G4Media.ro

VIDEO Conferință de presă Antony Blinken – Bogdan Aurescu / Secretarul de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Conferință de presă Antony Blinken – Bogdan Aurescu / Secretarul de stat american: SUA rămân angajate în sprijinirea eforturilor României pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției / Parteneriatul nostru e mai solid ca niciodată

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au susținut, marți, o conferință de presă comună. Antony Blinken a amintit angajamentele asumate prin Parteneriatul Strategic SUA-România, care a împlinit 25 de ani.

Secretarul de stat american a subliniat că acesta este un parteneriat bazat pe valori comune, pe Dreptul internațional, iar Statele Unite rămân angajate în sprijinirea eforturilor României pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției.

G4Media.ro a transmis LIVE conferința de presă:

Bogdan Aurescu

Este o plăcere pentru mine, o zi minunată pentru că această vizită vine într-un moment simbolic și foarte oportun să sărbătorim 25 de ani a parteneriatului nostru strategic foarte puternic și vibrant.

Vizita ta la București are loc într-un context foarte special, la un sfert de secol de parteneriat strategic. Mă bucur că deși găzduim numeroase evenimente cu greutate la București, mă bucur că am putut avea o rundă substnațială de discuții bilaterale.

Parteneriatul e mai solid ca niciodată, aduce beneficii reciproce românilor și americanilor. Obiectivul comun este de a dezvolta în continuare parteneriatul strategic. Următoarea rundă de dialog va avea loc la București, în primăvara anului viitor. Discutam despre creșterea prezenței militare în România, ceea ce iată s-a întâmplat, avem aproape 4000 militari.

Am vorbit de aderarea României la OCDE și mulțumesc SUA pentru ajutor, am dobândit statutul de candidat.

Am discutat despre importanța unui raport pozitiv al Departamentului de Stat privind traficul de persoane și avem un raport pozitiv.

Avem o veste bună: are loc audierea în Congresul SUA al viitorului ambasador SUA la București. Mă bucur că avem această coincidență, deși nu e chiar o coincidență.

Atât SUA cât și România împărătășesc o preocupare comună pt securitatea energetică a statelor vecine, am disuctat despre ce putem face în continuare pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei.

Am discutat evident și despre prioritatea României la Visa Waiver. În urma vizitei în Washington pentru pregătirea României, am convenit să continuăm și mai strâns cooperarea și să lansăm campania de comunicare publică pe acest subiect anul viitor.

Am discutat despre dezvoltarea cooperării în ce privește dotarea cu echipamente moderne în contextul în care România a decis să treacă de la 2% la 2,5% din PIB pentru apărare.

Am discutat de asemenea și despre un posibil proiect comun pentru dezvoltarea canalului Sulina pentru a facilita tranzitul.

Toate aceste eforturi pe care România le-a făcut vor fi extrem de utile când vom începe reconstrucția Ucrainei.

Am discutat despre consolidarea caracterului liber, sigur, prosper al Mării Negre în perioada post-conflict.

Am prezentat propriile noastre valori și idei, care reprezintă o aducere la zi a ceea ce am prezentat anul trecut la Washington.

Am vorbit și despre Inițiativa Celor Trei Mări, pentru că România va găzdui la anul acest summit.

Sperăm într-o implicare sporită a SUA. Am discutat și despre multe alte aspecte extrem de importante.

Parteneriatul nostru strategic la 25 de ani de existență este la cel mai înalt vârf și SUA și România sunt perfect de acord că trebuie să lucreze la adâncirea acestui acord.

Îi mulțumesc domnului secretar de stat.

Antony Blinken:

Mulțumesc Bogdan, bună ziua tuturor.

Am încheiat o întrevedere foarte productivă și vreau să mulțumesc gazdelor.

Prima mea vizită la București a avut loc în 1997 când l-am însoțit pe președintele Clinton. Îmi amintesc ca și cum a fost ieri, zeci de mii de români, tricolorul desfășurat de președintele Clinton și ceea ce a spus că vom fi alături de voi.

A fost o plăcere să mă întorc după 25 de ani, mai ales că acum construim parteneriatul pentru următorii 25 de ani. E un parteneriat robust, susținut ce investiții.

E un parteneriat bazat pe valori comune, dreptul internațional, SUA rămân angajate în sprijinirea eforturilor României pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției.

Țările noastre cooperează strâns la Marea Neagră, un focus important pentru NATO.

Din februarie am colaborat cu zeci de aliați, parteneri, am acționat cu promptitudine și hotărâre pentru a contracara agresiunea rusă.

Am intensificat asistența pentru Ucraina, am blocat Rusia cu sancțiuni, în timp ce președintele Putin bombardează civilii, locul României a fost esențial pentru ucrainenii care fug din calea violenței.

Românii au furnizat alimente, apă, echipamente medicale, combustibil, au înlesnit transportul de alimente pentru a evita o criză alimentară mondială.

România nu numai că respectă, dar depășește angajamentul angajat de aliați de 2% din PIB pentru Apărare.

Rusia a provocat o creștere a costului pentru energie, alimente și alte lucruri.

Sosește iarna și știm ce probleme vor fi. Cred că puține națiuni înțeleg mai bine decât România cât de important este să luptăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială.

Angajată în propriul său parcurs lung spre democrație, România are un aliat în SUA.

Președintele Biden a anunțat staționarea în România a unei echipe luptă de brigadă, de rotație.

Emisarul SUA a anunțat la COP27 înființarea unui pachet robust pentru proiectele nucleare energetice, pentru independența energetică a României, ca un lider spre energia verde.

Mi-am amintit conjunctura în care a început Parteneriatul, cu 8 ani înainte, în 1989, unde Clinton a ținut primul discurs, românii s-au confruntat cu tancurile armatei, dictatorul a căzut, democrația a prins rădăcini și lumea a văzut ce înseamnă un popor solidar. Românii au continuat să lupte pentru democrație, uniți.

Să ne amintim spiritul de unitate, care a fost cheia succesului și va fi pentru toți.

Răspunsuri la întrebări:

Q: Dat fiind că această ministerială are loc la București, se vorbește despre importanța Mării Negre, care este progresul documentului încheiat cu domnul Aurescu, care este strategia pe care o vedeți în Marea Neagră. România cere extinderea forțelor NATO. Ce ne puteți spune despre asta?

Blinken: Zona Mării Negre este de o importanță strategică, avem trei aliați vecini parteneri, Ucraina și Georgia, Rusia a transformat marea într-o zonă de război. Forțele rusești au creat cea mai gravă criză. Am putut totuși să reluăm transporturile pe Marea Neagră. Nu vom fi descurajați. Vom încerca să întărim prezența de la Marea Neagră la Marea Baltică. Lucrăm în mod constant cu aceste țări și NATO pentru a întări strategia la Marea Neagră. Contribuția de 2,5% al PIB pentru Apărare este un angajament ferm. România găzduiește acest comandament NATO de sud-est de importanță mare, o forță de integrare NATO, o brigadă operațională. Zona Mării Negre este o componentă esențială a NATO și nu un lucru static, ci la care conclucrăm.

Aurescu: Marea Neagră are foarte mult potențial. După începerea războiului din Ucraina, considerăm că este foarte relevant să ne gândim care ar fi principalii parametrii ai SUA la Marea Neagră. Apreciez foarte mult deschiderea SUA pentru a aduce în această strategie viziunea statelor de la Marea Neagră inclusiv România. Aceasta va interesa la construirea noii strategii a SUA în acest context. Cred că viziunea României va fi inclusă (în viitoarea strategie, n.red.) și se va ține cont de ea.

Q: Domnule secretar, în câteva ore este un meci la Doha între Iran și SUA, în contextul protestelor din ultimele luni, din Iran/ Pentru Aurescu: Cât timp credeți că veți putea susține acest efort, credeți că NATO și SUA fac destule? România dorește o prezență militară permanentă?

Blinken: Dacă ne referim la fotbal, haideți să lăsăm pe jucători să ne arate ce pot să facă, cred că va fi un meci foarte competitiv, voi privi meciul în această seară, am încredere în abilitățile lor, nu cred că sunt dimensiuni geopolitice în acest joc, decât că va fi competitivi, să-i lăsăm pe sportivi să joace. Poziția SUA este peste tot: sprijinim oamenii să protesteze peste tot, să-și exprime opiniile.

Aurescu: Noi am sprijinit Ucraina din ziua 1 a războiului, umanitar, pentru transferul grânelor, voi menționa și transportul a 11 milioane de tone de produse agricole din Ucraina, a fost un efort uriaș și va continua. Nu e vorba de nicio oboseală, vom continua, pentru că războiului împotriva Ucrainei nu se referă doar la Ucraina, nu este doar un atac la securitatea vecinului, ci la securitatea regiunii, a Europei, euroatlantică. E o încercare de a modifica arhitectura de securitate. De aceea acesta este răspunsul comunității internaționale și al României. Aici avem de-a face și cu rolul României, dar este importantă și strategia Mării Negre. De aceea ne întâlnim cu ministrul Kuleba, pentru a asculta nevoile și pentru a ne coagula puterile să-i sprijinim. Eforturile vor continua. În privința prezenței SUA în România, am cerut o prezență mai mare a SUA și NATO și vom avea o prezență foarte solidă, dar sigur va trebui să continuăm să implementăm deciziile Summitului de la Madrid. Noi lucrăm pe aceste chestiuni, în ceea ce privește drumul către Summitul de la Vilnius de anul viitor, noi lucrăm, vom continua, e vorba de securitatea și valorile noastre comune.

În curs de actualizare

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iar le-au dat americanii cu mu ci-n fasole bandiților PCR-USL 😂😂😂😂😂😂
    Domnu’ Blinken, pe aici se spune că nu-i frumos să vorbești de frânghie in casa … 😂😂😂😂