G4Media.ro

LIVE COMMENT Reacție rapidă. Câteva observații despre rezultatul alegerilor dacă cifrele din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

LIVE COMMENT Reacție rapidă. Câteva observații despre rezultatul alegerilor dacă cifrele din sondajele realizate la ieșirea de la urne se confirmă

Rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS Avangarde, chiar dacă vor suferi ușoare corecții după numărătoarea votului, stabilește învingători și învinși. Cifrele din diaspora nu mai pot influența semnificativ rezultatul final. Mai jos, un scurt inventar și câteva observații despre partidele politice și liderii lor.

  • Marele câștigător al alegerilor este de departe Alianța PSD/ PNL. Cu un scor politic la europarlamentare de peste  50%, care va crește după redistribuire, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu își consolidează poziția de lideri în partidele lor.
  • Rivalii interni și din afară care sperau să preia conducerea celor două partide în caz de eșec pot să-și pună planurile de puci pe hold. Nu a venit încă momentul lor.
  • Un alt mare câștigător este primarul Nicușor Dan. Cu 45%, primarul general a câștigat fără drept de apel, însă există și aici un semn de întrebare. Doar 40% dintre bucureșteni s-au prezentat la vot. O majoritate semnificativă a preferat să stea acasă în ziua votului. Un vot de blam la adresa tutoror candidaților. Mai bine de jumătate din locuitorii Capitalei au respins în bloc oferta politică. O mică problemă de legitimitate a marelor câștigător.
  • Gabriela Firea pleacă la Bruxelles învinsă la scor zdrobitor de Nicușor Dan. Greu de crezut că mai poate reveni politic în PSD după ce a pierdut la un scor atât de slab, la jumătate față de primul clasat. Firea a luat 24%, cu patru procente sub partid. Va avea totuși scuza că a intrat în cursă la sacrificiu, după dezastrul lăsat în urmă de Cătălin Cârstoiu.
  • Un alt mare perdant este USR, care și-a înjumătățit scorul politic la europarlamentare. O contraperformanță greu de egalat în opoziție fiind, mai ales că USR a candidat în Alianță cu PMP și Forța Dreptei, nu de unul singur ca acum cinci ani. Dacă scorul de 11% se confirmă, Cătălin Drulă va avea probleme majore în a se menține la vârful partidului.
  • Pe Cătălin Drulă îl salvează parțial doar scorul de la București, unde Alianța Dreapta Unită a luat la Consiliul General cel mai mare scor, 30%, peste PSD (28), PNL (12) și AUR (10). Cu aceste rezultate, Drulă și USR ar putea cere autonomia Bucureștiului și enclavizarea politică. Capitala s-a transformat în altă planetă în comparație cu restul țării.
  • Sebastian Burduja se plasează și el în tabăra marilor învinși. Cu 10%, la distanță astronomică față de Nicușor Dan, Burduja este invalidat ca om politic. Greu de crezut că poate conduce filiala București, mai ales că luat două procente sub partid. PNL are în București 12%.
  • Cu 3%, REPER a ratat pragul de intrare în Parlamentul European. Dacă rezultatul se confirmă, Dacian Cioloș și-a încheiat aventura politică. Se întoarce la Bruxelles.
  • AUR vinde iluzii optice. La impresie artistică a câștigat, deoarece se proclamă deja a doua forță politică a țării, conform votului de la europarlamentare. În realitate, nu este așa. Este a treia forță politică, după la mare distanță de PSD și PNL după cum ne arată votul politic la Consiliile Județene. În realitate, AUR se plasează și el în tabăra marilor învinși. Cu doar 12% la votul politic pentru Consiliile Județene, AUR se plasează la egalitate cu Alianța Dreapta Unită.
  • Partidul lui Dan Voiculescu condus de Cristian Popescu Piedone a ratat intrarea în Parlamentul European, însă a reușit să intre în Consiliul General al Municipiului București. În rest, PUSL nu există, în ciuda aparatului mediatic de promovare pus la dispoziție de trustul Antenelor.
  • UDMR este la limta pragului electoral cu 5% la europarlamentare. Va fi nevoie de numărarea tuturor voturilor pentru a afla dacă a intrat sau a ratat Parlamentul European.
  • Partidul Dianei Șoșoacă a ratat intrarea în Parlamentul European și a luat un scor nesemnificativ la Consiliile Județene. Discursul ultra-populist, anti-european, rusofilia au fost respinse de alegătorii români. Diana Șoșoacă și SOS, la capăt de linie.
  • În concluzie, alegătorii nu au sancționat alianța PSD/ PNL aflată de putere de trei ani, dimpotrivă, i-au acordat credit politic. Aici se văd milioanele de euro pompate în televiziunile de știri, care au trecut sub tăcere marile scandaluri sau le-au minimalizat. Motivele acestui vot masiv pentru cele două mari partide merită însă analizate seperat. El nu se explică doar prin propagandă. Au acționat mecanisme mai profunde.
  • USR are de acum o mare problemă de lider și de candidat la prezidențiale. Liderul legitim al USR este în acest moment Nicușor Dan, însa acesta  nu a manifestat nici o ambiție politică, nici la prezidențiale, nici politic.
  • George Simion, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au turat deja motoarele pentru prezidențiale. Cătălin Drulă și Dacian Cioloș au frânat brusc înainte de start.
  • Este mai multă, mai puțină democrație în România după aceste alegeri locale și prezidențiale? Este un semn bun că Bucureștiul s-a rupt de restul țării? Reprezintă acesta un semn de speranță pentru opoziție? Mă tem că nu. Blocul puterii n-a suferit vreo mare înfrângere în Capitală, unde și-a păstrat conducerea a cel puțin jumătate din primăriile de sector. Dacă guvernul va tăia masiv din atribuțiile primarului general după aceste alegeri, Nicușor Dan va fi primarul general al Deltei Văcărești și măturător șef peste câteva bulevarde mari. Chiar dacă nu va fi lăsat fără putere, primarul General este gata să facă alianță cu oricare dintre partidele mari pentru a putea conduce administrația locală. Nicușor Dan se manifestă, prin urmare, ca un partener al puterii, nu vreun mare oponent al ei și, în plus, acum nu are nici un fel de ambiție politică.
  • Vorba unui politician care a anticipat aceste rezultate într-o discuție privată cu următorul comentariu: ”Nicușor Dan este omul USR așa cum Nicolae Ciucă este omul PNL”. Altfel spus, primii doi fac mai degrabă politică pe cont propriu, rupti de partidele care-i susțin sau le conduc.  Nici George Simion nu este complet autonom. Dar Marcel Ciolacu?
  • Ghilotina votului a căzut. Ca într-o mare democrație orientală, a tăiat doar capete din opoziție. Inclusiv opoziția internă din cele două mari partide, PSD și PNL.

Notă: Live comment-ul s-a încheiat.  Toate observațiile de mai sus sunt valabile în măsura în care sondajul CURS/ Avangarde nu suferă corecții semnificative după numărătoarea voturilor. Vom reveni mâine cu noi evaluări după anuțarea rezultatelor oficiale.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cred că e o eroare în text, probabil ați vrut să scrieți Cioloș se întoarce de la Bruxelles.

    • Nu. Ciolos are multe relatii acolo, a facut impresie buna pe cand era comisar european. Sigur isi gaseste un job acolo, ca nu o sa ramana in Romania. Ca sa faca ce?

      Problema e ca el e singurul din partidul ala care avea parasuta cand s-au aruncat in gol. Ruperea de USR a fost o greseala majora, ca sa maa exprim frumos. S-au pierdut ceva procente, s-au pierdut cativa europarlamentari de calitate.

  2. Concluziile sunt pripite> scorul la europarlamentare poarta rujul baronilor locali. Scorul real al P(N)S(L)D va fi dezvaluit in episodul urmator!

  3. Dacă și rezultatul ăsta – care se datorează total lui Nicușor – e acceptabil pentru Drulă, e clar că USR se duce spre 5% cu pași repezi, sub îndrumarea celor 2-3 papagali care s-au cocoțat la putere.

    • Nu vad nicio problema. Ce mare paguba daca dispare USR?

      Avem partidul de la putere, PSD-PNL, avem si opozitie – AUR. Asa considera cam 70% din tara asta ca e normal, dovedit prin vot. De ce ne-am opune?

  4. Asta este democratia, trebuie sa acceptam.
    Psdpnl, aur, asta vor romanii. La coada Europei, dar stabili. 70% nu-si doresc schimbari, reforme, performante. Ce-ar face USR cu cei 70%, daca ar ajunge la putere ? Astia ar fi tot timpul in strada.
    Pe de alta parte, USR ul lui Drula, Barna, Ghinea, duce o politica foarte proasta, nu se deschide catre romani, asa cum dorea Ciolos (motiv pt care à fost ejectat).
    USR à facut foarte multe greseli si romanii i-au taxat. Degeaba invoca fraude la alegeri, or fi fost, nu zic nu, dar nu fraudele sunt la baza insuccesului.

  5. Din punctul meu de vedere, problema nu este neaparat ca a castigat psdnl, problema este ca nu va exista o opozitie cat de cat solida care sa-i mai aduca pe linia bunului simt. Daca la fel vor arata rezultatele si in toamna va veni o perioada dificila pentru Romania, cam la fel ca cei 10 ani de mandat ai Dulapului. Nimic cu nimic…
    PS Din rezultatatul alegerilor rezulta ca romanii nu vor nici cea mai mica reforma, nu vor invatamant pentru copiii lor, nu vor sanatate pentru ei, nu vor infrastructura, nu vor o administratie supla si moderna. Prefera sa fie mintiti periodic, sa fie furati, intr-un final le place sa fie prostiti cu povesti pentru prosti.

  6. Cred ca tendinta va fi aceeasi si la parlamentare.
    Psdpnl are o mare responsabilitate – sa mentina Romania pe linia de plutire, in timp ce majoritatea statelor vor progresa. Cred ca pretul va fi taxe, impozite, imprumuturi cu dobanzi grele. Din pacate exodul romanilor buni de munca, exodul creierelor va continua.

  7. USR trebuie să-și asume dezastrul, de când au „scăpat” de ND sunt în cădere liberă, cei câțiva primari ai lor care au pierdut la limită au făcut-o tocmai din cauza partidului. Trebuie urgent organizat congres și recuperați ND și Lasconi și revenirea la desemnarea candidaților prin sufragiu intern pentru că e păcat de oamenii buni din teritoriu că sunt conduși de niște neaveniți în frunte cu Barna care duc partidul de râpă.

    • @Dan Ioan
      Nu cred ca solutia este Nicusor Dan. Daca pierdea Bucurestiul, cu siguranta nu-l vedeai ca o solutie. ND à condus o miscare, un ONG, à facut treaba bunicica in Bucuresti in anumite domenii, dar nu are capacitati de mare politician. E un tip caruia ii place sa lucreze mai mult singur.

  8. Victoria combinatei psdpnl este cea mai mică surpriză. Anumite lozinci publicitare – citite chiar pe paginile virtuale ale G4.ro – aveau un mesaj brutal, de finețea unei bâte de baseball: ”dacă vreți salarii, votați psd”. Este adevărat – au făcut cu o iresponsabilitate crasă – nu numai promisiuni, dar au băgat bugetul undeva la curu’ broaștei ca să-și plătească clientela și au trimis totodată un mesaj celor care au urechi : ” noi comandăm aici”. Lumea înțelege asta, o recunoaște de 30 de ani, rezonează atât de bine cu vechea știre : ”se dă” cutare la.. / ”s-a băgat adidași de porc” la.. Nimic nou aici.

  9. Dreapta ( sau ce-o fi ) are o problemă veșnică. Îi lipsește practica trăită în cotidian. Când au ajuns la putere în ’96 s-a dovedit că ”a face” este mult mai complicat decât a vorbi ( sau a critica ). Așa și acum. După o perioadă de stat pe tușă, în loc să prezinte opțiunile sale alternative, proiectele sale – nu pe broșuri ci prin viu grai, în teritoriu – usr s-a limitat să-și cheltuiască energia pe critica coaliției. Ieșirea din marasmul roșu – veche de 80 de ani – va fi foare lung și dureros, nu numai pentru politicieni, dar și pentru popor și nu este sigur că se va realiza vreodată.

    Rezultatul aur este unul dintre motivele pentru care uitarea trecutului va fi atât de dificilă pentru dreapta moderată. Mai e timp de trecut, până nici un fel de discurs, de felul celui răcnit de aur , va înceta să adune rezultatul de acum.

  10. Ca într-o mare democrație orientală, a tăiat doar capete din opoziție. Inclusiv opoziția internă din cele două mari partide, PSD și PNL – o concluze foarte buna a ce s-a intamplat ieri!