G4Media.ro

Protest extrem în casele de asigurări de sănătate. Sindicaliștii anunță sistarea plăților…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Protest extrem în casele de asigurări de sănătate. Sindicaliștii anunță sistarea plăților către spitale și furnizorii de servicii / Andrei Baciu: Legea care majorează salariile este pe ordinea de zi astăzi. Criza se încheie

Update Ora 12.35: Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), liberalul Andrei Banciu, a declarat, luni, că, la solicitarea PNL, proiectul care permite majorarea salariilor din sistem este pus luni pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, astfel că „se deblochează această criză”.

Baciu a declarat, după ședința conducerii PNL, că a discutat cu sindicaliștii, care i-au transmis că greva va fi încheiată.

Andrei Baciu a precizat că această creștere de salarii nu pune presiune pe bugetul de stat, pentru că se va realiza de fondurile alocate CNAS, reprezentând 0,08% din fondurile Casei.

„Demersurile pentru acest proiect datează din luna iunie, a fost retras. (…) E un demers care trenează de câteva luni de zile. Ce se întâmplă astăzi e un act de dreptate. (…) Un director din casa de asigurări de sănătate care gestionează un buget de 56 miliarde de lei câștigă cu 6.000 de lei mai puțin decât un director de la o agenție de mediu. Responsabilitatea este gigantică, incomparabilă. Fiecare om își dorește o viață mai bună, motiv pentru care pleacă foarte mulți profesioniști din sistem”, a mai declarat președintele Casei Naționale.

Legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate a fost introdusă la primul punct în ședința plenului Camerei Deputaților. Ședința începe luni, la ora 17.00, însă sesiunea de vot final este programată marți la ora 11.30.

Update Ora 12.30: Angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate vor protesta, marţi, la sediul Ministerului Sănătăţii şi la cel al Guvernului. Totodată, în contextul protestului generalizat care vizează lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018, sindicaliştii au anunţat că sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii, relatează News.ro.

Potrivit Blocului Naţional Sindical (BNS), marţi, va avea loc o acţiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului organizată de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la BNS.

”Angajaţii din Casele de Asigurări de Sănătate din toată ţară continua protestele şi o parte dintre aceştia vin mâine la Bucureşti pentru a-şi exprima nemulţumirile”, a transmis sursa citată.

Astfel, de la ora 10:30 la 11:30 este programată acţiunea de la Ministerul Sănătăţii, iar de la 12:00 la 13:30 la Guvern.

Totodată, BNS a anunţat că angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

“Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi. Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Sindicaliştii au explicat că în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamantare precedente, adică în luna iunie, proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

“În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră. Odată cu anunţul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public”, a arătat sursa citată.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate au adăugat că acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate şi pune în pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice; creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate.

În contextul protestului, sindicaliştii au avertizat că activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaţilor din CNAS, CASMB,CJAS-uri şi OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.

Ei au adăugat că nu au cerut rectificări bugetare şi au precizat că resursele financiare necesare salariilor angajaţilor sunt insignifiante şi se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.

“Atragem încă o dată atenţia că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituţie a pierdut peste 25% din totalul salariaţilor din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS judeţene şi OPSNAJ! În faţa publicului ne cerem scuze pentru această situaţie dificilă şi pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile şi simţim că acestea nu au fost înţelese în întregime, iar buna noastră credinţă a fost interpretată greşit de către politicieni”, au mai arătat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Știrea inițială: Legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate a fost introdusă la primul punct în ședința plenului Camerei Deputaților. Creșterea salariilor este principala solicitare a personalului din sistem pentru a opri protestele, care au debutat în 2 noiembrie.

Proiectul legislativ a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la solicitarea PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

Proiectul de lege aprobă o ordonanță de Guvernului din ianuarie 2023. Proiectul a trecut de Senat în luna martie, iar senatorii au introdus în lege prevederile care permit creșterea salariilor angajaților din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și din casele județene.

Senatorii au introdus mai multe creșteri de salarii și pentru personalul din sistemul sanitar și din aparatul de lucru al Ministerului Sănătății, însă acestea au fost eliminate de comisiile Camerei Deputaților.

Angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești au intrat din 2 noiembrie, în protest generalizat pe perioada nedeterminată. Principala revendicare a acestora este adoptarea acestei legi care permite creșterea salariilor.

Protestele continuă și luni, 13 noiembrie. Angajații din casele de asigurări de sănătate asigură doar urgențele, o oră dimineață și una după-amiază.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Creșteri salariale și sporturile bugetarilor imediat, deși jumătate, cel puțin, împing câte o hârtie toată ziua. Informatizarea ar spulbera numărul bugetarilor, dar ce să faci cu ei? Nu știu să facă nimic, iar la privat nu merge așa, se câștigă pâinea foarte greu.
    Așa că mai creștem impozitele până la cer. Două batoze analfabete, împreună cu tabloul de la Cotroceni atât știu.