G4Media.ro

LIVE Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită în prezența a zeci de mii de…

LIVE Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită în prezența a zeci de mii de credincioși. Slujba e oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Zeci de mii de credincioși au ajuns duminică la Catedrala Mântuirii Neamului, unde la ora 9 a început slujba de sfinţire oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, însoţit de o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul de Patra, Hrisostom, transmite Basilica.

Premierul Viorica Dăncilă e prezentă la oficierea slujbei împreună cu familia sa, în timp ce președintele Klaus Iohannis e absent din cauza participării la ședința specială a Consiliului European, dedicată aprobării acordului pentru Brexit.

Zecile de mii de credincioși s-au strâns pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde urmăresc slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

„Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit”, arată un comunicat al Patriarhiei, citat de Agerpres.

Transmisie Live Trinitas TV:

Istoricul Catedralei

Ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc a apărut imediat după dobândirea independenţei de stat în urma războiului din 1877-1878, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne, scrie Basilica.ro, agenția oficială de presă a Patriarhiei.

După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale în Capitală. Legea a fost votată în 20 mai 1882 în Senat, fiind considerată ziua de start a proiectului. Astfel, s-a născut Legea nr. 1750 promulgată de Regele Carol I la 5 iunie 1884 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, în care se menţiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în Bucureşti.

Cu toate că Regele Carol I a promulgat primul proiect de lege destinat construirii Catedralei, lucrările s-au tergiversat, iar imediat după Marea Unire Mitropolitul Primat Miron Cristea, devenit Patriarh în 1925, a mers în audienţă la Regele Ferdinand pentru a-l ruga să sprijine proiectul. După o analiză a propunerilor, Patriarhul Miron a decis asupra locului de la baza Dealului Mitropoliei (actuala Piaţă a Unirii) care a fost sfinţit în 11 mai 1929. Demersurile s-au oprit din cauza crizei economice, a celui de-Al Doilea Război Mondial şi apoi din cauza instaurării regimului comunist în România.

Patriarhul Teoctist a fost cel care a relansat proiectul de ridicare a unei Catedrale Naţionale, în acest sens sfinţind o cruce în 5 februarie 1999 ca piatră de temelie a viitoarei catedrale, în locul din Piaţa Unirii pe care-l sfinţise anterior şi Patriarhul Miron Cristea.

Între timp, amplasamentul a fost schimbat, fiind stabilit în 2005 pe Dealul Arsenalului, pentru cele cinci biserici „răstignite”, dintre care trei (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului.

Proiectul a fost asumat şi de stat prin legea 376/2007 care prevedea că: „Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale”.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naţionale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la sfârşitul anului 2010 începând lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului.

Catedrala Naţională este construită în proporţie de 95%, stadiul ‘la roşu’, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește pragul de 121 de milioane de euro, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină.

Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, întrucât avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credincioşii faţă de încreştinătorul poporului nostru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Foto: Basilica.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nu plecati dupa aceea,vor urma sfintirea Magistralei de metrou neterminate si a ciotului de Autostrada care intra in Bucuresti.Sanvisuri si ceai moca.

  2. sa ne uitam cu atentie la toti politruci ce se vor inghesui sa cerseasca un vot , sa-i tinem minte si sa nu-i mai votam!

  3. Întrarea în interior nu s-a făcut pe pile. Am văzut în primul rand și pe cei săraci cu duhul. Era Veorica!
    Hramul se tine la Sala Palatului,?

  4. poleitul cler, o alta forma de parazitism social prin imbecilizarea religioasa a cirezii de robi si roabe.
    ptiu! sec.XXI e.n.?

  5. Toate confesiunile trebuia sa aiba loc acolo! Neamul nu este eminamente ortodox si banii vin de la tot neamul!
    Macar asa, cate un altar, cate un loc in imensitatea locului!

  6. Unii ne talharesc, altii ne sfiintesc si viata merge inainte.

  7. Tipic pentru unii dintre români ! Oricărui lucru făcut i se caută nod în papură ! Dacă se face ceva, de ce s-a făcut, mai bine se făcea altceva, dacă nu s-a făcut, de ce nu s-a făcut.

    • Catedrala aia nu-ti aduce nici un folos, nici tie, nici familiei tale.
      Daca ai de vb cu Dumnezeu Tatal nostru de care nu tre sa-ti fie frica, fraiere, vorbeste oricand, la ce tre sa te duci musai in catedrala aia.
      Ajuta un bolnav si te iubeste Cerul Mai mult.

  8. O relatare obiectivă exemplară, pe când alte portaluri cred că luând la mişto ortodocşii, le fac un mare bine.

  9. Zero sanse ca ceva sa se schimba in aceasta tara inapoiata. Popor inapoiat, tara inapoiata.
    Lasati-i de izbeliste si mergeti sa traiti decent, cresteti-va copii in oricare alta tara din UE. E pacat de vietile voastre, sa traiti printre ei. Nu mai pierdeti timp, energie. Valea si in 6 luni, tot stressul provocat de marlania ambienta din RO, va fi uitat.

  10. Romanii construiesc o catedrala, NASA așteaptă ca o sondă, un robot sa ,,aterizeze” astazi pe Marte.