G4Media.ro

Summitul liderilor UE și NATO la Paris: Ursula von der Leyen anunță…

sursa foto: X / Bundeskanzler Olaf Scholz via Marvin Ibo Gungor

Summitul liderilor UE și NATO la Paris: Ursula von der Leyen anunță că Europa ”își asumă pe deplin” partea de asistență militară pentru Ucraina / Scholz, apel la unitate SUA-UE pentru securitatea colectivă

Principalii lideri europeni au participat la Palatul Élysée din Paris, la mini-summitul convocat de președintele Emmanuel Macron în încercarea de a prezenta un front comun în fața inițiativelor americane privind războiul din Ucraina. Summitul vine după ce președintele american Donald Trump l-a sunat săptămâna trecută pe Vladimir Putin pentru a începe discuțiile privind sfârșitul războiului din Ucraina, un demers din care cel puțin deocamdată UE și Ucraina sunt excluse.

UPDATE 22:15 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, tocmai au postat pe rețelele de socializare o reacție identică după reuniunea din această seară de la Paris:

  • ”Astăzi, la Paris, am reafirmat că Ucraina merită pacea prin putere. Pace care respectă independența și integritatea sa teritorială, cu garanții de securitate puternice. Europa își asumă pe deplin partea sa de asistență militară pentru Ucraina. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa”.

UPDATE 21:58 Olaf Scholz a fost primul lider care a părăsit reuniunea de la Paris, care a fost convocată în weekend, în timp ce Europa se străduia să găsească un răspuns unitar la provocările ridicate de ultimele măsuri de politică externă ale lui Donald Trump, transmite Politico.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat frustrarea față de discuția privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina la scurt timp după ce a părăsit luni o reuniune crucială cu liderii europeni.

Scholz s-a declarat „deranjat” de dezbaterea privind trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina după terminarea războiului, susținând că este „extrem de nepotrivit” să se discute despre aceasta înainte de a se decide asupra unui plan de pace.

UPDATE 21:40 Rusia amenință întreaga Europă, transmite premiera daneză Mette Frederiksen, citată de The Guardian.

Premiera daneză Mette Frederiksen avertizează în mod special împotriva unei încetări a focului care nu ar fi de durată și ar da pur și simplu Rusiei timp să se regrupeze și să atace Ucraina sau o altă țară europeană.

  • „Rusia amenință acum întreaga Europă, din păcate”, spune ea, adăugând că nu există niciun semn că Rusia dorește pacea.

Ea mai spune că niciun acord de pace durabil nu poate fi convenit fără implicarea directă a Ucrainei în discuții.

Ea spune că liderii europeni ar trebui să se concentreze pe ceea ce pot face ca răspuns la discuțiile SUA cu Rusia.

  • „Cel mai important lucru aici și acum este ca ucrainenii să obțină mai mult din ceea ce au nevoie, astfel încât să nu piardă acest război și să fie în cea mai bună poziție posibilă”, spune ea.

UPDATE 21:14 Polonia poate juca un rol activ în sprijinirea Ucrainei, dar fără desfășurare de trupe, spune premierul Tusk, citat de The Guardian.

Tusk a fost întrebat despre o eventuală desfășurare de trupe poloneze în Ucraina, transmite The Guardian.

El spune că întâlnirea nu a schimbat nimic în viziunea poloneză, dar subliniază importanța sprijinului polonez în logistică și a unui sprijin umanitar mai larg pentru Ucraina.

  • „Dacă este posibil să oferim garanții de securitate prin prezență, cu SUA, cu NATO, atunci Polonia va fi activă în diverse moduri, dar nu am în vedere trimiterea de trupe poloneze în Ucraina”, spune el.

UPDATE 21:10 Premierul britanic Keir Starmer și-a repetat disponibilitatea de a lua în considerare prezența trupelor britanice în Ucraina în cazul în care se convine asupra unui acord de pace – dar a cerut ca SUA să ofere o garanție pentru orice forță de menținere a păcii.

O „garanție de securitate din partea SUA este singura modalitate de a descuraja efectiv Rusia să atace din nou Ucraina”, a declarat prim-ministrul, vorbind la Paris după discuții de urgență cu liderii europeni.

Starmer va merge la Washington săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu Donald Trump, pentru a „discuta despre ceea ce noi considerăm a fi elementele-cheie ale unei păci durabile”, a adăugat el.

El va vorbi cu Volodymyr Zelenskyy „în zilele următoare” și speră să aibă mai multe discuții cu aliații europeni când se va întoarce din SUA.


UPDATE 21:00 Premierul Poloniei, Donald Tusk, reiterează ideea că orice pace în Ucraina ar trebui să fie justă și durabilă, iar Ucraina trebuie să fie implicată în orice discuții de pace, transmite The Guardian.

El afirmă, de asemenea, că liderii au convenit asupra importanței unei cooperări strânse între UE și SUA cu privire la pașii următori.

Tusk subliniază, de asemenea, importanța relaxării normelor privind cheltuielile, astfel încât cheltuielile de apărare de peste 2% din PIB să fie exceptate de la procedura de deficit excesiv a UE.

Premierul polonez a mai spus că relațiile europene cu SUA se află „într-o nouă etapă” sub Trump, deoarece liderii își dau seama că este timpul ca acestea să devină mai autonome și să crească radical cheltuielile pentru apărare, în timp ce el solicită capacități europene de apărare mai mari.

Donald Tusk a mai spus că toți participanții au avut „opinii similare” cu privire la toate aspectele-cheie din perspectiva poloneză.

El a mai declarat că nu există decizii obligatorii, dar a fost important să se alinieze punctele de vedere ale tuturor aliaților. Tusk a subliniat importanța implicării tuturor aliaților NATO, inclusiv a Regatului Unit, pentru a vorbi pe o singură voce.


UPDATE 20:58 Cancelarul german Olaf Scholz, citat de BBC, continuă spunând că nu ar trebui să existe „nicio împărțire” între SUA și Europa cu privire la responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei. El adaugă că finanțarea europeană este în discuție și a propus o „marjă bugetară suplimentară”.


UPDATE 20:50 În ultimele două ore, trimisul Rusiei la ONU a declarat că Regatul Unit și UE nu ar trebui să aibă nicio implicare „de niciun fel” susținând comentariile anterioare ale ministrului de externe Serghei Lavrov.

Acesta s-a întrebat de ce Europa ar trebui să fie invitată dacă „au de gând să scoată niște idei viclene” cu privire la înghețarea conflictului „în timp ce de fapt intenționează… să continue războiul”.


UPDATE 20:30 Pacea „trebuie să fie de durată”, spune premierul britanic Starmer la Paris, citat de Sky News.

Prim-ministrul Sir Keir Starmer a împărtășit un scurt clip pe social media din capitala franceză, spunând urmăritorilor „toată lumea vrea un acord de pace” – dar este „trebuie să fie de durată”.

Toată lumea de pe continent „trebuie să facă un pas înainte”, a adăugat el, pentru „securitate colectivă”.


UPDATE 19:40  Întâlnirea dintre liderii europeni de la Paris pare să se fi încheiat, iar cancelarul german Olaf Scholz afirmă în fața presei că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue, adăugând că niciun dictat nu poate fi impus Ucrainei, potrivit BBC.

„Salutăm faptul că există discuții despre un acord de pace, dar pentru noi este clar că acesta nu poate fi un dictat”, a spus el.

Cancelarul a afirmat că dacă statele europene cheltuiesc mai mult de 2 % din PIB pentru apărare, Germania consideră că acest lucru nu ar trebui să facă parte din limitele deficitului bugetar stabilite la nivelul UE.


UPDATE 19:13  Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că țara și, în sens mai larg, regiunea nordică-baltică sunt reprezentate de daneza Mette Frederiksen, insistând că acestea sunt „unanime și rămân puternice în sprijinul nostru pentru Ucraina”.

„Ceea ce aducem la discuțiile de la Paris este că nu ar trebui să aibă loc discuții despre Ucraina fără Ucraina și că sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie sporit și accelerat”, a spus el, citat de Sky News.


UPDATE 17:58 Keith Kellogg: „Nimeni nu va impune un acord de pace Ucrainei”

Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că nimeni nu va impune un acord de pace lui Volodimir Zelenski, adăugând că el și Ucraina vor lua această decizie, potrivit Sky News.

SUA vor asculta „puncte de discuție” din partea tuturor, a spus el, adăugând că este de datoria lor să faciliteze garanții de securitate pentru Ucraina.


UPDATE 17:47 Macron a discutat cu Trump înainte de reuniunea liderilor europeni

Președintele francez a discutat cu președintele american Donald Trump înainte de reuniunea de la Paris, potrivit unui oficial al președinției franceze, citat de BBC.


UPDATE 17:42 Marea Britanie și UE „nu pot fi parte” la rezolvarea războiului din Ucraina (diplomat rus)

Ambasadorul Rusiei la ONU a afirmat în fața Consiliului de Securitate de la New York că UE și Marea Britanie sunt „absolut necredincioase față de cuvântul lor”, transmite Sky News.

„Ele nu pot fi parte la niciun viitor acord privind soluționarea crizei ucrainene în niciun caz”, a declarat Vasili Nebenzia.

„Sunt orbiți de rusofobia primitivă, de dorința lor maniacală de a provoca înfrângerea țării noastre, pe câmpul de luptă, folosind ucrainenii care au mai rămas în viață”.


UPDATE 17:27 Se așteaptă ca discuțiile să dureze aproximativ două ore, iar mulți lideri sunt așteptați să vorbească cu presa după aceea, notează The Guardian.


 


De notat că România nu a fost invitată să participe la această reuniune. Potrivit ministrului român de Externe, interesele țării noastre sunt reprezentate la summit de Polonia. „Există un mandat tacit, încercat, însă verificat, de reprezentare. Polonia este ţara flancului estic, care – n-ar fi prima oară – reprezintă şi interesele noastre, care suntem al doilea mare pilon după Polonia şi interesele ţării baltice, pe acest flanc estic de securitate europeană şi atlantică”, a spus Emil Hurezeanu.

Printre invitați se numără liderii Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei, Danemarcei, Țărilor de Jos, dar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.


”Tocmai am ajuns la Paris la discuţii cruciale. Securitatea Europei se află la un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar ne priveşte şi pe noi. Avem nevoie de o stare de spirit de urgenţă. Avem nevoie de un salt în apărarea noastră şi avem nevoie de ambele acum”, a scris șefa executivului european, pe contul ei X.


Concomitent cu anunțul lui Trump privind discuția cu Putin, vicepreședintele american JD Vance a criticat dur la conferința pentru securitate de la Munchen apărarea Europei, căreia i-a cerut să cheltuiască mai mult, susținând în același timp deschiderea față de partidele percepute ca fiind de extremă dreapta.

Tot săptămâna trecut, șeful Pentagonului a precizat că SUA trebuie să se concentreze pe ascensiunea Chinei și pe chestiunile de politică internă cerând de asemenea Europei să cheltuiască mai mult pentru apărarea sa.

Summitul de la Paris are loc cu o zi înainte ca delegații americane și ruse, conduse de șefii diplomațiilor din cele două mari puteri militare, să discute la Riad, în Arabia Saudită, despre o posibilă încetare a războiului din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Bravo, perfect, dati-va la o parte si lasati Polonia lui Tusk sa guverneze complet Romania. N-a avut Romania politician ca Tusk. Poate doar Basescu, in zilele lui cele mai bune. Hurezeanu e rusinea fostei Europe Libere.

  2. Adevarul este ca, in situatia socio-politica in care se afla Romania azi, este un stat „neinvitabil” la o astfel de intalnire de grad „0”. Cine sa ne reprezinte? Ciolacu? Asta inca alearga pisicile prin pomi…Bolojan? Cu respect, nu numai ca nu cunoaste nici-o limba straina dar deocamdata este total nepregatit si depasit de situatie (nu-i vina lui ca e interimar intr-un astfel de moment, omul nici nu-si doreste functia). Hurezeanu cred ca-i depasit de indatoririle functiei, el este obisnuit cu „ambasadoreala” unde „spui vorbe”, nu-ti asumi nimic, urmezi directive, sindrofii si cam atat. Cred ca-i mai bine ca ne repezinta Polonia de data asta, ne scuteste de a ne face de ras mai mult decat ne-am facut, mai bine zis ne-au facut-o Iohannis si ai lui (USL si falanaga gradata aferenta), ca anularea alegerilor putea fi evitata daca-si faceau treaba din timp si nu tradau interesele tarii in favoarea intereselor meschine personale.

  3. Dorm linistit cand FNI (Polonia) vegheaza pentru tine!
    Nu numai ca USA nu da 2 muci pe noi, dar vad ca nici in Europa nu contam…scuze de 2 lei pentru electoratul de la tara

  4. Sa constatam si diferenta intre declaratia primului-ministru al Suediei, tara aflata intr-o situatie similara cu a Ronaniei, care a afirmat raspicat ca lidera daneza reprezinta punctul de vedere comun al tarilor scandinave, adaugind si un comentariu personal. In Romania, Ciolacu inca isi cauta diploma de bac si facturile Nordis, iar ministru de externe biguie ceva despre acord tacit, fara sa adauge nimic privind pozitia Romaniei. De Campionatul judetean sinteti, flacai!

  5. Specialistul președintelui României pentru relații internaționale zicea mereu ca dacă nu ești la masă înseamnă ca ești în meniu.

    Acum zice ca întrunirea de la Paris nu e importantă. Atunci, își poate da demisia și să se întoarcă la pesedeu.

  6. Noi avem ofiteri de armata prinsi cu tot felul de invarteli. Asta de acum avea dosite niste ceasuri si tablouri. Altii furau combustibil la greu din bazele militare.
    Si cumva…nu stiu cum, este asteptarea ca romania sa fie luata in serios si sa fie invitata la discutii.
    Cand e clar, ca invitand romania practic inviti Rusia

  7. Așa e! A trebuit să înghită prima broască!

    • Abia a fost numit, ce putea sa faca in 2 zile? Sper insa sa se iasa la bataie cu argumente clare si oameni competenti.

  8. Am senzatia ca multi nu-si dau seama ca retorica asta din ultima saptamana nu face altceva decat sa-l bage din nou in joc pa „Georgescu”.
    Spre deosebire de absolut toata lumea, nu ma pricep la politica externa, doar la oameni. Ca sa ai o discutie productiva cu cei mai influenti sociopati ai planetei trebuie sa gandesti ca un sociopat. Si asta e un principiu care functioneaza aproape intotdeauna.

  9. Noi avem o teorie nouă, ne este teamă să nu se fi înţeles Trump cu Putin să excludă UE şi Ucraina din război şi aşa să îl facă pe Putin câştigător(suntem siguri 100% că nimeni nu v-aţi gândit la scenariul ăsta 😏).
    Ar mai fi varinata în care a văzut Putin că nu poate să îl bată pe Zelenski şi a fugit repede la tătucul lui Trump să îi spună lui Zelenschi să stea cuminte şi să nu îl mai bată pe frăţiorul lui Putin(probabil asta este varlanta corectă, împreună cu prima varlantă 🙂).

  10. Noi avem o teorie nouă, ne este teamă să nu se fi înţeles Trump cu Putin să excludă UE şi Ucraina din război şi aşa să îl facă pe Putin câştigător(suntem siguri 100% că nimeni nu v-aţi gândit la scenariul ăsta 😏).
    Ar mai fi varlnata în care a văzut Putin că nu poate să îl ba’tă pe Zelenski şi a fugit repede la tătucul lui Trump să îi spună lui Zelenschi să stea cuminte şi să nu îl mai bată pe frăţiorul lui Putin(probabil asta este varlanta corectă, împreună cu prima varlantă 🙂).

  11. Voi chiar sunteţi haioşi votanţii mei care v-o da’ţi singuri când votaţi, voi chiar credeaţi că dacă votaţi cu unii ca Becalii care nu pot să îşi ţină gura nici când este vorba de propriile interese veţi putea avea pretenţia să staţi la masă cu ăia mari şi să vorbească se’crete. Măi fraţilor dacă v-ar invita cineva la vreo întâlnire se’cretă tot ce s-ar fi vorbit acolo în secunda următoare ar şti şi Antena3 şi apoi tot mapamondul măi, aşa se întâmplă demult dar nu aţi observat, ei ştiu dinainte ce vor vorbi ăia care va urma să vorbesc(zău că aşa este şi nu de azi).
    Zău că sunteţi glumeţi votanţii mei, bine că nu l-aţi pus candidat pe Becalii în locul lui Georgescu şi să câştige preşedenţia că nici voi în CSAT nu l-aţi fi invitat.
    Problema noastră este că partidele astea care acum cred că conduc ceva în România ar trebui să îşi schimbe numele partidelor în Becali fiindcă exact aceeaşi problemă o au şi ei pe plan extern.

  12. De ce ar fi trebuit Romania sa fie prezenta acolo,concret,nu asa ca imagine. Acolo au fost prezente mari puteri militare si economice care incearaca sa salveze Europa de actiune comuna alui Trump cu Putin de jefuire a Ucrainei si impartirea Europei. Noi,ce aa facem acolo,armata romana e 90% pensionati speciali racolati de KGB,serviciile colcaie de KGb-isti,si mai trimitem si scrisorele cu „Dear Pres”ident Trump”….ce sa cautam acolo cand se discuta despre salvarea Europei in fata amenintarii lui Trump si Putin?