G4Media.ro

VIDEO Premierul face apel la parlamentari să nu mai adopte legi care…

Sursa: gov.ro

VIDEO Premierul face apel la parlamentari să nu mai adopte legi care angajează resurse financiare, „indiferent de cine sunt inițiate” / Orban: Bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară

Premierul Ludovic Orban a făcut un apel, joi, la parlamentari să nu mai adopte legi care angajează resurse financiare, „indiferent de cine sunt inițiate”. Premierul a avertizat că „bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară”.

„Din păcate, în Parlament e o febrilitate foarte mare și continuă să fie adoptate legi care angajează resurse bugetare, în condițiile în care suntem într-o situație extrem de dificilă. Vă spun limpede, să știți, bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară. Orice cheltuială suplimentară care e rezultatul adoptării unor legi va duce la creșterea deficitului sau de a efectua cheltuieli vitale pentru economie. De asemenea, va crea probleme mari pentru absorbția fondurilor europene, din cauza capacității mici de cofinanțare. V-am spus ca să reflectați când vor mai veni proiecte de legi, indiferent de cine sunt inițiate, că e aproape imposibil să mai venim cu proiecte de legi fără sursă de finanțare”, a afirmat premierul în ședința Parlamentului în care își angajează răspunderea pentru Legea plafoanelor bugetare.

Trebuie menționat că două dintre legile importante adoptate recent prin care s-au redus fondurile virate bugetului de stat au fost inițiate de PNL – eliminarea supraaccizei la carburanți și eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time. De altfel, după instalarea Guvernului Orban, PSD a anunțat că va pune pe ordinea de zi a Parlamentului toate proiectele de acest fel care au fost inițiate de PNL când era în opoziție.

Premierul Ludovic Orban a susținut în Parlament cele trei proiecte pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea. Pentru fiecare din cele trei proiecte, conform procedurii, a avut loc o ședință a Parlamentului.

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru legea prin care se amână intrarea în vigoare a creșterii vechimii pentru intrarea în Institutul Național al Magistraturii, pentru legea care modifică OUG 51 referitoare la transportul intrajudețean și pentru Legea plafoanelor bugetare.

Conform procedurilor regulamentare, în aceste ședințe ale Parlamentului nu au loc dezbateri, doar premierul ia cuvântul pentru a prezenta proiectele pentru care își angajează răspunderea.

Președintele Camerei Deputaților, Marel Ciolacu:

După aplauze, înțeleg că v-ați asumat urecheala domnului prim-ministru.

Începând de astăzi curge termenul de trei zile în care poate fi depusă moțiune de cenzură. Declar închisă ședința Parlamentului.

Premierul Ludovic Orban:

Obiectivul nostru este ca proiectul de lege al bugetului de stat și proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la 31 decembrie.

Trebuie să curmăm această practică prin care sunt încălcate legi. Prin Legea finanțelor publice, Guvernul are obligația să prezinte proiectul de buget Parlamentului până în 15 noiembrie.

E vital pentru toată economia și pentru fiecare cetățean să își poată face un plan pentru anul viitor. De asemenea, obiectivele de investiții noi nu trebuie blocate.

Este un obiectiv extrem de important, la care ținem foarte mult. Legea bugetului de stat nu poate fi trimisă în Parlament fără să fie în vigoare Legea plafoanelor bugetare. De aceea, am decis să ne angajăm răspunderea.

În cursul acestui an, deficitul bugetar va depăși 4% din PIB. Este clar că urmare a acestui deficit bugetar pe anul 2019 trebuie să facem pași spre a readuce deficitul bugetar în cadrul prevederilor din Trattului UE, sub 3%. Sigur că acest obiectiv nu poate fi realizat în 2020.

Anul viitor trebuie aplicată legea pensiilor, trebuie aplicată legea salarizării în sectorul public și alte legi.

Din păcate, în Parlament e o febrilitate foarte mare și continuă să fie adoptate legi care angajează resurse bugetare, în condițiile în care suntem într-o situație extrem de dificilă.

Vă spun limpede, să știți, bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară. Orice cheltuială suplimentară care e rezultatul adoptării unor legi va duce la creșterea deficitului sau de a efectua cheltuieli vitale pentru economie. De asemenea, va crea probleme mari pentru absorbția fondurilor europene, din cauza capacității mici de cofinanțare.

V-am spus ca să reflectați când vor mai veni proiecte de legi, indiferent de cine sunt inițiate, că e aproape imposibil să mai venim cu proiecte de legi fără sursă de finanțare.

Președintele Camerei Deputaților, Marel Ciolacu:

Începând de astăzi curge termenul de trei zile în care poate fi depusă o moțiune de cenzură. Ordinea de zi fiind epuizată, declar închisă cea de-a doua ședință comună a Parlamentului.

În cazul în care nu e nevoie de nicio pauză, voi continua. Declar deschisă a treia ședință a Camerei Deputaților și Senatului.

Premierul Ludovic Orban:

La ora actuală, există copii care nu se duc la școală din cauza faptului că nu li se mai decontează naveta școlară. Și sunt afectate și alte categorii vulnerabile, din cauza OUG 51.

Am acceptat două din cele opt amendamente depuse.

Valabilitatea licențelor de transport se prelungește până la 30 iunie 2021. Inițial era prevăzut până la 31 decembrie 2020.

Am acceptat și amendamentul prin care CJ au obligația de a derula până la 31 iulie 2021 licitațiile pentru serviciile județene de transport.

Președintele Camerei Deputaților, Marel Ciolacu:

Începând de astăzi curge termenul de trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Declar închisă prima ședință. Consider că nu este nevoie de o pauză. Declar deschisă ședința Parlamentului.

Premierul Ludovic Orban:

Primul proiect de lege pe care Guvernul își angajează răspunderea este legea referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Am luat act că Parlamentul a adoptat un act normativ prin care au fost prorogate termenele pentru pensionarea anticipată a magistraților și completurile de doi. Am acceptat amendamentele lui Ioan Cupșa și Robert Cazanciuc și am eliminat cele două articole din lege.

Am păstrat articolul care se referă la concursul de admitere la INM.

Am decis să ne asumăm  răspunderea pentru că altfel sistemul de justiție ar fi fost grav afectat. Ne bucurăm că Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor și rămânem cu articolul privind INM.

Guvernul își angajează răspunderea pentru proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise Parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.

Parlamentarii au avut termen până joi, la ora 10.00, să depună amendamente. Guvernul s-a reunit apoi într-o nouă ședință pentru a decide asupra amendamentelor.

Astfel, Guvernul a renunțat la angajarea răspunderii pentru amânarea cu un an a pensionării anticipate a magistraților și amânarea creșterii de la 2 la 3 a numărului judecătorilor în completurile inferioare, după ce aceste măsuri au fost adoptate miercuri de Senat, for decizional pentru aceste proiecte.

„A rămas angajarea răspunderii Guvernului în ceea ce privește amânarea intrării în vigoare a creșterii vechimii pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, după ședința de Guvern.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Foto: gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Greiere Orb, IAR te bagi in seama si te faci ca faci ceva ?! Du-te.. Cu dormeo.. . Sau cu Ilici.

    • Adevarul este ca face. Chiar daca nu place postacilor in somaj tehnic.
      Si mai are o calitate: explica foarte bine ce face.