VIDEO Ligia Deca: Dacă nu ne întoarcem în clase săptămâna viitoare, luăm în calcul reprogramarea examenelor / Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual / Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții
Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că dacă profesorii nu revin la clase săptămâna viitoare, este luată în calcul reprogramarea examenelor naționale. Ea a spus că până în data de 9 iunie se va ști dacă evaluarea națională și Bacalaureatul rămân pe calendarul actual.
„Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există varianta anulării. Toți copiii vor avea ocazia să dea examenele, este vorba doar că va trebui să împingem examenele încât să avem profesori”, a subliniat Deca.
Ligia Deca a transmis rugămintea către cadrele didactice de a înceta greva începând de săptămâna viitoare.
Ministra Educației a mai susținut că, prin ordonanța de urgență adoptată de guvern, „toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade”.
G4Media.ro a transmis live declarațiile.
Ligia Deca:
Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles.
Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți.
Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere al carierei, al educației centrate pe elevi.
Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici.
Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.
Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”.
OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri.
O altă informație falsă care s-a propapagat în spațiul public este că salariile vor scădea.
Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5.
Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită.
Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc.
Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică.
Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național.
Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie.
Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu federațiile sindicale și angajamentul este că baza de plecare este salariul mediu brut.
A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vizavi de etapizările de creștere.
Această creștere înseamnă o creștere de 60% în învățământ. Această creștere se face în trei tranșe.
Vom face disponibile calcule pe care să le distribuim școlilor pentru ca fiecare să înțeleagă impactul.
E nevoie de mai multă echitate în sistem și în salarizarea persoanelor în serviciul public.
Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent.
Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare.
Pentru a putea avea un sistem centrat pe elev trebuie să punem în centru profesorii.
Toate investițiile pe care le realizăm prin PNRR, dotări, consolidarea școlilor etc, vor ajuta și în ceea ce privește mediul de lucru al cadrelor didactice.
Avem oportunitatea să adăugăm susținerea formării continue.
Despre structura anului școlar:
Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat.
Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.
Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.
Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației.
Multe din solicitările pe care dumnealor le au se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi rezolvate prin contrctul colectiv de muncă și legea salarizării.
Având importanța ca toți elevii să își poată susțină examenele, rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizăm acest an în bune condiții.
Avem 183.000 elevi de clasa a 8-a și 142.000 elevi de clasa a XII-a. Pentru acești sute de mii de elevi avem nevoie să ne întoarcem la școală.
Răspunsuri la întrebări:
Este normal ca Ministerul Educației să fie de partea profesorilor, dar și un garant al educației.
Considerăm că avem suficiente garanții până acum și suficientă încredere unii în ceilalți pentru a nu pune în dificultate acești sute de mii de elevi.
Ceea ce putem garanta este angajamentul privind majorările salariale și am demonstrat inclusiv prin semnarea acelor grile care înseamnă creșterea de 60% pe medie pentru fiecare angajat prin legea salarizării.
În ceea ce privește eșalonarea, a fost decisă împreună cu federațiile sindicale. Sindicatele au spus că înțeleg că efortul financiar este mare, acolo a fost lansat prima dată acest termen de trei ani. Însă eșalonările se vor discuta și garanta prin noua lege a salarizării.
Despre etapele de creștere: în contextul economic actual a fost asumat acest principiu al eșalonării pe 3 ani, în nota de fundamentare a OUG. Aceste tranșe de etapizare vor fi reluate, e foarte posibil să ne aflăm într-o situație mai favorabilă.
Educația este prioritară, este primul sector cu care se discută legea salarizării și primul sector pentru care se încearcă o creștere rapidă și sustenabilă.
Nu poate un text de OUG care modifică actuala lege să includă o prevedere pentru o viitoare lege a salarizării care o s-o abroge pe cea pe care o modifică. Orice includere în acest moment, în legislație, ar însemna că se aplică separat de ceea ce înseamnă viitoarea lege a salarizării. Primul pas a fost deja făcut prin aceste măriri.
Ceea ce această notă de fundamentare clarifică este că și în cazul unui context economic dificil angajamentul guvernamental este ca măririle salariale să se acorde cele trei tranșe.
Dacă din punct de vedere economic lucrurile stau bine, se urmărește o acordare mai rapidă a creșterilor.
Acordul politic nu a fost acceptat de sindicaliști, care și-au dorit un act normativ, despre care am discutat. Motivul invocat a fost lipsa de încredere.
Despre bugetul de 2,1% din PIB pentru Educație în 2023, cel mai mic din istoria recentă a României: Bugetul Educației se construiește prin angajamentele din actele normative prin care bugetul se aprobă. În acel moment acoperea obligațiile legale, pe legea salarizării aplicabilă în acel moment. În acest moment, după creșterile semnificative, urmează să solicităm sumele necesare la rectificare. Evident că noi toți știm că e nevoie de mai mulți bani în Educație. Dar în acel moment, pe legea respectivă, acelea erau sumele prevăzute în buget.
Solicitarea creșterii cu 1000 de lei pe lună pentru didactici a venit în discuția cu federațiile sindicale din partea acestora. Federațiile au venit cu această propunere. Reprezentanții coaliției au operaționalizat rapid această propunere, iar ulterior federațiile au zis că trebuie să se consulte în interior.
Din punct de vedere al discuțiilor cu sindicatele s-au mutat pe două paliere: legea salarizării și contractul colectiv de muncă. Sigur că pe aceste paliere putem avansa cu ceea ce au nevoie pentru a simți că nevoile sunt acoperite în totalitate.
Ceea ce noi rugăm este să nu fim puși în situația în care să trebuiască să amânăm examenele. Să revină la clasă, sigur, recunoscând dreptul lor de a-și cere drepturile. Dar prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație.
Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există varianta anulării. Toți copiii vor avea ocazia să dea examenele, este vorba doar că va trebui să împingem examenele încât să avem profesori.
Directorii, inspectoratele au o centralizare a situației în școli, noi avem o centralizare. Această centralizare este făcută pentru a putea gestiona procesele educaționale.
Considerăm că pentru noi este suficient să avem o centralizare statistică și să ne coordonăm în asemenea fel încât procesul educațional să se desfășoare cât de normal se poate.
Sunt școli în care tot personalul este în grevă, unele în care e doar o parte în grevă, unele unde niciun profesor nu e în grevă. Nu e un secret, dar aceste informații sunt disponibile la nivelul federațiilor sindicale.
Prelungirea examenelor este o consecință firească. Dacă din anumite cauze lucrurile nu se respectă, calendarul se modifică. Am avut situații în care nu s-au putut desfășura normal din motive obiective.
Singura soluție realistă pentru a nu pierde înscrierea în alte sisteme educaționale este păstrarea calendarului actual al Bacalaureatului. De aceea e nevoie să ne întoarcem la școală săptămâna viitoare.
Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii