G4Media.ro

BREAKING Guvernul adoptă ordonanța austerității / Ciolacu: Această ordonanță nu este una…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Guvernul adoptă ordonanța austerității / Ciolacu: Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor / Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor

Guvernul s-a reunit în ședință, de la ora 13.00, pentru a adopta ordonanța austerității. În timpul ședinței de Guvern, în Piața Victoriei are loc un protest al sindicaliștilor polițiștilor din penitenciare. G4Media a transmis live declarațiile premierului Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.

  • Amintim că Consiliul Economic și Social a dat un aviz nefavorabil ordonanței, însă avizul este doar consultativ.

Premierul a susținut că măsurile sunt necesare din cauză că situația economică s-a deteriorat rapid în UE începând cu luna octombrie, iar acest lucru „nu avea cum să ocolească România”. Marcel Ciolacu a mai susținut că toate măririle de pensii și salarii și alte măsuri sociale, precum și împrumuturile pe care le-a făcut Guvernul condus de el în anul electoral au fost necesare și că nu le regretă.

Ciolacu a adăugat însă că anul care vine este dificil din punct de vedere economic și ar fi „iresponsabil” să nu adopte măsuri imediate.

Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor, a susținut Ciolacu.

„Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice”, a continuat premierul.

Marcel Ciolacu a mai menționat eliminarea tuturor facilităților fiscale și reducerea graduală a pragului de impozitare la microîntreprinderi.

El a precizat că va fi introdusă „taxa pe stâlp”, dar nu imediat, ci după ce vor fi emise normele și după discuții ale ministrului Finanțelor cu companiile.

Premierul a făcut apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile să plătească corect sau să plece.

În același timp, Ciolacu a solicitat tuturor companiilor din România „un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.

Marcel Ciolacu:

Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.

Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli și spitale și pentru a achita datoriile din urmă.

Vreau să anunț că nu regret niciuna dintre aceste măsuri, pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore.

Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore.

Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români.

De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm azi așa-zisa „ordonanță trenuleț” pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal.

Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României.

Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de școli și spitale.

Am structurat această ordonanță pe trei obiective fundamentale: stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.

Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice.

Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament care va fi cu specialiști din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono.

În același timp, trebuie să luăm măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat. Am refuzat să tăiem de la investiții sau să creștem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creșterea TVA care ar fi dus la creșterea inflației.

Așadar eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducerea impozitului pe construcțiile speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după discuții ale ministrului Finanțelor. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în fața noastră fiind țări precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20%.

În final, fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte: deci plătiți toți corect sau plecați!

Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului.

Vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii.

Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României.

Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate face altfel.

Proiectul oficial de OUG a austerității, publicată duminică de Ministerul Finanțelor, prevede înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor și 100.000 de euro în 2026.

De asemenea, proiectul de OUG prevede eliminarea tuturor facilităților fiscale care se acordau angajaților și companiilor din domeniile IT, Agricultură și Construcții, în conformitate cu angajamentele asumate de România prin PNRR.

Proiectul de ordonanță a austerității publicat duminică include o prevedere cu impact major asupra tuturor companiilor private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.

De asemenea, proiectul de OUG prevede anularea diurnei speciale pentru magistrați de 2% pe zi din salariul lor brut.

Ministerul de Finanțe a publicat duminică forma finală a Ordonanței care include măsurile de austeritate.

Principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință
  • scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei
  • nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
  • sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024
  • studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
  • primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema
  • În guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025

Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate în 2025, dar e posibil ca pensionarii cu venituri mici și medii să primească un ajutor punctual, potrivit unei decizii luate sâmbătă de coaliția de guvernare, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

De asemenea, Ordonanța prevede anularea diurnei speciale care suplimentau veniturile judecătorilor magistraților cu 2% pe zi, din salariul lor brut.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. apropo de bugetarii care protesteaza , in sectorul respectiv se da spaga la angajare? ca vad ca tipa la penitenciare unde se stie ca e pe pile sau spaga? daca se da spaga inseamna ca e caldut si bine .

    • Ciolacu ar trebui sa lamureasca aroganta lui cu avionul privat pina sa vorbeasca aiurea despre corporatiile care isi cara profitul. e vorba de UE? nu?
      doar dragnea si cu mazare carau banii prin america de sud, africa…

    • SUSTIN GUVERNUL in tot ce reprezinta reducerea numarlui bugetarilor la maxim 790.000 in Romania,

    • @REFORMA – Aia e, ca nu reduce nimic, doar taie ce a dat cu amandoua mainile inainte de alegeri… despre ce vorbim.

  2. Voi gruparea PSDUDMRPNL ati oprit jaful cu pensiile speciale (ale in plata la 45 de anisori, varsta nu vechime)?

  3. Din nefericire, tineri care nu au posibilitati materiale nu vor avea sansa sa devina bugetari. Unii fac efortul si devin membrii de partid, mai lipesc afise, devin mai repede bugetari. Apoi ajuta si pe frate, cumnat, mama, tata, varul si se creeaza o familie bugetara,
    Uite va ofer o solutie, sa exista 1 singur bugetar intr-o familie pana la gradul 4 de rudenie, ce spuneti?

    • Nu ai cum sa impui asa ceva. E riscant sa lucrezi in acelasi loc de munca, la banca ai risc mai mare de neplata. Solutia este salariul corect din piata pentru munca depusa, fara avantaje. Piata muncii se regleaza singura daca sunt conditiile corecte.

  4. Pai cum, nu criticati inca? Haideti, ca ieri se plangea un utilizator ca Politia Romana a luat masuri impotriva a 5 tineri care s-au filmat imitand scene sexuale. Ca in povestea cu asinul si stapanul. Daca merge calare, chinuie animalul! Daca merge langa, n-are minte!
    O sa gasiti voi cei suflati sa criticati! Voi primiti ruble pe ascuns si cresteti economia ca Putin! Nu e la moda sa repari lucrurile, sa privesti 1 an in viitor si sa iei masuri! Cred ca orice stire ati primi, nu v-ar multumi! Am inteles, au fost rele dar nici acum cand se iau masuri nu e bine, nu? O sa ziceti ‘Nu!’. Dar te intreb pe tine, cel critic: daca ai un copil care a luat nota 6 la matematica, il critici fara noima? Sau il incurajezi? Crezi oare ca progresul se naste sau moare cu primul rezultat?

    • Nea psdistule, critica de oana acum a fost ca guvernanții se lăfăie în jeturi și împrumuturi, mintindu-ne din pix ca ce bine o duce economia și ca va veni nota de plata. A venit nita de plata dar tot noua, ce nu e de criticat? Masurile așteptate de lume era reducerea cheltuielilor în bugetul de stat prin reforme nu noi taxe. Adică nota de plata a fost data mai departe către plme.

  5. taxele marite se anunta cu cel putin 3 luni inainte de aplicare mai reboot pesedist

    • Tu esti baiat inteligent, tu chiar crezi ce debiteaza pesedistul incompetent…
      Avem conducatorii pe care ii meritam, asta a decis majoritatea democratica fie ca ne convine sau nu.

    • Cloudfare, am temperatura 39 grade dar astept 3 luni? Sau merg la urgenta? Gandesti rigid! Regulile se schimba in fiecare zi! Daca lucrezi, te confrunti cu probleme noi in compania ta: ce mesaj promovezi si pe care canale? cum stabilesti preturile? cum eficientizezi serviciile ori productia? Azi daca ai o problema grava si astepti 3 luni, poti la fel de bine sa inchizi pravalia!

    • Bai valika bai, tot cu duhul blândetii esti cu incompetenții ăștia. Pai bai nene, alea 39 de grade ale economiei sunt vreo 43 (miliarde de euro, ca sa fim mai exacti) si nu doar de 3 luni, n-o mai arde cu povețe si sfaturi bătrânești. Scrie ce vrei de-acum încolo, pentru mine ești retrogradat în liga a 4-a, sate și comune.

  6. „Spune cu „moratoriu’ Marcele ca suna bine..ca si educatia pe care o ai

    • Economie de Buzau, inca ia lectii, peste 4 ani o sa fie competent pentru postul asta…

    • Ciolacul de Buzău acuza greaua moștenire dun guvernul trecut! Bucura Oprescu și lehamitea aia de Budai,au mărit pensiile și salariile la românia tv și la realitatea tv !

  7. Poate crezi ca lupta se da intre PSDNLUDMR vs USR! Incearca sa-ti ridici vălul din fata ochilor! Pericolul e in fata ta! Recalibreaza-te pentru ca se duce o lupta grea!

    • Adevarata lupta e cea din interiorul fiecaruia, asa e bai valikă. Uite, in cazul tau lupta e cum sa impaci cei doi milogi din sufletul tau, ala care primeste salariul de la stat si celalalt care e bugetar, ambii deprimati acum ca nu-si mai primesc obisnuita marire salariala. Si cum nu duci lipsa de inteligenta meschină, incerci să dai vina pe cei care alimenteaza bugetul asta public si sa nu le spui adevarul că psdnl cu largul sprijin la vot al multor altor locatari din interiorul celor ca tine au pacalit pewulimea cu promisiuni fără acoperire. Eu așa văd băi valikă cu dar și fără vălul ăla pe ochi.

    • Nini Cretu, nu sunt membru de partid si nu am fost vreodata! Nu sunt interesat de politica si nu am castigat vreodata salariu de la stat, nici contracte de la stat!

    • Bine, nu te cred. Zi-mi atunci care e pericolul real dar nu mai vorbi în pilde si parabole. Imi place ca sustii masurile de austeritate propuse exact de cei care au generat dezastrul dar omiti elegant sa ii critici, ba chiar as putea spune ca-i compatimesti si-i aprobi.

    • Nini Cretu, pericolul real e Putin! Naratiunea principala a propagandei rusesti e ura fata de psdnludmr + usr! Vei vedea ca ataca fiecare parte!
      Cat despre masurile enumerate in articol, mi se par de bun simt! Dar in plus, as elimina maine pensiile speciale! Si dupa alegeri, as impozita cu 19% fiecare lumanare!

    • Hidratarea creierului inainte de a posta, va rog

  8. Deci, ca sa o lamurim, „avizul consultativ” neluat in considerare de guvernele psd-pnl niciodata inseamna ca desteptu’ care invata economie acum nu doreste sa tina seama de sfaturile expertilor.

  9. A facut degeaba meditatiile alea la economie…

  10. Ăsta nici covrigăria n-a fost în stare să o administreze, d-apăi ditamai țara… Du-te-ai plesnitului să te duci, Cioclule!

  11. Pe cand se tatueaza?

  12. Şi noi care credeam că încep să facă economie cu pensiile speciale, se pare că am greşit, când şi le vor mări pensiile speciale vor spune iarăşi că nu este vremea austerităţii şi a sărăciei pentru ei, daaa.