G4Media.ro

Bashar al-Assad a fugit din țară și a primit azil politic la…

sursa foto: Vuk Valcic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bashar al-Assad a fugit din țară și a primit azil politic la Moscova. Opoziția din Siria a preluat puterea după 50 de ani de dictatură a familiei Assad

Regimul Bashar al-Assad s-a prăbușit, duminică, în Siria. Dictatorul de la Damasc a fugit din țara pe care familia sa o conducea de jumătate de secol. Bashar al-Assad îl înlocuise pe tatăl său în 2011, atunci când țara s-a afundat într-un război sângeros și o criză umanitară fără precedent.

Din cauza sărăciei, a războiului și a regimului extrem de dur, sirienii au ajuns în scurt timp de la preluarea puterii de către Bashar al-Assad poporul cu cea mai numeroasă comunitate de refugiați. Regimul dictatorului fugar a fost sprijinit în special de Rusia și Iran, ambele slăbite și concentrate pe războiul cu Ucraina, respectiv Israel.

În timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat ”o zi istorică” și președintele american ales Donald Trump a transmis că Rusia a pierdut orice interes pentru Siria din cauza Ucrainei, liderul opoziției siriene a anunțat că situația din capitală este sigură și că nu vor exista represalii.

UPDATE 22:05 Rusia a anunţat că a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, luni, pentru a se discuta despre situaţia din Siria, unde o ofensivă fulgerătoare a grupurilor rebele conduse de islamişti radicali a doborât guvernul lui Bashar al-Assad, transmite News.ro.
  • „În legătură cu ultimele evenimente din Siria, a căror profunzime şi consecinţe pentru această ţară şi pentru întreaga regiune nu au fost încă evaluate, Rusia a solicitat consultări urgente cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, pe Telegram.

Această reuniune urmează să aibă loc luni, a adăugat el.

UPDATE 21:50 „În sfârșit, regimul Assad a căzut”, a transmis Joe Biden, duminică dimineață.

  • „Acest regim a brutalizat, torturat și ucis literalmente sute de mii de sirieni nevinovați”, spune el, adăugând căderea lui Assad este un «act fundamental de justiție».

El spune că acesta este un moment de „oportunitate istorică pentru poporul sirian, care suferă de mult timp, de a construi un viitor mai bun”, dar avertizează că este și „un moment de risc și incertitudine”.

UPDATE 21:00 Drapelul sirian a fost îndepărtat duminică de pe un stâlp din fața ambasadei țării la Moscova, au raportat agențiile de presă ruse, citate de The Guardian. Steagul fusese arborat în fața ambasadei mai devreme în cursul zilei, a raportat TASS.

Agenția de știri a citat, de asemenea, personalul ambasadei care a declarat că ambasada va funcționa în mod normal luni. Aceasta a afirmat că ambasada nu a oferit nicio explicație pentru absența drapelului.

UPDATE 20:20 Președintele sirian destituit Bashar al-Assad și familia sa au sosit la Moscova, relatează agențiile media de stat ruse, citând surse de la Kremlin, citate de BBC. Rapoartele mai spun că Assad și familia sa au primit azil din partea Rusiei. BBC nu a fost în măsură să verifice în mod independent informațiile.

UPDATE 19:30 Căderea regimului dictatorial de la Damasc marchează un moment istoric şi un punct de cotitură pentru poporul sirian, care a fost supus suferinţelor şi opresiunii, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă transmis duminică, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, România susţine demersurile comunităţii internaţionale pentru pace şi securitate în regiune. „România reiterează sprijinul pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei.

De asemenea, exprimă speranţa pentru un viitor liber, sigur şi prosper pentru toţi cetăţenii Siriei, în care sunt respectate drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor, inclusiv ale persoanelor care aparţin minorităţilor. România reiterează necesitatea reluării procesului politic în baza Rezoluţiei CS ONU 2254”. se arată în comunicatul citat.

UPDATE 18:45 Uniunea Europeană este pregătită să ajute la reconstrucţia unei Sirii ”care să protejeze toate minorităţile”, anunţă Ursula von der Leyen.

UPDATE 18:00 Ministerul de Externe iranian a declarat duminică, într-un comunicat, că Teheranul speră să păstreze bune relaţii cu Siria după alungarea aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad, de către o coaliţie islamistă rebelă, transmite dpa, transmite Agerpres. ‘Relaţiile bilaterale cu Siria au o îndelungată istorie, iar noi sperăm că aceasta va continua cu înţelepciune şi privire în viitor’, a indicat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

UPDATE 17:09 Ucraina salută duminică căderea lui Bashar al-Assad şi subliniază că dictaturile care au pariat pe preşedintele rus Vladimir Putin sunt sortite aceleiaşi căderi, relatează AFP, citată de News.ro. Bashar al-”Assad a căzut. Aşa a fost mereu şi aşa va fi mereu în cazul dictatorilor care mizează pe Putin. El îi trădează întotdeauna pe cei care contează pe el”, apreciază pe X ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiga. Kievul doreşte să ”deschidă calea restabilirii relaţiilor în viitor” anunţă el.

UPDATE 17:00 Statele arabe vor încerca să evite amenințarea unui război civil sirian reaprins prin începerea unui dialog deschis cu toate forțele de pe teren pentru a se asigura că orice tranziție este incluzivă pentru toți sirienii, indiferent de etnie, a declarat ministrul de externe al Qatarului, transmite Sky News.

Majed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, a vorbit după ce liderii statelor arabe s-au întâlnit din nou la Doha pentru a evalua prăbușirea bruscă, peste noapte, a regimului președintelui Bashar al-Assad.

Acesta a declarat că statele arabe sunt „recunoscătoare pentru luptele foarte limitate” care au precedat răsturnarea lui Assad, afirmând că „actorilor internaționali le este mai ușor să intervină și să înceapă să se implice înainte ca orice luptă să izbucnească între părțile de pe teren”.

UPDATE 16:36 Rebelii sirieni au intrat duminică în reședința ambasadorului italian la Damasc, dar nu i-au făcut rău acestuia sau personalului său de securitate, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, transmite The Guardian.Luptătorii islamiști căutau trupe pro-Assad sau documente relevante și au plecat după ce au tras câteva focuri împotriva unui perete, a declarat Tajani într-o conferință de presă.

În această dimineață, un grup înarmat a intrat în grădina reședinței ambasadorului. Au luat doar trei mașini și asta a fost tot. Nici ambasadorul, nici carabinierii (poliția ambasadei) nu au fost răniți.

UPDATE 16:28 Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a declarat că avioanele de război israeliene au lansat raiduri aeriene care au vizat zona aeroportului militar Mezzeh din Damasc, scrie Sky News.Avioanele au vizat, de asemenea, apropierea satului Beitima din zona Jabal al Sheikh, în zona rurală vestică a Damascului, unde s-au auzit explozii urmate de ridicarea unui fum gros. Observatorul a precizat că, de la începutul anului 2024, a numărat 163 de momente în care Israelul a vizat teritoriul sirian, dintre care 137 au fost lovituri aeriene și 26 au fost lovituri terestre.

Aceste lovituri s-au soldat cu moartea a 416 soldați, în plus față de rănirea altor 286 cu diverse leziuni.

UPDATE Ora 16:00 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris înlăturarea regimului Assad drept o „zi istorică”, transmite Sky News. Președintele Bashar al Assad a fost susținut și sprijinit de Iran, un mare dușman al Israelului.
Cu toate acestea, Iranul a fost slăbit în ultimele luni ca urmare a loviturilor împotriva ”sateliților” săi în Orientul Mijlociu, inclusiv Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban. Într-o vizită în zona de lângă granița cu Siria, Netanyahu a declarat că a ordonat forțelor israeliene să cucerească zone din zona tampon pentru a asigura securitatea Israelului: „Nu vom permite niciunei forțe ostile să se stabilească la granița noastră”, a spus el. Israelul ocupă Înălțimile Golan din 1967, iar de atunci zona a fost stabilită ca zonă tampon.
UPDATE, ora 14.44
Reuters notează că este posibil ca Bashar al-Assad să se fi prăbușit cu avionul în care s-a îmbarcat duminică dimineață.
Un avion al companiei Syrian Air a decolat de pe aeroportul din Damasc, duminică, în jurul orei la care s-a raportat că capitala a fost cucerită de rebeli, conform datelor de pe site-ul Flightradar.
Aeronava a zburat inițial spre regiunea de coastă a Siriei, un bastion al sectei Alawite a lui Assad, dar apoi a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă timp de câteva minute înainte de a dispărea de pe hartă.
Reuters nu a putut stabili imediat cine se afla la bord.
Două surse siriene au declarat că există o probabilitate foarte mare ca Assad să fi fost ucis dacă se afla în avion.
„A dispărut de pe radar, este posibil ca transponderul să fi fost dezactivat, dar cred că probabilitatea cea mai mare este ca avionul să fi fost doborât…”, a declarat o sursă siriană, fără a da detalii.
Avionul a plecat din Damasc la scurt timp după ce rebelii au cucerit orașul central Homs, izolând capitala de coasta unde aliatul rus al lui Assad are baze aeriene și navale.
Singurul zbor care poate fi urmărit pe radare a plecat din Siria după miezul nopții. A plecat din Homs către Emiratele Arabe Unite, dar la câteva ore după ce rebelii au cucerit orașul.
Pe măsură ce avansul rebelilor a luat amploare în ultima săptămână, s-a speculat că acesta s-ar putea refugia la Moscova sau la Iran, celălalt aliat principal al său.
Presa de stat siriană a declarat sâmbătă că acesta se află încă în Damasc. De atunci, acestea nu au făcut niciun comentariu cu privire la locația sa.
Acesta a vizitat Moscova chiar înainte de ofensiva rebelilor, iar agențiile de presă iraniene au publicat sâmbătă o fotografie a sa care, potrivit acestora, îl arăta întâlnindu-se cu un înalt oficial iranian la Damasc.
UPDATE, ora 14.36

Grupul armat libanez Hezbollah și-a retras toate forțele din Siria sâmbătă, în timp ce facțiunile rebele se apropiau de capitala Damasc, au declarat duminică două surse de securitate libaneze pentru Reuters.

Una dintre surse a declarat că forțele de supraveghere pe care Hezbollah le-a desfășurat în Siria peste noapte, între joi și vineri, au fost trimise pentru a supraveghea retragerea.

UPDATE, ora 13.55

Ministerul rus de Externe a anunțat că președintele sirian destituit Bashar al-Assad și-a părăsit postul și țara în urma negocierilor cu „alți participanți la conflictul armat” și a dat instrucțiuni pentru un transfer pașnic al puterii, informează BBC.

Acesta insistă asupra faptului că Rusia nu a fost implicată în aceste negocieri și că bazele sale militare din Siria sunt în stare de alertă maximă, dar nu sunt amenințate.

Rusia afirmă că este în contact cu „toate grupurile din opoziția siriană”. Rusia a fost un aliat-cheie al lui Assad, oferindu-i anterior acestuia asistență militară pentru a rămâne la putere.

UPDATE, ora 13.08
Emisarul ONU în Siria, Geir Pedersen, a îndemnat duminică la „speranţe prudente” după preluarea controlului capitalei Damasc de rebelii islamişti, pe care l-a numit un „moment decisiv” care pune capăt unei jumătăţi de secol la putere a clanului Assad, relatează AFP, prelșuată de Agerpres.
Geir Pedersen a estimat într-un comunicat că aproape 14 ani de război civil în Siria au fost „un capitol negru care a lăsat cicatrici”. „Astăzi, privim spre viitor cu speranţe prudente de deschidere (…), de pace, de reconciliere, de demnitate, şi de incluziune pentru toţi sirienii”, a menţionat diplomatul. „Această zi marchează un moment de cotitură în istoria Siriei, o naţiune care a îndurat aproape 14 ani de suferinţe nesfârşite şi de pierderi grele”, a declarat el, exprimându-şi „profunda solidaritate cu toţi cei care au purtat povara morţii, distrugerii, detenţiilor şi încălcărilor drepturilor omului”.
Pedersen a recunoscut că „provocările care urmează sunt imense”, subliniind că „este un moment pentru a îmbrăţişa posibilitatea unei reînnoiri”.
„Rezilienţa poporului sirian oferă un drum spre o Sirie unită şi paşnică”, a adăugat el. Trimisul special al ONU a vorbit despre „dorinţa clar exprimată de milioane de sirieni ca să fie încheiate acorduri de tranziţie stabile şi ca instituţiile siriene să continue să funcţioneze”.
UPDATE, ora 11.45
Sirienii au luat cu asalt ambasada Iranului la Damasc după căderea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce ambasada Rusiei anunţă că personalul său este în siguranţă, relatează dpa şi Reuters, transmite Agerpres. Canalul de ştiri Al Arabiya a dat publicităţii înregistrări video în care pot fi văzute mai multe persoane care rup un poster de mari dimensiuni de pe fereastra ambasadei Iranului. Pe poster apăreau generalul iranian Qassem Soleimani, care a fost ucis în 2020 în Irak într-o lovitură a unei drone americane, şi Hassan Nasrallah, lider al grupării libaneze susţinute de Iran Hezbollah, ucis în septembrie într-o lovitură aeriană israeliană în apropiere de Beirut.
Canalul de ştiri Al Jazeera a relatat că personalul ambasadei a fugit şi că protestatarii nu au întâmpinat rezistenţă.
Alături de Rusia, Iranul şi mişcarea Hezbollah au fost principalii aliaţi ai guvernului al-Assad. Cu sprijinul lor, guvernul sirian a recâştigat importante teritorii în timpul războiului civil, ceea ce i-a permis lui Assad să rămână la putere. Pe de altă parte, agenţia rusă de ştiri TASS a relatat duminică că ambasada Rusiei din Siria informează că stafful său este în siguranţă după înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi ocuparea capitalei de către rebeli.
„Suntem bine”, a declarat un membru al personalului ambasadei pentru TASS, fără a preciza unde se află diplomaţii.
Vineri, ambasada Rusiei i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să părăsească Siria.
În acelaşi timp, bloggeri de război ruşi au exprimat temeri privind soarta a două facilităţi militare strategice ale Rusiei în Siria. Irakul a anunţat şi el că şi-a evacuat ambasada din Siria şi că a mutat personalul în Liban, potrivit agenţiei de ştiri de stat a acestei ţări.
Motivele evacuării ambasadei Irakului de la Damasc nu au fost făcute publice, notează Reuters.
UPDATE, ora 9.57
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fugit din Siria după ce a pierdut susţinerea protectorului său Rusia, a anunțat preşedintele ales Donald Trump pe platforma sa Truth Social, relatează AFP, preluată Agerpres.
„Assad nu mai este acolo. A fugit din ţara lui. Protectorul său Rusia, Rusia, Rusia, condusă de Vladimir Putin nu mai vrea să-l protejeze”, a postat Trump.
Potrivit preşedintelui ales al SUA, care îşi va începe al doilea mandat la Casa Albă luna viitoare, Rusia „a pierdut orice interes pentru Siria din cauza Ucrainei, unde aproape 600.000 de soldaţi ruşi au murit sau sunt răniţi, într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată şi care ar putea fi nesfârşit”.
UPDATE, ora 9.36
Luptătorii rebeli au declarat capitala siriană Damasc „liberă” într-un discurs televizat difuzat, duminică dimineaţă, de televiziunea de stat, relatează CNN, transmite News.ro.
„Damascul a fost eliberat şi tiranul Bashar al-Assad a fost răsturnat, iar prizonierii oprimaţi din închisorile regimului au fost eliberaţi”, a declarat un purtător de cuvânt înconjurat de alţi rebeli.
„Cerem oamenilor şi luptătorilor să protejeze toate proprietăţile în Siria Liberă… trăiască Siria liberă pentru toţi sirienii din toate sectele”, a adăugat el.
O căutare activă a lui Bashar al-Assad este în curs de desfăşurare, rebelii interogând ofiţeri militari sirieni şi oficiali ai serviciilor de informaţii care ar putea avea cunoştinţe despre mişcările acestuia, potrivit unei surse familiare cu operaţiunile rebelilor. Liderul sirian nu a mai fost văzut sau auzit în public de când rebelii au intrat în capitală duminică dimineaţă.
protest Siria
caaptura video
UPDATE, ora 9.01
Rebelii sirieni au anunţat, într-o declaraţie de la televiziunea publică de duminică dimineaţă, că au eliberat Damascul şi că au răsturnat regimul de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, precizând că toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi, relatează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.
Assad, care a zdrobit orice formă de disidenţă şi a încarcerat mii de persoane, a fugit de la Damasc spre o destinaţie necunoscută duminică, au declarat pentru Reuters doi ofiţeri de rang din armată, în timp ce rebelii au intrat în capitală fără a întâmpina rezistenţă armată.
În comunicatul citit la televiziune, rebelii au anunţat căderea „tiranului” Bashar al-Assad şi eliberarea capitalei Damasc. De asemenea, ei au precizat că au eliberat toţi deţinuţii „închişi pe nedrept” şi au cerut protejarea bunurilor statului sirian „liber”.
Zeci de persoane s-au adunat în centrul capitalei Damasc pentru a sărbători căderea regimului, potrivit AFP.
În Piaţa Omeiazilor, zgomotul focurilor de armă s-a amestecat cu strigătele de „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).
„Aşteptam această zi de multă vreme”, a declarat Amer Batha din Piaţa Omeiazilor pentru AFP. „Nu-mi vine să cred că trăiesc acest moment. Începe o nouă poveste pentru Siria”, a declarat telefonic acest locuitor al Siriei.
UPDATE, ora 8.37
Preşedintele american Joe Biden urmăreşte îndeaproape „evenimentele extraordinare” aflate în desfăşurare în Siria, a anunţat, sâmbătă seară, Casa Albă.
„Preşedintele Biden şi echipa sa urmăresc îndeaproape evenimentele extraordinare din Siria şi sunt în legătură permanentă cu contactele noastre regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, pe reţelele sociale, transmite News.ro.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.
@world9246 Syrian opposition forces are heading to the heart of city homs #homs #syria #world #tik_tok ♬ son original – world 🌎

UPDATE, ora 8.32
Locuitorii din capitala siriană Damasc au ieşit duminică dimineaţă în stradă pentru a sărbători fuga preşedintelui Bashar al-Assad, după ce s-a aflat că acesta a fugit către o destinaţie necunoscută, relatează dpa, preluată de Agerpres.
În înregistrări video difuzate de social media pot fi văzuţi oameni cântând şi dansând şi persoane care trag în aer pentru a sărbători. Locuitori din Damasc au declarat pentru dpa că mulţi soldaţi sirieni şi-au părăsit poziţiile militare. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care citează ofiţeri din armata siriană, susţine că al-Assad a părăsit ţara cu avionul după ce rebelii au pătruns în Damasc duminică dimineaţă. Canalul oficial al forţelor rebele a confirmat avansul, afirmând că „forţele noastre au început să intre în capital Damasc”.
Războiul civil sirian, care durează din 2011, s-a reactivat la sfârşitul lui noiembrie, după ce rebelii conduşi de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a lansat o ofensivă surpriză în nord-vestul Siriei. Într-un avans fulgerător, rebelii au cucerit mai multe oraşe, între care Alep şi Hama.
@maria2000310m #syria #hama #aleppo #daraa #homs #islamic_video ♬ الصوت الأصلي – Maria

UPDATE, ora 7.47
Prim-ministrul Siriei, Mohammed Ghazi al-Jalali, a anunţat că rămâne la Damasc şi că este gata să ajute pentru a face ce este mai bine pentru popor, transmite News.ro.
Într-un discurs difuzat pe reţelele de socializare, Mohammed Ghazi al-Jalali a mai spus că Siria „poate fi o ţară normală care construieşte relaţii bune cu vecinii săi şi cu lumea”.
Milioane de sirieni care au fost strămutaţi cu forţa în afara ţării au apelat la reţelele de socializare pentru a sărbători sfârşitul guvernării de zeci de ani a preşedintelui Bashar al-Assad.
„Doamne, nu mă pot opri din plâns. Îmi imaginez ziua în care mă voi întoarce”, a scris activista pentru drepturile omului Rima Flihan pe pagina sa de Facebook. Siria a cunoscut cea mai mare criză a refugiaţilor din lume, potrivit UNHCR. Organizaţia estimează că aproximativ 6,6 milioane de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele începând din 2011.
„Cât de singuratic este acest sentiment de fericire când suntem cu toţii împrăştiaţi [prin lume]”, a postat un utilizator pe Facebook. Pe măsură ce actualizările continuă să vină până în primele ore ale zilei de duminică, mulţi spun că nu pot dormi. „Cum poate cineva să doarmă, când naţiunea lor este eliberată”, spune un utilizator. Majoritatea şi-au exprimat neîncrederea faţă de ritmul rapid al evenimentelor.
Pe măsură ce forţele opoziţiei au ajuns în Damasc, mulţi utilizatori au postat videoclipuri cu ei înşişi sărbătorind şi plângând. Mulţi au sărbătorit mai ales când au apărut ştiri conform cărora forţele opoziţiei au preluat controlul asupra celebrei închisori Saydnaya de lângă Damasc şi au eliberat zeci de mii de deţinuţi politici aflaţi acolo. „Aceasta este ziua pe care am aşteptat-o cu toţii”, scrie un utilizator. „Siria este acum pentru sirieni”, a scris altul.
UPDATE, ora 7.26
Liderul opoziţiei siriene, Hadi al-Bahra, a declarat, pentru postul de ştiri Al-Arabiya, că regimul Assad a căzut şi că „a trecut o eră întunecată din istoria Siriei”, transmite News.ro.
Bahra – care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei – a subliniat că situaţia din Damasc este sigură. „Pentru oamenii noştri din toate sectele şi religiile, atâta timp cât nu ridicaţi armele împotriva niciunui alt cetăţean şi atâta timp cât rămâneţi în casele voastre, sunteţi în siguranţă”, a scris el pe X. „Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii şi nici încălcări ale drepturilor omului. Demnitatea oamenilor va fi respectată şi păstrată”, a adăugat el.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.
Rebelii au afirmat că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
UPDATE, ora 7.10
Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care potrivit unui ONG a fugit duminică din Damasc, a condus Siria cu o mână de fier timp de aproape un sfert de secol, înăbuşind o rebeliune sângeroasă care s-a transformat într-unul dintre cele mai brutale războaie civile ale secolului XXI, transmite News.ro.
Oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, al-Assad a ajuns în fruntea statului la vârsta de 34 de ani, în 2000, la moartea tatălui său, Hafez al-Assad, căruia i-a succedat.
În 2011, el a fost confruntat cu Primăvara arabă în ţara sa, o serie de manifestaţii pro-democraţie care au fost rapid reprimate în vărsare de sânge şi au degenerat într-un război civil în care au fost implicate diverse forţe jihadiste, inclusiv organizaţia Statul Islamic. El a reuşit să rămână la putere cu sprijinul masiv al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez. De neam alawit, el se prezintă drept protectorul minorităţilor siriene şi singurul bastion împotriva extremismului şi haosului. Având mare grijă de aspectul său, liderul preferă costumele bine croite şi cravata sobră în locul ţinutelor militare. Dar sub aparenţa sa calmă, aproape timidă, se ascunde o determinare de a se menţine la putere cu orice preţ, se arată într-un material al AFP.
Un jurnalist care l-a întâlnit pe Bashar al-Assad în numeroase ocazii, înainte şi după începutul rebeliunii din Siria, în 2011, îl descrie drept o „personalitate unică şi complexă”. „De fiecare dată când l-am întâlnit, a fost calm, chiar şi în momentele cele mai critice şi dificile ale războiului”, spune acest jurnalist, vorbind sub rezerva anonimatului. „Acestea sunt exact caracteristicile tatălui său”, Hafez al-Assad, care a condus Siria cu o mână de fier timp de 30 de ani, a adăugat el. Bashar al-Assad „a reuşit să se facă indispensabil. În politică, este important să ştii cum să amesteci cărţile, iar el stăpâneşte jocul”. În calitate de şef al partidului Ba’ath, Hafez al-Assad a impus în Siria un regim opac şi paranoic, în care cel mai mic semn de disidenţă putea duce pe cineva în închisoare.
– Moartea fratelui – Născut la 11 septembrie 1965, Bashar nu era destinat să devină preşedinte, dar viaţa sa s-a schimbat radical când fratele său mai mare, Bassel, care urma să îi succeadă tatălui său, a murit într-un accident rutier în 1994.
A trebuit apoi să-şi abandoneze studiile la Londra, unde o cunoscuse pe soţia sa, Asma, o femeie sunnită siriano-britanică, cu care a avut trei copii. Supranumită „Trandafirul deşertului” de revista Vogue înainte de revoltă, soţia sa a fost comparată cu Marie-Antoinette după revoltă.
Când tatăl său a murit în 2000, Bashar a devenit preşedinte prin referendum, fără opoziţie. Când a depus jurământul la vârsta de 34 de ani, mulţi sirieni în căutarea unei libertăţi mai mari l-au văzut ca pe un reformator care ar putea pune capăt anilor de represiune şi introduce o economie mai liberală într-o ţară cu un control de stat sufocant. La începutul preşedinţiei sale, Assad apărea în public la volanul maşinii sale sau luând masa într-un restaurant împreună cu soţia sa. El a relaxat unele dintre restricţiile impuse de tatăl său. Dar imaginea reformatorului s-a estompat curând, odată cu arestarea şi încarcerarea intelectualilor, profesorilor şi a altor susţinători ai mişcării de reformă, la sfârşitul unei scurte „Primăveri a Damascului”. – De neclintit pentru o lungă perioadă de timp –
Când Primăvara arabă a cuprins Siria în martie 2011, demonstraţiile paşnice au cerut schimbarea. Assad, care era şi comandant al armatei, a condus o represiune brutală, care a fost urmată rapid de un război civil. În timpul războiului, care a făcut peste 500 000 de victime şi a dus la strămutarea a jumătate din populaţie, Assad a rămas ferm pe poziţii.
Cu sprijinul sponsorilor săi iranieni şi ruşi, el a reuşit să recucerească două treimi din ţară. Pe plan intern, datorită „perseverenţei şi rigorii” sale, a reuşit să „monopolizeze puterea de decizie şi să garanteze sprijinul deplin al armatei”, explică un cercetător din Damasc. Chiar şi în plin război civil, el a rămas de neclintit, convins de capacitatea sa de a zdrobi o rebeliune pe care a denunţat-o ca fiind „teroristă” şi produsul unui „complot” pus la cale de ţări inamice pentru a-l răsturna. Abandonat de aliaţii săi ruşi şi iranieni, foarte slăbiţi, el a fost totuşi nevoit să părăsească ţara duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), la unsprezece zile după ce rebelii au lansat o ofensivă fulger pe 27 noiembrie, în faţa căreia forţele sale nu au opus practic nicio rezistenţă. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale căderii Damascului a fost eliberarea sinistrei închisori Sadnaya, unde mii de opozanţi ai dinastiei al-Assad au fost închişi, torturaţi şi ucişi.

Articolul inițial:

Forţele rebele par să fi intrat în capitala Siriei, Damasc, a declarat un locuitor pentru CNN, în timp ce apărarea regimului Assad dă semne de prăbuşire, transmite News.ro.

„Rebelii sunt în Barzeh”, un cartier din Damasc, a spus locuitorul pentru CNN, adăugând că în prezent au loc confruntări.

„Am văzut luptători rebeli deplasându-se pe  străzile interioare din Barzeh şi pot auzi sunete foarte puternice de lupte. Electricitatea este oprită, iar internetul funcţionează foarte slab; oamenii stau în casele lor”, a declarat rezidentul.

„Din punct de vedere militar, Damascul a căzut”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu ofensiva rebelilor.

Unităţi de recunoaştere au intrat în Damasc în timpul nopţii, căutându-l pe preşedintele Bashar al-Assad, dar nu au reuşit să-l găsească, a adăugat sursa.

Agenţi speciali ai rebelilor au pătruns în Damasc şi ocupă poziţii cheie în „puncte strategice”, a precizat sursa.

Rebelii susţin că sunt în contact cu elemente de rang înalt ale regimului Assad care iau în considerare dezertarea.

Pe parcursul zilei, forţele anti-regim s-au deplasat dinspre nord, sud şi est spre Damasc, ajungând la suburbii aflate la mai puţin de 8 kilometri — şi, într-un caz, la doar 1,6 kilometri — de centrul capitalei siriene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Semn de slăbiciune a lui Putler. Nu a putut să își apare protejeul. Putleristanul e in curul gol. Abia se descurcă cu civili in Ucraina. Urmează căderea schizofrenicului.

  2. Ok, acum e timpul ca milioanele de sirieni de prin Europa să se întoarcă în țara lor și să pună umărul la reconstrucție.

  3. E bine că i-au alungat pe rusnaci.

  4. Urmează reislamizarea. In 30 de ani o sa se bucure cu au scăpat de islamiști după 10 ani de război civil.

  5. Rusia perde Siria, e pe cale să piardă Georgia, îi are pe ucraineni pe teritoriul ei, Armenia le-a întors spatele, numai în România rezerviștilor isteți se găsiseră unii sa se dea cu Rusia.
    Bă puțină minte au câte unii . .

    • De rubla am uitat sa zic, a luat-o și aia la vale . .
      Măcăne, merge pe apa, oare e rată?!!

  6. Mai cade un regim tiranic,despotic,ce a făcut genocid în masă și ar fi bine ca poporul sirian împrăștiat în toate părțile să se reunească în țară și să pună bazele unei Sirii noi,independente.

  7. sa ii zica cineva lui CG ca s-a eliberat o pozitie de management in Siria

  8. Dupa ce si a distrus tara timp de 12 ani in sfarsit va primi ce merita

  9. ………………

  10. Vine la Otopeni, urma să se întâlnească cu Potra și să meargă la Duamna Lașconi.

  11. „Proxeneții” Iran-ului? Greu cu tradusul de articole americane bro’, eh?

  12. „Proxeneții” Iranului? Greu cu tradusul de articole americane bro’, eh?

  13. Inca o dictatura islamista cu toate consecintele. Schimbarea sefilor, bucuria nebunilor.

    • Dictatura islamista abia acum incepe. Bashar era, chipurile, „socialist”.
      Chiar daca sunt dusmani cu islamistii din Iran, nu prea sunt diferente vazut din afara

  14. A se observa cooperarea (tacită) dintre Turcia și Israel… pe problema Siria.

  15. Garanțiile de securitate ale Rusiei.

    Vom vedea ce vor face HTS, nu sunt singurii care controleaza Siria, mai sunt YPG/SDF, SNA etc.

  16. astia tot timpul au un scop sa se omoare intre ei .. popoare religioase