
VIDEO Antonescu își lansează programul prezidențial: Se poate constata eșecul unei formule globaliste la nivel occidental, care a încercat să se impună și n-a reușit. Trebuie căutată alta, mai coerentă, mai vie, mai integratoare și mai de viitor
Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte, își lansează, miercuri, programul pentru alegerile prezidențiale din 4 mai.
Ora 12.30: Ilie Bolojan a luat cuvântul, în încheierea evenimentului:
Dragii mei, sunt aici într-o dublă calitate: în cea de președinte interimar al României, dar și cetățean. De aproape două luni de când exercit această funcție, am înțeles din interior că președintele țării are nevoie de 3 lucru:
- înțelepciune ca să reprezinte cu demnitate România în exterior
- colaborare pentru că fără colaborare între cele două centre de putere – Președinție și Guvern – nu se pot face reforme
- un om decent care îi respectă pe români, care poate reda încrederea în instituții.
În calitate de cetățean, am încredere în Crin Antonescu și am încredere că poate să fie un astfel de președinte.
Ora 11.33: Crin Antonescu îți prezintă programul:
Miza acestor zile, alegerile în sine, nu e una obișnuită. Funcția de președinte al României nu va fi o simplă funcție, chiar dacă supremă, nu va fi o simplă demnitate, nu va fi un simplu mandat prezidențial. Va fi o misiune, pe care atunci când te prezinți pentru a ți-o asuma în fața concetățenilor presupune un examen complex, un examen greu.
Misiunea aceasta înseamnă a spuns: da, sunt gata, sunt pregătit, îmi asum să fiu liderul de care o națiune are nevoie în următorii 5 ani.
România are nevoie de mai mult vreme de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate.
Eu am spus mereu că cel ce va fi președintele României în următorii ani va trebui să fie nu doar un om onest, competent, dedicat, ci și un om creativ, pentru că va trebui să respecte limitările constituționale, dar să asume responsabilitatea completă pentru ce se întâmplă pe scena politică, în societate.
E nevoie de dedicație, de o filosofie de viață.
Noi suntem chemați ca lideri să facem tot ce e mai bun pentru țara noastră în limitele posibilului.
Președintele e chemat să unească și să mobilizeze toate resursele, toate energiile acestei națiuni, indiferent de opțiuni politice, indiferent de simpatii și antipatii, de suținători sau adversari.
Eu nu am niciun fel de atracție sau inclinație către discursurile colectiviste. Detest cu putere populismul.
Când vorbim despre o națiune, nu putem să o gândim decât ca a fi împreună, elite și defavorizați, performeri și oameni care au ratat.
Viitorul națiunii pentru mine înseamnă performanță și solidaritate.
Nu vom conta dacă nu vom fi indispensabili, dacă nu vom aduce valoare adăugată în toate alianțele, în toate structurile.
O națiune puternică vom fi ori toți, ori niciunul.
A doua idee clară este opțiunea pentru România occidentală. Au fost decenii în care această opțiune a părut confortabilă, în care a existat un consens. Am avut confort strategic, am avut și mai avem umbrele strategice, am avut șansele extraordinare pe care ni le-a dat integrarea în UE. Dar astăzi suntem la momentul unei opțiuni. Să privim adevărul în față. Occidentul este încă o dată, poate mai serios ca oricând, în criză.
În România există oameni mulți care nu mai sunt la fel de convinși că aceasta e calea. Sunt oameni care profitând de libertatea specific occidentală fac propagandă împotriva valorilor Occidentului.
Reafirm faptul că România are o singură cale: în Vest, pentru că suntem în Vest. Pentru că avem nevoie de Vest, dar mai nou și Vestul are nevoie de noi.
În mare măsură, se poate constata de ceva vreme eșecul unei formule globaliste la nivel occidental. Asta nu înseamnă eșecul Occidentului, ci al unei formule care a încercat să se impună și să impună și care n-a reușit și în locul ei trebuie căutată alta, mai coerentă, mai vie, mai integratoare și mai de viitor.
În acest sens, dacă România are o identitate, memorie, valori, aspirații, ea este binevenită, indispensabilă la redesenarea proiectului occidental.
Deși sunt candidatul stabilității, acest program e străbătut de la prima la ultima literă de nevoia de schimbare.
Vorbesc despre un nou mod de acțiune, de mentalitate, comportament al instituțiilor statului în raport cu cetățenii, un nou raport între stat și cetățeni, o nouă eră în diplomație, un nou model economic, o nouă abordare și o încercare de a construi o nouă concentrare în vârful decizional al elementelor cunoașterii și realism, o nouă formulă de abordare a diasporei.
Diaspora e un capitol special. A fost abordată până acum ca un rezervor electoral.
E o chestiune de perspectivă. Nu cred că există două românii, putem vorbi doar metaforic de cealaltă Românie. Milioanele de români din afara țării nu sunt altă Românie, sunt România îndepărtată, risipită, dar sunt ca și noi România.
Ne ducem acolo și deplângem când suntem în opoziție ce nu face Guvernul pentru ei.
Esențial e să lucrăm împreună pentru ca cei care vor să se întoarcă să o poată face, iar cei care vor să trăiască în altă parte să o poată face.
Nu suntem între UE și SUA. Suntem în Uniunea Europeană.
Trebuie să păstrăm parteneriatului strategic cu Statele Unite. În fața unor pericole care pot deveni reale, iminente și imediate, nu există garanții de securitate pentru Europa și România decît NATO și SUA.
Dar noi suntem Europa și trebuie să fim cu adevărat Europa. Avem drept de contribuție la configurarea sau reconfigurarea identitară, militară, politică a Europei.
Președintele României nu-și poate permite să aibă ambiții mici. Noi am văzut președinți cu ambiții mici, chiar meschine. Președintele trebuie să aibă ambiții mari, pentru că e vorba de țara sa.
România trebuie să fie indispensabilă în relațiile de cooperare strategică, economică, de politică externă. Vorbim mult cum îi convingem pe americani să ne bage în seamă. E o discuție care capătă conotații ironice, dacă nu triste. Îi vom convinge că vom avea ce de spus, ceva de adus, când vom avea ceva indispensabil.
Putem avea ambiții de exemplu să fim furnizori de securitate energetică. Avem o școală de gândire europeană. Lucrurile astea nu trebuie să mai fie exerciții solitare, trebuie adunate într-un efort de integrare pe care președintele să și-l asume.
E o formă de curaj de a intra într-o bătălie grea într-un moment greu.
Cred că convingere dacă ne alegem corect nu doar președintele, ci și șansele, avem o seamă de oportunități și nu le putem rata.
Ora 11.11: La eveniment participă președintele interimar al României, Ilie Bolojan, liderul PSD Marcel Ciolacu, liderul UDMR Kelemen Hunor, liderul interimar al PNL, Cătălin Predoiu.
Programul evenimentului:
– 11.05 – 11.08 Victor Voicu
– 11.10 – 11.15 Vlad Ciurea
– 11.16 – 11.21 Gen. Mircea Mandrescu
– 11.22 – 11.27 Ștefan Popescu
– 11.28 – 11.48 Crin Antonescu
– 11.51 – 11.56 Dragoș Damian
– 11.50 – 11.55 Alina Gral
– 11.56 – 12.00 Andreea Moldovan
– 12.03 – 12.10 Crin Antonescu
Victor Voicu apare și la lansarea asociației „Pământul Strămoșesc” din 2021 unde a și ținut un discurs. Fost secretar general al Academiei Române și președinte al Secției de Științe, Voicu a fost și șeful direcției medicale din Ministerul Apărării Naționale între 1990 și 1995, conform CV-ului.
Articol în curs de actualizare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii