G4Media.ro

LIVE Lupta pentru Casa Albă: Americanii aleg între Kamala Harris și Donald…

Sursa foto: Jacquelyn Martin / AP / Profimedia + Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

LIVE Lupta pentru Casa Albă: Americanii aleg între Kamala Harris și Donald Trump, într-un scrutin istoric cu implicații majore pentru întreaga lume

Vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump se vor înfrunta marți, 5 noiembrie, în alegerile prezidențiale din SUA, într-un scrutin istoric, cu implicații majore pentru întreaga lume.

Urmărește LIVE-ul G4Media din noaptea alegerilor și din zilele următoare pentru cele mai importante evenimente. De asemenea, intră pe secțiunea noastră specială, dedicată alegerilor din SUA, pentru cele mai recente știri și analize.

**************************

UPDATE 15:35 Steve Bannon a declarat pentru CBS că așa numita „cameră de război” a lui Trump va fi reînviată la Hotelul Willard din Washington DC în această seară, potrivit The Guardian.

Membri-cheie ai campaniei Trump, inclusiv Bannon, s-au aflat în hotel pe 6 ianuarie 2021, în timp ce insurecția de la Capitoliu se desfășura în apropiere.

Acea „cameră de război” avea obiective specifice: să ajute la presiuni asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, pentru a refuza să certifice victoria electorală a lui Biden sau, în caz contrar, să amâne sesiunea comună după 6 ianuarie 2021.

„Spre deosebire de 2020, de data aceasta vom asigura victoria lui Trump”, a declarat Bannon astăzi pentru CBS.

UPDATE 15:14 S-au deschis mai multe secții de votare – inclusiv în Texas și în swing state-ul Wisconsin

Este trecut de ora 08:00 pe coasta de est a SUA. Votul este în plină desfășurare în mai multe state și alte 10 tocmai au început să voteze, potrivit BBC. Acestea sunt:

  • Alabama
  • Iowa
  • Kansas (comitatele pot fi un pic flexibile în acest stat)
  • Minnesota
  • Mississippi
  • Dakota de Nord
  • Oklahoma
  • Dakota de Sud
  • Texas
  • Wisconsin – un stat electoral cu 10 voturi în colegiul electoral

Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate din cele 50 de state ale SUA votează acum.

UPDATE 14:52 Pennsylvania are 19 voturi electorale – cele mai multe dintre toate swing states – iar calea către obținerea celor 270 de voturi electorale necesare pentru câștigarea alegerilor prezidențiale este mai complicată pentru candidatul care nu câștigă acest stat, scrie The Guardian.

Atât Donald Trump, cât și Kamala Harris au străbătut statul în timpul ultimei săptămâni de campanie, iar ieri au ținut mitinguri la aproximativ o oră distanță în valea Lehigh, una dintre cele mai competitive părți ale statului. Harris a dedicat întreaga ultimă zi de campanie statului Pennsylvania, făcând patru opriri în acest stat.

Locuitorii din acest stat au vorbit despre puterea unui vot care ar putea decide alegerile.

„Sunt destul de îngrozit”, a declarat Sonny Berenson, în vârstă de 20 de ani, student la colegiul Muhlenberg, care a participat luni la mitingul lui Harris. „Acestea sunt probabil cele mai controversate alegeri din istoria Americii și trăim într-un stat care le poate decide. Așa că mă simt foarte puternică și foarte speriată, dar, evident, sper și mă rog ca Kamala să câștige.”

Danielle Shackelford, în vârstă de 68 de ani, lucrătoare la loteria din Pennsylvania, din Allentown, a declarat că este optimistă că Harris va câștiga. Ea a spus că avortul a fost o problemă de top pentru ea și că au existat multe femei care au susținut-o în tăcere pe Harris cu privire la această problemă. „Ele luptă cu tot ce au în ele pentru a lupta împotriva a ceea ce a fost prezentat acolo”, a spus ea. „Trump a dezlănțuit furia femeilor”.

Rene Diaz Jr, un mecanic în vârstă de 36 de ani, a declarat că principalele sale probleme în aceste alegeri au fost economia, politica externă și frontiera. „Ne înecăm în atât de multe datorii încât nu ar trebui să ajutăm la două războaie și să trimitem țări să lupte în două războaie și să finanțăm alte programe”, a spus el. „Am copii și este important ca copiii mei să crească cu viața pe care o am eu”.

Elizabeth Slaby, o femeie în vârstă de 81 de ani din Allentown, a sosit la mitingul lui Harris din Allentown luni la ora 6.00 dimineața, împreună cu fiul și nepotul ei. Ea a declarat că a fost republicană timp de mai bine de 50 de ani, dar și-a schimbat înregistrarea la cinci zile după 6 ianuarie.

UPDATE  14:37 Alegerile din SUA: Ce s-ar putea întâmpla dacă Trump nu ar recunoaște rezultatele

UPDATE 14:21 Votul tocmai a început în mai multe state din SUA, inclusiv în statele esențiale Georgia, Pennsylvania și Michigan, potrivit The Guardian.

Votul a început, de asemenea, în: Alabama, Delaware, District of Columbia, Florida , New Hampshire (orele de deschidere variază în funcție de comitat, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud și Wyoming.

UPDATE 13:55 S-au deschis urnele de vot în swing-state-ul Carolina de Nord

Mai multe secții de votare s-au deschis, de data aceasta în Ohio, Virginia de Vest și Carolina de Nord, ceea ce înseamnă că 11 state americane în total primesc acum alegători.

Carolina de Nord, primul swing state în care s-au deschis astăzi secțiile de votare, a avut câteva săptămâni dificile. Acesta a fost lovit puternic recent de uraganul Helene, aproximativ jumătate din numărul total de persoane decedate provenind din această regiune.

În 2020, Donald Trump a câștigat statul Sun Belt cu o marjă de mai puțin de 2%.

UPDATE 13:36 Este extrem de puțin probabil să aflăm câștigătorul competiției prezidențiale din această seară, deoarece Kamala Harris și Donald Trump sunt practic la egalitate în sondaje, iar șansele ca cursa să se rezume la un număr mic de state în curs de schimbare sunt mari, scrie The Guardian.

Patru state – Arizona, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin – au proceduri de vot prin corespondență care pot necesita câteva zile pentru a se încheia. Dar dacă Harris a câștigat în mod decisiv celelalte state, este suficient pentru a o declara învingătoare. Orice alt rezultat va necesita timp.

Data trecută, Joe Biden a fost declarat câștigător sâmbătă, 7 noiembrie – la patru zile după alegeri. Președintele a trecut pragul de voturi electorale în acea zi, când mass-media au anunțat rezultatele din Pennsylvania și Nevada. Michigan și Wisconsin au fost anunțate a doua zi după alegeri, dar Arizona nu a fost anunțată până la 12 noiembrie, Carolina de Nord până la 13 noiembrie, iar Georgia la 19 noiembrie, după o renumărare.

Dar de data aceasta? Potrivit Protect Democracy, un grup nepartizan, în general vom vedea rezultatele mai repede decât în 2020 dacă marja într-un stat este mai mare de 0,5%. Grupul a ajuns la această concluzie deoarece vor exista mult mai puține buletine de vot prin corespondență decât în 2020, iar statele le vor putea număra mai repede. Trei state au extins, de asemenea, colectarea prealabilă a buletinelor de vot prin corespondență înainte de ziua alegerilor, ceea ce nu s-a întâmplat în 2020 (Arizona, Georgia și Michigan), iar trei state au un termen limită mai devreme pentru sosirea buletinelor de vot prin corespondență decât în 2020 (Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania).

Protect Democracy a declarat într-un raport recent că cea mai bună estimare a sa este că rezultatele vor fi anunțate în Michigan și Wisconsin la o zi după închiderea urnelor – ca în 2020. De asemenea, organizația estimează că în Pennsylvania vor fi anunțate rezultatele mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de patru zile; în Nevada vor fi anunțate rezultatele în același timp sau mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de patru zile, iar în Arizona vor fi anunțate rezultatele în același timp sau mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de nouă zile.

UPDATE 13:25 ‘Faceți-vă vocile auzite’ și ‘Faceți America măreață din nou’ – postările lui Harris și Trump în ziua votului

Kamala Harris a publicat prima sa postare pe X după deschiderea urnelor din SUA.

„America, acesta este momentul să vă faceți vocile auzite”, spune actualul vicepreședinte.

Adversarul ei, Donald Trump, nu a postat nimic de la deschiderea urnelor, dar a scris pe platforma sa socială Truth Social în urmă cu aproximativ trei ore: „ESTE TIMPUL SĂ IEȘIȚI LA VOT, ASTFEL ÎNCÂT, ÎMPREUNĂ, SĂ PUTEM FACE AMERICA MĂREAȚĂ DIN NOU!!!”

UPDATE 13:03 Urnele de vot s-au deschis marți pe coasta de est a Statelor Unite, ziua alegerilor prezidențiale în care americanii vor alege între Donald Trump și Kamala Harris, potrivit AFP.

Peste 82 de milioane de persoane au votat deja anticipat pentru fostul președinte republican sau pentru vicepreședintele democrat, într-o campanie acerbă marcată de numeroase răsturnări de situație, inclusiv două tentative de asasinat împotriva lui Donald Trump și înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris.

Pe coasta de est a Americii este ora 06:00, iar alegătorii din Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Jersey, New York și Virginia pot vota acum.

Dintre acestea, New York are cele mai multe voturi în colegiul electoral, cu 28 de voturi puse în joc acolo. Statul cu cele mai puține este Maine, cu patru.

**************************

Informații pe scurt

  • Scrutinul prezidențial și general din SUA are loc marți, 5 noiembrie
  • Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să-și exprime opțiunile electorale
  • Sondajele indică o cursă umăr la umăr între Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă
  • Un candidat trebuie să strângă 270 de voturi electorale pentru a ajunge președintele SUA
  • Pe lângă ocupantul Biroului Oval, americanii vor alege o mare parte din mandatele legislativului de la Washington
  • Actuala campanie este cea mai costisitoare din istoria SUA
  • Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024. Această estimare include toți cetățenii americani cu vârsta de 18 ani și mai mult, deși nu toți sunt înregistrați sau vor vota.

Citește și: Election Day în SUA. Cine va conduce America și lumea liberă: Harris sau Trump?

Votul anticipat a început în statele din întreaga țară, unde alegătorii au posibilitatea de a vota personal sau prin poștă. Unele state oferă detalii cu privire la voturile anticipate care sunt exprimate, inclusiv diviziunile în funcție de partide și vârsta alegătorilor, precum și metoda de vot.

Aproximativ 80 de milioane de americani au votat deja în alegerile generale din 2024, echivalentul a 49% din totalul voturilor din 2020, relatează NBC News și The Guardian.

Spre deosebire de acum patru ani, când buletinele de vot prin corespondență au reprezentat aproape două treimi din voturile anticipate din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an s-a înregistrat o împărțire aproape egală între votul prin corespondență și votul anticipat în persoană, buletinele de vot în persoană reprezentând 55% din totalul voturilor anticipate de luni dimineață.

Campania vicepreședintei Kamala Harris a făcut presiuni pentru ca alegătorii democrați să recurgă mai agresiv la votul anticipat, considerat o tactică de a ajuta la acumularea de voturi înainte de ziua alegerilor.

Deși fostul președinte Donald Trump a criticat votul anticipat, campania sa și Partidul Republican au făcut, de asemenea, presiuni pentru ca alegătorii să voteze anticipat.

Context

Americanii se pregătesc pentru o confruntare crucială care ar putea modela viitorul națiunii și al lumii. Scrutinul prezidențial de peste ocean marchează un moment istoric, punând în contrast viziunea progresistă a lui Harris cu retorica polarizantă a lui Trump și politicile din administrația sa anterioară.

Kamala Harris, prima femeie și prima persoană de origine indiană și afro-americană care deține funcția de vicepreședinte, pune accentul pe justiția socială, schimbările climatice și echitatea economică.

Citește și:

Între timp, Donald Trump încearcă să își mobilizeze baza electorală cu promisiuni de revenire la politicile „America First” și „Make America Great Again”, punând accentul pe securitatea națională, locuri de muncă și creșterea economică.

Cu probleme-cheie precum avortul, imigrația, asistența medicală și redresarea economică în prim-plan, alegerile prezidențiale din 2024 se anunță a fi un moment decisiv pentru americani și pentru întregul glob.

Aceste alegeri au potențialul de a modela și soarta războiului din Ucraina, între o Kamala Harris care a promis să continue ferm sprijinul pentru Kiev și un Donald Trump cunoscut pentru abordările sale tranzacționale, care a promis că „va pune capăt războiului în 24 de ore”. Mulți analiști se tem că acest lucru va însemna oprirea sprijinului militar și financiar pentru Kiev și forțarea Ucrainei să-și cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii.

Rămâneți LIVE pe G4Media pentru a fi la curent cu cele mai recente evoluții din competiția electorală pentru Casa Albă.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.