Dragnea: Pe remaniere a fost un punct de vedere al întregii coaliții și un alt punct de vedere al premierului. I-am spus premierului că majoritatea în Parlament e asigurată/ Nou atac la multinaționale
Președintele PSD a declarat, joi seară la Antena 3, că Viorica Dăncilă s-a opus remanierii guvernamentale prin restructurarea Executivului, ceea ce ar fi presupus votarea noii echipe în Parlament. Potrivit lui Dragnea, premierul nu ar fi avut siguranța că majoritatea este solidă, deși liderii PSD și ALDE i-au dat toate asigurările necesare în acest sens.
Cu privire la performanțele guvernării PSD-ALDE, Dragnea a mai arătat, la tablă, că majorările de pensii și salarii au făcut ca, raportat la noiembrie 2016, în prezent și pensionarii, și angajații pot cumpăra mai multe ouă, mai mulți pui și mai multă benzină, chiar dacă prețurile au crescut între timp. Însă pentru majorările de prețuri Dragnea a acuzat multinaționalele.
Liderul PSD s-a referit și la referendumul pe justiție lansat de președintele Klaus Iohannis. Este doar o manevră electorală a șefului statului, a acuzat Liviu Dragnea, arătând și că întrebările de la referendum nu acoperă temele serioase, precum abuzurile din justiție.
Principalele declarații făcute de Liviu Dragnea, joi seară, la Antena 3:
- Am fost de acord și cu temele (de la referendumul pentru justiție) pe care le-a enunțat prima dată, suntem de acord și cu aceste întrebări, nu le analizăm noi din punct de vedere constituțional.
- Aceste întrebări au aprobare cvasi unanimă în rândul populației și nu răspund unei controverse pe această temă.
- Sunt multe voci care spun că referendumul este inutil pentru scopul pentru care a fost enunțat public.
- Este un mijloc prin care Klaus Iohannis se implică în campanie electorală pentru a ajuta partidele din jurul lui. Nu cred că-l interesează pe Iohannis acele două întrebări. Are o singură miză, să se implice, să-și ajute partidele care, speră el, îl vor ajuta în alegerile prezidențiale.
- Ideea referendumului care cuprinde aceste întrebări nu are legătură cu o dezbatere serioasă în societate despre ce ai putea să interzici, ca infracțiuni. Dar ei nu au vreun proiect pentru români, pentru viața lor, pentru dezvoltarea țării.
- Cu referire la Augustin Lazăr – La aproape 30 de ani de la Revoluție, unul din cei împotriva cărora s-a făcut acea Revoluție iese cu o pensie uriașă, fiind protejat de cineva care, întâmplător și temporar, este președintele acestei țări, care nu a avut nici măcar tăria să-l revoce.
- Nu cred că va păți ceva Lazăr, habar n-am. Cert este că a trecut prin viață cum a vrut.
- A intrat pe un drum foarte șmecher și a ajuns primul procuror al României.
- Sper ca ministrul Muncii, Budăi, să prezinte în perioada următoare, dar nu foarte târziu, proiectul respectiv. Eu am spus așa: dacă nu putem să asigurăm pentru foștii deținuți politici niște pensii la nivelul celor care i-au chinuit, măcar să le dublăm.
- Dacă domnul Budăi nu vine zilele următoare, împreună cu colegii mei vom depune un proiect de lege în Parlament.
Despre remanierea guvernamentală:
- Miniștrii își fac treaba bine.
- În coaliție, la noi în partid, am susținut, aproape toți, că cea mai eficientă procedură este remanierea prin Parlament, prin schimbarea structurii Guvernului, și erau mai multe variante. Ceea ce ar fi făcut ca, teoretic, Iohannis să nu mai poată să respingă miniștri pentru că n-au ținută.
- Doamna prim-ministru a ezitat să vină în Parlament cu această procedură. Probabil s-a gândit că nu e sigură majoritatea.
- Noi i-am prezentat, documentat, cum stăm cu majoritatea, adică nu sunt probleme. Și ar fi fost, pentru Guvern, în primul rând, un mesaj de forță foarte serios. Adică nu stăm la discuție cu Iohannis.
- Dar eu nu o să îmi permit niciodată să forțez un prim-ministru. E o decizie pe care trebuie să o ia.
- Dacă un prim-ministru nu e foarte sigur pe o decizie, nu trebuie forțat. Dar s-a văzut ieri care e situația, în Camera Deputaților.
- Noi la Senat, PSD și ALDE, avem în plus 13. Deci pe plenul reunit, avem 20-30 de voturi în plus.
- Eu am abordat și subiectul ăsta, dar cei cărora li s-ar fi putut suci mâinile la spate, s-au dus la șefii lor. Adică nu prea mai avem. Aveți impresia că pentru votul de ieri nu s-a încercat să se răsucească mâini la spate?
- A fost un punct de vedere al întregii coaliții și un alt punct de vedere al primului ministru.
Despre multinaționale:
- Să fim sănătoși, să trecem de Paște și o să vă rog să facem o emisiune în care să vorbim pe larg despre cum se comportă multinaționalele la noi în România. Eu nu sunt nebun, noi nu suntem nebuni, doar că ne batem pentru țara asta.
- Exact în guvernarea lui Cioloș, nivelul de redevențe plătit pe gaze naționale s-a dus în jos. Oare de ce? Producția de gaze n-a scăzut, prețul de referință, nu s-a umblat la el. Au fost lăsați fără niciun fel de control, într-o mare cârdășie, să nu mai plătească banii statului român.
- După ce a plecat Cioloș, a început să crească, foarte puțin.
- Cei care sunt în conducerea ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale – n.r.), care sunt și acum, s-au dus la premierul de atunci, Tudose, cu un ordin să modifice, așa cum cerea Curtea de Conturi de ani de zile identificând o pagubă de vreo 7 miliarde de lei, să modifice procedura de calcul, pentru ca România să nu mai piardă miliarde. Tudose a blocat Monitorul Oficial, să nu-l publice.
- După ce a plecat Tudose, Fifor, în primele zile, când a venit (premier) interimar, sigur că am discutat, și a aprobat, a permis acel ordin.
- Noi nu măream salariile, nu măream pensiile, aceste creșteri de prețuri existau oricum. Gândiți-vă ce era în România.
- S-a tot vorbit despre OUG 114. Dincolo de lucrurile bune pe care le conține, sigur că sunt și câteva subiecte controversate. De ce? Pentru că lovește în cei care se joacă cu prețurile în România, în special pe energie. Acum prețurile pe energie – energie electrică, gaze -nu vor mai crește și sunt șanse foarte serioase ca undeva spre sfârșitul anului să înceapă să scadă.
- Nu noi mărim prețul la benzină. Poate Consiliul Concurenței, ăsta sau viitorul, se trezește și înțelege că e o instituție a statului român.
Despre standardele duble:
- Nu e vorba numai de mâncare, ci și de medicamente. Dacă vorbim de mâncare, ce ar fi fost ca acum de Paște să avem pe masă legume românești, ouă românești, produse românești, în general?
- Eram la Bruxelles și m-am dus la farmacie să cumpăr Nurofen. Nu a vrut să-mi dea fără rețetă. Dar (i-am zis farmacistului) în România se dă fără rețetă. Da, dar la voi nu are aceeași calitate.
- E vorba de cum sunt tratați transportatorii români față de transportatorii străini.
- De sărbători stau cu Irina, cu familia. Am reușit ca de data asta să avem pe masă numai produse românești. Am roșii bulion, făcute de noi acasă, o să am numai produse românești.
- Vă mai dau un exemplu de un proiect care mie îmi e foarte drag, şi anume, programul de construcţie a 1.000 de grădiniţe sportive. Cred că s-a publicat deja ordinul, după Paşte se pot depune aplicaţiile, se acordă un grant, adică o sumă nerambursabilă de până la 500.000 de euro.
- Comisia care va aproba aceste proiecte este formată din nişte oameni deosebiţi şi vorbim de Gică Hagi, de Nadia Comăneci, de Gică Popescu, de rectorul de la Universitatea de sport.
- Gândiţi-vă că am vorbit foarte mult în ultimii ani despre faptul că nu mai avem performanţă sportivă şi decizia noastră a fost să o luăm de jos şi sunt foarte bucuros că aceşti oameni deosebiţi se implică, ei să selecteze independent.
Context. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor joi seară să participe în număr mare la referendumul pe justiție pe care l-a convocat pentru 26 mai și le-a cerut să voteze împotriva modului în care PSD a acționat în justiție. Detalii AICI
Tot joi, premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-un interviu pentru Adevărul că ea a fost cea care s-a opus restructurării în Parlament a guvernului, cerută de Liviu Dragnea, și a adăugat că este ”puțin probabil” să se răzgândească în această privință după sărbători.
„Eu nu am fost de acord cu restructurarea Guvernului. Pentru că eu am considerat că trebuie să mergem pe calea normală. Am pornit de la două aspecte: nu vreau Guvernul Dăncilă 2, vreau să avem acelaşi Guvern. Al doilea motiv e legat de afirmaţiile preşedintelui Iohannis, potrivit cărora se va simţi ocolit şi va merge la CCR, deci iar se va ajunge la o situaţie de blocaj. Al treilea aspect: am considerat că Guvernul funcţionează aşa cum e acum”, a declarat, joi, Viorica Dăncilă. Detalii AICI
Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele prin care ia act de demisiile miniștrilor Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero. Totodată, șeful statului a semnat decretele pentru numirea a trei miniștri interimari. Detalii AICI
Sursa foto: captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii