G4Media.ro

DOCUMENT Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat ”patriotism economic” în programul de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DOCUMENT Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat ”patriotism economic” în programul de guvernare: „Cumpără românește” / Scheme de sprijin de 250 de miliarde de lei / Piața ne-a arătat că în criză nu produce eficiență, ci speculă / Vom reduce gradual impozitarea muncii

Desemnat prim-ministru, Marcel Ciolacu a anunțat marți seară principalele puncte ale programului de guvernare propus de PSD. Citește aici documentul integral.

Principalele puncte de discursul premierului desemnat, Marcel Ciolacu:

  • în criză, piața nu produce eficiență, ci speculă
  • patriotism economic, stimularea producției interne
  • avem pregătit un program îndrăzneț și coerent prin care vizăm stoparea creșterii prețurilor la principalele alimente de bază. Planul nostru implică – în ponderi diferite – toți actorii importanți, de la producători la distribuitori și, în final, la marile lanțuri de magazine
  • România să se dezvolte prin Patriotism economic. România poate trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producție
  • noi scheme de sprijin, astfel încât, în doi ani, să putem aloca în total peste 250 de miliarde de lei
  • mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente
  • vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii
  • La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro

Discurs Marcel Ciolacu:

Am venit în fața dumneavoastră să vă prezint astăzi nu doar un  program de guvernare, ci, mai ales, viziunea pentru națiune propusă de noi pentru următorul an și jumătate. Greva din Educație, semnalele venite și din alte zone ale societății, reprezintă pentru mine un mesaj clar: românii ne cer o schimbare majoră și curajoasă de ritm și de viziune. De aceea, Educația trebuie să devină un pilon real de dezvoltare durabilă a societății românești!

Pe scurt, această guvernare este despre reforme și economie. Este nevoie de un nou model economic și social. Nu mai putem aștepta ca stimularea producției și a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile pieței. Piața ne-a arătat că, în criză, nu produce eficiență, ci speculă. Nu este de ajuns doar să protejăm categoriilor vulnerabile, ci este nevoie de un program național de reducere a polarizării sociale.

Trebuie să avem curajul să ne propunem mai mult! Românii vor să vadă mai multă muncă, seriozitate și coerență din partea celor care administrează țara. Și, mai ales, să vadă reformele promise și rezultatele concrete! Eu asta vreau să ofer milioanelor de familii din această țară.

Viziunea privind guvernarea iunie 2023 – decembrie 2024 se referă la Dezvoltare pentru Modernizarea României. Trecem de la Stabilizare la Modernizarea economică și socială a țării. Prin reformele atât de necesare societății și economiei românești, prin parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât aici, în România, să se producă mai mult. Prin investiții pentru crearea de locuri de muncă, mai multe și mai bine plătite aici, în țară. Prin lupta cu prețurile și sprijinul pentru refacerea puterii de cumpărare a populației.

Știm exact ce avem de făcut și propunem un plan cu 5 mari obiective:

  1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
  2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare ;
  3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
  4. Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
  5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

Avem mult de muncă în următorul an și jumătate. Trebuie să avem o creștere economică de peste 3% pe an. Trebuie să ducem inflația la sub 8% până la final de an. Și să reducem dependența de import.

Pentru a atinge toate aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu prețurile și cu specula.

În acest sens, avem pregătit un program îndrăzneț și coerent prin care vizăm stoparea creșterii prețurilor la principalele alimente de bază. Planul nostru implică – în ponderi diferite – toți actorii importanți, de la producători la distribuitori și, în final, la marile lanțuri de magazine.

Atât producătorul român, cât și consumatorul final trebuie să aibă garanția că obțin un preț decent pentru produse de bună calitate. Însă, o țintă la fel de importantă este reducerea practicilor speculative; nu-i vom ierta pe cei care profită de pe urma crizelor pe spatele românilor.

Mai mult, singura șansă de a ieși din criza în care ne aflăm este ca România să se dezvolte prin Patriotism economic. România poate trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producție. Doar așa vom obține creștere economică, aici, în România, doar așa vom crea locuri de muncă și vom echilibra balanța comercială.

Împreună cu miniștrii și echipa economică am elaborat noi scheme de sprijin, astfel încât, în doi ani, să putem aloca în total peste 250 de miliarde de lei, bani cu care stimulăm toate companiile care produc în Romania. Și mă refer la scheme de ajutor de stat pentru stimularea producției și a exporturilor, investiții publice și parteneriate public – privat. Ca să fie clar: toate companiile care produc aici, în România sunt companii românești, indiferent că acționarii sunt români sau străini.

În plus, trebuie să accelerăm absorbția de fonduri europene, printr-o simplificare a procedurilor, pentru a scurta la maximum termenul de implementare a proiectelor cu finanțare UE și a țintelor din PNRR.

Totodată, am lucrat și avem pregătite noi programe de stimulare a producției în industrie, în sectorul materialelor de construcții și al industriei alimentare – în special în zona de procesare alimentară.

Prioritatea noastră este mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente, aici, în România. „Cumpără românește” trebuie să fie liantul natural care să ne ghideze acțiunile.

Vrem să înființăm locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Lucrătorii români trebuie determinați să rămână în țară.

De  aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici – de 2 ori mai mare decât in Germania, de exemplu. În plus, știm cu toții, România se află încă în cercul vicios al salariilor mici. O treime dintre salariații din România primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent.

La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro.

Acest guvern va avea grijă și de cei care au muncit o viață întreagă. Așa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, pensiile vor crește. În plus, toți românii cu venituri mici și medii, salariați sau pensionari, vor fi în continuare sprijiniți de stat.  Toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie și gaze vor continua.

Așa cum am spus încă de la început, accentul prioritar al politicilor noastre publice va fi pus pe serviciile educaționale și de sănătate. În ceea ce privește Educația, ne-am asumat angajamentul de a crește accelerat salariile prin noua Lege a salarizării unitare. Și asta voi face.

Pentru a reduce abandonul școlar și a oferi șanse egale la educație, propunem o serie de soluții, finanțate de la buget și din fonduri europene, pentru copiii în nevoie – vouchere pentru o masă caldă pe zi, transport școlar, îmbrăcăminte, rechizite de 2 ori pe an și consiliere psihologică.

Dar…un trai mai bun nu e posibil însă fără un sistem de sănătate eficient și funcțional pentru toți românii. România are încă o problemă majoră în ceea ce privește accesul inegal la sănătate de calitate.

Vrem să modernizăm și să dotăm cabinetele de medicină de familie din urbanul mic și rural. În plus, vom echipa unități mobile de sănătate, pentru analize și chiar screening-ul unor boli, și vom moderniza și dota peste 70 de ambulatorii publice, marea majoritate în zonele defavorizate.

Știm ce avem de făcut și împreună vom reuși. Vorbim despre responsabilitate, încredere și dialog! Strategia noastră este să acționăm și să explicăm fiecare pas pe care îl facem! Credem că aceasta este forma obligatorie de respect față de români și față de mandatul pe care l-am primit.

Știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. a sa umble cainii cu ciolacii-n coada de atata bunastare….sa conduca guvernu-n gard.

    • Ce „mai vrei cu-a tale sfaturi”, daca ei asigura stabilitatea păstrând comisioanele pentru ei

    • Să luăm în calcul carnea. Puteam lua merele, ouăle etc. Carnea e un produs foarte scump iar noi la raft plătim 30 % din prețul real. Pentru carnea din vest spre exemplu. Restul e reprezentat de subvenții pentru creșterea și procesarea ei. Pentru a subvenționa masiv ai nevoie de mulți bani. Plus că nu te poți lupta cu prețul mediu din UE. Dacă ajunge carnea la 10 euro nu poți avea la noi în magazine 5 Euro kilogramul.

    • Creaza multe locuri de munca a zis. Pentru cine ? Pentru agentiile de stat ? RO a ajuns de la 23 mil la 18 mil. O sa dea salarii mari ? Cui ? la stat , din pix ? Dragnea doi

  2. Daca dai cautare in acel document si nu apare SEAP atunci e clar…

  3. Bun, acum ca programul „Vom face si vom drege” a fost prezentat, la ciolaneala PSD!

  4. Ce zice, că pe BT-ul cartonat ar trebui sä scrie „Made in Romania”, chit că e fabricat de BulgarTabac ?!

    • Bulgarii ar fi capabili sa il ia pe Regele Soare A lu Ciolacu ca Stapanul Lor. Ai grija ce iti doresti ! Unirea cu Bulgaria e mai probabila vs cea cu Moldova !

  5. Inca o dovada a ipocriziei lui Iohannus. A reusit sa-l faca pe Ciolache sa para politician de top avandu-l pe Ciuca precursor

  6. Nici nu stiu daca sa rad sau sa plang de atata pariotism…😭🤣😭🤣

  7. Nu o sa-mi irosesc timpul citind balivernele tractoristului, deja mi-l pierd comentand. Pe scurt, programul de guvernare psd:
    Taxe pentru pròsti, contracte pt partid, ceva cresteri de salarii la bugetari si de pensii. Mai ales la cele speciale. Restul e can-can

  8. O colectie fara de sfarsit de lozinci. Gargara. Patriotism economic, salariul minim la 500 de eur, salariul mediu la 1000 de euro, inflatia zero, importurile sub exporturi si asa mai departe. Cum face asta? Ei, asta nu ne mai spune.

    Ca sa nu mai zic, omul are o revelatie, avem taxe pe munca mai mari decat in Germania pe salariile mici. De parca PSD-ul e vreun partid de opozitie, acum venit la putere. Sa ii aduca cineva aminte ca PSD-ul a fost la putere 8 ani din ultimii 10, cu ministerul de finante la ei cea mai mare parte a timpului. Ei sunt aia care au tinut nivelul asta de taxe pe munca, ca aveau nevoie de bani la buget.

  9. Când vorbești de „Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale ” folosește și cuvintele „echitate”, „contributivitate”, „vârstă corecta de pensionare”, „procent din salariu pentru toți la fel” … altfel nu înțelegem ce vrei sa rezolvi, doar așa să nu mai discutam de pensii speciale

  10. Nenea Ciolanu sa ne spuna cum a fost la Revolutie, am facut armata atunci si la Buzau, in afara de gagici misto in Crang, nu am sesizat nimic deosebit. Fi-r-ar mama lor de hotzi nenorociti si noi de prosti facuti gramada.

    • Salutare! Stimate domn, e mare supărare că alegătorii nu se gândesc de unde vin ”banii”. Din păcate, majoritatea consideră că vin de la pesede, nu de la Bugetul de Stat. Încă nu-i târziu să discearnă…zic eu

  11. Am cumpărat produse românești: cuptorul de la aragazul arctic a sărit în aer, emailul i s-s jupuit, frigiderul arctic nu mai îngheață conform cărții tehnice și etanșarea și emailul s-au dus. Congelatorul arctic, este funcționabil parțial, iar mașina de spălat arctic e la pământ…la fel ca și la celelalte le-a sărit emailul. Nu e bine !!:( Nu de email e vorba, cu toate că contează, ci despre produsele românești care-s de rahat. Trebuie reimplementat Controlul Tehnic de Calitate. Trebuie un control riguros al produselor importate. Majoritatea chinezăriilor din piață sunt de cea mai proastă calitate :((

    • Cumpara ma produse romanesti (🤣🤣🤣), Arctic e turcesc de mult.

    • Tot io: cel mai mult m-a deranjat cuptorul de la aragazul arctic. Tabla de deasupra capului arzător de sub 0,5 mm, capul arzător din tablă de sub 0,5mm. Am avut noroc că am fost acasă… cuptorul a explodat, termocupla de gaz nu a funcționat, senzorul de siguranță contra gazelor (fiind montat sus la tavan), n-a percutat. Am avut prezență de spirit și am oprit gazele. Sugestia mea, chiar dacă pare nepatriotică, este să nu cumpărați produse românești !!!

    • Nu auzi ca e turcesc ? daca zic doi acelasi lucru te du si te culca.

  12. Ciolacu vrea materie prima autohtona pt bucataria lui Dragnea.
    Buni baieti.
    Cine credea ca Ciolacu s-a lasat de vaslit sau ca Grindeanu nu mai cantareste stiucile lui Dragnea s-a inselat amarnic!
    Jupânul din Teleorman ii are la mana pe toti.
    O sa mancati saramura de o sa va trozneasca urechile, dragi români!

  13. Si o sa trimit si primul romana pe luna! Ce baliverne! N-am mai calcat noi in strachinile astea?! Vrem sa calcam si in ale lui Orban Victor?! Ia vedeti, cat e inflatia in Ungaria sau in Turcia?!

  14. Un proiect de țara pentru mafia PSD.

  15. Un discurs pompos din care analfabetul funcțional nu a priceput nimic – pe scurt o să furăm ca pina acum și va dăm din când în când niște pomana ca știm ca va place să fiți umiliți dragi români !

  16. En fin, s-a scorojit și bruma de „europenism” a pesedeului.
    Se întoarce în forță suveranismul național-socialist roșu.
    Vestea bună e că de azi nu mai merge cu gargara pesedistă, trebuie să facă, să producă, să livreze. Și asta nu se va întâmpla pt că sunt atât de incompetenți încât ne vor băga in faliment. Asta e vestea proastă. :)))
    Succes, bobor român.

    • Or sa ”livreze” fix ce-au livrat pana acum ! Diferenta e doar aceea ca Colacu poate raspunde la intrebari, are mai putini ăă, are in palmares faptul ca a facut mu-i un gheneral , nu are doctorat, a intrat in activitate la 37 ani, direct ca subprefect si va genera narative fara numar spre deosebire de latura lor haioasa , pnl care a scremut doar doua mari : 1 ala cu stabilitatea -scos la 6 sase luni dupa efectuarea operatiunii si 2 ala recent cum ca rotativa ar fi un ”model nou” de guvernare ……..

  17. Vrajeli ieftine de 30 de ani. Tot timpu PSD vine cu ce vrei sa auzi dar niciodata nu explica cum vor face asta si de sigur ca tot timpu nu livreaza pentru ca is mult prea corupti.

  18. harapalbe,când le-am cumpărat, erau ”marfă” românească. Nu mă supăr că te ”rățoiești” cu mine…nu stii, tu, multe…Temperează-te !!

    • Inca sunt marca romaneasca, sunt facute aici. Chiar daca o detin turcii. Ca si dacia de altfel. Sau s-o referi la branza, ranza, manz?

  19. Promisiuni peste promisiuni…aceleasi de ani de zile si la alegerile de anul viitor vom auzi acelasi lucru .

  20. suna frumos..dar va fi pus in practica prost.
    oare s-a gandit la impedimenrul know-how..care deriva din 0.00% ptr cercetare?
    patriotismul economoc il faci cand te bazezi pe ceva..ce vrea sa se intoarca in a produce produse de baza de valoare mica?..in stilul asta v-om fi la nivelul de tara bananiera..cred ca ar trebui sa se concentreze in a atrage investitii straine mari care sa produca produse cu grad inalt de tehnologizare.
    munca depusa ptr a vinde un vapor sau o cutie de cuie made in romania e aceeasi..dar profitul nu..ca sa nu mai zic de taxele incasate de stat
    joc de glezne..pentru inca un premier care habar nu are care e dif dintre macroeconomie si chioscul din colt

  21. Gargară! Modelul Budăi generalizat în tot Guvernul!

  22. Alegatorii au intotdeauna dreptate. Si psd stie bine ce vor sa auda, deci asta livreaza. La alegeri va fi la fel.

    • L.E. pnl e in postura minunata in care la alegeri nu va mai putea capta electorat antipsd cu aceste giumbuslucuri. Si asta merita.

  23. Asta nu e document, e la nivel de program al unui candidat fara sanse dintr-o comuna cu 4000 de locuitori sau ceva.
    Partea buna este ca nu va fi prima data cand programul de guvernare al PSD va ramane la nivel de vorbe’n’vant. Si zic ca asta e partea buna, pentru ca cel putin punctele 2, 5, 7 par inspirate dintr-un manifest de propaganda comunista. Oricum, e redundant sa crezi ca pesedeii vor rezolva macar una dintre problemele la care fac referire, in conditiile in care tot ei le-au creat pe toate.
    Asta e mai rau chiar si decat mos Klau-SE-DEE.

  24. Daca te uiti la document iti dai seama ca tot ce isi propun ei sa faca nu este realizabil intr-un an si jumatate. Nici in cinci si jumatate. De fapt au inceput campania electorala. Credeti ca o sa-i intrebe cineva sau ei vor raspunde la intrebarea ce ati facut din toate cele promise? Locuinte, infrastructura, panouri solare, sanatate, paduri si patrimoniu, mediu si reciclare, tot, TOT ce nu s-a facut timp de 33 de ani este scris acolo. Baietii au avut nevoie de cel putin sase luni numai sa scrie si sa conceapa documentul acesta. Numai ca sunt toti in povestea cu petrica si lupu. Cine-i mai crede? E, domnule Ciolacu, cum rezolvati problema cu credibilitatea si deci cu seriozitatea? Sau siin vara aceasta si in cea urmatoare o sa vedem de ex rosii aruncate pe camp ca nu au putut fi comercializate de taranii romani?

  25. Demagogie pura. Asta e ceea ce psd stie sa faca cel mai bine: sa promita si sa minta precum si sa isi plateasca si fidelizeze anumite categorii de bugetari pentru a-i vota vesnic.

  26. Despre inflație și ”lupta” cu prețurile :
    Inflația în prezent este de 10,6 % ( în Ungaria peste 24 % ) obiectivul ca până la sfârșitul anului inflația să scadă sub 8 % este perfect realizabil. Evident, decă vorbim de inflație, vorbim de fapt despre prețuri și guvernul poate să facă mult mai mult, decât afirmația belicoasă referitoare la ”lupta” cu prețurile. Prima măsură la îndemână ar fi o mai mare reținere și prudență în cheltuieli de personal și de altă natură din sectorul public, cultivarea unui spirit de ”gospodar” ( aparat de stat mai mic, mai eficient și mai ieftin, o mai curajoasă politică de colectare a dărilor, mai ales la contribuabili mari, o cură serioasă de slăbire la agenții și autorități naționale, din subordinea directă a guvernului, eliminarea din sistem a marilor proprietăți de stat, consumatoare de subvenții de miliarde, ”lupta” împotriva corupției, imposturii, nepotismului, privilegiilor nerușinate etc. etc. ). Evident, toate acestea sunt măsuri indirecte care contribuie la creșterea eficienței actului de guvernare și un climat financiar sănătos.
    În schimb, din cele sugerate de premier cred că se gândește la o anumită plafonare a prețurilor la produse de bază, idee deloc originală, cu care a început și Orban în Ungaria și iată unde a ajuns.
    Aș mai vrea să aduc la cunoștința noului premier că ”obiectivul fundamental al BNR este asigurarea și menținerea stabilităţii preţurilor” ( sic ! – vezi siteul BNR, imediat sub siglă ) obiectiv gestionat cu destul de mare succes, România fiind în vecinătatea mediei europene a inflației.

  27. Acestea sunt doar principii declarative, căci nu ni se spune care e sursa de finanțare pentru stimularea producției naționale,inclusiv pentru schemele de ajutor și subvențiile acordate în acest sens.Cu bugetul deficitar din acest an,cu constrăngerile bugetare marcate de cheltuielile cu pensiile și salariile de anul viitor,obiectivul stimulării producției naționale pare greu,dacă nu imposibil de atins pe parcursul mandatului scurt al actualului guvern.Stimularea producției naționale,realist vorbind este un imperativ a cărui atingere se întinde pe o perioadă mai lungă,în care trebuie redimensionate drastic aparatul bugetar și cheltuielile cu acesta(mai ales prin reorganizarea aparatului administrativ central și local,prin reorganizarea administrativ-teritorială și reducerea numărului de județe la 12,revizuirea Constituției și supraimpozitarea averilor a căror provveniență nu este justificată,reducerea drastică a subvențiilor bugetare pentru partidele politice,etc),concomitent cu creșterea cheltuielilor pentru dezvoltarea producției interne.La nevoie se poate face și un audit cu termene și etape pe acest obiectiv.Pe timp de criză pot fi cazuri limitate de apariție a speculei,dar în general creșterea prețurilor se datorează atunci scăderii substanțiale a ofertei ,a producției.De aceea există strategii de criză și metode de abordare a lor,ce cad în sarcina guvernelor.Păna una alta ,oamenii își limitează consumul la propriul buzunar și la ce le oferă în concret piața.

  28. Sintagmele ”patriotism economic” și ”cumpără românește” frapează prin mesaj dar fără un conținut rezonabil rămân simple petarde verbale. În interpretarea mea toate proiectele naționale mari din ultimii 30 de ani ( atât de multe că ar umple pagini ) care au rămas sub formă de idei, programe de guvernare sau promisiuni goale / au fost făcute partial sau abandonate / au căzut pradă corupției, indolenței sau neseriozității crase, puteau servi ca exemple pentru ilustrarea ideii de patriotism economic.
    În altă ordine de idei, doi indicatori importanți ( sursa BNR ) :
    A scăzut deficitul contului curent general ( Trezoreria statului administrat de Banca Naţională a României, deschis pe numele Ministerului Economiei şi Finanţelor )
    ( primele 4 lui din 2022 – 7,7 miliarde Euro – primele 4 luni 2023 : 5,5 miliarde Euro )
    Dar, din păcate au scăzut și investițiile directe străine față de aceeași perioadă a anului trecut :
    ( primele 4 luni 2022 : 3,3 miliarde Euro – primele 4 luni 2023 : 2,9 miliarde Euro )

  29. Primul lucru care se poate face este eliminarea facilitatilor fiscale acordate unor categorii profesionale(e lipsa acuta de bani la buget) si obligarea tuturor salariatilor si pensionarilor sa plateasca contributia de asigurari de sanatate,caci prin lege s-au creat si exceptii.