Barna, Cioloș și Chichirău, explicații după alegeri. Barna: Știam că 1/3 din susținătorii mei vor vota Iohannis/ Cioloș: Electoratul aștepta un mesaj ferm pentru susținerea lui Orban/ Chichirău: Strategii lui Dan sunt vinovați
Dan Barna și Dacian Cioloș au făcut mai multe declarații, luni seară, despre cauzele care au provocat eșecul răsunător al alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie și despre viitorul celor două formațiuni.
Dacian Cioloș a transmis ferm că PLUS nu a ezitat în susținerea lui Guvernului Orban și că a explicat în cadrul alianței că mesajul USR PLUS trebuie să fie tranșant pentru susținerea Executivului liberal. Liderul PLUS consideră că ezitările venite din partea USR în această chestiune a costat alianța la alegerile din 10 noiembrie. Pe de altă parte, Dan Barna a spus că USR a propus pentru prima dată fuziunea, dar cei de la PLUS au decis să mai aștepte ca să testeze eficiența alianței.
În emisiune a intervenit telefonic și Cosette Chichirău, principala contracandidată a lui Dan Barna la alegerile interne pentru șefia partidului. Liderul USR Iași a dezvăluit că a fost o strategie să îl atace pe colegul său în cursa internă pentru că ”e o chestiune elementară, în orice campanie” dacă vrei să ai o șansă în fața favoritului. Chichirău a subliniat astfel că, în opinia sa, ”strategii sunt de vină” pentru eșecul răsunător al colegului său.
Principalele declarații:
Când a fost clar că nu prindeți turul doi?
Dan Barna: Cu câteva ore înainte. Au fost foarte fluctuante procentele, am primit inclusiv felicitări, apoi s-a schimbat dinamica. Am avut un sistem de numărare paralel, când au venit date din țară, am dat și un mesaj în care am concluzionat că nu vom avea un tur doi.
V-ați supraestimat?
Dan Barna: Rezultatul arată că da.
De ce v-ați supraestimat?
Dan Barna: Pentru că reacția din stradă, din ultimele zile, după dezbaterea de la Europa FM, reacțiile erau în zona asta, de oameni care vor o schimbare și un tur doi fără PSD.
- E clar că n-a fost de ajuns, a fost un elan și un entuziasm pe care le-am supraapreciat. Electoratul român a decis să avem această opțiune. Poate e și o lecție mai dură, că în România un candidat cu profilul doamnei Dăncilă poate ajunge în turul doi. Mă așteptam să fie suficiente voturi astfel încât să ajungem în turul doi.
- Din momentul în care am intrat în Parlament ne-am confirmat toate obiectivele, așa că am apreciat că și acum o să avem o dezbatere reală despre România.
- Am anticipat că bucata de Românie care vrea schimbarea asta e mai mare. Paradoxul este că peste tot am convins oamenii care ne spuneau că o să ne susțină. Dar e clar că am ajuns la prea puțini.
- Dacă ne uităm la cei care ne-au votat, cei mai mulți tineri au votat Dan Barna, votanții activi ne-au acordat sprijinul, comparativ cu ceilalți doi.
- Electoratul tânăr în cazul meu are cea mai mare pondere.
E vreun moment din campania electorală pe care l-ați gestiona altfel?
Dan Barna: Ca momente particulare nu. În momentul în care am decis și mi-am asumat candidatura, n-au fost foarte multe opțiuni pe masă. Era clar că alianța trebuia să aibă un candidat. Contextul european, cu Renew Europe, a făcut așa încât colegii să decidă să candidez eu, aveam șansa acum să discutăm despre modernizarea României, dar e clar că mai avem foarte multă treabă. Nu am foarte multe lucruri să le reproșez nici colegilor mei, nici mie, chiar am făcut o campanie bună.
Despre fuziunea USR PLUS și preluarea puterii de către formațiunea lui Dacian Ciolos:
Dan Barna: USR venise cu ideea fuziunii din primul moment, PLUS a zis să mai așteptăm, să vedem cum funcționează alianța. Vineri vom avea o întâlnire să vedem cum facem ca alianța să funcționeze în continuare.
- Este un fake-news simpatic, alianța e condusă de mine și de domnul Cioloș, nu există un șef.
- Nu sunt fericit pentru că nu am ajuns în turul doi. În această campanie am pornit de la 3% notorietate, rezultatul e de 15%, ceea ce arată că alianța s-a stabilizat ca a treia forță politică.
- Încă de la început, undeva la o treime din susținătorii USR PLUS declarau că votează Klaus Iohannis pentru că votau pentru o continuitate a unei stări de confort.
- Este o suprapunere foarte mare între cele două electorate, PNL și USR. Știam că există o treime din susținătorii USR care vor să voteze Klaus Iohannis și pe care n-am reușit să-i conving, exact asta s-a întâmplat.
- Nu îmi dau demisia, aș fi un politician laș, la prima dificultate să spun ”Mulțumesc, am încercat, am plecat acasă”. Ar însemna să îmi bat joc de cele 1,4 milioane de oameni care ne-au acordat încrederea.
- Dacă colegii mei vor considera că trebuie să mă retrag, nu văd nicio problemă în asta. Doar că eu consider că această campanie și-a atins limitele, mai ales în contextul în care am fost atacat în campanie.
- Nu numai PSD nu a vrut să nu intru în turul doi. A fost un interes să nu produc deranj în turul doi.
- Românii au optat pentru stabilitate, tur doi Iohannis-Dăncilă, respect decizia lor.
Despre dezamăgirea alegătorilor care așteptau ca USR să intre la guvernare
- Intrarea la guvernare nu a existat niciodată pe masă, oamenii știau asta. A fost deliciul partidelor din opoziție să spună că din cauza USR nu se poate guverna.
- Noi am spus de la început că refuzăm să intrăm la guvernare fără un Parlament cu o majoritate solidă. Poate pe linia de comunicare s-a perceput că nu susținem Guvernul Orban, ceea ce nu e adevărat. E o decizie bună pe care n-o regret, deși poate ne-a costat la alegeri.
Dacian Cioloș (intervenție telefonică):
- În campanie au fost foarte multe lucruri care au mers în campanie. Sunt lucruri pe care le-am făcut cum am știut noi mai bine. La alegerile europarlamentare am fost surpriza alegerilor.
- Despre nesusținerea guvernului Orban: Eu am spus și în cadrul alianței că mesajul nostru trebuia să fie de la început că susținem guvernul Orban. Din partea noastră, a PLUS, nu a fost un moment în care să spunem că nu susținem Guvernul Orban. La colegii de la USR au fost discuții, noi am spus în cadrul alianței.
- Susținătorii de la europarlamentare probabil așteptau un mesaj mult mai ferm pentru acest proces, început cu moțiunea de cenzură și care se finaliza cu instalarea guvernului.
- Am spus încă de astăzi că într-un tur doi Iohannis-Dăncilă, nu există niciun moment de ezitare să spunem că domnul Iohannis trebuie susținut. PSD nu mai are ce căuta în vreun proiect de modernizare a României, a dovedit ce poate. România trebuie să ajungă definitiv în direcția modernismului și a pro-europenismului.
- Există o convergență a obiectivelor domnului Iohannis cu cele ale alianței USR PLUS. Este un moment cheie în istoria postdecembristă a României când putem să trimitem definitiv PSD în opoziție. Sau cel puțin să știm că a dispărut o perioadă neagră din istoria României.
- Avem viziunea și program de guvernare, avem oameni onești, și dacă putem să facem asta cu Klaus Iohannis în al doilea mandat cu atât mai bine. Și cred că o să putem face asta, unii dintre noi am lucrat cu domnul Iohannis în 2016 și știm destul de bine.
Cosette Chichirău, intervenție telefonică:
A fost o eroare strategică, noi trebuia să ne batem pentru electoratul care se bate cu Iohannis. Dan trebuia să intre în competiție cu Klaus Iohannis și să explice de ce el este mai bun și avea ce să spună. Problema nu e că Dan nu a ajuns la mulți oameni, ci că nu a reușit să îi convingă pe cei care îl cunoșteau deja. Pe mine nu mă interesează cine conduce USR, ci cine face strategiile. Strategia a fost corect implementată de Dan, dar a fost greșită.
Dan Barna: Strategia îmi aparține fără discuții.
Cosette Chichirău: Orice consultant politic îți spune că trebuie să te diferențiezi de contracandidatul tău, să spui cum ești tu mai bun, nu neapărat să-l ataci. E o chestiune elementară. Antagonizai niște oameni dar îi câștigai pe alții. Eu am aplicat asta în campania mea cu Dan. USR m-a criticat, dar eu am câștigat enorm. Rezultatul meu ar fi fost mult mai rău dacă eu aplicam în lupta internă cu Dan strategia pe care a aplicat-o Dan cu Iohannis.
(…)
Cosette Chichirău: N-ai făcut strategia singur, au fost niște oameni lângă tine. Dacă n-au fost e grav. Dar au fost. Eu nu te cred pe tine vinovat.
Dan Barna: Da, dar eu mi-am asumat strategia.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
51 comentarii