BREAKING Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai după ce DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate. Instanța le-a dat avocaților 35 de zile pentru pregătirea apărării
Judecătorii din dosarul lui Liviu Dragnea au stabilit luni un nou termen pentru 20 mai. Motivul amânării cu 35 de zile? Procurorul DNA de ședință, Raluca Mirică, a cerut completului să sesizeze CCR cu două excepții de neconstituționalitate, iar instanța a decis să le acorde avocaților apărării timp să își pregătească strategia de apărare după sesizările ridicate de DNA.
DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pe art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție. Avocații inculpaților au cerut termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA.
În timpul termenului de luni, și avocații inculpaților au cerut amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.
De notat că la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.
Reamintim că azi, de la ora 11.00, a avut loc un nou termen la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman. La sediul Curții Supreme de pe Strada Batiștei din București au fost prezenți atât protestatari anti-Dragnea, cât și susținători ai acestuia.
În timpul audierii, Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat și a spus că acesta este ”un dosar politic”.
(Foto sus: InquamPhotos / Octav Ganea).
Principalele momente ale zilei de la Curtea Supremă
Ora 15.21: Liviu Dragnea a ieșit din sediul Înaltei Curți și a refuzat să dea declarații. El este înconjurat de jandarmi. Șeful PSD e pe rând huiduit și aclamat de cele două tabere aflate lângă Înalta Curte
Ora 15.19: Suporterii PSD de afară scandează ”Dragnea președinte!”.
BREAKING Ora 15.17: Completul de judecători a decis amânarea și un nou termen pe 20 mai, ora 11.00 pentru ca avocații sa-și pregătească apărarea cu privire la cererile procurorului DNA de sesizare a CCR. Pe 20 mai, instanța va decide dacă admite ridicarea celor două excepții la CCCR.
DNA a cerut sesizarea CCR după ce avocatul Marian Nazat a cerut instanței să constate că pentru anumite infracțiuni s-a împlinit termenul de prescriere a faptei.
Reamintim că DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pe art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție. Avocații inculpaților cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA.
Ora 15.16: Completul de judecători a revenit în sală
Ora 15.11: În boxa acuzaților s-au așezat ziariștii. Toată lumea așteaptă decizia judecătorilor, care deliberează asupra cererii de amânare
Ora 15.04: Liviu Dragnea mănâncă iar covrigi în sală și discută cu avocatul Marian Nazat
Ora 15.00: Liviu Dragnea a rămas pe bancă în timpul deliberărilor. Geamurile sălii au fost deschise pentru că e foarte cald. De afară se aud vuvuzele și strigăte
Ora 14.59: Judecătoarele au anunțat o scurtă pauză pentru deliberare pe cererea de amânare depusă de avocați
Ora 14.58: Avocații cer procurorului DNA să-și ceară scuze pentru acuzele de tergiversare
Ora 14.54: Procurorul de ședință DNA anunță că are rezerve că decizia CCR are influență în acest proces și acuză avocații că vor să tergiverseze procesul. DNA se opune cererilor de amânare. Parlamentul se află în conflict cu el însuși. Decizia CCR nu are legătura cu prezenta cauză. Cele două excepții ridicate doar Dragnea si Alesu nu și de ceilalți inculpați. Inculpații pot sa si pregătească apărarea în 30 min. Se încearcă tergiversarea cazului având în vedere ca un membru al completului urmează sa se pensioneze.
Ora 14.53: Judecătoarele din complet se consultă pe cererile procurorilor și avocaților
Ora 14.49: DNA ridică două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a douape art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție. Avocații inculpaților cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA
Ora 14.44: Avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, a cerut instanței o amânare pentru a lăsa CCR să se pronunțe pe sesizarea lui Florin Iordache. ”Acesta problema a apărut ulterior termenului de data trecuta. Considerăm că este normal sa se aștepte soluționarea acelui conflict. ICCJ este acolo parte. Practica instanței supreme este de respingere a acestor excepții. Dacă instanța se pronunță mai are aparenta de imparțialitate? Dacă rămâne în pronunțare nu mai are nicio cale de atac. Cer sa amanați cauza eventual și pentru alte motive”. ”
Reamintim că Iordache a cerut CCR să constate că toate completurile de 3 judecători de la Înalta Curte au fost ilegal constituite în ultimii ani.
Ora 14.43: Instanța a zis că pe 18 martie DNA a cerut schimbarea încadrării juridice pentru trei inculpați din infracțiune simplă în forma continuată. Instanța nu a precizat numele celor trei inculpați. Avocatul Marian Nazat a cerut ca instanța să se pronunțe public, pentru că dacă respinge, avocații vor cere încetarea procesului penal pentru ca a intervenit prescripția; dacă instanța admite, să ii lase sa -și facă apărări ca e alta acuzație
Ora 14.36: Urmează un supliment de declarație din partea inculpatei Olguța Șefu
Ora 14.33: Dragnea și-a încheiat depoziția: Vreau sa fac câteva comentarii cu privire la motivare, la faptele care mi se imputa. După ce am citit motivarea am văzut ca mi se impută ca am instigat-o pe Alesu în 2008. Dacă o să fiu condamnat aș vrea să știu pentru ce. Nu am înțeles legătura dintre fascism și procesul meu. Afirm că sunt nevinovat. Vă asigur că nu am știut că cele două doamne nu merg la serviciu. Am considerat și consider că este un dosar politic. Timpul va confirma aceste aspecte.
Ora 14.29: Avocatul Marian Nazat: soții Botorogeanu erau oamenii dvs?
Dragnea: Nu aveam astfel de relații cu ei, fosta soție nici nu îi cunoștea
Ora 14.27: Încep întrebările avocaților:
Dragnea: Nu știu dacă era nevoie de cele două femei la sediul PSD.
Avocat Dragnea: La Direcție se făceau numiri politice în funcții de conducere?
Dragnea: Nu puteau fi politice, deoarece se organizau concursuri la București și comisiile se făceau de către funcționari publici.
Ora 14.25: Procuror: O cunoștea Dragnea pe inculpata Marica Valentina in 2007/2012?
Dragnea: Nu pot sa afirm cu siguranță ca am cunoscut-o. Am cunoscut o in legatura cu acest proces. Am vazut in motivare ca ii desfiintez postul doamnei Marica Valentina Mirela daca nu isi retrage o actiune in instanta impotriva CJ, asa cum se afirma in motivarea de la fond
Procuror: Daca stie din cine era comitetul director de la Protectia Copilului
Dragnea: Nu stiu. Stiu ca era condus de secretarul judetului
Procuror: E adevarat ca in comitet era si 3 consilieri judeteni numiti de seful CJ?
Dragnea: Nu stiu, trebuie sa verific, eu nu am incredere in ce spune DNA. Eu nu raspund direct la DNA, raspund la intrebarile dvs. E o intrebare tipic DNA
Ora 14.24: Incep intrebarile procuroarei.
Le-a perceput pe cele doua ca fiind voluntari?
Instanta respinge intrebarea
Stie Dragnea ca Botorogeanu a fost angajata la Tel Drum?
Se respinge
Ora 14.16: Moment amuzant:
Judecatoare: Cele doua erau membre de partid?
Dragnea: Sper ca erau
(Rasete in sala)
Ora 14.14: Dragnea: Nu stiu de ce veneau Stoica si Botorogeanu la partid. Cand erau la sedinte nu pot sa stiu de ce veneau sau ce făceau acolo.
Ora 14.09: Pe fundal se aude ”DNA să vină să vă ia!”
Ora 14.02: Dragnea către judecători: Lasati-ma sa va explic cum functiona organizatia de partid: Nu aveam asa o mare activitate la PSD Teleorman, eram in opozitie. Veneau primari, veneau si tineri, si alti membri si voluntari. Ne întâlneam de două ori pe luna in BPJ. Veneau cei alesi in Birou. Mai veneau si unii primari, dar si voluntari. Le vedeam si pe aceste două doamne acolo, întâlnirile se țineau în afara orelor de lucru. Sâmbătă sau seara se țineau ședințele.
Judecător: Stiti daca desfășurau activități acolo?
Rasp: Eu nu eram șomer, munceam până noaptea târziu. Nu întrebam de voluntari. Nu am avut niciodata angajati la partid. În afara de participarea la aceste întâlniri nu mai mergeam la sediu pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica si Botorogeanu le-am văzut. La unele sedinte erau prezente, la altele nu. La PSD Teleorman nu erau angajati sau secretara. Fiind în opoziție, cam bătea vântul prin sediile PSD. Oamenii erau foarte speriați atunci de Basescu.
Ora 14.01: Dialog Dragnea – judecător:
Dragnea: Nu am coordonat activitatea acestei direcții. Nu se află în subordinea mea, ci a Consiliului Județean, potrivit legii. Atributiile de coordonare le aveau colegiul director si secretarul județului. El era președintele colegiului director. Aceste aspecte erau prevăzute de dispozițiile legale. Niciun presedinte de CJ nu mergea sa controleze instituțiile din subordinea CJ. Atributiile de sancționare era a conducerii Direcției. Direcția se află în subordinea CJ. Directorul directiei era sub autoritatea CJ.
Judecător: Ati discutat cu Stoica sau Botorogeanu sa se angajeze la acesta direcție?
Dragnea: Nu am avut nicio discuție pe aceasta tema, prin care sa le spun sa se angajeze la direcția județeană iar în fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze.
Judecător: Ati vorbit cu Alesu Floarea despre cele două inculpați?
Dragnea: Nu am avut asemenea discutii despre cele doua angajate.
Judecător: Este adevarat ca in 2008 Alesu a venit la dvs sa discute despre cele două?
Dragnea: Categoric nu. Nici în 2009.
Ora 13.58: Adica eu sa le spun lui Stoica si Botorogeanu sa se angajeze la directia respective si in fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze. Nu am avut discutii cu Alesu Floarea despre situatia celor două, nici cu alti angajati. Nu este adevarat ca in 2008 Alesu Floarea a venit la mine sa discute despre cele două, nici in 2009
Ora 13.54: Dragnea: Nici un presedinte de Consiliu judetean nu mergea sa controleze institutiile din subordinea CJ. Sanctiunile le dadeau conducerile executive ale directiei respective. Nu am avut nici un fel de discutie pe aceasta tema
Ora 13.48: Liviu Dragnea: Sunt total nevinovat. Nu am avut cunostinta de faptul ca Botorogeanu si Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus vreodata ca ele nu se prezinta la serviciu. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menține pe cele două în functie.
Ora 13.46: Începe audierea lui Liviu Dragnea. Olguța Șefu a terminat.
Ora 13.35: În sală au venit și Răzvan Savaliuc (Luju.ro) și Floriana Jucan (QMagazine). Ambele publicații au susținut puternic în ultimii ani tezele privind existența presupuselor abuzuri în justiție și a ”statului paralel”. În sală e și avocatul Dan Chitic
Ora 13.34: Procuror DNA: Putea sa se sesizeze din oficiu daca observa ca o persoana nu se prezenta la munca? Olguța Șefu: DACA AS FI aflat, probabil as fi sesizat directorul general si as fi avut o discuție cu el.
Ora 13.32: Jandarmeria anunță că a amendat trei bărbați cu câte 200 de lei în urma evenimentelor de la Înalta Curte: ”Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost sancționați cu câte 200 de lei fiecare, în conformitate cu art. 24, din Legea 61/1991, pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal”.
Ora 13.30: Procuror DNA: Cum va explicați că în referatele semnate erau menționate activități ale persoanelor sub 18 ani? Olguța Șefu: Nu aveam informații foarte clare. Eu auzisem ca Botorogeanu lucrat de si la centre de copii.
Ora 13.22: Liviu Dragnea a ieșit din sala de judecată și a coborât la parter
Ora 13.12: Au început întrebările procurorului pentru Olguța Șefu. A intrebat daca i-a intocmit fisa de post lui Botorogeanu, Olguța Șefu a răspuns afirmativ. ”Fisa de post privind pe Botorogeanu Adriana a fost adusa de Balaban, seful centrului”, a spus ea.
Ora 13.06: Olguța Șefu își continuă depoziția: ”Nu-mi amintesc când mi-a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pentru Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul. Organigrama era stabilită de directorul general, care nu m-a consultat niciodata. Atunci era dna Alesu Floarea director general. Nu au mai fost alte situații în cadrul Direcției de centre care sa nu funcționeze”.
Ora 13.02: În sala de judecată se aude de afară ”PSD, ciuma roșie!”
Ora 12.57: Olguta Șefu și-a continuat depoziția: ”Cand eram sesizată de sefii de centre, sesizăm biroul executiv al Centrului si se dădeau sancțiuni. Am făcut asta de câteva ori. Eventual făceam propuneri pentru Comisia pentru efectuarea cercetărilor disciplinare. Nu am discutat cu nimeni despre Botorogeanu, deci nici cu Floarea Alesu. Nici cu inculpatul Balaban. Nu mi aduc aminte când mi a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pt Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul”.
Ora 12.54: A fost si un incident procedural la solutionarea cererii de recuzare. Astfel, judecatoarea Leontina Șerban din completul care trebuia sa solutioneze recuzarea a formulat cerere de abținere, dar cererea sa a fost respinsă. În cele din urmă, completul a respins și cererea de recuzare a judecătoarei Sorina Enceanu.
Ora 12.53: Ședința de judecată e condusă de magistratul Alexandra Rus
Ora 12.50: Olguta Sefu (condamnată la 3 ani de închisoare în primă instanță) își menține declarațiile. ”Între 2012 – 2013 eram director general adjunct în cadrul DGASP Teleorman. Aveam 18 centre teritoriale în subordine. Aveam în subordine 390 de salariați în mod direct și indirect. Inclusiv sefi de centre. In sediul central erau în jur de 100 de salariați. Am aflat după ce a venit DNA ca Botorogeanu (Adriana Botorogeanu, una dintre angajatele fictive – n.red.) a lucrat la un centru teritorial unde nu era sediu si nici activitate. De asta nu am acordat atenție acestui centru, pentru că nu avea beneficiari”, a spus ea în fața instanței.
Ora 12.45: Dragnea sta pe banca langa avocatul Tonel Pop, cel are apare pe lista finanțările PSD cu 1.034.000 de lei, lista prezentată de deputatul PNL Florin Roman
Ora 12.44: Procesul s-a reluat cu mărturia Olguței Șefu, fosta directoare executivă la Direcția pentru Protecția Copilului din Teleorman. Olguța Șefu a spus că își menține depozițiile de până acum
Ora 12.43: A fost respinsă recuzarea judecătoarei Sorina Enceanu, procesul a început. Chiar avocații lui Liviu Dragnea ceruseră recuzarea judecătoarei pe motiv că în presă a apărut un articol în care soțul acesteia era prezentat drept simpatizant PSD
Ora 12.29: În sala de judecată se aude de afară scandarea ”Dragnea la bulău!”. În sală, o avocată se ceartă cu o doamnă. ”Cei de afara au autorizatie?”, intreaba avocata. ”Dar pesedistii au autorizatie?” spune doamna.
Ora 12.27: Schimb de replici între Dragnea și Mălin Bot. Dragnea i-a zis lui Bot ”Dvs la ce institutie lucrati, la Securila TV?”. Și a intrebat retoric ”Credeti ca e normal ce se intampla? Jandarmeria are ceva de spus? Putem sa iesim noi si sa ramana ei”.
Ora 12.21: Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, e și el la Curtea Supremă și s-a așezat lângă Liviu Dragnea, cu care a discutat câteva momente. Mazăre e la Înalta Curte în dosarul legat de construirea cartierului de locuințe sociale din Constanța
Ora 12.19: În fața Curții Supreme continuă vociferările între protestatari și susținătorii lui Dragnea
Ora 12.15: În sala de judecată a intra și Mălin Bot, care stă foarte aproape de Liviu Dragnea. Sala Secțiilor Unite e plină. În sală e prezent și bodyguard-ul lui Liviu Dragnea, cel care l-a însoțit și la precedentele termene de la Curtea Supremă
Ora 12.14: Liviu Dragnea mănâncă covrigi aduși de avocata Flavia Teodosiu
Ora 12.14: Un grefier a anunțat că pauza se prelungește, pentru că un magistrat care trebuie să soluționeze recuzarea e în alt proces
Ora 12.12: Ședința e încă suspendată până când președintele completului, Rodica Popa, va anunța rezultatul deliberării pe cererea de recuzare. Dragnea sta în al doilea rând al sălii de judecată, flancat de avocații Toni Neacșu si Marian Nazat
Ora 11.37: Cei cinci magistrați care îl judecă pe Liviu Dragnea sunt: Luciana Mera, Tatian Rog, Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus şi Rodica Aida Popa.
Ora 11.30: Instanța a suspendat ședința timp de jumătate de oră pentru a decide dacă acceptă recuzarea unui dintre judecători, cerută de avocații lui Dragnea. Motivul? În presă a apărut un articol potrivit căruia soțul unei judecătoare e susținător PSD. E vorba despre soțul judecătoarei Simona Encean, despre care Newsweek a scris că ”e fan înfocat PSD pe Facebook”
Ora 11.22: Completul a ajuns în sala de judecată, urmează să decidă dacă acceptă cererea avocaților pentru un nou termen
Ora 11.18: Spiritele s-au calmat după ce Dragnea a intrat în sediul Curții Supreme. Între susținătorii PSD și protestatari au avut loc îmbrânceli, iar ziariștii de la fața locului i-au acuzat pe jandarmi că i-au îmbrâncit fără motiv
Ora 10.59: PSD-iștii prezenți la fața locului îi huiduie pe câțiva dintre reporterii televiziunilor care transmit de la fața locului
Ora 10.57: Susținătorii lui Dragnea scandează ”PSD!” și poartă pancarte pe care scrie ”Nu vrem procese politice”
Ora 10.53: Dragnea a fost escortat de jandarmi care i-au făcut loc printre oamenii care se înghesuiau în jurul său. Jandarmii i-au îmbrâncit atât pe oamenii de la fața locului, cât și pe reporterii care transmit de la fața locului. Dragnea e îmbrăcat într-un sacou bleu cu cămașă albă, fără cravată.
Ora 10.51: Dragnea a ajuns la Curtea Supremă. El a intrat cu greu în clădire prin șirul de oameni prezenți la proces care au strigat lozinci împotriva sa, dar și pro-PSD
Ora 10.46: Între susținătorii lui Dragnea și protestatari au avut loc câteva schimburi de replici peste capul jandarmilor, aflați în număr mare la fața locului
Ora 10.40: Imagini VIDEO de la Curtea Supremă, cu susținătorii lui Dragnea, dar și protestatarii anti-Dragnea
Ora 10.33: Peste o sută de susținători, dar și câteva zeci de protestatari sunt la fața locului, masați pe străduțele din jurul Curți Supreme
Ora 10.00: Jandarmii au încercat să instaleze garduri de protecție, dar, după insistențele protestatarilor, le-au înlăturat
Context:
După o serie de amânări cauzate de tertipurile la care a apelat Liviu Dragnea pentru a împinge la maximum ziua deciziei finale, termenul din 15 aprilie ar putea fi ultimul din lungul proces în care liderul PSD a primit în iunie anul trecut o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare.
Folosindu-se din plin de poziția sa de putere și antrenând în scopul conservării propriei libertăți instituții fundamentale ale statului, de la Parlament, Guvern și Curtea Constituțională, Liviu Dragnea pare că și-a epuizat aproape toate mijloacele prin care a împins la maximum hotărârea definitivă a instanței supreme.
Liderul PSD a mizat săptămâna trecută pe o decizie favorabilă din partea Curții Constituționale în speța completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, care i-ar fi șters condamnarea de anul trecut. După două ședințe succesive tensionate, miercuri și joi, judecătorii constituționali au preferat să amâne însă o decizie, stabilind un nou termen pentru dezbateri în ziua de vineri, 19 aprilie.
După ce Guvernul Dăncilă a refuzat să dea OUG pe modificarea Codurilor în beneficiul liderului PSD, Liviu Dragnea a schimbat strategia prin care încearcă să evite o eventuală condamnare în dosarul angajărilor fictive, au declarat surse politice convergente pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, Dragnea mizează acum totul pe decizia CCR asupra sesizării privind legalitatea constituirii completului care l-a condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate (detalii aici și aici).
La termenul anterior al procesului angajărilor fictive, pe 18 martie, Liviu Dragnea nu s-a prezentat, invocând probleme de sănătate, dar acest lucru nu a împiedicat Instanța Supremă să meargă înainte cu judecata. Magistrații au audiat martorii din dosar, unul dintre ei,Jenica Dumitru, fostă şefă la Resurse umane la DGASPC Teleorman, declarând că aproape 80% dintre salariaţii de la DGASPC Teleorman cunoşteau faptul că două angajate ale instituţiei lucrau de fapt la PSD Teleorman, însă nu comenta nimeni „de frică” să nu îşi piardă locul de muncă. Ea a mai spus că preşedintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, cunoştea probabil situaţia celor două angajate.
Avocații lui Dragnea au anunțat deja că vor solicita Înaltei Curți să amâne judecarea procesului până după pronunțarea Curții Constituționale. Dacă judecătorii ÎCCJ vor respinge însă această solicitare, termenul de luni ar putea fi ultimul în acest dosar, urmând ca Liviu Dragnea să își afle decizia definitivă în aceeași zi sau în zilele următoare.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
140 comentarii