislative, iar faptul că numai 53 de prevederi au fost declarate neconstituționale este considerat foarte puțin.

Eu am intrat în Guvernul Tăriceanu fără apartenență politică. Cu o lună înainte de expirarea mandatului, dl Tăriceanu mi-a cerut să candidez și am făcut acest lucru cu condiția apoi să-mi văd de activitatea mea și nu am intrat în Guvernul Boc până când nu am avut o discuție cu dl Tăriceanu.

Eugen Nicolicea (PSD): Niciun ministru al Justiției nu a dat curs până acum articolului prin care poate dispune controale la parchete. Veți uza de această prerogativă?

C.Predoiu: Voi uza de toate prerogativele legale.

Vlad Alexandrescu (USR): Ce măsuri intenționați să luați pentru recuperarea prejudiciilor din infracțiuni?

C.Predoiu: Trebuie să aigurăm resursele financiare pentru ANABI (Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate), să legăm la celelalte instituții, respectiv la Fisc și să o operaționalizăm.

Robert Cazanciuc (PSD): M-am uitat pe capitolul justiție și am regăsit multe lucruri propuse de noi în 2017. Aveți de gând să susțineți asumarea răspunderii Guvernului?

C.Predoiu: Nu am de gând, adică nu am în gând acum acest lucru. Dacă dvs. credeți că eu pot anticipa care sunt evoluțiile, mă supraestimați. În programul nostru nu există nici OUG, nici asumarea răspunderii.

Dar să fim onești, trebuie să avem flexibilitate de ambele părți, inclusiv pe textele care ne-au creat probleme.

Q: Susțineți autonomia Ținutului Secuiesc?

A: Aș fi primul ministru al Justiției care ar susține încălcarea Constituției.

Q: Ce veți face cu arhiva SIPA?

A: Sunt unul dintre puținii miniștri ai Justiției care nu a pus piciorul în arhiva SIPA. Eu am făcut în urmă cu vreo zece ani cu mai toate instituțiile cerând un pdv și dacă sunt dispuși oameni profesioniști să intre acolo. Corespondența e la minister, răspunsurile au fost negative.

Ac arhivă trebuie să stea la o instituție specializată în deținerea arhivelor, dar nu la minister.

Nu există vreun interes în viziune mea legat de această arhivă.

Q: Ați susține o dezbatere publică pentru egalizarea imunității premierului cu imunitatea președintelui.

A: M-ați încurcat cu întrebarea asta. MJ are o listă așa de lungă că până a se implica în modificarea Constituției mai are mult.

Q: Care e prima măsură când ajungeți la minister?

A: Prima măsură care trebuie sprijinită e lagtă de prorogarea termenelor. Dacă intră în vigoare măsura cu pensionarea anticipată, sistemul de oprește.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Olguta a votat! Muie!

  2. Forma fără fond și praf în ochi. „Vom crește nivelul de trai, ne interesează soarta românilor etc etc „. Toată demagogia PSD-ului, copiata fidel de PNL. Vrem să interveniți în justiție cu un OUG care să desființeze Secția Specială, dar, desigur, v-ați aranjat cu asa – zisul referendum civic, cu care ne-ați dus de nas, să mențineți în justiție statu quo-ul că, deh! , nu sunteți și voi aceeași ciorbă searbada, reincalzita?

  3. Lipsit de bun simt este ca scrie invitat, in dreptul ministrului auditat, sunteti praf si ca organizare conferinte la Casa Poporului.

  4. Aia de la Parlament, majoritar …….pentru a nu fi echivoc.

  5. Intrebare din partea celei de a patra putere in statul de drept, si in primul rand nu ultima, media romaneasca, cine o va adresa ministrului propus pentru justitie?

  6. Vorbesti discursiv. Vorbeste liber, madam fituica!

  7. Care coduri, stimate domn??

  8. Să fie bine ca să nu fie rău

  9. La munca, psd a lasat la buget surplus.

  10. Triunghiul lui Gantt

  11. Si sare la principiul de nevinovatie, niciodata respectat in epaca psd.

  12. Frica, nu uita sa iubesti cainii, suspina securistul din Maxim Gorki 24, cu firele de la interfon taiete! Care uneori produces cutremur conform celor sustinute de contabili financiar.

  13. Vreau sa ii vad si pe ceilalti ca vorbesc anonim

  14. Se pleaca, cat interes. Mai?

  15. @Pe ăsta l-a întrebat careva la comisii și despre „vânzarea” bunurilor publice, de către guvern, în mandatul anterior pe care l-a avut la Ministerul Justiției, ?

  16. @Apreciați că lui Cătălin Predoiu i s-ar putea zice și „Petunel” , că e și dumnelui un „gingaș”, propus printre doamnele justiției, care nici nu ar vrea să fie atacat, ?

  17. @Ăsta zice că la justiție trebuiesc să fie numai indivizi gingași care să nu facă presiuni, judeăctori, avocați și procurori, și infractorii săfie cuminți, că la guvernul domnului „Sică Mandolină”, „se interpretează”, texte de legi, cum nici pe vremea lui Băsescu și Tăriceanu, ”nu se interpretau legile” , ?