G4Media.ro

LIVE Klaus Iohannis: Constituția spune foarte clar să stau până predau mandatul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

LIVE Klaus Iohannis: Constituția spune foarte clar să stau până predau mandatul președintelui nou ales / Nu văd util să vorbim dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau

Președintele Klaus Iohannis susține declarații de presă, la ora 11.30, la Bruxelles. G4Media transmite live video și text declarațiile.

Klaus Iohannis:

Mă aflu la Bruxelles pentru a participa la o reuniunea informală a liderilor europeni despre apărare. Vom discuta despre capabilități militare, industria de apărare, parteneriate în domeniul securității.

Nu va lipsi abordarea legăturii transatlantice, în contextul noii administrații.

Ne propunem să contribuim la fundamentarea deciziilor importante din acest an.

Vom pregăti un ghidaj cu privire la pregătirea Cartei Albe a Apărării.

Este clar că pentru a ne consolida reziliența strategică, pentru a deveni mai eficienți ca uniune și actori globali, Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanțare adecvată, ceea ce înseamnă și folosirea eficientă a instrumentelor de care dispunem deja, adaptarea sau crearea unor noi instrumente.

Avem nevoie de investiții substanțiale pentru refacerea stocurilor de armament, respectiv consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare.

Investițiile mai mari în apărare trebuie privite într-un spectru mai amplu, din perspectiva României.

Toate aceste aspecte au la bază princpiul asigurării unei complementarități și coerențe între UE și NATO, care rămâne fundamentul organizației transatlantice.

România, la graniță cu războiul rus, înțelege în profunzime această necesitate. Un parteneriat transatlantic solid este esențial pentru securitatea și prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat.

Răspunsuri la întrebări:


Q: Există voci din mediul politic care contestă prelungirea mandatului și vă cer demisia. Ce le răspundeți?

A: Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste pentru că funcționăm după Constituție și atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția și scrie foarte clar că trebuie să stau până predau mandatul noului președinte ales. Și nu cred că despre asta trebuie să vorbim. Eu oricum peste puține luni plec.

Ce am făcut îmi asum. Acum ne pregătim pentru alegeri. Românii trebuie să aleagă un președinte, asta e tema pe care trebuie să o discutăm. Nu văd util să vorbim dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau.

Candidații să poftească în față (…) acestea sunt temele care după părerea mea sunt importante și ar fi util să ne concentrăm pe acestea. Sigur, sunt și alte teme de actualitate: Bugetul, trebuie să avem cât mai repede (…)


Q: Comisia de la Veneția a publicat raportul privind anularea alegerilor din România și a remarcat că măsura trebuia luată doar în condiții extraordinare. Au fost destule informații pentru a anula alegerilor? Ce le transmiteți oamenilor care se simt nedreptățiți?

A: Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. În Constituție, CCR validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Aud voci în publicul nostru că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat: Scrie în motivația CCR care a venit cu decizia. Acolo putem să vedem de ce s-a luat decizia.

Comisia a venit cu un document în care face în esență niște propuneri despre cum ar trebui făcut dacă cumva s-ar mai întâmpla ceva similar, eu personal sper să nu se mai întâmple. Parlamentul să vadă dacă sunt oportune anumite modificări legislative.

Foarte multă lume se simte, poate nu nedreptățită, dar enervată că alegerile nu au avut un rezultat.

Acum este cu atât mai important să ne pregătim instituțiile abilitate pentru alegerile din luna mai.


Q: Premierul a vorbit de daune fără precedent pentru furtul tezaurului în Olanda. Ați avut discuții?

A: Acest furt este o tragedie pentru noi și eu am fost imediat de atunci în contact cu premierul olandez care m-a asigurat că Olanda va face tot ce este necesar pentru a descoperi ce s-a întâmplat și pentru a recupera pentru noi aceste piese care sunt de o valoare inestimabilă, simboluri naționale.

Au fost găsite persoane suspecte, poliția olandeză continuă… Dar trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situație, dacă la noi a fost respectată toată legislația, dacă partea olandeză și-a făcut treaba. Este nu doar o tragedie, este un scandal.


Q: Se discută atât despre creșterea cheltuielilor de apărare cerute de Donald Trump. Se discută și despre definirea mai clară despre ce înseamnă apărarea UE. Cum vor avansa discuțiile și care va fi locul României?

A: Este bună și o astfel de întâlnire informală, pentru că trebuie să ajungem la niște puncte comune și o abordare comună.

Poziția României este clară, noi credem că trebuie crescute cheltuielile pentru apărare, România a dat un exemplu bun, am ajuns la 2,5% din PIB. Trebuie să mergem spre o standardizare, să nu avem zeci de tipuri de armament.

Este nevoie de o finanțare suplimentară comună, cum se poate realiza asta rămâne deschis, unii propun să rămână anumite cheltuieli în fonduri comune, alții să-și plătească singuri apărarea. Trebuie să vedem cum să standardizăm dacă vrem o apărare comună europeană mult mai solidă.

Să nu pierdem din vedere că noi ne apărăm în NATO. România nu acceptă să avem o apărare europeană dincolo de NATO, pentru că acest lucru nu e posibil.


Q: Crin Antonescu e candidatul la prezidențiale susținut de partidele pro-europene. Care sunt șansele lui împotriva ”suveraniștilor”?

A: Fiecare candidat are șansa lui, dar trebuie să o folosească, pentru asta se face campania electorală. Sper ca această campanie să ducă la o alegere care dă României un președinte care menține calea europeană.


Q: Am ajuns lideri în Europa în ce privește deficitul bugetar. Cum ar putea Guvernul să redreseze acest lucru?

A: Dacă auzim pe unii analiști sună foarte îngrijorător și anumite aspecte sunt îngrijorătoare, faptul că inflația nu coboară, că avem un deficit în creștere, dar trebuie să vedem imaginea mai mare, România a avut creșteri ecoomice semnificative în ultimii ani, veniturile medii au crescut, asta nu înseamnă că am eliminat sărăcia.

Dar sunt și semne pozitive foarte bune, economia românească este în creștere, dar în anul electoral 2024 cheltuielile au fost mai mari decât au fost ele prevăzute la începutul anului, acum trebuie luate niște măsuri care vin să corecteze.

Este important să avem un buget echilibrat, care începe să restrângă un pic cheltuielile care pot fi restrânse, dar să lase spațiu investițiilor.

Klaus Iohannis va participa, luni, 3 februarie 2025, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfăşura la Bruxelles, la invitaţia Preşedintelui Consiliului European, António Costa. Este prima activitate oficială din agenda şefului statului din 30 decembrie 2024, când a primit o delegaţie condusă de Christopher Coons, senator al Statelor Unite ale Americii, transmite News.ro.

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis va lua parte, luni, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfăşura la Bruxelles.

”Programul reuniunii cuprinde, pe lângă consultările în formatul liderilor statelor membre, schimbul uzual de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, o reuniune cu secretarul seneral al NATO, Mark Rutte, şi o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, discuţiile liderilor UE se vor axa pe aspecte privind modalităţile concrete de consolidare a capacităţilor de apărare la nivel european, pregătind şi fundamentând deciziile formale care urmează să fie luate în perioada următoare.

”Vor fi abordate şi aspecte privind importanţa relaţiei transatlantice şi Parteneriatul Strategic dintre UE şi SUA, relaţia dintre UE şi Regatul Unit, parteneriatele Uniunii Europene în domeniul apărării, precum şi complementaritatea dintre UE şi NATO în materie de securitate şi apărare”, se mai arată în anunţul oficial al Preşedinţiei.

Dezbaterile vizează şi identificarea unor principii de bază necesare pentru elaborarea şi adoptarea unui document programatic a viitorului apărării europene – ”Carta Albă”, care urmează să fie elaborat în prima parte a anului 2025 de către Comisia Europeană.

”Documentul va aborda inclusiv priorităţile privind capacităţile de apărare ale UE, ţinând cont şi de sprijinul necesar pentru Ucraina, iniţiativele comune de apărare şi resursele necesare pentru dezvoltarea acestora. Preşedintele României va susţine, în cadrul discuţiei, necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi asume o responsabilitate crescută pentru propria apărare, în mod eficient, credibil, responsabil şi în complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul securităţii euroatlantice”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia importanţa aprofundării cooperării la nivelul Uniunii Europene pe teme de apărare,  dimensiunea economică a apărării, utilizarea eficientă a mecanismelor şi a opţiunilor de finanţare, nevoia de a dezvolta baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, precum şi conexiunea acestui domeniu cu competitivitatea şi coeziunea de ansamblu a Uniunii Europene.

Preşedintele României, va sublinia, totodată, rolul cheie al relaţiei transatlantice şi al parteneriatelor globale pentru creşterea rezilienţei Uniunii Europene pe acest palier.

Participarea la evenimentul de la Bruxelles este prima activitate oficială a şefului statului din 30 decembrie 2024, când a primit la Palatul Cotroceni o delegaţie condusă de Christopher Coons, senator al Statelor Unite ale Americii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dispari, vis urât !
    Ramâi consemnat ca marea gaura neagra in istoria României .

  2. Mâna dreaptă a ciolacului agramat n-a aflat că i s-a termina mandatul? ori l-a împuternicit piticul roșu să-i ia urma și să rămână în trândăvie până vor da voie la alegeri?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.