G4Media.ro

VIDEO Guvernul anunță ce le dă profesorilor: creșterea salariilor cu 1.300 de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Guvernul anunță ce le dă profesorilor: creșterea salariilor cu 1.300 de lei brut din iunie și prime de 2.000 de lei în octombrie / Deca: Cadrele didactice se întorc în școli

Ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, au anunțat, într-un briefing la Palatul Victoria, ce acte normative a adoptat Guvernul pentru a opri greva profesorilor. G4Media a transmis LIVE declarațiile.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariile cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar cresc cu 1.300 de lei brut, începând cu salariile aferente lunii iunie. Miniștrii Ligia Deca și Marius Budăi au susținut că această creștere înseamnă o majorare medie cu puțin peste 25%.

Profesorii vor mai primi, în luna octombrie, două prime, de 1.500 de lei și 500 de lei, pentru formare profesională.

De asemenea, condiția impusă de sindicate pentru suspendarea grevei generale a fost inclusă în textul ordonanței de urgență: salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Detalii aici.

Ministrul Marius Budăi a precizat că salariul net al debutantului va fi la 1 ianuarie 2024 de 4.600 de lei.

Ordonanța de urgență cu creșterile_salariale_pentru profesori

Ligia Deca:

Am marea plăcere să fiu azi în fața dumneavoastră, asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația. Aș spune și o dovadă că importanța Educației este recunoscută din ce în ce mai mult.

Guvernul a adoptat ordonanțele care oferă încredere că rolul lor va fi recunoscut prin legea salarizării unitare cât și reformele.

Avem toate elementele de care avem nevoie, avem susținerea societății, o finanțare fără precedent, care pe lângă investițiile în infrastructură pune respectul pentru profesori în centrul procesului.

Prima OUG se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%, dar este de remarcat că prin mecanismul pe care OUG îl pune în practică vorbim de creșteri procentuale mai mari pentru debutanți.

A doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora legea salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la salariul mediu brut pe economie.

Tot azi a fost adoptată OUG privind adoptarea de prime pentru personalul didactic auxiliar – 1500 lei net. Și pentru primele vizavi de cariera profesională a personalului nedidactic. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie în acest an și sumele vor fi folosite în anul școlar 2023-2024. Suma va fi acordată anual până în 2027, din fonduri europene.

A doua primă, în valoare de 500 lei pe an, similar acordată în fiecare an, în 5 octombrie, de Ziua Educației, până în 2027.

Sumele pot fi folosite tot pentru formare profesională.

Bugetul a fost stabilit la 2,1 miliarde de lei.

Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Odată cu anunțarea suspendării protestului cadrele se întorc în școli urmând să urmeze toate etapele firești, încheierea situației școlare, înscrierea, probele examenului de Bacalaureat.

Marius Budăi:

Astăzi așa cum știți de ieri OUG a fost în circuitul de avizare la ministere, vicepremierul Sorin Grindeanu, după care s-a trimis OUG la Consiliul Economic și Social.

Azi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic și auxiliar cu 1300 lei brut care reprezintă puțin peste 25%.

Avem acea asumare clară a coaliției asupra a ceea ce se întâmplă în viitor cu legea salarizării, cu prevederea că salariul debutant va porni de la salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat.

A fost o serie de acte normative care a demonstrat intenția coaliției de a rezolva pe cât posibil solicitărilor celor din Învățământ.

Răspunsuri la întrebări:

De ce până acum a fost susținută ideea că nu poate fi trecută în OUG raportarea la salariul mediu brut pe țară iar azi apare?

Marius Budăi: Principiul clar a fost agreat de coaliție prin acele acte succesive. Ieri, în cadrul discuțiilor cu sindicatele am introdus în cuprinsul OUG. Între timp au fost discuții despre jalonul din PNRR, am explicat ceea ce se întâmplă, că este un avans ulterior din ceea ce vom discuta, s-a găsit o posibilitate ca prin Ministerul Justiției să fie justificată urgența. Este o urgență, un act normativ, iar urgența trebuie justificată.

De ce nu au fost cererile clarificate de la început?

Nu a fost singura solicitare a sindicatelor, solicitările s-au schimbat de la o zi la alta, au fost discuții, nu neapărat o negociere, un dialog. Coaliția politică a înțeles acest aspect, important e parcursul pe care îl vor avea copiii.

Până la urmă grila va ajunge în două etape sau trei?

Ceea ce s-a agreat de către coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și bineînțeles acordarea de 50% diferență din ianuarie 2024. Discuțiile continuă cu sindicatele, urmând dezabterile cu partenerii sociali, după aceea aprobarea prin act normativ.

Raportarea se face la salariul mediu brut, dar la care ne referim pentru că cel de acum nu va fi ca cel de la începutul anului?

Salariul cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat. Raportarea din grilă. Creșterile vor fi 50% din diferență după aceea urmează discuțiile și stabilim foarte clar tot ce avem de făcut prin această reformă.

Grila în anexă dacă suntem atenți și vedem cum s-au modificat coeficienții, așa iese, o majorare de 25%.

Ligia Deca: Acest sistem a fost disuctat cu sindicatele tocmai pentru a avea o echitate. Vedem creșteri importante la debutanți care au cea mai mare creștere, de peste 31%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc mai mult și este normal să fie așa. Efortul bugetar este la 25% și este un prim pas pentru ce înseamnă viitoarea grilă a salarizării.

Când a mințit Guvernul, acum când a dat 25% în medie, cât au cerut de la început sindicatele sau în ultimele 3 săptămâni, când a susținut că nu sunt bani?

Marius Budăi: Discuțiile și solicitările s-au schimbat de la o zi la alta.

Guvernul și coaliția politică au înțeles să rezolve această situație. (…)

Au fost luate mai măsuri repetat și s-au modificat solicitările de la o zi la alta.

De la 1 ianuarie 2024 salariul net al debutantului va fi de 4.600 lei.

Va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educației.

Dan Cărbunaru:

Ordonanța de urgență va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, e o chestiune de câteva ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sper ca profesorii au de partea lor un avocat, pe cineva care se pricepe la tehnica legislativa, care sa ii fereasca de riscurile jocurilor de alba-neagra caracteristice USL.

    • pot sa dau eu exemple de OUG-uri modificate in Parlament… pentru ca sunt interese mari la mijloc, financiare

  2. Cred ca toata lumea stie ca un OUG trebuie aprobat de Parlament, ca pot face acolo orice alte modificari pentru ca au majoritate confortabila in care se voteaza cum spune sefu’

  3. I-au pacalit!

  4. Ar trebui eliminate și condițiile restrictive de organizare grevă adăugate recent.

  5. renunta la anularea pensiilor speciale. e o utopie

  6. Ca si in celelalte domenii de activitate, salariile profesorilor au crescut constant , an de an. Poate nu atat cat ar fi fost necesar si corect, dar au crescut.
    Dar, din pacate, cresterea veniturilor din invatamant nu a demonstrat, sub nicio forma, cresterea calitatii.
    Dimpotriva chiar.
    Calitatea scade, de la an la an.
    Isi imagineaza cineva ca, daca salariile profesorilor vor fi, de maine, 5000 euro pe luna se va imbunatati si pregatirea elevilor?
    N-as prea crede.

  7. Incredibil !!! Elevii intră în grevă și nu mai merg la școală ..Solicită creșterea alocațiilor cu 50% și reducerea orelor de studiu cu 50%. Este posibil și așa ceva ..cine știe …

    • ar putea sa stea acasa 100% ,unde-i supararea?si asa aproape jumatate dintre ei vor ingrosa randurile analfabetilor functional…de ce sa-si mai piarda cineva ani din viata cu ei?