Liderii PSD au stabilit tranziția post-Dragnea în ședința CEX: Binomul Dăncilă-Stănescu a fost validat la conducerea partidului / Propunerile de miniștri votate în CEX/ Gabriela Firea a fost repusă în funcții
Liderii PSD s-au reunit azi, începând cu ora 11:00, pentru a discuta următorii pași pe care îi va face partidul după condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea în timp ce era încă în funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților. Prima ședință a fost cea a Biroului Permanent Național (BPN), apoi a urmat o reuniune a grupurilor parlamentare, iar de la ora 18:00 – o ședință a Comitetului Executiv (CEX), care s-a încheiat spre miezul nopții.
Viorica Dăncilă a preluat funcția de președinte interimar, iar Paul Stănescu pe cea de președinte executiv interimar, în timp ce Rodica Nassar a fost numită secretar general în locul lui Codrin Ștefănescu.
Gabriela Firea a fost votată președinte interimar al PSD București și vicepreședinte al partidului.
Cele mai importante momente ale zilei:
Ora 23.40 – Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți noaptea, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că s-au luat decizii importante pentru partid, a făcut apel din nou la unitate, a anunțat numirile pe funcții decise de CEx și că mâine o eliberează din funcțiile de la Guvern și de la partid pe Anca Alexandrescu, iar în curând va lua o decizie și în privința lui Darius Vâlcov.
În conferința de presă, Dăncilă a susținut că se face o analiză la nivelul MAE și cine este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat la votul în Diaspora va plăti.
Viorica Dăncilă a mai spus că Guvernul pe care îl conduce nu a dat legi pe justiție și că ea nu a vrut să adopte OUG pe justiție pentru că a simțit că ar fi o vulnerabilitate pentru țară (detalii aici).
Ora 23.11 Marcel Ciolacu a fost votat în CEX pentru șefia Camerei Deputaților.
Ora 23.05 În CEX au fost votate propuneri pentru completarea echipei guvernamentale. Propuneri care vor fi trimise la Cotroceni. Ele sunt după cum urmează: Titus Corlățean – vicepremier pentru parteneriate strategice; Roxana Mânzatu – ministrul Fondurilor Europene; Natalia Intotero – Ministerul pentru Românii de pretutindeni; Ana Birchall – Ministerul Justiției.
La ieșirea din sediul în care a avut loc ședința CEX, Roxana Mânzatu a declarat că nu crede că șeful statului are motive să o respingă.
Ora 23.00 – Gabriela Firea a anunţat că a revenit în Comitetul Executiv şi în Biroul Permanent ale partidului.
„S-a terminat şedinţa de Comitet Executiv. Am revenit în Comitetul Executiv şi în Biroul Permanent. A fost un vot în unanimitate în Cex pentru a reveni pe aceste poziţii”, a precizat Firea la ieşirea de la şedinţa Comitetului Executiv.
Ea a avut o dispută cu un protestatar, căruia i-a spus că este plătit de un candidat care s-a aflat pe lista pentru europarlamentare a unui partid politic.
Ora 22.45 – Antena 3 transmite că Titus Corlățean va fi vicepremier după ce un vot în acest sens a fost dat în CEX. Corlățean, aflat în platoul emisiunii Sinteza zilei, a declarat că nu era la curent cu acel vot.
Ora 22:40 – Tudor Ciuhodaru a intervenit marți seară la Antena 3 pentru a nega faptul că i s-ar fi cerut de la vârful PSD să renunțe la mandatul de europarlamentare.
Ora 20:44 – Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost validată, în unanimitate, de Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei de Bucureşti, au precizat marţi pentru Agerpres surse politice. De asemenea, Gabriela Firea redevine, prin votul CExN, vicepreşedinte PSD la nivel naţional, au menţionat sursele citate.
Ora 20:40 – Tudor Ciuhodaru, aflat pe locul 7 pe lista candidaților PSD la alegerile europarlamentare, și-a retras candidatura, pentru ca Victor Negrescu, aflat pe locul 9, să prindă un mandat în Parlamentul European, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comitetul Executiv al PSD (detalii aici).
Ora 18:46 – Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că ar trebui schimbat mecanismul de desemnare a preşedintelui Partidului Social Democrat, acesta fiind în prezent „foarte greoi”.
„Este un mecanism foarte greoi. Eu cred că trebuie să fie un mecanism mult mai flexibil. O organizaţie, un partid trebuie să fie flexibil şi să poată să îşi aducă de fiecare dată oameni în faţă de care are nevoie în fiecare moment”, a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, Ecaterina Andronescu.
Pe de altă parte, întrebată dacă referendumul pentru Justiţie trebuie aplicat, ea a răspuns: „Da, categoric, trebuie respectat votul popular întotdeauna. Nu ai cum să nu respecţi ce spune poporul”. „Am vorbit prea mult de justiţie. Din păcate, acest lucru l-a plătit PSD foarte tare. Cred că trebuie să închidem subiectul. Justiţia trebuie să îşi facă datoria”, a mai spus social-democrata.
Ora 18:20 – Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că organizaţia din Bucureşti o susţine pe Rodica Nassar pentru funcţia de secretar general al partidului (detalii aici).
Ora 17:30 – Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea social-democraţilor este Marcel Ciolacu, aceasta urmând să fie votată în Comitetul Executiv Naţional al partidului.
Ora 17:00 – Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat la finalul ședinței BPN și a grupurilor parlamentare, că discuția despre justiție a nemulțumit populația și asta ar putea fi explicația pentru pierderea alegerilor europarlamentare. Dăncilă a mai spus că de aici înainte vor fi ședințe săptămânale ale Biroului Permanent Național al partidului și ședințe lunare ale Comitetului Executiv, subliniind că deciziile în partid vor fi luate doar în forurile statutare, prin vot.
Ora 16:10 – Răspunsul lui Ponta la invitația Gabrielei Firea: ”Chiar nu ne facem iar “frati” cu hoti si incompetenti ca sa primim si noi un pic de “ciolan”! Chiar am inteles ce au vrut sa spuna oamenii prin votul din 26 Mai si nu ii sfidam si nici nu incercam sa ii prostim!”.
Ora 15:20 – Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că în conducerea PSD trebuie făcută curățenie și a propus ca puciștii anti-Dragnea excluși anul trecut din partid – Marian Neacșu, Adrian Țuțuianu sau Ion Mocioalcă – să fie rechemați în partid sau, în caz contrar, social-democrații să facă o alianță cu Pro România, partidul lui Victor Ponta (detalii aici).
Ora 14:50 – Paul Stănescu a fost votat președinte executiv interimar în PSD, numărul doi în partid după Viorica Dăncilă
Ora 14:35 – Preşedintele PSD Bacău, senatorul Dragoş Benea, a declarat, pe pagina sa de Facebook, că după rezultatul de la alegerile europarlamentare, intrarea în opoziţie a social-democraţilor devine o opţiune „extrem de argumentată”. ”Cred că, după votul-sancţiune din 26 mai, trebuie iniţiată o dezbatere în toate forurile partidului despre viitorul politic al PSD, intrarea în opoziţie începând cu luna iulie fiind o opţiune extrem de argumentată! Nu pe reţelele de socializare discutăm viitorul politic al guvernării şi al partidului, mai ales la nici 2 zile de la finalizarea scrutinului”, a scris Dragoş Benea.
Ora 14:30 – Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a precizat că a fost purtător de cuvânt al partidului doar pe o perioadă limitată, pe timpul campaniei electorale. Întrebată dacă se retrage din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu a spus: „Am fost purtător de cuvânt pe o perioadă limitată, doar pe perioada de campanie electorală care, după cum ştiţi, s-a terminat”.
Ora 14:15 – Ședința Biroului Permanent Național al PSD s-a încheiat. Urmează ședința grupurilor parlamentare reunite.
Ora 14:10 – Marian Oprișan: ”A pierdut PSDragnea, de azi avem alt PSD. Avem un PSD preocupat de nevoile reale ale românilor și sp le facem oamenilor o viață mai bună. Discuția pe justiție a încetat în PSD. Justiția trebuie să fie independentă, să aibă toate condițiile să funcționeze, cei care fură de la comunictate trebuie să meargă la pușcărie”, a declarat Oprișan.
Întrebat dacă cei care au probleme cu legea vor mai putea face parte din conducere PSD, Marian Oprișan a răspuns: ”Bineînțeles că nu!”.
Ora 13:30 – Marcel Ciolacu, chestor al Camerei Deputaţilor, a declarat că nu s-a primit încă de la ICCJ motivarea deciziei în cazul lui Liviu Dragnea şi, ca urmare, nu poate fi vacantat mandatul de parlamentar al acestuia (detalii aici).
Ora 13:25 – Gabriela Firea: ”Nu voi candida la președinția PSD la congres. Îl susțin pe Paul Stănescu ca președinte executiv, statutar e ca Dăncilă să fie președinte interimar” (detalii aici).
Ora 13:15: Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să o susţină pe Carmen Mihălcescu pentru a fi preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse din partid, citate de Agerpres, Carmen Mihălcescu va fi susţinută pentru a conduce interimar Camera Deputaţilor până la alegerea unui preşedinte plin. PSD urmează ca ulterior să ia o decizie cu privire la persoana care va fi susţinută pentru prima funcţie în Cameră. Carmen Mihălcescu este acum vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat PSD.
Ora 11:45 – Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că se gândeşte dacă să preia sau nu funcţia de preşedinte executiv al partidului. Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă va prelua funcţia de preşedinte executiv, aşa cum se speculează, preşedintele PSD Olt a răspuns: „Nu ştiu, mă gândesc”.
„Dacă aveţi răbdare, după ce terminăm BPN, vă promit că vom sta de vorbă liniştiţi şi le dezbatem şi le discutăm. Nu vă pot spune nimic”, a afirmat Stănescu, întrebat dacă i s-a propus să fie preşedinte executiv al partidului.
Ora 11:35 – Preşedintele organizaţiei municipale PSD Bacău, Cosmin Necula, a cerut demisia guvernului ca urmare a pierderii alegerilor europarlamentare de către social-democraţi, considerând că rezultatul poate fi comparat cu cel al unor alegeri parlamentare.
Ora 11:30 – Marian Oprișan: Alegerile în România în acest moment au fost pierdute cât se poate de clar de acțiunile lui Liviu Dragnea. Întrebat dacă va candida la șefia partidului: ”Politicienii au un parcurs, în ranița fiecărui soldat e bastonul de mareșal”. Întrebat dacă va candida la prezidențiale: ”Nu cred că putem discuta despre acest lucru în acest moment”.
Ora 11:15 – Robert Negoiță: „Este evident că s-a greşit şi s-a greşit grav. (…) Dacă discutăm despre faptul că s-a greşit grav, asta înseamnă că greşelile trebuie îndreptate. (…) Am spus (…) că PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea, pentru că nu poţi guverna cu 23%, asta am spus-o ieri”.
Despre eventuale alegeri anticipate: „Haideţi să fim realişti. În România, pe conjunctura legislativă existentă, nu vor exista alegeri anticipate niciodată, asta este părerea mea”.
Întrebat dacă în şedinţa conducerii PSD va cere demisia Guvernului Dăncilă, Negoiţă a răspuns: „Am făcut-o ieri”.
El a confirmat că a participat, luni seară, la un hotel din Bucureşti, la o întâlnire a mai multor lideri PSD, între care şi Marian Oprişan.
Ora 11:10 – Liderii PSD vor forța azi plecarea lui Codrin Ștefănescu din funcția de secretar general și a lui Darius Vâlcov dun funcția de consilier al premierului, iar Lia Olguța Vasilescu ar urma să-și depună demisia din funcția de purtător de cuvânt al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD (detalii aici).
Ora 11:00 – Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui: O ipoteză care se conturează este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorității pe care se presupune că o mai are. O altă ipoteză este că PSD ar trebui să renunțe la guvernare.
Anterior, într-o intervenție la Digi24, Buzatu a declarat că ”ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil”.
Ora 10:50 – Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat marți, la sosirea la ședința Biroului Permanent Național al partidului că este nevoie de convocarea urgentă a unui congres extraordinar al partidului și spus că trebuie ca social-democrații să păstreze guvernarea și majoritatea în Parlament (detalii aici).
Reuniți luni într-o ședință informală, social-democrații au decis convocarea, pentru azi la ora 11:00, a Biroului Permanent Național. Ulterior, va avea loc o ședință a grupurilor parlamentare, iar de la ora 18:00 este programată o reuniune a Comitetului Executiv Național (CEX), cel mai important for de decizie al partidului.
Social-democrații vor trebui să formalizeze anunțul făcut ieri de Viorica Dăncilă de preluare a președinției interimare a partidului și să decidă convocarea unui congres extraordinar, pentru alegerea unei noi conduceri centrale.
De asemenea, liderii PSD vor trebui să hotărască ce vor face cu președinția Camerei Deputaților: teoretic, funcția le aparține, dar PSD nu mai are majoritate, nici măcar împreună cu ALDE, în acest for legislativ. Opoziția are pentru prima dată șanse reale să-l impună pe al treilea om în stat, cu condiția ca PNL, USR, UDMR și neafiliații lui Ponta să cadă la o înțelegere.
Liderii PSD vor trebui să ia o decizie și în privința ministerelor fără titulari, după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute de Liviu Dragnea: la Justiție – Eugen Nicolicea, la Românii de pretutindeni – Tit Liviu Brăiloiu, iar la Fonduri europene – Oana Florea.
Nu în ultimul rând, PSD s-ar putea confrunta cu demisii ale unor senatori și deputați, oameni care nu mai sunt dispuși să rămână în barca pierzătoare, principalul beneficiar al plecărilor fiind partidul lui Victor Ponta, Pro România. De asemenea, opoziția ar putea depune o moțiune de cenzură, prima cu șanse reale să fie adoptată după alegerile parlamentare din 2016.
În urma scrutinului de duminică, PSD s-a clasat pe locul 2, după PNL, și la doar câteva mii de voturi în fața USR PLUS, obținând cel mai mic scor din istoria partidului. Doar în 2007, sub președinția lui Mircea Geoană, a mai luat PSD un scor similar – 23,11% (1,1 milioane de voturi), tot la alegerile europarlamentare.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
65 comentarii