VIDEO Cum a arătat dezbaterea lui Iohannis. Poziționări dure și fără echivoc pe marile teme: Justiția, Rusia, China, securitatea națională, armata europeană. Plus refuzul unei lovituri facile la adresa lui Dăncilă
Klaus Iohannis, candidatul PNL la prezidențiale, a vorbit la dezbaterea organizată marți seară la Biblioteca Centrală Universitară despre marile teme prezidențiale și a dat răspunsuri fără echivoc când a fost întrebat despre relațiile cu Rusia, China, SUA, UE și NATO. Iohannis a spus în repetate rânduri că Secția specială trebuie desființată, a refuzat să intre în chestiunea presupuselor abuzuri din din Justiție și a promis refacerea legilor justiției.
Președintele a refuzat un atac facil la adresa Vioricăi Dăncilă când a fost întrebat de un student dacă un președinte trebuie să știe limbi străine. Iohannis a spus că pe el l-au ajutat, dar, în loc să facă o trimitere la dificultățile ex-premierului în acest domeniu, a spus că există membri ai Consiliul European care nu cunosc nici o limbă străină.
Cele mai importante poziționări ale lui Klaus Iohannis:
- Despre Rusia: ”Rusia încearcă să recâștige sferele de influență pierdute, Rusia se militarizează tot mai mult, mai ales în vecinătatea României, în Crimeea. Abordarea noastră e cea îpărtășită cu NATO în privința securității și cea împărtășită cu UE în privința sancțiunilor.”
- Despre NATO: ”NATO e pentru noi garanția securității”
- Despre China: ”Locul nostru e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi. Punct. Trebuie să observăm că există evident și alte state cu care putem avea interese comerciale. Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Nu am avem obligații provenite din istorie față de ei. Nu cred că putem ignora anumite semnale, nu credă că putem merge prea departe în colaborare cu state din Asia, valorile de care ținem sunt cele europene”.
- Despre o armată europeană: ”O armată europeană nu e fezabilă. Există politicieni europeni care cer sisteme de apărare proprii în Europa, ceea ce cred că e ok, dar în viziunea mea acestea nu trebuie să fie în afara NATO. Un paralelism cu NATO nu ajută pe nimeni”.
- Despre Secția Specială de investigare a magistraților: ”Îmi mențin opinia de a desființa Secția Specială. Am cerut și primit opiniile Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secție. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților.”
- Despre atacurile PSD la adresa justiției: ”Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și voi sprijini lupta anticorupție. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de PSD”
Citește mai jos dialogurile lui Klaus Iohannis cu studenții și cu cei 9 invitați la dezbaterea pe care a organizat-o și moderat-o la BCU (Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor). Relatarea este în ordine invers cronologică.
Întrebare de la un student: Ce planuri aveți pentru studenți după terminarea studiilor?
Iohannis: Am abordat aceste chestiuni într-un Consiliu European special dedicat acestui subiect, la Gotteborg. Extinderea programului Erasmus + și a consorțiilor de universități
Întrebare de la o studentă: În programul dvs, ați reflectat asupra impactului digitalizării pe piața muncii (venit universal de bază)?
Iohannis: Mă preocupă. Nu o spun din complezență. Am început discuțiile cu guvernul și pe această temă. Noi am rămas mult în urmă în marile sisteme publice în privința digitalizării.
Radu Tudor coboară în sală și îl roagă pe premierul Ludovic Orban să îi adreseze o întrebare incomodă lui Iohannnis.
Ludovic Orban: Cât credeți că veți obține duminică?
Iohannis: Sunt convins că voi obține toate voturile românilor care vor ca eu să fiu președinte (Râsete în sală)
Acum, Iohannis ia întrebări de la studenții din sală.
1. De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună și întrebări incomode?
Iohannis: Eu consider că au fost întrebări de mare substanță.
2. E important pentru președinte să cunoască mai multe limbi străine?
Iohannis: Pe mine m-a ajutat. Dar să știți că în Consiliul European sunt care nu vorbesc limbi străine. Dar e indicat ca președintele să cunoască măcar o limbă de circulație internațională.
3. Cum vedeți viitorul studenților?
Iohannis: Merită să rămâneți în țară. Dar e binevenit un stagiu afară. Eu am decis să rămân în România, e o decizie conștientă. Eu am ales să rămân în țară.
4. Ce soluție putem implementa de mâine pentru a îmbunătăți educația?
Iohannis: Nu există o soluție de mâine, dar există multe îmbunătățiri punctuale. Am discutat deja cu doamna ministru Anisie și vom îmbunătăți lucrurile. Soluția este maturizarea și implementarea proiectului România educată.
5. Vă credeți un președinte de tranziție?
Iohannis: Nu, ci un președinte de construcție
6. Activați politic dacă nu veți fi reales președinte?
Iohannis: Da.
7. Ce se poate face în sport, infrastructura e la pământ?
Iohannis: Fără sport de masă vom avea o societate bolnavă. Performanța fără sprijin organizat nu putem avea decât punctual. Tot sistemul din sport e anacronic, nefuncțional
—————–
Ion M. Ioniță: Asistăm la o prăbușire de calitate a clasei politice. E România educată un succes?
Iohannis: Nu rămâne în sertar. E proiectul meu prezidențial și vă garantez că-l duc mai departe. România educată merge mai departe și va ajunge la maturitate și va fi implementat. Va începe cu un acord politic, apoi în legislație și implementare. România va avea o reală problemă fără acest proiect.
Ion M. Ioniță: Florin Cîțu a declarat că sănătatea și educația nu sunt o prioritate. Împărtășiți această viziune?
Iohannis: Ele sunt o prioritate. Și va avea și el această viziune.
Ion M. Ioniță: Macron a spus că NATO e în moarte cerebrală și că SUA nu mai pot garanta securitatea europei. De ce nu l-ați sunat pentru a-i explica? Ce poziție veți avea la summitul NATO?
Iohannis: Nu mă înscriu în lunga listă a comentatorilor. Noi discutăm permanent. NATO e pentru noi garanția securității. Chestiunile legate de declarația președintelui Macron le vom discuta la summitul NATO. Nu trebuie să exacerbăm aceste chestiuni.
Relația cu Rusia e foarte complicată. Rusia încearcă să recâștige sferele de influență pierdute, se militarizează tot mai mult. Abordarea noastră e cea împărtășită cu NATO în privința securității și cea împărtășită cu UE în privința sancțiunilor.
——————
Silviu Mănăstire: În 2014 ați fost investigat de ANI, judecătorii s-au pronunțat, dosarul s-a închis. A fost cazul Portocală de la Ploiești. Vă supun atenției cazul unui judecător investigat de SIIJ. Nu ar fi mai bine ca SIIJ să rămână, dar populată cu cei mai buni procurori ai României, pentru a trata abuzurile din justiție? Vă mențineți opinia de a desființa Secția Specială?
Iohannis: Da, îmi mențin opinia de a desființa Secția Specială. Am cerut și primit opiniile Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secție. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților.
Silviu Mănăstire: Dar sunt multe abuzuri, dosare cu bază factuală foarte adevărată. Ce se întâmplă cu acestea?
Iohannis: Rămân la opinia spusă. Evident, decizia nu o iau eu, ci în Parlament.
Silviu Mănăstire: SUnteți pro sau contra armatei europene?
Iohannis: Noi am creionat împreună un proiect comun pe apărare europeană, PESCO. E centrat pe industria de apărare, cercetare, nu e centrat pe apărarea armată. Există politicieni europeni care cer sisteme de apărare proprii în Europa, ceea ce cred că e ok, dar în viziunea mea acestea nu trebuie să fie în afara NATO. Un paralelism cu NATO nu ajută pe nimeni. O armată europeană nu e fezabilă.
Silviu Mănăstire: Cum vreți să rămâneți în cartea de istorie? Cum îi vedeți pe ceilalți președinți, scurte definiții.
Iohannis: Mă feresc de aceste categorisiri, judecăți de valoare. Pe mine mă preocupă să reprezint bine România, cu demnitate, cu mândrie, în sutele de aspecte care contează pentru români. Eu sunt un om orientat spre construcție și soluție.
——————
Radu Tudor: Cât faceți până la Sibiu?
Iohannis: Cât fac cu ce?
Radu Tudor: În general cu ce mergem și noi pământenii. Cu mașina
Iohannis: Cam 4 ore
Radu Tudor: Mă ajutați să ajung și eu mai repede la Sibiu? Să fiți mai puțin indulgent cu guvernul, după 7 ani de promisiuni, infrastructura e un eșec rușinos.
Iohannis: Eu sunt ferm decis să facem lucrurile acestea. După 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele partide, e cazul să ajungem în situația în care un președinte care știe ce e de făcut șiu un guvern să se apuce de treabă. Eu voi fi foarte ferm, chiar intransigent. Aceste discuții trebuie să producă rezultate. Nu avem timp să ne pierdem în discuții de complezență. Aceste chestiuni auf st discutate într-o primă rundă.
Radu Tudor: Trăim într-un mediu tot mai complicat, cu un mare pericol de la Est prin manipulări și fake-news care stimulează curente suveraniste antieuropene.
Iohannis: Împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale lucrăm foarte serios pe aceste chestiuni, cu rezultate foarte bune. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi făcute publice din motive lesne de înțeles
——————
Cristian Leonte: În ianuarie 2016 ați promulgat o completare la legile siguranței naționale privind tăierile de păduri. Ce ați făcut ca președinte ca prevederea să fie aplicată?
Iohannis: Am făcut tot ce poate președintele. Am dezbătut în mai multe ședințe CSAT de atunci, am chemat instituțiile la raport, le-am cerut strategii sectoriale coerente. Unele au funcționat, altele nu. Suntem cam la 15% din optim. Mai e foarte mult de lucru. Am discutay cu guvernul, am de gând să modificăm lucrurile.
Leonte: 5 pădurari au fost uciși, sute alții agresați, de ce nu ați făcut presiune publică pe acest subiect?
Iohannis: Mecanismele au început să funcționeze, suboptimal. Vom face în continuare nu doar presiuni, ci și politici. În ce privește pădurarii, e un profund regret că autoritățile nu au putu face mai mult.
Leonte: Din aceste autorități vă excludeți?
Iohannis: Mă exclud pentru că nu am atribuții executive, guvernul are. Dar voi face mai multe în acest sens. Intenția mea e extrem de solidă. Voi avea grijă să se miște lucrurile.
——————
Clarice Dinu: Ați avut informații că va degenera mitingul din 10 august 2018?
Iohannis: Nu am avut informații dinainte. Se pare că s-au pregătit în mare secret. Acea intervenție împotriva demonstanților a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor de la mineriade încoace. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD e antiromân și antidemocratic.
De asta nu pot să am o dezbatere cu contracandidata. Ea reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Stattul care acționează voit împotriva propriilor cetățeni e un sistem represiv.
Clarice Dinu: Ați încercat să luați legătura atunci cu premierul?
Iohannis: Premierul era plecat atunci, nu știu dacă intenționat sau nu. Am luat legătura cu structurile de securitate. Va fi nevoie de mult timp pentru a găsi explicații și soluții pentru a nu mai ajunge în situații similare.
Clarice Dinu: Ați luat în calcul să mergeți în piașă?
Iohannis: Am luat în calcul, dar nu ar fi rezolvat lucrurile, poate le-ar fi tensionat suplimentar. Aș fi dat apă la moară PSD-istă, ar fi spus că e lovitură de stat regizată de președinte
——————
Cristian Pârvulescu: Minoritatea romă e cel mai des atcată. V-a fost adresat de un ONG un memorandum prin care vi se cere să vă implicați activ în combaterea discriminării
Iohanis: Documentul nu s-a rătăcit, a ajuns la noi. Mă voi apleca asupra ei. Cred că a fost vizibilă implicarea ei în combaterea discriminării de orice fel, a ajuns PSD să mă compare cu personaje abominabile ale secoului XX. E un semn cert că PSD are nevoie de câțiva ani de opoziție ca să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe. Sunt etnic german, dar sunt cetățean român 100%, un tip convins de democrația de tip european, nici mpcar nu mă supără dacă cineva mă aseamănă cu diverși dictatori, dar e imoral, inacceptabil
Cristian Pârvulescu: Ce vreți să faceți pentru a preîntâmpina inechitățile sociale?:
Iohannis: Avem nevoie de politice coerente pentru a crea șanse egale. Am promovat la ONU un proiect numit He for She pentru a promova egalitatea de gen
——————
Ramona Avramescu: Avem o situația fără precedent, interimari la șefia tuturor parchetelor. Cât de repede vreți să numiți și pe ce criterii?
Iohannis: De prin mijlocul lui decembrie expiră și aceste interimate. Chestiunea e una care treubie rezolvată, dar nu fără a găsi soluția bună. În MCV ni s-a spus să găsim o metodologie robustă și transparentă. L-am rugat deja pe dl ministru Predoiu să trateze prioritar chestiunea și lucrează la o metodologie și imediat după alegeri voi continua discuția pentru a finaliza metodologia în câteva săptămâni, până în februarie, să fie ocupate. E vorba de procedura în sine, pentru că legislația e seacă și nu satisface cererile societății și ale MCV. Trebuie prevederi mai clare.
Ramona Avramescu: Licu e suspectat de plagiat. Contează integritatea?
Iohannis: Eu nu voi face rabat de la cerințele de integritate.
Ramona Avramescu: Ce definiție de președinte dați la finalul acestui mandat?
Iohannis: Vă las pe dvs să decideți ce fel de președinte am fost în primul mandat. De la PSD mi se spune că am fost inactiv, după care peste jumătate de oră mi se spune că sunt dictator, să se hotărască și ei. Eu nu mă joc, nici nu dictez, eu prezidez.
——————
Moise Guran: L-ați mai numi premier?
Iohanis: Atunci soluția mi s-a părut Cioloș și l-am numit. Acum soluția mi s-a părut Orban și l-am desemnat.
Moise Guran: Președintele este sau nu responsabil de ce face guvernul?
Iohannis: Constituțional nu este responsabil.
Moise Guran: Un efect al OUG 114 a fost retragerea ExxonMobil din Marea Neagră. Nu v-ați implicat deloc în această dezbatere. Nu ar fi trebuit să vă implicați mai mult în dezbaterea din societate despre gaze?
Iohannis: M-am implicat în această discuție. Dar, fiind vorba de o lege, s-a discutat în Parlament și s-a ajuns la o formă care nu a satisfăcut nici o parte, nici investitorii, nici finanțele publice, și chestiunea nu e tranșată. Trebuie reluată discuția sub două aspecte. Primul: România first, trebuie să știm ce vrem noi cu aceste resurse. Al doilea – să găsim o legislație corectă care creează un cadru corect pentru investitori. Despre Exxon – eu am întrebat direct și mi s-a spus că politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte din Europa și își va muta accentul spre altă zonă.
Moise Guran: Deci nu mai e de actualitate proiectul? Că OMV nu are capacitate de a exploata gazele?
Iohannis: Posibil ca, în definitiv, Exxon să nu se retragă. Lucrurile sunt în desfășurare. E posibil să se schimbe decizia la Exxon. Dar e important să avem un cadru legislativ care să atragă investitorii.
Moise Guran: A fost OUG 114/2018 un act premeditat de atentat la siguranța națională?
Iohannis: Cu siguranță se poate interpreta și așa. Dar eu am văzut în OUG 114 o șmecherie PSD-istă de a face rost de bani rapid. Li s-au terminat banii, PSD-iștii s-au uitat în jur, au improvizat o șmecherie. Soluția de anulare a OUG 114 nu e fezabilă, sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse așa simplu, e nevoie de o analiză foatre profundă, noul guvern s-a apucat deja, și noi la Cotroceni analizăm
——————
Cristina Șincai: Ce le transmiteți românilor, e greu sau ușor să fii președinte?
Iohannis: Nu cred că e relevant, dar pot să spun tuturor că pentru mine e o mare onoare și este o muncă care îmi place și căreia mă dedic 100%
Șincai: Care e cel mai mare regret al mandatului dvs, că nu ați ținut mai mulți români în țată, vizele pentru SUA?
Iohannis: Cred că aș comunica mai mult. Voi căuta cele mai bune abordări. Sunt decis să comunic mai mult, mai intens
– Președintele Iohannis a revenit și anunță a doua rundă de dialog.
– Iohannis anunță o mică pauză, apoi o nouă rundă de discuții. În paralel, continuă conferința de presă a lui Dăncilă. Potrivit PNL, e vorba despre o pauză cerută de unele televiziuni pentru publicitate.
——————
Invitat 9: Ion M. Ioniță (Adevărul și Historia): Tudorel Toader spune că modificarea legilor justiției au fost elaborate în centre de reflecție. Ce informații aveți despre aceste centre de reflecție?
Iohannis: Nu am auzit despre astfel de centre, nu știu despre ce a vorbit fostul ministru. Însă legile au fost elaborate în Parlament într-o formă extrem de discutabilă, a fost comisia care a funcționat în hiperviteză. Partea președintelui e de a verifica legea când ajunge la promulgare. Dar despre aceste centre nu am auzit, drept să zic. Dacă ar fi fost, aș fi știut.
Ioniță: Guvernul Dăncilă a promovat mutarea Ambasadei la Ierusalim și a insistat un an. Dar în guvern a fost adoptat un memorandum secret Știți cine l-a inițiat?
Iohannis: Este gândirea obscură tipic PSD-istă. S-au trezit Dragnea și Dăncilă în încercarea de a se promova în politica externă, deși nu au atribuții, nu au ce căuta. Pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism care ne-a dăunat foarte mult. Acel memorandum a fost folosit pentru a da imaginea unei anumite legitimități. La MAE a fost elaborat un studiu, trimis într-un târziu și la Cotroceni, care propunea să se facă conform legii.
——————
Invitat 8: Silviu Mănăstire (B1 TV). Interesele economice al Chinei în economie. În 2015 a trecut prin CSAT un memorandum pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la Cernavodă cu o companie chineză acuzată de spionaj. Se pare că există un posibil contract. Mai avem chestiunea legată de licitația 5G, altă companie chineză, Huawei, face presiuni pentru acest contract. Ce părere aveți de aceste chestiuni?
Iohannis: Am o părere foarte clară. Locul nostru e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi. Punct. Trebuie să observăm că există evident și alte state cu care putem avea interese comerciale. Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Nu am avem obligații provenite din istorie față de ei. Nu cred că putem ignora anumite semnale, nu credă că putem merge prea departe în colaborare cu state din Asia, valorile de care ținem sunt cele europene.
Silviu Mănăstire: Deci cum rîmâne cu reactoarele și 5G?
Iohannis: Le vom analiza cu foarte mare atenție împreună cu noul guvern.
Silviu Mănăstire: Ați avut discuții cu președntele Trump despre interesele Chinei în România?
Iohannis: Da, am avut discuții, și exact ce v-am spus acum i-am spus și lui. Nu am intrat în aceste detalii, ele se discută la nivel de guvern, dar s-au semnat memorandumuri cu guvernul SUA
——————
Invitat 7: Radu Tudor (Antena 3): În primul dvs mandat, Înalta Curte, CCR, CSM, IJ au scris negru pe alb despre încălcări ale legii și abuzuri ale anumitor magistrați. Ați avut un discurs primit cu mulăt căldură în ianuarie 2015 la CSM. De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dvs, de ce nu ieșiți mai des săa apărați drepturile fundamentale?
Iohannis: Ați atins o chestiune sensibilă: independența justiției. Aș fi putut să încerc să impun un punct de vedere în CSM. Dar eu chiar cred în independența justiției și m-am abținut de la toate aceste lucruri. Dacă în interiorul sistemului au existat abateri, ele trebuie lămurite în CSM, fără președinte, cum spune Constituția. Cred că dacă reclam de la toți politicienii să nu se amestece în justiție, acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru președinte. Sunt de-a dreptul un fan al independenței justiției și las entitățile îndreptățite să se ocupe
Radu Tudor: În Constituție se arată că vegheați la respectarea ei. Mă gândesc la exemplul public pe care îl puteți da pentru protejarea drepturilor fundamentale
Iohannis: Să fim foarte corecți: nu putem pune în balanță drepturile omului cu independența justiției. Ambele trebuie apărate
——————
Invitat 6: Cristian Leonte, (Știrile Pro TV): În ianuarie 2018 ați spus că ați decis să dați o nouă șansă PSD, numind-o pe Viorica Dăncilă premier. Explicați-ne de ce ați mai dat o șansă.
Iohannis: Explicația e destul de simplă. Aritmetica parlamentară la acel moment – PSD a disppus de o largă majoritate, practi 60% din Parlament cu ALDE și UDMR. Dacă o asemenea coaliție propune un candidat, atunci în spiritul Constituției candidatul e numit.
Leonte: Acum v=ți implicat în crearea unei noi majorități. De ce nu și atunci?
Iohannis: După europarlamentare și referendum s-a schimbat modul în care funcționează aritmetica parlamentară, au existat mișcări și abia atunci a fost posibilă o nouă majoritate. Aceste chestiuni nu au existat la momentul instalării guvernului DĂncilă.
Cristian Leonte: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun distanță de Dragnea, în tabăra susținătorilor lui Geoană?
Iohannis: Așa am văzut atunci lucrurile. Acum, PSD trebuie eliminat de la butoanele puterii
——————
Invitat 5: Clarice Dinu (Hotnews): O lege care nu a fost trimisă la CCR sau retrimisă la Parlament, cu efecte grave în societate și e temă de campanie e legea recursului compensatoriu, de ce ați promulgat-o direct, fără obiecție?
Iohannis: Este o situație mai specială. Legea a ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. Însă CCR a făcut aici un lucru pe care nu l-a făcut în alte situații: s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o decizie neuzuală, care făcea caducă practic retrimiterea în Parlament. Dacă CCR s-a exprimat pe oportunitate, Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. E explicația pentru care, după discuții foarte tehnice cu specialiștii, am ajuns la concluzia că altă soluție nu este. Însă și această lege trebuie reluaăt, întoarsă și corectate erorile.
Clarice Dinu: Regretați că nu ați lansat avertismente la această lege?
Iohannis: Oh, am lansat multe avertismente în toată zona de justiție, și cred că românii au înțeles avertismentele mele. Și au fost 6,5 milioane de voturi pentru stat de drept
——————
Invitat 4: Cristian Pârvulescu (SNSPA): Cum veți reuși să grăbiți ritmul reformelor și care sunt reformele la care vă gândiți?
Iohannis: O adevărată reformă se poate face modernizând Constituția. Momentan e imposibil. SPer ca după alegerile parlamentare să avem o configurație care să ne permită această discuție. Însă printr-o majoritate parlamentară se pot repara lucruri greșite: legile justiție, procedurile de numire a procurorilor șefi
Cristian Pârvulescu: Aveți în vedere o procedură pentru anticipate?
Iohannis: Asta nu depinde doar de faptul că eu îmi doresc, vom vedea după prezidențiale dacă putem concretiza discuția. Multe lucruri pot fi rezolvate până atunci. Multe discuții pot fi începute.
——————
Invitat 3: Ramona Avramescu (TVR): Sunteți conștient și eventual îngrijorat că mediul online vă este mai degrabă ostil pentru că ați refuzat dezbaterile?
Iohannis: Într-o campanie mereu există opinii pro și contra, de aici apare dinamica campaniei. Eu mi-am pus în practică strategia gândită și ea este în desfășurare. Am urmăprit impactul pe Facebook și în esență pot spune că dacă tragem linie numărul urmăritorilor e în creștere
Ramona Avramescu: Au apărut după turul 1 mesaje ale susținătorilor candidaților USR și PMP care spun de boicot. Ce mesaj aveți?
Iohannis: Mesajul e simplu. Românii știu ce am făcut. O candidată care reprezintă un PSD nereformat, nedemocratic.
Ramona Avramescu: Deci nu vă temeți de demobilizare?
Iohannis: Dimpotrivă, sper ca prin aparițiile mele să-i conving să meargă la vot. Eroul alegerilor nu e candidatul, e alegătorul cu ștampila de vot în mână.
——————
Invitat 2: Moise Guran (Europa FM). Ați primit un mandat puternic pentru statul de drept în 2014. Ultimii trei ani ai mandatului dvs. au stat sub semnul luptei cu PSD pentru statul de drept. În 2017 ați avut câteva acțiuni, ați fost la șednța de guvern, ați deschis procedura referendumului pe justiție, pe care apoi ați abandonat-o și ați dat încă două șanse PSD. Ați amânat doi ani referendumul, convenabil, până în 2019, an electoral. Legile justiției au trecut până la urmă, imaginea României e cea din MCV. Ați sacrificat Justiția prin amânarea referendumului?
Iohannis: Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. Descrierea dvs aș completa-o: în afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de guvern și am ieșit în geacă roșie, am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat.
Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și voi sprijini lupta anticorupție. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de PSD
Moise Guran: Revenire la întrebarea despre referendum
Iohannis: În nici un moment anterior, cercetările sociologice nu mi-au arătat că participarea ar fi ajuns aproape de rata necesară de validare
Moise Guran: De ce nu ați anunțat personal revocarea lui Kovesi?
Iohannis: Așa mi s-a părut corect la acel moment
——————
Invitat 1. Cristina Șincai (România TV) e prima invitată căreia Klaus Iohannis îi dă cuvântul. Ce garanții le dați românilor că o vor duce mai bine dacă veți fi ales? Sunt instituții financiare care vorbesc despre o nouă criză, iar guvernul Orban ne tot spune de găuri în buget
Iohannis, răspuns: Dacă voi fi reales, voi lupta pentru o Românie normală. Prosperitate, creștere economică, școli sigure. Pot să garantez românilor că mă voi implica cu tot ce știu, tot ce pot, cu toată funcția, pentru a lucra cu guvernul pentru îmbunătățirea performanței economice. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar lucrurile arată bine, avem soluții, eu știu ce trebuie făcut. E un guvern nou care știe cum trebuie abordate lucrurile
Cristina Șincai: Deci acum suntem într-o situație bună economic?
Iohannis: Suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte multă atenție. Politica eșuată a guvernului trecut a pus accentul prea mare pe consum
——————–
Klaus Iohannis este cel care face prezentările și anunță modul în care va avea loc dezbaterea. Evenimentul organizat de președinte a început la 19.02, intrând practic peste conferința Vioricăi Dăncilă, care și-a început propria conferință la ora 18,00, deși știa despre dezbaterea organizată de Iohannis la ora 19.00
- Bine ați venit la acest dialog de campanie electorală. Participanții suntem cei de pe scenă, se va prezenta fiecare
- E un format neobișnuit, dar va genera teme de discuții foarte interesante
- Voi face o scurtă declarație introductivă, pentru a ajunge la temă. Declarația e a mea, dar teme aranjate nu există, fiecare participant vine cu inputul pe care-l consideră corect și interesant
- Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus că voi face alt fel de politică: să generez poziții agreate, comune cu toți partenerii instituționali, pentru a atinge obiective naționale, pentru a satisface nevoia de securitate a României
- M-am opus încercărilor PSD de a acapara tot statul român. De multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes
- Dar am avut și realizări. Iată câteva dintre ele: angajamentul politic pentru 2% din PIB pentru apărare / Am avut Summit-ul european de la Sibiu din finalul mandatului / Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, așa l-am gândit, dar pe parcurs am ajuns deseori să am un mandat care să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD
- Am reușit să mă opun PSD suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană, în spațiul valorilor europene și transatlantice
- Am reușit să salvez imaginea României
- Votul la prezidențiale e modalitatea prin care putem ajunge după 30 de ani să avem un președinte care lucrează împreună cu guvernul pentru România: să refacă marile sisteme publice, să ducă la prosperitate și siguranță pentru români. Pentru asta trebuie votat
- Mă bazez la vot pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția că e nevoie de mobilizare și vot. Mă adresez și electoratului USR și PLUS: încă din 2017 am luptat împreună pentru salvarea statului de drept. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație – și eu, suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez și electoratului maghiar, care vrea o țară faină – și eu îmi doresc.
- Mă adresez electoratului PSD, și ei trebuie reprezentați de un partid reformat, european și democratic
- Noi nu tăiem pensii și salarii
- Mă adresez în special tinerilor. Marea majoritate a spectatorilor din sală sunt studenți.
—————-
Klaus Iohannis, candidatul PNL la președinția României, susține de la ora 19.00 la Biblioteca Centrală Universitară din București un dialog la care a invitat nouă ziariști și analiști: Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor.
Iohannis a refuzat participarea la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă, și a preferat să organizeze evenimentul de la BCU la care au dreptul să adreseze întrebări cei nouă invitați.
În sala de la BCU vor fi prezenți studenți și alți invitați ai PNL. Dezbaterea de marți a președintelui Klaus Iohannis va fi organizată după model american, iar audiența estimată va fi de peste șapte milioane de cetățeni, a declarat la RFI eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. Rareș Bogdan a precizat că vor fi „probabil între două și patru întrebări” de persoană.
Foto: Klaus Iohannis / InquamPhotos / Cornel Putan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
135 comentarii