VIDEO Mihăilă: Varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii. Avem maximum 110 paturi ATI pentru copii, dar pot fi tratați și în spitalele pentru adulți / Arafat: Nu vom mai ajunge la lockdown total. Pot fi permise activități cu vaccinați
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că varianta Delta a coronavirusului afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii, precizând cu numărul maximum la nivel național de paturi ATI pentru copii este 110, dar copiii pot fi tratați și în spitalele pentru adulți. Ministrul Sănătății a făcut apel la populație să se vaccineze anti-COVID.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat Raed Arafat au susținut, marți, o conferință de presă în care au prezentat măsurile pe care le iau autoritățile pentru vârful valului 4 al pandemiei și au anunțat că vor fi organizate săptămânal conferințe de presă privind evoluția pandemiei în România.
Raed Arafat a precizat că nu se are în vedere un lockdown total, dar măsuri zonale, locale, inclusiv carantina în anumite localități, concomitent cu posibilitatea ca unele activități să continue cu persoanele vaccinate sau testate negativ la COVID. Autoritățile urmează să decidă cum se vor aplica aceste măsuri.
„Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică. Varianta nouă a coronavirusului se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment”, a subliniat Arafat.
„Noi ne-am creat baza legală pentru verificarea certificatelor verzi în interiorul țării, urmând ca împreună cu DSU și Guvernul să decidem, în funcție de evoluția pandemiei, la ce și cum le vom utiliza”, a precizat și Ioana Mihăilă.
G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile.
Ioana Mihăilă:
Intensitatea valului 4 și modul în care spitalele vor acționa și pacienții non-Covid vor putea să fie tratați depinde de fiecare dintre noi, de alegerea noastră de a ne vaccina.
Am avut mai multe teleconferințe cu reprezentanții DSP și ai unităților sanitare din fiecare regiune.
Am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară și ordinea în care punerea la dispoziție a acestor paturi se face în fiecare secție. Am solicitat și necesarul de personal și vom trata cu celeritate cererile de detașare.
Pandemia cu varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii și copiii. Am solicitat numărul maxim de paturi pentru copii.
Acum avem 340 paturi ATI adulți, iar DSP-urile au raportat că pot pune la dispoziție un număr maxim de 110 paturi ATI copii și pot crește numărul de paturi de îngrijire copii până la 1.600. Copiii pot fi tratați și în secțiile de adulți.
Raed Arafat:
Începând de săptămâna viitoare vom crește capacitatea Centrului de conducere a intervenției. Vom reactiva grupa medicală permanentă care să ajute la transfer sau sprijin cu spitalele. Vom începe săptămânal o conferință de presă cu participanți din toate instituțiile care au rol în combaterea pandemiei.
Avem unitățile modulare pe care le vom reactiva.
Săptămânal vom prezenta un raport.
Răspunsuri la întrebări:
Raed Arafat:
– Spitalul de la Lețcani e în curs de predare către IGSU.
Ioana Mihăilă:
– 22 din județe au publicat pe site-urile proprii numărul de paturi. Și celelalte direcții vor publica numărul de paturi.
Raed Arafat:
– Fiecare spital de urgență să aibă paturi pentru COVID, să nu ne bazăm pe spitale total destinate COVID. Încercăm să menținem activitatea curentă în spitale.
– Lockdown cum a fost înainte nu se preconizează pentru că avem alte mijloace și posibilități. Noi oricum nu am fost în lockdown total. Noi am avut la început, în primele 2 luni, apoi am mers pe măsuri zonale, locale și acest lucru va fi valabil în continuare.
– HG pentru starea de alertă, care va fi prelungită, prevede incidențele de 2, 3 la mie.
– Dacă într-o zonă ajungem la incidența care prevede limitarea accesului în anumite zone, se va lua măsura. Dar se va merge și pe identificarea persoanelor vaccinate, care să poată intra în anumite zone. Acest lucru urmează să se decidă.
– Înainte erau restricții pentru toți, acum poate o să fie permisii pentru unii. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem anumite activități neînchise. Poate fi vaccinare, dar și testare. Încercăm să aplicăm măsuri de sănătate publică.
– Varianta nouă a coronavirus se răspândește foarte repede și aplicarea unor măsuri de protecție sanitară este normală la acest moment.
Ioana Mihăilă:
– Ne uităm la celelalte țări și acolo unde procesul de vaccinare a mers bine, numărul de persoane spitalizate e mai mic decât în valul 3, deși numărul de infectări e similar. De aceea ne așteptăm la un număr mai mic de internări, dar facem apel la populație să se vaccineze.
– În fiecare regiune există paturi ATI copii, iar copiii pot fi transferați dintr-o localitate în alta sau dintr-un centru în altul.
Ioana Mihăilă:
– Ultima raportare de la INSP corectează o raportare anterioară și estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar e o estimare. În scenariul cel mai rău posibil, INSP estimează că putem să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați. Acesta este scenariul cel mai rău posibil.
Raed Arafat:
– Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi.
Ioana Mihăilă:
– Numărul maxim de paturi ATI copii este de 110 la nivel național, dar copiii pot fi tratați și la adulți.
– E o asumare la nivel guvernamental a priorității școlii față în față. Școlile se vor deschide și vor începe cu învățământ față în față până la incidența de 6 la mie. Urmează să decidem ce măsuri se vor lua în localitățile care vor ajunge la incidența de peste 6 la mie.
– Noi ne-am creat baza legală pentru verificarea certificatelor în interiorul țării, urmând ca împreună cu DSU și Guvernul să decidem, în funcție de evoluția pandemiei, la ce și cum le vom utiliza.
– Tichetele de masă sunt pentru cei care se vor vaccina după intrarea în vigoare a OUG, iar la loterie vor putea participa toți cetățenii români vaccinați. Ordonanța e pe fluxul de avizare și sperăm ca săptămâna viitoare sau peste două săptămâni să intre în ședința de Guvern.
Raed Arafat:
– Orice activitate cu aglomerație, chiar în spațiu deschis, unde omul petrece mult timp și fără mască, favorizează infectarea. Dar nu putem să spunem activitatea X favorizează, fără o bază științifică.
Ioana Mihăilă:
– Proiectul de lege pentru testarea medicilor nevaccinați a fost pus pe circuitul de avizare din Ministerul Sănătății. Trebuie să fim foarte atenți când folosim cuvântul discrimnare. Se referă la religie, sex, opțiuni politice, nu se referă la sănătatea publică.
Totuși, 70% dintre medici și un procent mult mai mare de medicii de boli infecțioase și pneumologi sunt vaccinați și atunci cred că e bine să mergem pe mâna lor.
Proiectul de lege merge înainte cu achitarea testelor din sporurile salariale, dar tuturor li se oferă posibilitatea de a fi vaccinați gratuit.
Sursa foto: captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii