G4Media.ro

Rezultate alegeri SUA 2024: Donald Trump a câștigat alegerile cu o victorie…

Photo by Jim WATSON / AFP

Rezultate alegeri SUA 2024: Donald Trump a câștigat alegerile cu o victorie clară față de Kamala Harris / Trump și-a anunțat victoria cu un discurs despre protecția granițelor și a economiei / Republicanii preiau și Senatul

Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite în fața candidatei Democrate Kamala Harris. Rezultatele preliminare arată că Trump a câștigat și votul popular. El a revendicat victoria în alegeri într-un miting susținut în fața simpatizanților săi, în timp ce Kamala Harris a renunțat să mai susțină un discurs la sediul său de campanie. Pentru a câștiga alegerile, Trump avea nevoie de 270 de mari electori, iar datele preliminare arătau că a câștigat deja 277.

Urmărește LIVE-ul G4Media din noaptea alegerilor și din zilele următoare pentru cele mai importante evenimente. De asemenea, intră pe secțiunea noastră specială, dedicată alegerilor din SUA, pentru cele mai recente știri și analize.

**************************

UPDATE 06:00

Democrata Kamala Harris a pierdut alegerile pentru președinția SUA iar miercuri seara a făcut primele declarații în fața națiunii americane, după ce candidatul republican Donald Trump și-a anunțat victoria. Aceasta și-a făcut apariția în campusul Universităţii Howard, la Washington.

„Dați-mi voie să spun, inima mea e plină azi de recunoștință pentru încrederea pe care v-ați pus-o în mine, pentru țara noastră. Rezultatul nu a fost ceea ce ne-am fi dorit, dar ascultați ce vă spun, lumina promisiunii Americii continuă să ardă extrem de puternic. Am pierdut alegerile, dar nu am pierdut lupta. Nu ne vom da bătuți, vom continua să luptăm” a spus Kamala Harris.

Aceasta i-a mulțumit soțului ei și familiei, pentru susținere, le-a mulțumit președintelui Biden și oficialilor democrați, și mai ales echipei de campanie și voluntarilor care au ajutat-o pe tot parcursul campaniei electorale.

„Sunt mândră de felul în care ne-am purtat, 170 de zile, în această campanie. Am luptat să unim oamenii din toate păturile sociale, să fim uniți de dragostea pentru țara noastră. Am făcut-o știind că avem mult mai multe lucruri în comun decât cele care ne separă. Desigur, trebuie să acceptăm rezultatul acestor alegeri. Mai devreme am vorbit cu Trump și l-am felicitat. I-am spus că îl vom ajuta pe el si echipa sa cu tranziția pentru preluarea puterii”, a spus Kamala Harris, subliniind un principiu fundamental al democrației americane, acela că învinsul în alegeri trebuie să accepte rezultatele. „E ceea ce desparte democrația de anarhie și tiranie. Noi datorăm loialitate Constituției americane (…) Am pierdut alegerile, dar n-am pierdut lupta pentru libertate pentru corectitudine și drepturile oamenilor”, a punctat mai spus ceasta.

UPDATE 22:58 Secret Service, o unitate de elită a poliţiei însărcinată cu protecţia preşeidntelui american şi candidaţilor la acest post, urmează să înceapă să asigure protecţia membrilor familiei lui Donald Trump în zilele următoare, anunţă un oficial, relatează CNN.
Donald Trump a fost vizat într-o tentativă de asasinare la Butler, în Pennsylvania, în această vară şi de o presupusă tentativă de asasinare în Florida, în septembrie.

UPDATE 22:35 Preşedintele american Joe Biden l-a sunat miercuri pe preşedintele ales Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale de marţi şi l-a invitat la Casa Albă pentru a discuta despre perioada de tranziţie, relatează The Associated Press

UPDATE 21:36 Premierul canadian Justin Trudeau a încercat miercuri să-i liniştească pe canadienii „îngrijoraţi” asupra viitorului relaţiilor dintre ţara lor şi SUA odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care l-a descris odată pe Trudeau drept un „nebun de extremă stânga”, relatează AFP.

„Ne pregătim de mult timp pentru această posibilitate şi suntem pregătiţi”, a susţinut în faţa presei premierul liberal Trudeau. El va trebui să facă faţă anul viitor unor alegeri legislative pe care, conform sondajelor, riscă să le piardă în faţa conservatorilor.

„Vom relua discuţiile aprofundate cu echipa lui Donald (Trump) pentru a ne asigura că vom construi o lume mai bună pentru canadieni, pentru americani şi pentru lumea întreagă”, a promis Trudeau, recunoscând totuşi că pe plan global atmosfera politică „a devenit mult mai dificilă şi mai complexă” faţă de perioada primului mandat al lui Trump dintre anii 2017 şi 2021.

UPDATE 21:20 Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrat, transmit France Presse conform Agerpres.

Vicepreşedinta, care prin acest apel îşi recunoaşte înfrângerea, i-a vorbit viitorului preşedinte despre importanţa unui transfer paşnic al puterii şi a faptului de a fi un preşedinte pentru toţi americanii, a adăugat acest consilier, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

UPDATE 20:22 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a felicitat miercuri pe candidatul republican Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA, relatează EFE. „Vă felicit din toată inima pentru revenirea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii”, afirmă Lukaşenko într-un mesaj postat pe canalul Telegram al preşedinţiei belaruse.

În mesajul său, Lukaşenko a subliniat că „rezultatele alegerilor, care în acest an au avut loc pe fondul unor lupte fără precedent, sunt întruchiparea realizărilor personale” ale lui Donald Trump.

Aleksandr Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Belarus din 1994, intenţionează să candideze pentru realegerea sa în funcţie la prezidenţialele de la sfârşitul lunii ianuarie 2025, notează agenţia de presă citată.

UPDATE 19:07 China l-a felicitat miercuri, prin vocea Ministerului de Externe, pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, informează agenția AFP.

„Respectăm alegerea poporului american şi adresăm felicitările noastre dlui Trump pentru alegerea sa la preşedinţie’, a transmis diplomaţia chineză într-un comunicat.

Cei doi candidaţi au făcut campanie promiţând să se arate mai severi faţă de Beijing. Donald Trump a promis mai ales că va impune taxe vamale de 60% la toate mărfurile chinezeşti importate în SUA.

UPDATE 18:40 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale şi i-a reamintit acestuia că cooperarea dintre ONU şi SUA „este un pilon esenţial în relaţiile internaţionale”.

UPDATE 18:21 Fostul președinte Bush îl felicită pe Trump

Fostul președinte George W. Bush a declarat că el și soția sa, Laura, „se alătură concetățenilor noștri în rugăciunea pentru succesul noilor noștri lideri la toate nivelurile de guvernare”, potrivit AP.

Unii foști oficiali republicani de top, inclusiv vicepreședintele lui Bush, Dick Cheney, au susținut-o pe Harris. Dar Bush a rămas neutru.

De asemenea, Bush le-a mulțumit „președintelui Biden și vicepreședintelui Harris pentru serviciile aduse țării noastre”.

„Participarea puternică la aceste alegeri este un semn al sănătății republicii noastre și al forței instituțiilor noastre democratice”, a declarat Bush, care a numit alegerile “libere, corecte, sigure și securizate”.

UPDATE 17:42 Kamala Harris va ține un discurs de recunoaștere a înfrângerii în această seară (surse)

Kamala Harris va susține miercuri, la ora 18.00 EST (23.00 GMT), un discurs prin care își va recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale în fața lui Donald Trump, transmite, citând surse, agenția Reuters, preluată de The Guardian.

UPDATE 17:21 Europa nu este surprinsă de victoria lui Trump și nu mai este „sora mai mică și fragilă” a SUA, afirmă un diplomat european

Europa nu a fost surprinsă de victoria electorală a lui Donald Trump, iar membrii Uniunii Europene sunt pregătiți să își apere valorile, a declarat un diplomat al UE pentru CNN.

„Chiar nu simt o atmosferă de „mahmureală””, a declarat diplomatul cu privire la atmosfera din reuniunile Consiliului European de miercuri. „UE, statele membre au fost foarte bine pregătite. Fără surprize”.

„Sentimentul este acum mai mult ca oricând că Uniunea este o doamnă respectabilă în vârstă de 70 de ani și nu mai este sora mai mică și fragilă a Statelor Unite”, a adăugat diplomatul.

Acesta a adăugat că UE este „pregătită să facă față provocărilor lumii și să își apere valorile, împreună cu toți partenerii și aliații săi. Și asta rămâne, indiferent de rezultatul alegerilor de aici sau de acolo”.

Europa a sprijinit puternic lupta Ucrainei împotriva Rusiei, trimițând miliarde de euro în ajutoare și arme. Înainte de alegeri, UE a depus eforturi, de asemenea, pentru a-și spori propriile capacități de apărare în afara alianței NATO conduse de SUA.

UPDATE 17:02 Acțiunile grupului media al lui Trump au deschis în creștere cu 25% pe Wall Street

Acțiunile grupului media al lui Donald Trump au urcat miercuri cu peste 25% la deschiderea Bursei de la New York, impulsionate de victoria candidatului republican în alegerile prezidențiale din SUA, transmite AFP.

UPDATE 17:00 Partenerul politic al lui Donald Trump, JD Vance, i-a mulțumit acestuia pentru că „i-a oferit o asemenea oportunitate de a servi țara la acest nivel”, scrie The Guardian. 

„ÎȚI MULȚUMESC!” Vance a scris pe X în această dimineață, în timp ce îi mulțumea soției sale „frumoase” Usha „pentru că a făcut posibil să facă acest lucru”.

„Și poporului american, pentru încrederea lor. Nu voi înceta niciodată să lupt pentru voi TOȚI”, a adăugat el.

UPDATE 16:55 Și președintele Taiwanului, Lai Ching-te, l-a felicitat „sincer” pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, transmite The Guardian. Lai, într-o declarație postată pe X, a declarat că este „încrezător” că parteneriatul Taiwan-SUA va continua să servească drept piatră de temelie pentru stabilitatea regională [și] va duce la o mai mare prosperitate pentru noi toți”.

UPDATE 16:46 Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, spune că victoria lui Trump „nu este un motiv de îngrijorare” pentru țara sa, transmite BBC: „Suntem o țară liberă, independentă, suverană și vor exista relații bune cu Statele Unite”, a declarat ea presei.

Ultima dată când Trump a fost președinte, el a promis să construiască un zid la granița cu Mexicul pentru a opri imigranții să intre în SUA. Acum a promis că îl va finaliza atunci când va intra din nou în funcție. El a amenințat, de asemenea, că va impune taxe vamale ridicate acestei țări dacă nu împiedică imigranții să treacă în SUA.

UPDATE 16:16 Activiștii climatici din cadrul organizației „Just Stop Oil” au pulverizat cu vopsea portocalie ambasada SUA din Londra, în semn de protest față de „fascism”, după victoria lui Donald Trump în alegeri, scrie The Guardian.

UPDATE 15:55 Bitcoin, dolarul și acțiunile companiilor americane au crescut vertiginos după victoria lui Trump, transmite BBC

UPDATE 15:51 Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, transmite BBC. El a scris pe X:

  • ”Prietenia dintre Canada și SUA este invidiată de întreaga lume. Știu că președintele Trump și cu mine vom lucra împreună pentru a crea mai multe oportunități, prosperitate și securitate pentru ambele noastre națiuni”.

UPDATE 15:47 Preşedintele palestinian şi mai mulți lideri arabi îl felicită pe Trump / Ce i-au transmis.

UPDATE 15:34 Republicanul Tim Sheehy îl învinge pe actualul senator de trei mandate din Montana, Jon Tester, obținând astfel un loc în Senat foarte râvnit și adăugându-se majorității recent câștigate de Partidul Republican în Camera superioară, transmit The Guardian și CNN. Sheehy, fost membru al Navy SEAL, a candidat ca un conservator care îl susține pe Donald Trump într-un stat în care acesta este extrem de popular.

UPDATE 14:47 China speră la „respect reciproc, coexistență pașnică” cu administrația SUA

China a declarat că speră la o „coexistență pașnică” cu Statele Unite, cu puțin timp înainte ca Donald Trump să-și asigure realegerea ca președinte al SUA, potrivit CNN.

„Politica Chinei față de SUA este consecventă și clară. Noi privim și gestionăm relațiile noastre cu SUA în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproc avantajoase”, a declarat miercuri dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Oficial, guvernul chinez a prezentat o poziție neutră cu privire la alegeri, numindu-le „o problemă internă a Statelor Unite”.

Între timp, mass-media chineză de stat a încercat să prezinte votul ca o reflectare a diviziunilor sociale profunde și a disfuncțiilor politice din Statele Unite, pe fondul sentimentului larg în China că, indiferent cine câștigă, este puțin probabil ca relațiile bilaterale tensionate să se îmbunătățească.

UPDATE 14 30 Analiză Politico: Ce înseamnă victoria lui Donald Trump pentru Europa. Efecte de securitate și economice

UPDATE 14:10 Revenirea spectaculoasă a lui Donald Trump

UPDATE 13:49 Putin nu intenţionează să îl felicite pe Trump, iar Iranul spune că îi este indiferent cine se află la Casa Albă

UPDATE 13:38 „Ne este mai bine împreună”, îi transmite cancelarul Scholz câștigătorului votului din SUA, Trump

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis miercuri câștigătorului alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, că „ne este mai bine împreună”, îndemnând la continuarea legăturilor strânse între Uniunea Europeană și Statele Unite, potrivit AFP.

„Ambele părți beneficiază de pe urma parteneriatului transatlantic”, a afirmat Scholz într-o declarație pentru presă. „UE și SUA sunt două zone economice la fel de mari, legate de cele mai strânse relații economice din lume”.

UPDATE 13:25 Cele mai recente proiecții îl plasează pe Trump la 279 de voturi și pe Harris la 223

Odată cu cea mai recentă – și crucială – proiecție din Wisconsin, plus Alaska, Donald Trump are acum 279 de voturi în colegiul electoral, potrivit BBC.

În cele 50 de state, plus Washington DC, sunt puse în joc 538 de voturi, iar câștigătorul este candidatul care obține cel puțin 270 de voturi.

Kamala Harris, între timp, are 223 de voturi, după ce tocmai a câștigat New Hampshire – ceea ce i-a adus încă patru voturi.

UPDATE 12:47 Associated Press: Trump a câștigat Wisconsin și devine al 47-lea președinte al SUA

Agenția de presă AP a transmis miercuri că Donald Trump a fost ales al 47-lea președinte al Statelor Unite, “o revenire extraordinară pentru un fost președinte care a refuzat să accepte înfrângerea de acum patru ani, a provocat o insurecție violentă la Capitoliul SUA, a fost condamnat pentru infracțiuni grave și a supraviețuit la două tentative de asasinat”.

Trump a câștigat miercuri statul-cheie Wisconsin, învingând-o pe vicepreședinta Kamala Harris într-un câmp de luptă esențial. Victoria îi aduce lui Trump 10 voturi din Colegiul Electoral. Acesta a câștigat Wisconsin la limită în 2016, devenind primul republican de la Ronald Reagan încoace care a câștigat statul. L-a pierdut în 2020 în fața democratului Joe Biden. Atât Harris, cât și Trump au făcut din Wisconsin un punct central al campaniilor lor.

Victoria îi validează abordarea fără menajamente a politicii, notează AP. El și-a atacat rivala democrată, Kamala Harris, în termeni profund personali – adesea misogini și rasiști – în timp ce a prezentat o imagine apocaliptică a unei țări invadate de migranți violenți.

Retorica dură, asociată cu o imagine a hipermasculinității, a rezonat cu votanții furioși – în special bărbații – într-o națiune profund polarizată. În calitate de președinte, el a promis să urmeze o agendă centrată pe remodelarea dramatică a guvernului federal.

UPDATE 12:32 Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, arată o analiză Moneycorp România

UPDATE 12:12 CNN l-a dat, la rândul său, câștigător pe Donald Trump cu 276 de mari electori. Un candidat are nevoie de minimum 270 de mari electori pentru a câștiga alegeri

UPDATE 12:12 Acțiunile companiei Tesla, deținută de Elon Musk, un susținător al lui Trump, au crescut cu aproape 13% în tranzacțiile premergătoare deschiderii Wall Street

UPDATE 12:03 Istoricul Cosmin Popa, după victoria lui Trump în alegeri: „Dacă rămâne la fel de tranzacţionalist, ne putem aştepta să încerce salvarea partială a Ucrainei prin îngheţarea războiului, iar Putin să devină mai rezonabil în schimbul relaxării sancţiunilor asupra Rusiei”

UPDATE 11:55 Kremlinul va judeca o nouă președinție Trump în funcție de „acțiunile sale”

Kremlinul a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin nu are niciun plan de a-l felicita pe Donald Trump, care a revendicat victoria în alegerile din SUA, adăugând că Trump va fi judecat după „acțiunile” sale, potrivit AFP.

„Nu știu nimic despre niciun plan al președintelui (rus) de a-l felicita pe Trump pentru alegeri. Să nu uităm că vorbim despre o țară ostilă care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că Moscova îl va judeca pe Donald Trump “pe fapte concrete”.

UPDATE 11:47 Fotografiile zilei: Imaginile dezastrului la sediul Kamalei Harris vs entuziasmul susținătorilor lui Trump

UPDATE 11:41 Proiecția CNN: Kamala Harris câștigă în New Jersey. Sunt în joc 14 voturi electorale în New Jersey. Președintele Joe Biden a câștigat statul în 2020

UPDATE 11:08 O americancă de origine română a fost aleasă în Camera Reprezentanților din Texas. Mihaela Pleșa reprezintă Partidul Democrat

UPDATE 10:57 Președinta Comisiei Europene și șeful NATO l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale. „Uniunea Europeană și Statele Unite sunt mai mult decât simpli aliați”

UPDATE 10:47 Momentul în care Donald Trump părăsește scena, după ce a revendicat victoria în alegerile din SUA, pe melodia YMCA

UPDATE 10:22 Volodimir Zelenski: Felicitări lui Donald Trump pentru victoria sa impresionantă în alegeri / Apreciez angajamentul său față de abordarea „pace prin forță” în afacerile globale

UPDATE 10:19 De ce sondajele din SUA au greșit din nou

UPDATE 10:17 Netanyahu îl felicită pe Trump pentru „cea mai mare revenire din istorie”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat marți pe Donald Trump, care a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din SUA, numind-o „cea mai mare revenire din istorie” și un nou început în alianța SUA-Israel, transmite agenția AFP.

„Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Revenirea dvs. istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America și un angajament puternic față de marea alianță dintre Israel și America. Aceasta este o victorie uriașă!”, a declarat Netanyahu într-o declarație emisă de biroul său.

 

UPDATE 10:14 Viktor Orban, după ce predicțiile îl dau câștigător pe Trump: O victorie necesară pentru lume

 


UPDATE 10:05 Președintele Franței îl felicită pe Donald Trump: Gata să lucrăm împreună. Cu convingerile voastre și ale mele. Cu respect și ambiție

UPDATE 9:57 Associated Press a anunțat victoria lui Kamala Harris în Minnesota.

Vicepreședintele obține astfel 10 voturi electorale din acest stat tradițional democrat, dar acestea nu vor fi suficiente pentru a-l împiedica pe Donald Trump să câștige, presupunând că acesta va obține încă trei voturi electorale din statele care nu au fost declarate.

UPDATE 9:55 Proiecțea CNN: Harris câștigă în Connecticut

Proiecțiile CNN arată că vicepreședintele Kamala Harris va câștiga Connecticut.

Sunt șapte voturi electorale în joc în Connecticut. Este nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

UPDATE 9:47 Trump are 267 din cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă. Trump conduce în Michigan și Wisconsin, unde Harris nu câștigă suficiente voturi în comitatele Wayne și Milwaukee. AP așteaptă următoarea actualizare din ambele localități pentru a stabili dacă Harris are vreo șansă de a-l depăși pe Trump în oricare dintre cele două state.

UPDATE 9:32 AP confirmă victoria lui Donald Trump în statul cheie Pennsylvania

Fostul președinte Donald Trump a câștigat miercuri în Pennsylvania, învingând-o pe democrata Kamala Harris în acest stat crucial, a titrat agenția de știri.

Trump a câștigat cele 19 voturi electorale ale Pennsylvaniei la patru ani după ce democratul Joe Biden a câștigat acest stat, în drumul său spre capturarea „zidului albastru”. Din 1948, niciun democrat nu a câștigat Casa Albă fără să câștige și Pennsylvania. Associated Press l-a declarat pe Trump câștigător la ora 2:24 a.m. EST.

UPDATE 9:28 Trump urcă pe scenă în aplauzele puternice ale publicului: Am reușit cea mai mare victorie politică

Donald Trump a urcat pe scenă la West Palm Beach, Florida, și este întâmpinat cu ovații uriașe.

„Este o victorie magnifică pentru poporul nostru”, a spus Trump.

Discursul lui Donald Trump, aici.

UPDATE 9:23 AP nu a confirmat încă victoria lui Trump în Pennsylvania

Trump are 248 din cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă. Trump conduce în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania. AP așteaptă ultimele actualizări ale voturilor din comitatul Wayne din Michigan și din comitatul Milwaukee din Wisconsin, două bastioane democrate care reprezintă singura cale a lui Harris de a câștiga oricare dintre cele două state. În Pennsylvania, calea ei spre victorie este și mai îngustă.

În cazul în care victoria lui Donald Trump în Pennsylvania ar fi confirmată, acesta nu ar avea încă voturile electorale necesare pentru a deveni președinte.

Pe baza statelor anunțate până acum de AP, Trump ar avea 267 de voturi electorale, puțin sub cele 270 necesare pentru a deveni următorul președinte. Dar voturile electorale necesare ar putea veni în curând  din Alaska, un stat roșu cu trei voturi electorale.

Acest lucru l-ar aduce pe Trump la exact 270 de voturi, și asta înainte de a fi numărate voturile din Arizona, Michigan și Wisconsin.

UPDATE 9:09 Donald Trump a obținut miercuri o victorie crucială în statul-cheie Pennsylvania, unul dintre cele mai disputate în cursa prezidențială, potrivit proiecțiilor realizate de media americane CNN și NBC, transmite agenția AFP.

Rivalul său din acest an, democrata Kamala Harris, și-a încheiat campania în acest stat, fără de care șansele sale de a fi aleasă devin minime.

UPDATE 9:06 CNN îl creditează pe Donald Trump cu 266 de mari electori, față de doar 187 pentru Kamala Harris

UPDATE  8:56 Și publicația The Hill afirmă că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale, cu 270 de mari electori

UPDATE 8:52 Cele mai recente proiecții ale Fox News indică 277 de mari electori pentru Donald Trump, ceea ce înseamnă că republicanul ar fi câștigat alegerile. Kamala Harris este creditată cu 226 de mari electori.

UPDATE 8:49 În contrast cu atmosfera de la sediul lui Trump, majoritatea persoanelor care părăsesc petrecerea de supraveghere a lui Harris de la Universitatea Howard pleacă în tăcere. Scena pare diferită față de momentul în care Hillary Clinton a pierdut în 2016. Nu pare să existe șoc sau lacrimi de uimire.

UPDATE 8:47 Donald Trump este așteptat să vorbească în curând de la sediul său de campanie din Florida, potrivit BBC.

Atmosfera este una de sărbătoare și oamenii se îmbrățișează.

UPDATE 8:36 Proiecțiile CNN indică 246 de mari electori pentru Trump față de 187 pentru Kamala. Fox indică 267 de mari electori pentru Trump față de 226 pentru Kamala.

UPDATE 8:27 Fostul președinte Trump a câștigat Pennsylvania, asigurându-și un stat considerat centrul de greutate al alegerilor prezidențiale, potrivit unei proiecții a Decision Desk HQ, scrie The Hill.

Pennsylvania vine cu premiul de 19 voturi din Colegiul Electoral, cele mai multe dintre toate statele cheie. Dacă proiecția se confirmă, ar fi o victorie majoră pentru Trump, după ce a pierdut statul în 2020 în fața președintelui Biden.

UPDATE 8:24 Fostul președinte Donald Trump a obținut 43% din voturile alegătorilor evrei din New York, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne prezentate de Fox News.

Sprijinul lui Kamala Harris în rândul alegătorilor evrei a fost de 56%, semnificativ mai mic decât susținerea pe care Biden a avut-o în rândul alegătorilor evrei în 2020.

Alegătorii evrei susțin de obicei candidații democrați în număr mare. De exemplu, Biden a primit 68% din voturile evreilor în 2020, Trump obținând atunci doar 30%.

În timpul campaniei electorale, republicanul le-a cerut alegătorilor evrei-americani să îl voteze și și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru cauza Israelului în conflictele cu grupările teroriste Hamas și Hezbollah. 

UPDATE 8:18 Kamala Harris câștigă în New Hampshire

Vicepreședintele Kamala Harris a câștigat miercuri în New Hampshire (4 voturi electorale), continuând seria de două decenii de victorii democrate. New Hampshire a susținut democrații în șapte din ultimele opt alegeri prezidențiale, potrivit AP.

Este a treia oară când republicanul Donald Trump câștigă alegerile primare ale Partidului Republican din New Hampshire, dar pierde statul în alegerile generale.

UPDATE 8:12 NYT estimează la peste 95% șansele lui Donald Trump de a câștiga alegerile

UPDATE 8:08 Drumul lui Harris către Casa Albă devine tot mai dificil

Harris încă mai are o cale spre Casa Albă prin câștigarea statelor din nord, dar harta devine tot mai puțin iertătoare, relatează AP.

Echipa de campanie lui Harris a declarat mult timp că cea mai sigură cale de a ajunge la 270 de voturi electorale este prin Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, state câștigate de Trump în 2016 și câștigate la limită de Biden în 2020.

Dacă pierde Michigan, poate compensa câștigând Arizona și Nevada. Poate pierde Wisconsin și să recupereze cu Arizona.

Dar harta s-a micșorat cu siguranță pentru Harris, care nu poate pierde mai mult de unul din cele trei state din arcul nordic.

UPDATE 8:05 Trump câștigă Georgia

Donald Trump a câștigat Georgia, relatează Associated Press, republicanul recâștigând un stat pe care l-a pierdut în fața lui Joe Biden în urmă cu patru ani, potrivit The Guardian.

UPDATE 8.00 Proiecțiile indică o victorie a Kamalei Harris în New Mexico

UPDATE 07.57 Trump preia conducerea într-un comitat de referință din Pennsylvania

Donald Trump a preluat conducerea într-un comitat de referință din Pennsylvania, potrivit Sky News.

El conduce în comitatul Erie cu puțin sub 2.000 de voturi, cu 95% din voturi numărate.

Erie este cel mai nordic comitat din Pennsylvania și observatorii electorali îl consideră un indicator-cheie al succesului unui candidat în ultimii ani, în ciuda faptului că reprezintă doar aproximativ 2% din populația Pennsylvaniei.

Ora 7.51: Kamala Harris nu va susține un discurs în această seară, va vorbi mâine, a anunțat miercuri la sediul de campanie Cedric Richmond, oficial din echipa Democraților. Ca urmare a anunțului oficial, unii dintre susținătorii Kamalei Harris au început să plece, anunță CNN.

UPDATE 07.49 Proiecțiile CNN indică 246 de mari electori pentru Donald Trump și 182 pentru Kamala Harris / Fox News îl creditează pe republican cu 248 de mari electori iar pe democrată cu 216. Potrivit NYT, șansele ca Donald Trump să câștige alegerile sunt acum de 93%.

UPDATE 07:47 Alegerile prezidențiale din SUA sunt departe de a fi decise, dar terenul de joc pare să se încline în mod constant în favoarea lui Donald Trump, notează BBC.

Republicanul a câștigat acum statul Georgia, după victoria sa proiectată în Carolina de Nord.

Harta electorală începe să semene mai mult cu 2016, când Trump a câștigat, decât cu anul 2020, când a pierdut.

Peste tot în SUA, în comitatele care și-au comunicat rezultatele, fostul președinte înregistrează progrese modeste, dar notabile.

Kamala Harris egalează în mare măsură voturile lui Joe Biden în comitatele urbane și suburbane, dar până acum nu a fost suficient pentru a reduce diferența față de fostul președinte.

UPDATE 7:42 Trump ar urma să câștige Georgia. Un oficial electoral din Georgia, Gabriel Sterling, a declarat pentru CNN că nu mai sunt suficiente buletine de vot nenumărate în stat pentru ca Harris să îl depășească pe Donald Trump:

Statul are în joc 16 voturi din colegiul electoral.

Este un stat roșu tipic – dar Joe Biden a devenit primul democrat care a câștigat statul în 2020, cu o marjă mică, după Bill Clinton în 1992.

Partidul Democrat a sperat că Kamala Harris va menține statul albastru, dar aceste speranțe par a fi spulberate.

UPDATE 7:37 Alegătorii din California au aprobat o inițiativă dură împotriva criminalității, numită Proposition 36, care semnalează reacția agresivă a alegătorilor împotriva transformării progresive pe care a cunoscut-o justiția penală în California, potrivit Politico.

Inițiativa ar întări pedepsele pentru unele infracțiuni legate de furt și droguri, respingând politicile progresiste care au făcut din stat un lider național în materie de justiție rasială și reabilitare.

Proposition 36, ​​o propunere susținută de o coaliție de procurori și comercianți cu amănuntul mari precum Walmart și Target, va reclasifica anumite infracțiuni legate de furt și droguri ca posibile infracțiuni în loc de delicte și va introduce un tratament obligatoriu împotriva drogurilor pentru unii infractori recidiviști.

Măsura a câștigat susținere din partea alegătorilor pe fondul unei creșteri a criminalității în perioada pandemiei de COVID-19. Măsura elimină unele părți din Proposition 47, o măsură din 2014 văzută ca emblematică pentru schimbarea progresivă pe care statul din sud-vestul Americii a implementat-o în ceea ce privește criminalitatea.

Proposition 36 a divizat cei mai proeminenți democrați din stat, primarii marilor orașe, precum London Breed din San Francisco și Matt Mahan din San Jose, susținând măsura în timp ce guvernatorul Gavin Newsom, care a prezentat-o ​​drept o propunere costisitoare și excesiv de punitivă care ar returna California în epoca încarcerării în masă și a războiului împotriva drogurilor, a criticat-o.

UPDATE 7:35 Voturile sunt încă numărate în Pennsylvania, dar există încă un semn amenințător pentru campania lui Harris. Democrații au sperat să își îmbunătățească performanța în comitatul Luzerne din nord-estul Pennsylvaniei, scrie The Guardian.

Donald Trump a câștigat comitatul cu aproape 20 de puncte în 2016. În 2020, Joe Biden a redus semnificativ această marjă și a pierdut cu 14 puncte. Democrații au sperat să continue să își îmbunătățească performanța în acest an.

Însă, cu un procent estimat de peste 95% din voturi, Trump câștigă comitatul cu 22 de puncte. Comitatul găzduiește orașul Hazleton, unde aproape două treimi din locuitori sunt hispanici sau latino-americani.

Împreună cu scăderile democraților față de 2020 în comitatele Lackawanna și Northampton, există semne clare că șansele lui Harris de a câștiga Pennsylvania s-ar putea îndepărta.

UPDATE 07:22 Ziarul american The New York Times îl creditează pe candidatul republican Donald Trump cu 91% șanse de câștig.

UPDATE 07:18 Republicanii câștigă majoritatea în Senat

Republicanii au recâștigat majoritatea în Senat, după ce au obținut locuri în Ohio și Virginia de Vest și au respins contestațiile candidaților lor în Texas și Nebraska, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Republicanii vor controla camera superioară a Congresului pentru prima dată în ultimii patru ani. În cazul victoriei lui Donald Trump, republicanii vor fi în măsură să îi confirme judecătorii Curții Supreme, judecătorii federali și persoanele numite în funcțiile guvernamentale. În cazul în care Kamala Harris va câștiga Casa Albă, republicanii pot forța blocarea numirilor sale.

UPDATE 07:14 Harris câștigă Districtul 2 al Congresului din Nebraska și un vot electoralAP

UPDATE 07:10 Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a fost declarat câștigător marți seară în efortul său de a menține roșu districtul 4 din Louisiana, potrivit FoxNews.

Congresmanul, aflat la al patrulea mandat, a fost ales pentru prma dată în 2016, dar a câștigat proeminență ca lider în Partidul Republican după ce a fost ales de colegii săi pentru a-l înlocui pe fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Johnson a fost anterior vicepreședinte al conferinței republicane din camera inferioară a legislativului american.

Victoria lui Johnson de marți a venit cu puțină rezistență. Democrații nu au înscris un candidat în cursă. Joshua Morott, un profesor suplinitor republican cu puțină experiență în politică, a fost singurul rival al lui Johnson.

Districtul lui Johnson se află în colțul de nord-vest al statului și găzduiește Shreveport, al treilea oraș ca populație din Louisiana.

În ciuda lipsei unei concurențe adevărate, Johnson a condus în eforturile de strângere de fonduri ale partidului său în acest ciclu electoral. El a adus peste 19 milioane de dolari pentru propria sa campanie și 8 milioane de dolari pentru alți candidați republicani.

UPDATE 07:02 Harris câștigă în Hawaii (CNN și CBS/BBC)

UPDATE 06:58 Trump obține 3 voturi electorale în Nebraska (CNN)

UPDATE 06:56 Aplauze puternice și scandări la petrecerea lui Donald Trump, după ce Carolina de Nord a fost proiectată pentru candidatul republican, scrie BBC.

UPDATE 06:54 Harris este în urma rezultatului obținut de Biden în 2020 în Philadelphia

Kamala Harris este în prezent sub numărul de voturi obținute de Joe Biden în 2020 în Philadelphia, cu 68% din voturi numărate până acum, remarcă Sky News.

Biden a obținut 81,4% din voturi în Philadelphia, iar Harris este în prezent la 77%.

Philadelphia este crucial pentru statul swing Pennsylvania.

Cu Carolina de Nord pe tabloul lui Trump și Georgia care pare aproape, s-ar putea ca Rust Belt (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) să fie principala opțiune a lui Harris.

În prezent, ea se află în urma republicanului în toate trei, dar mai este mult până la final. Toate sunt apropiate și situația s-ar putea schimba.

UPDATE 06:51 Situația actuală, prezentată de Axios: 

Sursa foto: Captură Axios

UPDATE 06:45 Republicanul Bernie Moreno l-a învins pe senatorul democrat Sherrod Brown în cursa pentru Senat din Ohio, potrivit Politico.

Moreno, un dealer de mașini aliat cu Donald Trump, a câștigat cursa considerată cea mai costisitoare din alegerile non-prezidențiale din istoria Statelor Unite.

Brown, ales pentru prima dată în 2006, a susținut drepturile la avort și a încercat să-l înfățișeze pe Moreno drept un om de afaceri necinstit care și-a înșelat angajații. Moreno, un agent de vânzări de mașini născut în Columbia, a ieșit șifonat din alegerile primare republicane în martie, cu un cont de campanie epuizat și a făcut eforturi să egaleze strângerile masive de fonduri ale lui Brown. Dar super-PAC-urile republicane au intrat în acțiune pentru a compensa decalajul financiar cu democratul.

Ohio a fost un stat  în care brațul de campanie al Senatului republican a rămas neutru la alegerile primare, chiar dacă Donald Trump l-a susținut pe Moreno, la fel ca senatorul JD Vance.

Moreno a fost ajutat în aceste alegeri de faptul că Trump a fost din nou candidatul republican și a făcut campanie pentru el.

UPDATE 06:36 Harris câștigă în New Mexico și Virginia – AP

UPDATE 06:26 Victoria lui Trump în Carolina de Nord îi oferă opțiuni spre pragul de 270 de electori

Prin victoria din Carolina de Nord, Trump își menține opțiunile pentru a atinge pragul de 270 de voturi electorale, scrie Associated Press.

Trump poate atinge numărul magic câștigând Georgia și Pennsylvania sau câștigând Georgia, Michigan și Wisconsin. De asemenea, el poate câștiga dacă obține Wisconsin și Arizona, precum și alte combinații care implică Nevada.

Dar pentru asta ar trebui să spargă „Zidul Albastru” al statelor nordice Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.

Trump a făcut un blitz în Carolina de Nord în ultimele zile ale campaniei, oprindu-se în patru orașe pe parcursul a patru zile și încheindu-și luni campania din Carolina de Nord în Raleigh.

UPDATE 06:21 BREAKING Trump câștigă Carolina de Nord – AP

UPDATE 06:16 Situația actuală, ilustrată de Reuters: 

Sursa foto: Captura Reuters

UPDATE 06:04 Harris câștigă Washington (AP și Fox News) și Oregon (CNN, Fox News + CBS/BBC)

UPDATE 06:02 Trump câștigă Idaho; Harris în California – CNN

UPDATE 06:01 Harris obține un vot electoral în Maine – AP

Kamala Harris a câștigat unul dintre cele patru voturi electorale din Maine, relatează Associated Press.

Statul este unul dintre cele două, împreună cu Nebraska, care își alocă voturile în funcție de districtul congresional, iar celelalte trei voturi nu au fost încă numite.

UPDATE 06:00 Votul s-a încheiat în statele vestice California, Idaho, Oregon și Washington

UPDATE 05:53 Republicana Kelly Ayotte a câștigat cursa pentru guvernator în New Hampshire, o lovitură majoră pentru democrații din Granite State.

Kelly Ayotte, republicana, new hampshire, sua, statele unite
Sursa foto: Charles Krupa / AP / Profimedia

Fosta senatoare republicană l-a învins pe fostul primar al orașului Manchester, Joyce Craig.

Politico a scris că victoria lui Ayotte este o lovitură semnificativă pentru democrații care consideraseră  New Hampshire cea mai bună șansă de a schimba un mandat de guvernator anul acesta.

Pentru Ayotte, aceasta a marcat punctul culminant al unei reveniri politice extraordinare, după ce și-a pierdut locul în Senat în 2016 cu aproximativ 1.000 de voturi. Și este o victorie pentru guvernatorul în exercițiu al statului, republicanul Chris Sununu, care a susținut-o pe Ayotte ca succesor al său și a făcut campanie intensă pentru ea până la capăt.

Ayotte s-a impus în ceea ce sondajele au arătat că a fost o cursă extrem de strânsă, în ciuda faptului că s-a confruntat cu un val constant de atacuri din partea democraților din cauza sprijinului ei din trecut pentru restricționarea accesului la avort (ea s-a angajat să respecte legea actuală a statului) și a oscilațiilor ei în sprijinirea fostului președinte Donald Trump.

Ayotte, care a fost și procuror general al statului, a condus o campanie construită în jurul avertismentelor că New Hampshire urmărește politicile mai liberale și impozitele mai mari ale vecinului său mai albastru, Massachusetts.

UPDATE 05:43 Trump este tot mai aproape de a câștiga Georgia

Cu mai mult de 90% din voturi numărate, Kamala Harris pare din ce în ce mai greu să se agațe de Georgia, transmite BBC.

Donald Trump având încă trei puncte procentuale avans, ea va trebui să se descurce foarte bine cu voturile urbane rămase.

S-ar putea să mai fie ceva timp până la numirea acestui stat, dar entuziasmul crește în rândul Partidului Republican și există un sentiment puternic că se va merge în direcția lor.

UPDATE 05:39 Colorado votează pentru consacrarea dreptului la avort

Alegătorii din Colorado au aprobat un amendament constituțional de stat prin care este consacată protecția avortului. Măsura abrogă interdicția finanțării avortului la nivel local și de stat și permite ca Medicaid și alte programe guvernamentale de asigurări de sănătate să acopere procedura. Avortul este deja legal în Colorado în toate stadiile sarcinii. Aceasta este a treia măsură electorală de stat care a trecut marți seara, relatează Associated Press.

UPDATE 05:37 Trump câștigă în Iowa și Kansas – CNN, AP și CBS/BBC

UPDATE 05:32 Senatorul republican Ted Cruz (Texas) a câștigat un nou mandat în Congres, învingându-l pe congresmanul democrat Colin Allred, potrivit NBC News.

ted cruz, texas, sua, republican
Sursa foto: LM Otero / AP / Profimedia

Prognozele pre-electorale indicau că Cruz va câștiga un al treilea mandat în statul roșu, dar cursa electorală s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce Allred a cheltuit milioane de dolari pe reclame TV și digitale, atacându-l pe Cruz din cauza sprijinului său pentru interzicerea avortului la șase săptămâni.

Campania lui Allred l-a atacat, de asemenea, pe Cruz pentru vacanța petrecută la Cancun în 2021, pe fondul unei crize energetice în Texas după o furtună puternică de iarnă.

Cruz, în vârstă de 53 de ani, a ripostat, căutând în ultimele săptămâni ale campaniei să-l picteze pe Allred ca dorind să le permită băieților să ia parte la sporturi pentru fete.

De asemenea, senatorul l-a legat pe Allred de vicepreședinta Kamala Harris, numindu-i pe cei doi democrați “dos liberales” sau “doi liberali” în reclamele în limba spaniolă.

În cele din urmă, Team Allred a cheltuit peste 50 de milioane de dolari pe reclame în cursa electorală, între Ziua Muncii și Ziua alegerilor, potrivit AdImpact. Campania lui Cruz a cheltuit 26 de milioane de dolari în acel timp, cu alte 23 de milioane de dolari cheltuite de Truth and Courage PAC, un grup care îl susține pe Cruz.

În ultimele săptămâni ale cursei, Cruz s-a plâns, de asemenea, că nu are sprijin din partea conducerii Partidului Republican.

UPDATE 05:23 Bitcoin crește până la un nivel record, investitorii în criptografie pariind pe victoria lui Trump

Bitcoin a urcat marți la un nivel record de 75.060 de dolari, investitorii în criptomonede pariind că fostul președinte Donald Trump este pe cale să câștige Casa Albă în urma succeselor înregistrate în rândul statelor care au raportat primele victorii, notează Financial Times.

Cea mai mare criptomonedă din lume a depășit vârful anterior de 73.803,25 dolari, atins în martie, în urma unei creșteri de 7% în această lună, Până în prezent, în acest an, bitcoin a câștigat 74%.

Trump s-a poziționat drept candidatul pro-crypto, promițând să pună capăt unei represiuni de reglementare și curtând sprijinul public și financiar al principalilor investitori în criptografie din Silicon Valley, inclusiv Andreessen Horowitz și co-fondatorii Gemini Tyler și Cameron Winklevoss.

UPDATE 05:16 Republicanii au câștigat un al doilea loc în Senat

CBS News, citat de BBC, estimează că republicanul Tim Sheehy îl va învinge pe senatorul democrat Jon Tester în Montana.

Acest rezultat le-ar oferi republicanilor a doua răsturnare de situație din această noapte, ceea ce le-ar putea oferi o majoritate în Senat – dacă nu pierd niciunul dintre locurile pe care le dețin în prezent.

Mai devreme în cursul nopții, republicanul Jim Justice a câștigat cursa pentru Senat în Virginia de Vest.

Democrații continuă să apere o mână de alte locuri în această seară.

UPDATE 05:16 Harris câștigă Colorado – CNN și CBS/BBC

UPDATE 05:14 Unele secții de votare din Nevada au ore lungi de așteptare în timp ce urnele se închid

Mai multe secții de votare din Nevada au avut așteptări de peste o oră în timp ce urnele erau programate să se închidă la ora 22.00 ET, potrivit oficialilor electorali din stat, citați de CNN.

Alegătorii care se află la coadă până la ora programată pentru închiderea urnelor vor putea vota, în ciuda timpului lung de așteptare. În Nevada, rezultatele alegerilor nu vor fi publicate până când toate secțiile de votare nu se vor închide oficial.

În comitatul Washoe există nouă secții de votare în care se așteaptă peste o oră, potrivit directorului de comunicare al comitatului, Bethany Drysdale. În comitatul Nye, un funcționar al comitatului spune că coada estimată este de două ore și jumătate pentru cel puțin o secție de votare.

UPDATE 05:12 Donald Trump își petrece seara de alegeri la reșledința sa din Mar-a-Lago, în Florida, unde echipa sa urmărește rezultatele, iar oaspeții săi beau șampanie în rochii de bal și smokinguri și se uită la marile ecrane unde se transmite Fox News, a scris Politico.

Printre cei care au fost reperați la clubul său se numără Elon Musk, Robert F. Kennedy Jr., Caitlyn Jenner, Eduardo Bolsonaro, Nigel Farage, Dana White și congresmenii Byron Donalds și Marjorie Taylor Greene, potrivit participanților și postărilor de pe rețelele de socializare.

La fața locului se află și membrii familiei lui Trump: Donald Trump Jr., Eric și Lara Trump, Michael și Tiffany Boulos.

UPDATE 05:07 Moment istoric: Prima persoană transgender aleasă în Congresul SUA

UPDATE 05:03 Trump câștigă în Montana și Utah – CNN, CBS/BBC și Fox

UPDATE 05:00 Votul se încheie în Montana, Nevada și Utah

UPDATE 04:51 Cum arată proiecțiile marilor canale de televiziune până acum:

Sursa foto: Captură CNN
Sursa foto: Captură Fox News

UPDATE 04:42 Yenul japonez scade față de dolar, iar volatilitatea alegerilor din SUA afectează perechea valutară

Yenul japonez a scăzut miercuri în raport cu dolarul, volatilitatea alegerilor din SUA afectând una dintre cele mai tranzacționate perechi valutare, scrie Financial Times.

Yenul a slăbit cu 0,9% față de dolar miercuri dimineață, la puțin sub 153 pentru un dolar. A fost cea mai slabă monedă majoră din regiunea Asia-Pacific.

Indicele Nikkei 225, care se bazează pe exporturi, a crescut cu 1,3 %. Alte monede locale, inclusiv renminbi și dolarul australian, au slăbit, de asemenea, în raport cu dolarul american.

UPDATE 04:40 Alegătorii din New York aprobă un amendament constituțional care protejează avortul

Locuitorii din New York au aprobat un amendament care ar extinde limbajul antidiscriminare din Constituția statului într-un mod despre care susținătorii spun că ar proteja drepturile civile ale persoanelor care doresc sau au făcut avort, informează Associated Press.

Constituția statului interzicea deja discriminarea pe bază de rasă, credință sau religie. Opozanții au susținut că amendamentul ar putea oferi atleților transsexuali dreptul constituțional de a juca în echipe sportive de fete și femei. Aceasta este o altă victorie pentru Harris și pentru democrații din întreaga țară, care consideră avortul o problemă-cheie a campaniei.

UPDATE 04:37 Harris câștigă în New Hampshire – Fox News

UPDATE 04:26 Alexandria Ocasio-Cortez câștigă cu ușurință în New York

ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ
Sursa foto: Bob Daemmrich/ZUMA Press Wire/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D., N.Y.) a câștigat cu ușurință realegerea ca reprezentantă a districtului său solid albastru care se întinde pe părți din Queens și Bronx, scrie Associated Press, care a anunțat rezultatul la scurt timp după închiderea urnelor, potrivit Wall Street Journal. Ocasio-Cortez a învins-o pe contracandidata republicană Tina Forte.

Ocasio-Cortez, membră a grupării progresiste, a presat administrația Biden să joace un rol mai puternic în limitarea acțiunilor militare ale Israelului împotriva Hamas în Gaza. Ea a numit loviturile din Gaza „un genocid al palestinienilor”, o caracterizare respinsă de administrație.

UPDATE 04:23 Republicanii ar putea vedea un impuls în Pennsylvania de la un grup demografic rar întâlnit la urne: Amish.

Potrivit New York Post, locuitorii din așa-numitul “Pennsylvania Dutch” s-au înregistrat pentru a vota în “număr fără precedent” în acest an. Eforturile lor par să vină ca răspuns la un raid federal din ianuarie la o fermă locală de lapte crud din Bird in Hand, Pennsylvania, a declarat o sursă familiară pentru The Post.

Departamentul de Agricultură din Pennsylvania a efectuat un raid ferma lui Amos Miller pe 4 ianuarie, după relatări despre boli ale copiilor legate de produsele lactate crude achiziționate acolo, potrivit publicației locale Lancaster Farming.

Comunitatea Amish a văzut această mișcare ca un abuz al guvernului și a anunțat că votează pentru candidatul republican la președinție, Donald Trump, al cărui partid este în favoarea unei intervenții mai scăzute a guvernului.

“Acesta a fost impulsul pentru ei să spună “Trebuie să participăm,”” a spus sursa. “Este vorba despre vecini care îi ajută pe vecini.”

Numărul real al alegătorilor Amish a fost neclar marți seara, deși cai și cărucioare au fost văzute la locurile de votare în fotografiile transmise din regiune, a precizat New York Post.

UPDATE 04:19 Trump câștigă Ohio, Louisiana și 1/4 în Nebraska; Harris în New York – AP și Fox News

UPDATE 04:03 Sondajele arată că Trump a atras votul bărbaților de culoare și al celor hispanici

Donald Trump pare să fi atras un sprijin semnificativ din partea unui grup demografic puțin probabil: bărbații de culoare. Acesta l-ar putea ajuta să câștige cele două state swing din sud-estul Americii, Georgia și Carolina de Nord, a scris Politico.

Sondajele de la ieșirea de la urne arată că Trump câștigă aproximativ 20% dintre bărbații de culoare din ambele state și se impune cu două procente în rândul alegătorilor de culoare în general. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de acum patru ani, când Trump a câștigat 11% dintre alegătorii negri din Georgia și doar 7% din Carolina de Nord.

Trump face, de asemenea, îmbunătățiri majore în rândul alegătorilor hispanici-americani, arată sondajele de la ieșirea de la urne. NBC News a anunțat că Trump este înaintea lui Harris la nivel național în rândul bărbaților latino – deși estimările la nivel de stat în cele două state swing în care alegătorii latino-american reprezintă cele mai mari procente, Arizona și Nevada, nu vor fi disponibile până la închiderea urnelor acolo.

Team Trump a curtat deschis alegătorii bărbați, inclusiv bărbații de culoare, pe tot parcursul campaniei. Succesul lui Trump cu acești votanți i-ar putea complica situația Kamalei Harris.

UPDATE 04:02 Proiecție CBS/BBC și CNN: Trump câștigă Texas, Wyoming, Dakota de Nord și Dakota de Sud; Harris în Delaware

UPDATE 04:00 Urnele se închid în trei state în curs de desfășurare

Urnele tocmai s-au închis în alte 15 state, printre care se numără și trei state swing:

  • Arizona (11 voturi în colegiul electoral)
  • Colorado (10)
  • Iowa (6)
  • Kansas (6)
  • Louisiana (8)
  • Michigan (15)
  • Minnesota (10)
  • Nebraska (5)
  • New Mexico (5)
  • New York (28)
  • Dakota de Nord (3)
  • Dakota de Sud (3)
  • Texas (40)
  • Wisconsin (10)
  • Wyoming (3)

UPDATE 03:56 Trump câștigă Miami-Dade, un comitat din Florida urmărit îndeaproape de analiști

Donald Trump este primul candidat prezidențial republican care câștigă comitatul Miami-Dade din Florida de la George HW Bush în 1988, relatează New York Times, citat de The Guardian.

Analiștii au urmărit îndeaproape comitatul, care include orașul Miami și a fost cândva un bastion democrat. Hillary Clinton a câștigat Miami-Dade cu o marjă de 30 de puncte în 2016, dar zona a trecut de atunci la dreapta, pe măsură ce Florida a trecut de la un stat oscilant la un stat solid roșu. Cu 95% din voturi înregistrate până în jurul orei 20.45, Trump a câștigat 55% din voturile din Miami-Dade, față de 44% pentru Harris.

Joe Biden l-a învins pe Trump cu șapte puncte în 2020 în cel mai populat comitat al statului. Unii experți au afirmat că rezultatul din Miami-Dade ar putea fi un indicator al performanței lui Harris în rândul alegătorilor latino-americani.

UPDATE 03:55 CBS: Democratul Josh Stein câștigă cursa pentru funcția de guvernator în Carolina de Nord

josh stein, carolina de nord
Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Democratul Josh Stein este pe cale să fie ales guvernator al Carolinei de Nord, potrivit unei proiecții a CBS, citată de BBC, după o cursă marcată de scandaluri.

În timpul campaniei au apărut acuzații conform cărora adversarul său republican Mark Robinson ar fi postat mesaje jignitoare pe panoul de mesaje al unui site pornografic, inclusiv descriindu-se drept un „nazist negru”. Robinson a negat cu fermitate acuzațiile.

Carolina de Nord este unul dintre statele swing, pe care îl urmărim îndeaproape în alegerile prezidențiale din SUA.

Democrații au deținut deja funcția de guvernator, dar o victorie în cursa pentru funcția de guvernator va fi văzută ca un prim rezultat pozitiv pentru partid în contextul ambițiilor lor mai largi din această seară.

UPDATE 03:53 Elizabeth Warren, realeasă în Massachusetts pentru al treilea mandat de senator

Elizabeth Warren a fost realeasă pentru un al treilea mandat de senator, reprezentând statul Bay. Ea l-a învins pe contracandidatul republican John Deaton, potrivit Associated Press, care a anunțat rezultatul imediat după închiderea urnelor, potrivit Wall Street Journal.

Democrată liberală proeminentă, Warren a pledat mult timp pentru politici progresiste precum anularea datoriilor studenților, oferirea de facultăți gratuite și impunerea unor taxe mai mari pentru cei bogați. Ea a renunțat la cursa prezidențială din 2020 după ce campania sa axată pe politici nu a avut mare priză la alegătorii primari.

UPDATE 03:49 Clădire guvernamentală din Pennsylvania, folosită ca secție de vot, este căutată de câini după o amenințare cu bombă

O amenințare cu bombă a determinat evacuarea unei clădiri guvernamentale din West Chester, Pennsylvania, unde se află o secție de vot, a declarat marți seara un oficial electoral, relatează CNN.

„A existat o amenințare cu bombă la Centrul de servicii guvernamentale din West Chester, PA”, a postat Josh Maxwell, președintele Consiliului electoral al comitatului Chester, pe platforma de socializare X. ”Serviciile pentru alegători se află acolo, iar buletinele de vot în persoană sunt livrate după ora 20:00. Buletinele de vot trimise prin poștă sunt cercetate și numărate într-o altă locație.”

Clădirea este în prezent cercetată de câini și va fi repusă în funcțiune în scurt timp dacă nu se găsește nimic, a precizat Maxwell într-o altă postare.

Aceasta este doar una dintre multele amenințări cu bombă raportate în mai multe state în schimbare în ziua alegerilor. Georgia și Arizona au raportat, de asemenea, amenințări cu bombă necredibile, oficialii de acolo declarând că suspectează că amenințările provin din Rusia.

Matt Smitreski, 33 de ani, rezident în West Chester, a declarat pentru CNN că a ajuns la clădirea serviciilor pentru alegători la sfârșitul zilei pentru a evita cozile, dar a fost refuzat temporar.

„Erau o mulțime de grupuri de oameni care stăteau afară. Nu m-am gândit la nimic, așa că am mers în fața clădirii”, a declarat Smitreski. „Cei de la pază mi-au spus că nu pot intra din cauza unei amenințări cu bombă și că trebuie să rămân la curent cu orele suplimentare pentru a mă întoarce să votez.”

UPDATE 03:46 Florida respinge amendamentul privind dreptul la avort, limitând și mai mult accesul în sud

Alegătorii din Florida resping amendamentul privind dreptul la avort și mențin în vigoare interdicția de 6 săptămâni a guvernatorului Ron DeSantis, inițiativa nereușind să atingă pragul necesar de 60%, transmite AP. Măsura s-a confruntat cu o luptă dificilă în statul profund roșu în care Trump, un rezident al Floridei, a declarat în timpul campaniei că va vota împotriva acesteia.

UPDATE 03:42 Aproape toate regiunile din Florida s-au deplasat spre dreapta

În comparație cu 2020, aproape toată Florida s-a deplasat spre dreapta în timpul acestui ciclu de alegeri prezidențiale, remarcă AP.

Județul Miami-Dade a înregistrat cea mai mare creștere, cu o deplasare spre dreapta de 18 puncte procentuale. Aceasta a fost suficientă pentru a muta comitatul de pe coloana democraților în 2020 pe cea a republicanilor în acest an.

UPDATE 03:40 Harris câștigă Delaware, New Jersey și Illinois – proiecție Associated Press (Trump – 101, Harris – 71)

UPDATE 03:38 Republicanii, tot mai aproape să pună mâna pe Senat

UPDATE 03:34 Walz a chemat studenții la coadă la secția de votare din Pennsylvania

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a sunat la o secție de votare din Pennsylvania pentru a vorbi cu studenții care așteptau la coadă pentru a vota în această seară, a declarat un oficial al campaniei Harris pentru CNN.

Walz a vorbit prin difuzor cu studenții de la secția de votare din Bethlehem, Pennsylvania, încurajându-i să rămână la coadă și mulțumindu-le pentru că și-au exercitat dreptul la vot, a declarat oficialul.

Studenții, care așteptau la coadă de mai multe ore, i-au spus lui Walz că sunt hotărâți să își facă vocea auzită. Ei și-au exprimat entuziasmul cu privire la participarea la aceste alegeri și și-au încurajat prietenii și colegii să rămână la coadă și să voteze, a spus oficialul.

UPDATE 03:31 Votul s-a încheiat în Arkansas / Trump câștigă – proiecție CBS/BBC și CNN

UPDATE 03:28 Democratul Andy Kim din New Jersey devine primul american de origine coreeană ales în Senat

andy kim
Sursa foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Andy Kim a câștigat cursa pentru Senat din New Jersey, făcând din congresmanul democrat primul american de origine coreeană ales în camera superioară a Congresului, relatează Associated Press.

Kim îl înlocuiește pe colegul său democrat Robert Menendez, care a demisionat din funcție după ce a fost condamnat pentru luare de mită. George Helmy, de asemenea un democrat, a fost numit în locul lui Menendez, dar nu a candidat pentru un mandat complet.

UPDATE 03:26 Trump spune la un post de radio că dacă va câștiga în Pennsylvania, „vom câștiga tot”

Fostul președinte Donald Trump a declarat marți seară că, dacă va câștiga Pennsylvania, va câștiga „tot”, în timp ce a sunat la o emisiune radio din Philadelphia și a continuat să îndemne alegătorii republicani să rămână în liniile de votare, relatează CNN.

„Dacă câștigăm Pennsylvania, câștigăm tot”, a declarat Trump la Rich Zeoli Show pe Talk Radio 1210 WPHT din Philadelphia.

„Vom face această țară mai mare ca niciodată, dar trebuie să stați la rând. Și nu-i lăsați să vă încetinească. Aveți un drept legal absolut și votați pentru că dacă vom câștiga Pennsylvania, dacă vom câștiga bunul și vechiul Commonwealth, vom câștiga totul. Vom câștiga totul”, a spus Trump.

UPDATE 03:22 Lisa Blunt Rochester devine prima femeie de culoare senator în Delaware

Lisa Blunt Rochester
Sursa foto: J. Scott Applewhite / AP / Profimedia

Democrata Lisa Blunt Rochester a câștigat cursa pentru fotoliul de senator al statului Delaware, devenind atât prima femeie, cât și primul afro-american care reprezintă statul în camera superioară a Congresului, scrie AP, citat de The Guardian.

Rochester este în prezent congresmenă la nivel local în acest stat și a spart aceleași bariere când a fost aleasă pentru prima dată în 2016.

UPDATE 03:19 AP: Senatorul republican Scott a fost reales în Florida, limitând opțiunile democraților pentru păstrarea majorității

rick scott, republican, florida
Sursa foto: Jefferee Woo / Zuma Press / Profimedia

Republicanul Rick Scott a fost reales în funcția de senator al Floridei, a anunțat Associated Press, citată de The Guardian, împiedicând democrații să obțină o victorie surprinzătoare în statul din ce în ce mai republican, care i-ar fi putut ajuta să își păstreze majoritatea în camera superioară a Congresului.

Democrații au o majoritate de 51 de locuri în Cameră, dar au pierdut anterior locul din Virginia de Vest deținut de senatorul independent Joe Manchin, care se retrage. Partidul a sperat că candidata sa, Debbie Mucarsel-Powell, l-ar putea înlătura pe Scott în Sunshine State și i-ar putea oferi un alt loc, însă aceste speranțe au fost spulberate.
Încă mai au o șansă de a păstra majoritatea, dar este nevoie de realegerea lui Sherrod Brown în Ohio și Jon Tester în Montana, sau de o victorie surprinzătoare a lui Colin Allred în Texas. Toate acestea sunt state roșii.

UPDATE 03:04 Proiecții AP, CNN și CBS/BBC: Trump câștigă în Florida, Carolina de Sud, Tennessee, Missouri, Mississippi și Oklahoma / Harris în Districtul Columbia, Connecticut, Alabama, Maryland, Rhode Island, Illinois (doar Fox) și Massachusetts – Trump – 111, Harris – 72 (Fox) / Trump – 105, Harris – 27 (CNN)

UPDATE 03:00 Secțiile de vot s-au închis în următoarele state din estul SUA:

  • Alabama
  • Connecticut
  • Delaware
  • Florida
  • Illinois
  • Maine
  • Maryland
  • Massachusetts
  • Mississippi
  • Missouri
  • New Hampshire
  • New Jersey
  • Oklahoma
  • Pennsylvania (stat swing)
  • Rhode Island
  • Tennessee
  • Washington, D.C.

UPDATE 02:56 Procurorul general republican Patrick Morrisey va fi următorul guvernator al statului Virginia de Vest, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Victoriile reprezintă o razie a Partidului Republican într-un stat care a fost timp de decenii un bastion democrat, dar care a devenit recent unul dintre cele mai republicane din țară și care, în ultimele două alegeri prezidențiale, i-a oferit lui Donald Trump unele dintre cele mai mari marje de victorie.

UPDATE 02:50 Doi lucrători electorali din Missouri au murit în timpul inundațiilor extreme de marți dimineața, au spus oficialii, citați de ABC News.

Cei doi, un bărbat de 70 de ani și o femeie de 73 de ani din Manes (Missouri), s-au înecat după ce vehiculul lor a fost măturat de ape de pe o autostradă din districtul Wright, potrivit Missouri State Highway Patrol. Incidentul a fost raportat în jurul orei 4 și jumătate dimineața, lângă Beaver Creek.

Victimele au fost găsite după circa patru ore, au declarat autoritățile de stat. Cei doi erau angajați electorali.

“Aceasta este o pierdere teribilă pentru districtul Wright,” a declarat grefierul districtului, Wright Loni Pedersen. “Acest cuplu au fost oameni minunați care și-au donat timpul pentru a-și servi comunitatea. Ne vor lipsi foarte mult atât ei, cât și serviciul pe care ei l-au oferit biroului meu.”

Alte două vehicule au fost măturate de pe drumuri din cauza apei rapide și mari din apropierea Beaver Creek, au spus autoritățile. Trei persoane au reușit să scape înotând până la țărm, a spus poliția.

UPDATE 02:48 Republicanii au câștigat un loc în Senat în Virginia de Vest

Republicanii au câștigat primul lor loc în Senat, după ce guvernatorul Jim Justice l-a învins pe candidatul democrat Glenn Elliott în Virginia de Vest, scrie Financial Times.

Justice va prelua un loc rămas vacant în urma pensionării lui Joe Manchin, care a părăsit Partidul Democrat la începutul acestui an pentru a deveni independent.

Republicanii trebuie să câștige un singur loc pentru a prelua controlul asupra camerei superioare a Congresului.

Democrații și aliații lor independenți se află în defensivă în 23 de state, în timp ce republicanii luptă pentru menținerea puterii în 11.

UPDATE 02:37 Acuzațiile de ingerință rusă sunt „calomnii răuvoitoare”, afirmă ambasada Rusiei în SUA

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Ambasada Rusiei în SUA susține că acuzațiile privind interferența Rusiei în alegeri nu sunt altceva decât „calomnii malițioase”, potrivit unor relatări citate de Sky News.

„Toate insinuările privind ‘mașinațiunile rusești’ sunt calomnii răuvoitoare, inventate pentru a fi utilizate în lupta politică internă a Statelor Unite”, a declarat ambasada, citată de agenția rusă de știri de stat RIA.

FBI a declarat mai devreme în această seară că are „cunoștință de amenințări cu bombă la secțiile de votare din mai multe state, multe dintre acestea părând să provină din domenii de e-mail rusești”.

UPDATE 02:34 Trump câștigă în Virginia de Vest – proiecții CNN, Fox News și CBS, citată de BBC

În Virginia de Vest sunt în joc patru voturi electorale, notează CNN.

UPDATE 02:33 Două studente din Pennsylvania au stat la coadă timp de 6 ore pentru a vota

Potrivit CNN, Julia McKenna și Anna Seftenberg de la Lehigh University din Pennsylvania, care votau pentru prima dată, au așteptat șase ore pentru a vota marți.

Ele au spus că au ajuns la vot la Centrul de Arte Banana Factory în jurul orei 10 dimineața și nu au ajuns la urne decât în ​​jurul orei 16:00.

“Mă așteptam la maximum 2 ore” a spus McKenna. “A fost mult.”

Când CNN a contactat ofițerul pentru informații publice din districtul Northampton, Becky Bartlett, pentru a înțelege de ce cozile au fost atât de lungi, ea a spus că prezența la vot în acest an este mare. Oficialul a explicat, de asemenea, că unul dintre cele trei aparate de vot de la Centrul de Arte Banana Factory s-a stricat mai devreme în cursul zilei. Cu toate acestea, oficialii au adăugat încă trei – așa că în prezent există cinci aparate de vot în locație.

Bartlett a confirmat pe oricine care este la coadă să voteze la ora 20:00 va ajunge să voteze, în ciuda aglomerației.

UPDATE 02:40 Votul s-a încheiat în statul swing Carolina de Nord, și în statele Ohio și Virginia de Vest

UPDATE 02:30 Biden nu va participa la petrecerea din noaptea alegerilor organizată de Harris

Președintele Biden nu va participa la petrecerea de vizionare din noaptea alegerilor a vicepreședintelui Kamala Harris, potrivit relatărilor mass-media, citate de Fox News.

„În această seară, președintele și Prima Doamnă vor urmări rezultatele alegerilor la reședința Casei Albe împreună cu colaboratori de lungă durată și cu personalul de conducere al Casei Albe”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Washington Examiner. „Președintele va primi actualizări regulate cu privire la situația curselor din întreaga țară”.

Harris va urmări rezultatele de la universitatea sa, Howard University, din Washington D.C.

Biden a făcut o campanie limitată pentru Harris, dar a produs totuși câteva gafe stânjenitoare, inclusiv faptul că a părut să-i numească pe susținătorii fostului președinte Trump „gunoi” în timpul unui apel virtual de campanie în octombrie.

UPDATE 02:27 Marjorie Taylor Greene, realeasă în Congres

Marjorie Taylor Greene
Sursa foto: Phil Mistry / Alamy / Alamy / Profimedia

Republicana Marjorie Taylor Greene, considerată de stânga americană o radicală de dreapta, a câștigat cu ușurință un nou mandat în camera inferioară a Congresului de la Washington.

Ea l-a înfrânt pe democratul Shawn Harris, un general de armată în retragere, în cursa din districtul 14 din Georgia.

Rezultatul nu a fost niciodată pus sub semnul întrebării în districtul rural care ocupă colțul cel mai de nord-vest al Georgiei, unde Trump a câștigat alegerile în 2020 cu peste 37 de puncte.

Analiștii cred că Greene, care și-a centrat cariera politică în jurul sprijinului său ferm pentru fostul președinte, a primit un impuls din faptul că Trump candidează din nou la Casa Albă.

UPDATE 02:24 Situația actuală ilustrată de Axios:

Sursa foto: Captură Axios.com

UPDATE 02:15 Pluralitatea alegătorilor din Georgia citează economia drept preocuparea principală

Aproximativ 4 din 10 alegători din Georgia consideră economia principala lor problemă, conform rezultatelor inițiale ale sondajului CNN realizat la ieșirea de la urne.

Mai puțin de 3 din 10 alegători din Georgia spun că starea democrației este problema lor principală, aproximativ 14% au afirmat că avortul și aproximativ 10% s-au referit la imigrație, cu mai puțin de 5% spunând politică externă. Acesta este un contrast cu națiunea în ansamblu, unde democrația este problema principală citată de alegători. (https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/nbc-news-exit-poll-voters-express-concern-democracy-economy-rcna178602)

O majoritate a alegătorilor din stat, aproape 6 din 10, declară că dezaprobă modul în care președintele Joe Biden se achită de sarcinile sale de lider al Americii, rezultat similar cu cele din alte anchete de opinie.

Alegătorii din Georgia sunt, de asemenea, divizați aproape egal dacă au mai multă încredere în vicepreședinta Kamala Harris sau în fostul președinte Donald Trump pentru a gestiona o criză.

UPDATE 02:09 Progresistul Bernie Sanders a fost reales în Senat

 Bernie Sanders, senator american, alegeri sua 2024, progresist
Sursa foto: Nathan Morris/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Independentul Bernie Sanders, un adevărat „icon” printre progresiști, a câștigat un al patrulea mandat reprezentând Vermont în Senatul SUA, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Congresmanul republican Jim Banks va fi următorul senator al statului Indiana, înlocuindu-l pe Mike Braun, care, potrivit AP, tocmai a fost ales guvernator al statului.

UPDATE 02:04 Harris câștigă în Vermont – proiecție CNN și CBS, citată de BBC

UPDATE 02:03 Trump câștigă în Indiana – proiecție CNN, CBS și Fox News

Era de așteptat ca acest stat să voteze pentru Trump, notează BBC.

În mare parte rurală și cu orientare republicană, Indiana are o zonă metropolitană majoră: Indianapolis, care găzduiește cursa auto Indy500 în fiecare an din 1911.

UPDATE 02:02 Proiecții CNN și Fox News: Trump câștigă în Kentucky

Fostul președinte Donald Trump va câștiga Kentucky, potrivit proiecțiilor CNN și Fox News.

Sunt opt voturi electorale în joc în Kentucky. Este nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2024.

Cine a câștigat în 2020: Trump a câștigat statul, iar președintele Joe Biden a câștigat alegerile generale.

UPDATE 02:00 Urnele se închid statul swing Georgia, precum și în statele Indiana, Kentucky, Carolina de Sud, Vermont și Virginia.

UPDATE 01:59 Guvernatorul republican al statului Vermont spune că a votat pentru Harris

Phil Scott, guvernatorul republican din Vermont, a declarat reporterilor din fața secției sale de votare că a votat pentru Harris în detrimentul lui Trump, candidatul partidului său la președinție, scrie Associated Press.

Scott a declarat că „nu a fost ușor să fii guvernator republican în funcție și să votezi împotriva candidatului partidului tău”, potrivit înregistrării video de la NBC 5. Dar Scott a spus că „a ajuns la concluzia că trebuie să pun țara mai presus de partid”.

Scott a votat pentru președintele Joe Biden în 2020.

UPDATE 01:54 Un bărbat din Pennsylvania, acuzat de amenințări online cu moartea la adresa lui Joe Biden și Hillary Clinton

Procurorii federali au acuzat un bărbat din Pennsylvania că a făcut amenințări online pentru uciderea președintelui Joe Biden și a lui Hillary Clinton, relatează CNN.

Bărbatul, Gregory Mitzel, ar fi postat amenințările la câteva ore după prima tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump. Într-o postare pe Facebook, în aceeași zi cu atentatul la viața lui Trump, Mitzel ar fi scris: „Hei, Hillary, ai ratat următorul (n.r. – glonț) care vine pentru tine și Joe”.

Într-o postare din ziua următoare, potrivit documentelor judiciare, Mitzel a scris: „Joe, vei fi doborât, tu și Hillary veți fi doborâți. Veți fi în vizor. Mulțumesc”. Iar în alta, el ar fi scris: „Următorul pas în acest proces trebuie să fie ca cineva să-i tragă un glonț în cap lui Joe Biden”.

Procurorii susțin, de asemenea, că Mitzel l-a amenințat cu moartea pe procurorul adjunct care se ocupa de ancheta privind amenințările sale la adresa lui Biden.

Mitzel se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv amenințarea cu moartea președintelui și amenințarea unui funcționar federal.

UPDATE 01:52 Ce știm despre controversa legată de documentele cu care pot vota americanii?

UPDATE 01:25 Aliații lui Trump îi îndeamnă pe bărbați să voteze

Aliații lui Trump au părut îngrijorați de prezența la vot în rândul bărbaților astăzi, îndemnându-i să voteze în timp ce ziua alegerilor se apropia de final, transmite Associated Press.

„Dacă știți bărbați care nu au votat, duceți-i la urne”, a postat pe X, la ora 17:58, Stephen Miller, un consilier de lungă durată al candidatului republican.

Charlie Kirk, liderul grupului conservator Turning Point, părea îngrijorat mai devreme în cursul zilei. „Prezența la vot este mixtă și nu este acolo unde ne dorim”, a scris el pe X. ”Avem nevoie de mai mulți oameni care să voteze. Nu putem lăsa prezența la vot să se stabilizeze”.

La ora 16:11, el a dat o notă mai pozitivă: „Oamenii sosesc”, a postat el. „Prezența la vot este în creștere”.

UPDATE 01:24 Un judecător de la Curtea Superioară a comitatului Fulton din Georgia a aprobat prelungirea programului pentru cinci secții de votare din comitat, care au fost evacuate pentru scurt timp mai devreme astăzi din cauza unor amenințări false, relatează Washington Post. Secțiile de votare se vor închide la ora 19:00 în Georgia. Prelungirea variază de la 19:10 pentru o secție de votare din Fulton County la 19:45 pentru o alta.

UPDATE 01:09 Primele secții de votare din SUA s-au închis în statele Indiana și Kentucky, scrie BBC.

Este vorba despre secţii de votare din comitate mici, notează AP.

Următoarele secţii de votare urmează să fie închise în Florida, Georgia şi Virginia.

În Florida, secţii de votare au fost mutate din cauza unor uragane.

În urma unor ploi diluviene, care au afectat Missouri, alt stat a fost afectat de evenimente meteorologice.

În Florida, în comitatul Pinellas, 25 de secţii de votare au fost mutate, potrivit supervizorului alegerilor din acest comitat, din cauza din cauza uraganelor Helene şi Miltorn, care afectat Florida în ultimele săptămâni.

Zeci de mii de case şi de întreprinderi au fost inundate.

Voluntari i-au redirecţionat pe alegărtorii din acest comitat din Florida către secţii de votare temporare.

UPDATE 01:08 Milwaukee va verifica din nou 30.000 de buletine de vot prin corespondență „din prudență”

Milwaukee, Wisconsin, va verifica din nou aproximativ 30.000 de buletine de vot prin intermediul mașinilor de numărat „din prudență”, după ce a găsit dovezi că ușile mașinilor sale de numărat nu au fost închise corespunzător, a declarat purtătorul de cuvânt al orașului, Jeff Fleming, pentru CNN.

„Au avut loc discuții ample cu funcționarii electorali de aici, în consultare cu oamenii din Madison și cu avocații noștri, și au spus să ne asigurăm că nu există absolut niciun dubiu, așa că acea parte a procesului va fi refăcută”, a declarat Fleming.

Toate mașinile de numărat sunt puse la zero, iar buletinele de vot vor fi trecute din nou prin mașini, a spus el. Acest lucru ar putea adăuga câteva ore la procesul de numărare, potrivit lui Fleming, deși cea mai mare pierdere de timp în procesul de numărare este procesarea buletinelor de vot prin corespondență și a plicurilor acestora – care nu trebuie refăcută pentru niciunul dintre aceste buletine de vot.

Problema cu aparatele a fost cauzată de o eroare umană și „nu credem că au fost manipulate în vreun fel”, a spus Fleming.

„Nu dorim să existe întrebări cu privire la acuratețea rezultatelor”, a spus Fleming. „Așa că ne vom asigura că acestea sunt rulate corect.”

UPDATE 01:07 Peste 1.000 de clerici și credincioși de diferite credințe ajută la menținerea atmosferei pașnice la secțiile de votare din întreaga Americă de Election Day, potrivit NPR.

Faiths United to Save Democracy – o organizație nepartizană și multiconfesională – a desfășurat pastori, imami, rabini și preoți cunoscuți sub numele de “poll chaplains” și “peacekeepers” la secțiile de votare din 10 state: Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Georgia , Texas, Florida, Alabama, Arizona, Wisconsin și Michigan.

“Ceea ce ei ne-au spus este că prezența pastorilor hirotoniți, a imamilor, a rabinilor… a creat o prezență liniștitoare, o prezență morală. Lucru care spune că suntem aici,” a declarat Barbara Williams-Skinner, aflată la centrul de comandă din Washington D.C.

Clericii, care nu sunt plătiți, au fost instruiți “să detensioneze conflictul acolo unde îl văd” și să fie ca o “forță de menținere a păcii,” a adăugat ea.

“Ei creează un mediu care spune: Toți suntem americani aici. Cu toții avem dreptul să fim aici și suntem aici pentru a ne asigura că nimeni nu este intimidat sau amenințat,” a spus ea. “Nu ne interesează pentru ce candidat ești. Suntem aici pentru că credem că votul este sacru.”

Scopul clericilor nu este acela de “a evangheliza” sau de a predica oamenilor, a spus episcopul Vashti Murphy-McKenzie. Ei nu le spun oamenilor pe cine să voteze. “Suntem acolo doar pentru a oferi asistență și pentru a menține pacea,” a afirmat ea.

UPDATE 01:05 Un judecător a respins încercarea republicanilor de a bloca unele buletine de vot prin corespondenţă din Georgia

Un judecător din SUA a respins marţi o încercare a republicanilor de a bloca şapte comitate din Georgia, unul dintre statele decisive în alegerile prezidenţiale, să accepte unele buletine de vot prin corespondenţă şi i-a mustrat pe avocaţii partidului pentru ceea ce el a numit discriminare împotriva oponenţilor politici, transmite Reuters.

Comitetul Naţional Republican (RNC) a dat în judecată duminică cele şapte comitate la tribunalul federal din Savannah pentru că le-au permis alegătorilor să returneze buletinele de vot prin corespondenţă în weekend şi luni. Ei au spus că perioada de vot anticipat ar fi trebui să se încheie vineri şi au cerut instanţei să blocheze comitatele să accepte buletinele de vot.

Într-o audiere telefonică de marţi, judecătorul districtual Stan Baker a declarat că aceste comitate vizate de republicani au înclinat toate spre democraţi la alegerile anterioare.

„Nu aş face decât să invalidez voturile din comitatele selectate pe care reclamanţii le-au ales doar pe baza preferinţelor politice din trecut ale cetăţenilor din acele comitate”, a spus Baker, numit de fostul preşedinte republican Donald Trump, care este din nou candidatul prezidenţial al partidului său.

Baker a afirmat că republicanii i-au cerut să „încline balanţa acestor alegeri discriminându-i pe cetăţenii care sunt mai puţin susceptibili să voteze pentru candidatul lor”.

Georgia este unul dintre cele şapte state care ar putea decide rezultatul alegerilor dintre Trump şi adversara său democrată, vicepreşedinta Kamala Harris. Preşedintele Joe Biden a câştigat acest stat sudic în 2020, prima victorie democrată acolo din 1992.

„Georgia îşi face vocea auzită”, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Harris, Charles Lutvak, într-o postare pe X.

Un purtător de cuvânt al RNC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

UPDATE 01:03 Harris îi îndeamnă pe americanii din statul swing Carolina de Nord să iasă la vot

Candidata democrată la preşedinţie, vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris îi îndeamnă marţi pe locuitorii statului North Carolina care nu au votat încă să iasă la vot, informează The Associated Press.

”Drumul către casa Albă trece prin North Carolina”, declară într-un interviu, la postul de radio Foxy 107.1 din Raleigh, candidata.

”Este o cursă strânsă. Suntem la egalitate, Fiecare vot cpntează”, subliniază ea.

Harris îi spune moderatoarei Karen Clark că are să sune la telefon, până la închderea secţilor de votare, pentru a obţine fiecare vot pe care-l poate obţine.

”Este vorba despre a da pagina şi a aduce o nouă generaţie de lideri ai Americii”, subliniază ea.

Kamala Harris a vizitat marţi un centru de apeluri telefonice al Comitetului Naţional Democrat (DNC), le-a mulţumit susţinătorilor care acţionează în favoarea sa şi a dat, la rândul său câteva telefoane.

”Asta reprezintă cu adevărat cel mai bine cine suntem noi”, le-a spus ea susţinătorilor săi care lucrează în centru.

Ea a primit un telefon şi s-a alărurat susţinătorilor săi din centru.

”Sunt bine”, i-a spus ea persoanei de la telefon. ”Ai votat?”

Persoana respectivă i-a răspuns, iar Harris i-a spus ”ai făcut-o? Mulţumesc”.

Centrul se află în sediul central al DNC, lângă dealul Capitoliului, în centrul capitalei americane.

Centre de apel funcţionează nonstop în perioada alegerilor, iar în ziua alegerilor ele se concentrează asupra persoanelor care nu au votat încă sau asupra unor alegători puţin dispuşi să voteze dar care pot fi determinaţi să se ducă să voteze cu ajutorul unui apel telefonic.

UPDATE 01:02 Actriţele Anne Hathaway, Julia Roberts şi Eva Longoria anunță că au votat pentru Harris

Actriţele Anne Hathaway, Julia Roberts şi Eva Longoria de la Hollywood se numără printre celebrităţile care au împărtăşit că au votat pentru Kamala Harris la alegerile din SUA, relatează DPA.

Postând pe Instagram marţi, Julia Roberts, vedeta din „Pretty Woman”, a distribuit o imagine cu ea purtând un tricou Potus (preşedintele Statelor Unite) cu un semn feminin şi un autocolant pe care scria: „Am votat”.

„Există un timp pentru speranţă, există un timp pentru a ne ruga şi există timp pentru a vota. Astăzi este acea zi”, a scris ea.

Julia Roberts şi-a exprimat şi anterior sprijinul pentru Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţie, şi a participat la evenimente de campanie pentru aceasta.

Anne Hathaway, actriţă cunoscută, printre altele, din „Diavolul se îmbracă de la Prada”, a distribuit o imagine cu ea cu un autocolant de vot şi a scris: „Am votat ca şi cum jumătate din vieţile din această ţară ar depinde de asta, am votat pentru Kamala Harris”.

Ea a indicat printr-o imagine cu o selecţie de titluri că votează din cauza controversei din jurul avortului, pe care Kamala Harris l-a pus în centrul campaniei sale pentru Casa Albă.

Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a declarat anterior că interzicerea avortului de şase săptămâni în Florida a fost o greşeală, dar a criticat întreruperile de sarcină târzii şi şi-a asumat meritul pentru anularea deciziei din dosarul Roe vs. Wade de către Curtea Supremă din SUA. Hotărârea din 2022 le-a permis statelor să decidă legile privind avortul.

Lady Gaga, care a cântat luni la un miting pentru Harris, a confirmat, de asemenea, că şi-a completat buletinul de vot.

Eva Longoria, Reese Witherspoon, Blake Lively şi soţul ei Ryan Reynolds, Jennifer Aniston, Katy Perry şi Michelle Pfeiffer se numără, de asemenea, printre celebrităţile care au indicat că au votat.

Pe Instagram, Eva Longoria a împărtăşit sfaturi pentru ziua votului şi a scris: „Votul tău este vocea ta!”.

Cântăreaţa Lizzo, care a postat o imagine cu ea pe Instagram participând la un eveniment de campanie pentru Kamala Harris, a scris: „Astăzi este ziua! Să câştigăm”.

UPDATE 01:00 Un bărbat, arestat în Michigan după ce a trimis la FBI un mesaj în care ameninţă cu un atac în cazul în care Trump obţine o victorie în alegeri / El viza ”mizeria de creştini conservatori”

Un bărbat, Isaac Sissel, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat marţi în statul Michigan, acuzat de faptul că a ameninţat să comită un atac violent în cazul în care fostul preşedinte republican obţine o victorie în alegeri, scrie CNN.

Procuratura îl acuză de faptul că a trimis un mesaj de ameninţare la Centrul Naţional de Operaţiuni împotriva Ameninţării al poliţiei federale (FBI), în West Virginia.

”Voi comite un atac împotriva mizeriei de creştini conservatori în cazul în care Trump învonge în alegeri”, se arată în mesaj.

”Am (o puşcă de asalt de tip) AR15 furată şi o ţintă pe care refuz să o numesc, astfel încât să scap nepedepsit în planurile mele”, se arată în mesaj.

”În lipsa unei anumite victime şi a posibilităţii de a găsi locul în care ascund puşca, FBI nu poate face nimic până nu comit atacul”, se mai arată în acest mesaj.

Isaac Sissel urma să compară în prima înfăţişare într-un tribunal federal marţi.

UPDATE 00:58 Guvernatorul statului Minnesota Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, apreciază că fostul preşedinte republican Donald Trump ”probabil” îşi va recunoaşte înfrângerea în cazul în care este învins de către vicepreşedinta americană şi îşi reiterează încrederea în securitatea sistemelor electorale americane, relatează CNN.

Tim Walz s-a angajat de asemenea ”să dea mâna şi să lucreze cu învingătorul”, în cazul în care este înfrântă Harris.

Întrebat de presă, înainte să se îmbarce în avion, în Pennsylvania, către Washington, dacă crede că Trump îşi va recunoaşte înfrângerea, în cazul în care este învins, guvernatorul a răspuns că el crede că acesta îşi va recunoaşte înfrângerea, dacă ”istoria este…vreun indiciu”.

Trump şi republicanii care-l susţin au anunţat în mai multe rânduri că vor recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale dacă nu există probe ale unor fraude.

Miliardarul a făcut acuzaţii false cu privire la o fraudă electorală generalizată în alegerile prezidenţiale din 2020, pe care le-a folosit ca pretext pentru a răsturna rezultatul alegerilor.

Walz a oferit indicii despre felul în care prevede să urmărească rezultatul alegerilor după închiderea secţiilor de votare.

El a anunţat că nu va urmări îndeaproape numărarea voturilor în anumite regiuni sau în rândul anumitor grupuri demografice, ci se va consulta cu membrii echipei sale care fac acest lucru şi urmăresc acoperirea alegerilor la televiziuni.

El a anunţat că plănuieşte să facă jogging după ce soseşte la Washington.

Tim Walz a anunţat că nu a discutat cu Kamala harris în ultimele 24 de ore, însă i-a lăudat declaraţiile pe care le-a făcut luni, la ultimul său miting de campanie, la Philadelphia.

UPDATE 00:56 ANALIZĂ Pe cine vrea Putin la Casa Albă?

UPDATE 00:33 Trump acuză „fraude masive” în Philadelphia / Poliția spune că nu știe la ce se referă republicanul

Departamentul de Poliție din Philadelphia a declarat pentru CNN că nu știe la ce se referea Trump într-o postare pe Truth Social în care pretindea „fraude masive” și nu era la curent cu nicio problemă legată de vot care să necesite un răspuns din partea forțelor de ordine, notează CNN.

„O mulțime de discuții despre FRAUDE masive în Philadelphia. Vin forțele de ordine!!!” a postat Trump pe Truth Social marți, în jurul orei 16:40 ET.

Trump a făcut ani de zile afirmații nefondate cu privire la fraudarea alegerilor în Philadelphia. El a repetat astfel de afirmații la începutul acestei toamne, spunând la un eveniment din Pennsylvania în septembrie, fără detalii, că „ei trișează în acest stat, în special în Philadelphia”.

UPDATE 00:38 Prezență ridicată a portoricanilor la vot în Philadelphia, un avantaj pentru Harris

Campania lui Harris a declarat marți seară că se observă o prezență ridicată a portoricanilor la vot în Philadelphia, informează Reuters.

La prânz, cele trei circumscripții care conțin cea mai mare concentrație de alegători portoricani înregistrați în oraș se aflau deja la 79% din prezența totală la vot pentru 2020, a declarat campania.

Peste 300.000 de portoricani sunt eligibili să voteze în Pennsylvania, iar campania lui Harris mizează pe ei pentru a câștiga statul.

UPDATE 00:35 Democrația în topul alegătorilor Harris, în timp ce economia conduce în topul alegătorilor Trump – exit poll

În timp ce starea democrației și economia au fost principala problemă pentru toți alegătorii – este o imagine diferită atunci când ne uităm la susținătorii lui Trump și Harris, remarcă BBC.

Printre cei care au votat pentru Kamala Harris:

  • Aproape șase din zece persoane au plasat starea democrației drept principala lor problemă, potrivit CBS;
  • Aceasta a fost urmată de avort, care a fost ales de aproximativ unul din cinci;
  • Puțin peste unul din zece a ales economia.

Printre votanții lui Donald Trump:

  • Jumătate au declarat că economia a fost problema lor numărul unu;
  • O persoană din cinci a declarat că imigrația a fost prima;
  • Puțin peste unul din zece oameni a declarat că cel mai mult îi interesează starea democrației.

UPDATE 00:33 WSJ: Hackeri legați de serviciile secrete chineze au spionat telefoanele unor oficiali americani din domeniul securității naționale / Amploarea intruziunii, fără precedent

UPDATE 00:20 Majoritatea votanților la alegerile prezidențiale spun că democrația din SUA este amenințată, arată sondajele la ieșirea de la urne

Aproape trei sferturi dintre votanții la alegerile prezidențiale de marți cred că democrația americană este amenințată, potrivit datelor sondajelor naționale la ieșirea de la urne realizate de Edison Research, reflectând anxietatea profundă cu care se confruntă națiunea după o campanie controversată între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, potrivit Reuters.

Democrația și economia s-au clasat de departe ca fiind cele mai importante probleme pentru alegători, urmate de avort și imigrație, arată datele. Sondajul a arătat că 73% dintre alegători cred că democrația este în pericol, față de doar 25% care au afirmat că este sigură.

Cifrele reflectă doar o parte din zecile de milioane de persoane care au votat, atât înainte, cât și în ziua alegerilor, iar rezultatele preliminare pot suferi modificări pe parcursul nopții, pe măsură ce mai multe persoane sunt intervievate.

Cei doi rivali se îndreptau spre un final incert după o campanie amețitoare, în timp ce milioane de alegători americani așteptau marți la cozi calme și ordonate pentru a alege între două viziuni extrem de diferite pentru țară.

Sondajele la ieșirea de la urne pot evolua considerabil pe parcursul nopții.

UPDATE 00:15 Asistenții lui Harris se așteaptă ca Trump să revendice victoria înainte de proiectarea unui câștigător

Asistenții vicepreședintelui Kamala Harris se așteaptă și s-au pregătit pentru posibilitatea ca Donald Trump să încerce să declare prematur victoria, relatează CNN.

Ei au elaborat opțiuni de răspuns, dar ceea ce vor face în cele din urmă va depinde de modul și momentul în care va acționa fostul președinte. Un lucru pe care doi consilieri ai lui Harris l-au declarat pentru CNN este că nu vor permite ca afirmațiile lui Trump să rămână fără răspuns. Campania intenționează să fie „foarte agresivă” în această privință, a declarat un consilier pentru CNN.

Harris este pregătită să vorbească în seara aceasta și, începând de ieri, se aștepta ca ea să facă unele remarci indiferent dacă rezultatul cursei era cunoscut sau nu. Dar asistenții au avertizat că aceste planuri s-ar putea schimba.

UPDATE 00:09 Exit Poll NBC News: Alegătorii numesc democrația și economia drept principalele preocupări

Conform primelor rezultate ale sondajului NBC News Exit Poll, starea democrației și economia au fost, în mare măsură, principalele preocupări ale alegătorilor care au votat în alegerile prezidențiale.

Democrația a fost clasată pe primul loc de către alegători, 35% dintre aceștia afirmând că a fost problema care a contat cel mai mult în decizia de a vota pentru președinte, urmată de economie cu 31%. Alegătorii au plasat avortul (14%) și imigrația (11%) pe următoarele locuri ca importanță, în timp ce doar 4% au menționat politica externă.

Atât bărbații, cât și femeile au plasat democrația și economia în topul preocupărilor lor. Dar femeile au fost mai predispuse decât bărbații să acorde prioritate avortului: 19% dintre femei l-au numit drept cea mai importantă problemă, comparativ cu doar 8% dintre bărbați.

Susținătorii lui Harris și ai lui Trump au fost puternic divizați în ceea ce privește problemele care îi preocupă cel mai mult. Jumătate dintre votanții lui Harris au numit starea democrației drept principala lor prioritate, urmată de avort și economie. În schimb, majoritatea susținătorilor lui Trump au afirmat că economia este principala lor preocupare, urmată de imigrație și democrație.

UPDATE 00:05 Piețele de predicție electorală îl favorizează pe Trump

Cursa prezidențială din SUA din 2024 a fost istoric de strânsă, iar sondajele – și modelele de predicție bazate pe sondaje – au arătat timp de luni de zile că cursa se apropie de 50-50.

Însă piețele de predicții nu au fost întotdeauna de acord, acordându-i adesea un ușor avantaj lui Donald Trump, uneori de peste 60%, remarcă Financial Times.

Aceste piețe au avut un moment de glorie în acest ciclu, cu debutul unei mari piețe politice comerciale în SUA și un volum de miliarde de dolari pe o piață separată bazată pe criptografie.

Începând de marți dimineață, modelele bazate pe sondaje indicau o medie de 47% pentru Trump, în timp ce piețele indicau o medie de 58%.

Unele creșteri ale prețului lui Trump în ultimele săptămâni au fost determinate de un singur trader cu poziții supradimensionate, potrivit datelor analizate de FT. Comerciantul a susținut că este francez și nu are „nicio preferință politică”.

Piețele au fost deosebit de volatile în ultimele două zile. Acestea au crescut pentru Harris în urma unui sondaj neașteptat de pozitiv în Iowa în acest weekend, dar apoi au crescut din nou pentru Trump în ziua următoare.

UPDATE 23:58 Comisia electorală din Carolina de Nord prelungește votarea la 2 secții de votare

Consiliul electoral din Carolina de Nord a ținut o ședință de urgență și a aprobat o jumătate de oră suplimentară de vot la două secții de votare care ar fi fost temporar indisponibile pentru alegători mai devreme marți, după aparente probleme tehnice, relatează CNN.

Două secții de votare separate – una în comitatul Burke, în regiunea de vest a statului, și una în comitatul Wilson, la est de Raleigh – se vor închide marți la ora 20:00, ora Europei de Est.

O secție de votare din comitatul Wilson a avut unele „probleme cu imprimanta, ceea ce a făcut ca alegătorii să nu poată vota timp de aproximativ o oră”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei electorale de stat, Patrick Gannon.

O problemă cu un laptop din comitatul Burke a contribuit la întârzierea unei secții de votare marți dimineață, a declarat Kenny Rhyne, directorul electoral local.

UPDATE 23:56 De când hotărârea Roe v. Wade a fost anulată de Curtea Supremă în 2022, drepturile la avort au fost un subiect care a scos alegătorii la urne. Alegătorii din 10 state vor avea astăzi un cuvânt de spus pe această temă, alegătorii din Nebraska luând în considerare două măsuri opuse privind avortul, informează New York Times.

UPDATE 23:53 Directorul general al JPMorgan le cere americanilor să găsească un teren comun

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, a emis marți o declarație în care le cere americanilor să găsească un teren comun, în timp ce națiunea încheie alegerile prezidențiale cu multe diviziuni, scrie Reuters.

UPDATE 23:45 Elon Musk votează în Texas

Elon Musk, cel mai puternic susținător al lui Donald Trump, și-a exprimat marți votul în Texas. Miliardarul CEO al SpaceX și Tesla a scris pe Twitter: „Tocmai am votat în Cameron County, Texas, unde se află Starbase!” Starbase este sediul SpaceX, situat lângă Hawthorne, Texas, un oraș rural la nord de Houston, notează The Guardian.

Mai devreme în cursul zilei, New York Times a raportat că Musk va petrece seara alegerilor cu Donald Trump la Mar-a-Lago.

UPDATE 23:43 Îngrijorare cu privire la buletinele de vot respinse în Nevada, potrivit presei americane

Secretarul de stat din Nevada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul de buletine de vot respinse din cauza unei neconcordanțe de semnături în comitatele Clark și Washoe, relatează presa americană, citată de BBC.

Semnătura de pe plicul buletinului de vot prin corespondență al unui alegător din Nevada este comparată cu semnătura din baza de date a alegătorilor. Orice neconcordanță între semnături trebuie să fie „remediată” – sau verificată – de către alegător.

The New York Times relatează că peste 11.300 de buletine de vot au fost identificate de stat noaptea trecută ca având nevoie de remediere în Clark County și peste 1.800 în Washoe County.

CNN raportează că secretarul de stat, Francisco Aguilar, a trimis mesaje text alegătorilor care trebuie să își verifice semnăturile înainte ca buletinele lor de vot să poată fi numărate.

Ambele surse afirmă că există o tendință ca alegătorii tineri să nu aibă semnături corespunzătoare.

Termenul limită pentru acest proces este 12 noiembrie.

UPDATE 23:39 Aproape 86 de milioane de americani și-au exprimat deja opțiunile de vot de când a început votul anticipat la nivel național în SUA.

Potrivit datelor prezentate de Election Lab de la University of Florida, circa 85,90 de milioane de persoane au votat anticipat până acum în Statele Unite, peste 46,74 milioane de americani votând personal, în timp ce alte 39,38 milioane de alegători au returnat un buletin de vot prin corespondență.

Peste 67,40 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost solicitate de americani pentru acest ciclu electoral, potrivit Election Lab.

Newsweek a scris recent că votul anticipat este disponibil într-o anumită formă în 47 de state americane și Districtul Columbia. Alabama și Mississippi sunt singurele state fără vot anticipat universal, unde alegătorii au nevoie de un motiv aprobat pentru a vota anticipat.

La alegerile din 2020, 70% dintre alegători au folosit metode alternative la votul în persoană în ziua alegerilor, o creștere importantă față de cele 40 de procente din 2016. Creșterea numărului de votanți cu anticipație a urmat extinderii temporare a opțiunilor de vot la care au recurs multe state în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, la alegerile din urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot din ultimii 120 de ani – aproximativ două treimi din cei aproximativ 155 de milioane de americani care au votat în 2020 au făcut-o înainte de ziua alegerilor. În 2016, aproximativ 47 de milioane de americani au votat mai devreme de ziua alegerilor.

Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024. Această estimare include toți cetățenii americani cu vârsta de 18 ani și mai mult, deși nu toți sunt înregistrați sau vor vota.

Dacă prezența la vot va fi la fel de mare ca în 2020, analiștii estimează că peste 162 de milioane de americani vot vota în 2024.

UPDATE 23:38 Prezența la vot în Philadelphia este „extrem de ridicată”, afirmă un oficial

Prezența la vot în Philadelphia a fost „extrem de ridicată” în ziua alegerilor, a declarat președintele Partidului Democrat local, Bob Brady, pentru Fox News.

„Începând cu ora 15:30 suntem la 60% prezență la vot cu mai mult de patru ore rămase. În 2020 vom atinge o prezență la vot de 65% în Philadelphia”, a declarat Brady, un fost congresman. „Credem că vom ajunge la 70% – sperăm la o prezență la vot de 80%”.

„Prezența la vot în Philadelphia este extrem de ridicată”, a adăugat el. „Preconizăm o prezență foarte mare la vot – mult mai mare decât în 2020. Numărul afro-americanilor este ridicat – o mulțime de femei. Votul portoricanilor este, de asemenea, extrem de ridicat. Sperăm să ajungem la cifrele lui Obama”.

UPDATE 23:35 Co-fondatorul mișcării pro-palestiniene Uncommitted spune că va vota pentru Harris

Co-fondatorul Mișcării Naționale Uncommitted a împărtășit marți că va vota pentru vicepreședintele Kamala Harris, deoarece grupul – care a decis în cele din urmă să nu sprijine candidatul democrat – a avertizat împotriva fostului președinte Donald Trump, scrie CNN.

„Acesta este un moment în care trebuie să ne uităm foarte clar la ceea ce Donald Trump a planificat pentru comunitățile noastre și pentru americanii arabi și musulmani în special”, a declarat Abbas Alawieh pentru MSNBC, adăugând că, în calitate de fost angajat al Congresului care a fost la Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, el «nu este străin de tipul de violență și violență politică pe care Donald Trump intenționează să o promoveze în țara noastră».

Alawieh a adăugat în clipul partajat pe pagina X a grupului că, deși va vota pentru Harris, speră ca o „coaliție” de alegători, inclusiv cei care au votat pentru Harris, să pună presiune pe „următoarea administrație pentru a se rupe de politica de a trimite – de a trimite necondiționat arme și finanțare armatei israeliene”.

El a continuat: „De luni de zile, comunitatea arabo-americană și musulmană americană oscilează între a se confrunta cu durerea noastră, a se confrunta cu faptul că atât de mulți dintre membrii familiilor noastre sunt acolo, trăind sub bombele pe care guvernul nostru american le trimite lui Benjamin Netanhyahu, încercând în același timp să facă un lucru inteligent din punct de vedere politic.”

Context: Campania lui Harris a avut probleme cu alegătorii arabi și musulmani americani, care reprezintă un bloc de vot esențial, în special în statul Michigan, din cauza modului în care administrația Biden-Harris a gestionat războiul Israel-Hamas.

În campania electorală, Harris a fost adesea întreruptă de protestatari pro-palestinieni, care au avertizat că furia față de sprijinul SUA pentru Israel ar putea reduce participarea democraților.

Luna trecută, Harris s-a întâlnit cu liderii arabo-americani din Michigan, unde participanții au încurajat-o să se distanțeze de abordarea lui Biden față de conflict. Vicepreședintele a rezistat în mare măsură descrierii modului în care ea ar putea aborda conflictul în mod diferit.

UPDATE 23:11 Georgia este pe cale să înregistreze o prezență la vot mai mare decât în 2020

Georgia este pe cale să înregistreze o prezență la vot mai mare decât în 2020, când Joe Biden a câștigat la limită statul, relatează Financial Times.

Aproximativ 700.000 de persoane au votat deja până marți la ora 14:30, a declarat principalul oficial electoral al statului, ceea ce ridică numărul estimat de alegători la 1,2 milioane.

Mai mult de 4 milioane de georgieni au votat deja în timpul perioadei de vot anticipat din stat, un număr care a depășit, de asemenea, totalul de acum patru ani, care a fost puțin sub 5 milioane.

O mare parte din zonele rurale ale Georgiei sunt bastioane republicane, iar democrații speră la o prezență ridicată la vot în zonele metropolitane și în jurul acestora, precum Atlanta și Savannah.

UPDATE 23:06 Harris, apariție surpriză la sediul Comitetului Național Democrat

Kamala Harris a trecut pe la sediul Comitetului Național Democrat din D.C. și s-a alăturat efortului de phone-banking, scrie New York Times.

„Jennifer, bună. Sunt Kamala Harris”, i-a spus vicepreședintele unei femei la celălalt capăt al firului, în timp ce reporterii priveau. „Ai votat deja?”

„Doamne, pot să votez acum?”, a răspuns femeia. Mai târziu, Harris a vorbit cu fiica de 8 ani a femeii și a glumit: „Abia aștept să mai crești 10 ani”.

UPDATE 23:04 Contextul pe scurt:

  • Scrutinul prezidențial și general din SUA are loc marți, 5 noiembrie
  • Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să-și exprime opțiunile electorale
  • Sondajele indică o cursă umăr la umăr între Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă
  • Un candidat trebuie să strângă 270 de voturi electorale pentru a ajunge președintele SUA
  • Pe lângă ocupantul Biroului Oval, americanii vor alege o mare parte din mandatele legislativului de la Washington
  • Actuala campanie este cea mai costisitoare din istoria SUA
  • Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024. Această estimare include toți cetățenii americani cu vârsta de 18 ani și mai mult, deși nu toți sunt înregistrați sau vor vota.

UPDATE 22:48 Instanțele prelungesc votul în câteva secții de votare din Georgia și Pennsylvania

Un judecător din Cobb County, Georgia, a ordonat ca două secții de votare din Marietta și Kell să rămână deschise până la ora 19:20 ET, după ce aceste secții au întârziat să se deschidă marți dimineață, transmite Fox News.

În plus, un judecător din Pennsylvania a ordonat ca programul secțiilor de votare din districtul Laflin să fie prelungit până la ora 21:30, după ce secțiile de votare s-au deschis cu întârziere și unii alegători nu au putut vota mai devreme.

Postul local de știri WNEP a relatat că judecătorul electoral nu a fost prezent la sediul din Laflin când urnele trebuiau să se deschidă la ora 7:30. Primele buletine de vot au fost exprimate abia la ora 8:30. Unii alegători au declarat că au așteptat la coadă aproape două ore înainte de a putea vota.

Atât Georgia, cât și Pennsylvania sunt două state-cheie în alegerile prezidențiale din 2024, considerate de campaniile fostului președinte Trump și, respectiv, a vicepreședintelui Kamala Harris ca fiind „must-win”.

UPDATE 22:41 Vicepreședintele Kamala Harris își va petrece seara alegerilor la Universitatea Howard din Washington D.C.

Planurilevicepreședintelui Kamala Harris pentru această seară, seara alegerilor prezidențiale din 2024, includ o întoarcere la alma mater, Universitatea Howard din Washington, D.C, notează Fox News.

Harris și-a obținut licența în științe politice și economie la această universitate privată, în mod istoric cu studenți de culoare.

Fostul președinte Donald Trump și Harris și-au petrecut noaptea de luni spre marți adunându-se în state swing pentru o ultimă încercare de a atrage alegătorii americani.

Harris și-a încheiat opririle de campanie în Scranton și Reading, ambele în Pennsylvania, în timp ce Trump a făcut o ultimă ofertă poporului american în Carolina de Nord și Pennsylvania, înainte de a se îndrepta spre Grand Rapids, Michigan.

În această seară, președintele și prima doamnă vor urmări rezultatele alegerilor în reședința Casei Albe, alături de colaboratori de lungă durată și de personalul superior al Casei Albe, potrivit unui oficial al Casei Albe. Președintele va primi în mod regulat informații actualizate cu privire la situația alegerilor din întreaga țară.

UPDATE 22:39 Google lucrează pentru a repara o interogare de căutare defectuoasă care a returnat rezultate diferite pentru Harris și Trump

Google a declarat că lucrează pentru a remedia o eroare care a produs rezultate de căutare diferite pentru „unde pot vota pentru Harris” și „unde pot vota pentru Trump”.

Rezultatele pentru căutarea cu Kamala Harris au afișat o fereastră pentru a-i ajuta pe cei care caută să găsească o secție de votare, dar căutarea cu Donald Trump a afișat doar articole de știri și nicio hartă.

Problema a fost evidențiată într-o postare X distribuită de proprietarul Elon Musk marți după-amiază, care a adunat rapid peste 4,5 milioane de vizualizări.

Contul oficial X al Google a răspuns spunând: „Panoul «unde să votezi» se declanșează pentru unele căutări specifice (deoarece) Harris este și numele unui comitat din (Texas). Se întâmplă și pentru „Vance” (deoarece) este, de asemenea, numele unui comitat.” Compania a declarat că lucrează la o remediere.

Google a adăugat: „Foarte puțini oameni caută, de fapt, locuri de votare în acest fel.”

UPDATE 22:36 Oficialii din 2 state în curs de votare se așteaptă ca rezultatele să apară mai repede decât în 2020

Oficialii din statele swing Pennsylvania și Michigan spun că rezultatele alegerilor de marți se așteaptă să fie numărate mai repede decât au fost în timpul alegerilor din 2020, scrie CNN.

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a prezis că numărarea voturilor în statul Keystone nu va dura la fel de mult ca în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, când numărarea voturilor – și declararea alegerilor – s-a prelungit până în sâmbăta de după ziua alegerilor.

Shapiro a declarat că în acest an au fost solicitate cu aproximativ 1 milion mai puține buletine de vot prin corespondență decât în timpul pandemiei Covid-19. Guvernatorul a declarat că acest lucru, combinat cu o schimbare în alegeri de stat că legea cere ca voturile să fie numărate fără oprire, îl face încrezător că rezultatele în statul swing va fi livrat cât mai repede posibil.

„Toate acestea împreună ar trebui să accelereze numărătoarea”, a spus Shapiro.

Între timp, în Michigan, secretarul de stat Jocelyn Benson a declarat pentru CNN că alegătorii sunt pe cale să atingă cea mai mare prezență la vot înregistrată vreodată în acest stat. Întrebată de Erin Burnett de la CNN dacă statul va proiecta un câștigător marți seara, Benson a declarat că „cel mai mare factor determinant va fi gradul de apropiere al cursei”.

Detroit a indicat că va finaliza numărarea voturilor până marți la miezul nopții, iar oficialii statului vor avea o actualizare mai bună în jurul orei 21.00 ET, a declarat secretarul de stat.

„Așteptați-vă la rezultate mai devreme decât în 2020, care a fost miercuri la prânz”, a declarat Benson.

UPDATE 22:29 Secție de vot din statul swing Georgia evacuată, apoi redeschisă din cauza unei amenințări cu bombă

O locație de vot care găzduiește două secții de votare din comitatul Gwinnett, Georgia, a fost evacuată astăzi timp de aproximativ o oră din cauza a ceea ce poliția numește o amenințare cu bombă, relatează CNN.

Mountain Park Aquatic Center, care găzduiește două dintre cele 156 de secții de votare din comitat, a fost evacuat la ora 12:44 p.m. ET, potrivit Departamentului de Poliție al comitatului Gwinnett.

„După ce am vorbit cu angajații și lucrătorii de votare, nu a fost observată nicio activitate suspectă și locația a fost redeschisă”, au afirmat oficialii poliției într-o declarație pentru CNN.

O echipă CNN a observat o activitate normală la centru, care este acum redeschis. Alegătorii cu care CNN a vorbit și care votează în prezent nu știau nimic despre incidentul anterior.

Sammy Baker, președintele GOP din comitatul Gwinnett, a declarat pentru CNN că a fost martor la intrarea câinilor polițiști care detectează bombe în clădire. El a spus că instalația a fost închisă pentru „aproximativ o oră”.

UPDATE 22:21 Harris și Trump se luptă pentru cele 270 de voturi în Colegiul Electoral care le-ar putea asigura mandatul la Casa Albă.

UPDATE 22:11 Publicația The Times explică importanța crucială a statului Pennsylvania în alegerile prezidențiale din SUA.

Citește și:

UPDATE 22:08 Cele 13 districte de care atârnă cursa pentru Casa Albă

UPDATE 21:50 Astronauții americani au votat în alegerile din SUA de pe Stația Spațială Internațională

Astronauții Butch Wilmore, Suni Williams, Nick Hague și Don Pettit au distribuit o fotografie cu ei după ce au votat la alegeri de pe Stația Spațială Internațională, potrivit publicației americane Newsweek.

„Nu contează dacă stați jos, în picioare sau plutiți – ceea ce contează este că votați!”, a scris Hague alături de fotografia în care cei patru plutesc în spațiu, arătându-și șosetele roșii, albe și albastre pe care scrie „proud to be American”.

Astronauții s-au numărat printre cei 1,2 milioane de americani care au votat anticipat în Harris County.

 


UPDATE 21:46 FBI afirmă că amenințările false cu bombă la unele secții de votare par de origine rusă

FBI a declarat marți că au fost făcute amenințări false cu bombă la secțiile de votare din mai multe state, multe dintre acestea părând să provină din domenii de e-mail rusești, potrivit agenției Reuters.

„Niciuna dintre amenințări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a afirmat FBI într-o declarație.

UPDATE 20:28 Bărbat care avea asupra sa un pistol de semnalizare, arestat la Capitoliu, în Washington DC

Poliția Capitoliului SUA a anunțat că tocmai a arestat un bărbat care „mirosea a combustibil” și avea un „pistol de semnalizare” asupra sa la centrul de vizitare a Capitoliului din Washington DC, scrie BBC.

Într-o postare pe X, poliția spune că bărbatul a fost oprit în timpul procesului de control la centru.

„Bărbatul mirosea a combustibil, avea o torță și un pistol de semnalizare”, se arată în postare. Vizitele publice au fost anulate.

Capitoliul SUA este sediul Congresului, brațul legislativ al guvernului federal.

 

UPDATE 21:13 Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Trump și cercul său de apropiați

Antreprenorul miliardar Elon Musk își va petrece noaptea alegerilor alături de Donald Trump și de cercul său de apropiați la locuința din Florida a fostului președinte, potrivit Sky News.

Acesta va urmări rezultatele votării la una dintre numeroasele reuniuni organizate de Trump, toate având diferite niveluri de exclusivitate.

Prezența lui Musk va însemna că republicanul va avea acces direct la persoana care controlează platforma de social media X în ceea ce s-ar putea transforma într-o noapte și câteva zile destul de haotice, pe măsură ce voturile sunt numărate.

Proprietarul X a fost un susținător declarat al lui Trump în ultimele săptămâni, cheltuind milioane pentru a-l sprijini, organizând evenimente în numele său și vorbind cu el în mod regulat.

Există temeri în rândul democraților că Musk ar putea utiliza vastul său feed X personal pentru a promova dezinformarea electorală, relatează New York Times, după ce a postat în ultimele zile informații inexacte cu privire la datele votului anticipat.

UPDATE 20:56 Consilierii îl îndeamnă pe Trump să declare prematur victoria în noaptea alegerilor

Donald Trump a fost sfătuit de unii consilieri să declare prematur victoria în noaptea alegerilor dacă are un avans suficient față de Kamala Harris în state-cheie, cum ar fi Pennsylvania, potrivit unor persoane apropiate acestuia, deși nu este clar dacă va ține cont de acest sfat, scrie The Guardian.

Părerea generală este că Trump nu are nimic de pierdut afirmând că a câștigat dacă are un avantaj de câteva sute de mii de voturi în Pennsylvania sau dacă sondajele sale interne consideră că o victorie este plauzibilă chiar dacă rezultatele nu sunt pe deplin confirmate marți seara.

Dar chiar și cei mai combativi aliați ai lui Trump – inclusiv fostul strateg de la Casa Albă Steven Bannon, care a vorbit cu el săptămâna trecută, a declarat una dintre persoane – i-au sugerat să se abțină de la a se pronunța în cazul în care cursa este mai strânsă.

În ultimele zile ale campaniei, Trump și echipa sa au proiectat încredere. Aceasta a creat așteptări în rândul susținătorilor săi că va câștiga, punând bazele unei afirmații nefondate că alegerile au fost furate în cazul în care pierde și Harris preia Casa Albă. Orice declarație prematură de victorie ar contribui probabil la acest fenomen.

UPDATE 20:44 „Ne simțim bine”, spune Walz în timp ce se îndreaptă spre Washington DC

Tim Walz, alegerea Kamalei Harris pentru funcția de vicepreședinte, a discutat cu presa din Pennsylvania înainte de a se îmbarca într-un avion spre Washington DC, afirmând: „ne simțim bine” în legătură cu alegerile.

Acesta a afirmat că SUA au „cele mai libere și mai sigure alegeri”. Cu toate acestea, el a remarcat că ar putea dura ceva timp până la obținerea rezultatelor.

Walz a acordat o ultimă serie de interviuri radio în această dimineață și a încurajat ascultătorii din Detroit, Milwaukee, Carolina de Nord, Atlanta și Philadelphia să meargă la urne și să voteze pentru Harris.

UPDATE 20:25 Acțiunile companiei Truth Social a lui Trump cresc odată cu deschiderea urnelor

Trump Media, compania mamă a platformei de social media a lui Donald Trump, Truth Social, a crescut cu mai mult de 15% în primele tranzacții pe burse, potrivit rețelei NBC News, citată de Sky News.

Acțiunile cu volatilitate notorie, care se tranzacționează sub simbolul DJT, au scăzut de la un maxim de 54 $ marțea trecută la aproximativ 30 $ vineri.

În această dimineață, valoarea sa de piață era de aproape 8 miliarde de dolari, ceea ce nu este departe de capitalizarea The New York Times de aproximativ 8,7 miliarde de dolari.

Dar fundamentele afacerii nu sunt deosebit de puternice, relatează NBC. În august, aceasta a înregistrat o pierdere trimestrială de 16 milioane de dolari și un venit de mai puțin de 1 milion de dolari.

Trump deține o participație de 57% în Trump Media, în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari începând cu această dimineață.

UPDATE 20:05 Echipa de campanie a lui Trump recunoaște că rezultatul alegerilor nu va fi probabil tranșat în această seară (surse)

Echipa de campanie a lui Donald Trump poartă discuții în culise despre modul în care se va desfășura seara alegerilor fostului președinte în Palm Beach, Florida, inclusiv dacă acesta va părăsi stațiunea sa Mar-a-Lago pentru a face declarații presei, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

Campania recunoaște că rezultatul alegerilor probabil nu va fi tranșat în această seară, au spus sursele citate. Cu toate acestea, tabăra Trump are o încredere sporită că unele state critice vor fi anunțate înainte de sfârșitul serii, ceea ce va oferi campaniei o perspectivă asupra modului în care se conturează alegerile.

La întrebările reporterilor, Trump a răspuns, după ce a votat: „Da, adică, aud aceleași lucruri pe care le auziți și voi. Aud state în care conduc cu mult, dar nu vor avea un număr final pentru o lungă perioadă de timp”.

„Nu știu ce se va întâmpla în ceea ce privește declararea victoriei”, a adăugat el.

UPDATE 19:53 Votul a fost prelungit cu încă două ore în comitatul Cambria, Pennsylvania, oferind alegătorilor o perioadă mai lungă de timp pentru a vota după o defecțiune a software-ului mai devreme în cursul zilei, a decis o instanță, potrivit Sky News.

Comisarii comitatului Cambria au depus o cerere de urgență pentru prelungirea programului de votare de la ora 20:00 EST la ora 22:00 EST din cauza defecțiunii.

„Defecțiunea software [a sistemului de vot electronic] amenință să priveze de dreptul de vot un număr semnificativ de alegători”, a scris comitatul în dosarul depus în instanță.

UPDATE 19:44 Secretarul de stat din Georgia afirmă că amenințările cu bombă „necredibile” la două secții de votare proveneau din Rusia

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a confirmat că amenințările cu bombă „necredibile” la adresa a două secții de votare din comitatul Fulton proveneau din Rusia, potrivit The Guardian.

Două secții de votare din comitatul Fulton au fost evacuate pentru scurt timp marți dimineață, după ce au primit amenințări false cu bombă, au declarat oficialii electorali din comitat. Amenințările au vizat în total cinci secții de votare, au declarat aceștia.

Raffensperger a declarat reporterilor că amenințările provin din Rusia, dar nu a dat detalii.

UPDATE 19:36 Kamala Harris îi îndeamnă pe americani să „iasă la vot”

„Trebuie să reușim. Astăzi este ziua votului, iar oamenii trebuie să iasă și să fie activi”, a spus ea la postul WVEE-FM din Atlanta, potrivit BBC.

UPDATE 19:29 Donald Trump a declarat că ar fi gata să își recunoască înfrângerea în fața lui Kamala Harris dacă „alegerile sunt corecte”, evocând totodată spectrul unei posibile fraude electorale, după ce a votat marți în Florida, potrivit agenției AFP.

„Dacă pierd alegerile, dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaște. Până acum, cred că a fost corect”, a declarat candidatul republican la Casa Albă.

UPDATE 19:12 FBI a avertizat americanii că două noi videoclipuri false care poartă numele și însemnele agenției sunt „utilizate în mod abuziv în promovarea unor relatări false privind alegerile”.

Într-o declarație de marți, agenția de aplicare a legii a afirmat că are cunoștință de un „clip de știri fabricat care pretinde a fi un avertisment terorist emis de FBI”, care îi îndeamnă pe americani să „voteze de la distanță”, citând o amenințare teroristă ridicată la secțiile de votare.

Al doilea videoclip conține un comunicat de presă falsificat al FBI care susține că „cinci închisori din Pennsylvania, Georgia și Arizona au falsificat votul deținuților și au colaborat cu un partid politic”, a declarat FBI.

Ambele videoclipuri nu sunt autentice, a avertizat agenția, adăugând că „integritatea alegerilor se numără printre cele mai înalte priorități ale noastre”.

„Încercările de a înșela publicul cu conținuturi false despre evaluările amenințărilor și activitățile FBI vizează subminarea procesului nostru democratic și erodarea încrederii în sistemul electoral”, a adăugat FBI.

UPDATE 18:58 „Am auzit că ne descurcăm foarte bine’: Trump a mers la vot alături de soția sa, Melania, lângă locuința lor din Florida

„Am fost foarte onorat să aflu că cozile sunt lungi, cozile conservatoare, cozile republicane sunt foarte lungi”, a declarat fostul președinte, care purta o pălărie MAGA roșu aprins, potrivit Sky News.

El a adăugat că a ajuns înapoi în Florida „foarte târziu noaptea trecută”, după „patru mitinguri incredibile”, înainte de a adăuga: „Am auzit că ne descurcăm foarte bine”.

„Avem o țară minunată, dar avem o țară care are probleme. Are mari probleme în multe privințe și trebuie să o îndreptăm”, a continuat el.

Trump a afirmat că se simte „foarte încrezător” în șansele sale în aceste alegeri, afirmând că a intrat astăzi în ziua alegerilor „cu un avans foarte mare”.

„Se pare că republicanii au intrat în forță, așa că vom vedea cum se va termina”.

Întrebat dacă le va cere susținătorilor săi să nu fie violenți, Trump a răspuns: „Nu trebuie să le spun că nu va exista violență. Bineînțeles că nu va exista violență”.

El a adăugat că susținătorii săi „nu sunt oameni violenți”.

„Cu siguranță nu vreau nicio violență, dar cu siguranță nu trebuie să le spun [acestor] oameni minunați”, spune el.

UPDATE 18:33 Inundațiile au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unei secții de votare din Missouri, au îngreunat accesul alegătorilor la o altă secție și au închis zeci de drumuri în acest stat, potrivit The Guardian.

În ultimele zile, în unele zone au căzut mai mult de 20 de centimetri de ploaie.

Au fost emise avertizări și atenționări privind inundațiile și inundațiile rapide pe o suprafață mare din Missouri, care se întinde din colțul de sud-vest până în zona St. Louis în est

În comitatul Jefferson, biroul șerifului a avertizat că o secție de votare nu este accesibilă multor persoane din cauza inundațiilor.

În comitatul St. Louis, vremea a inundat echipamentele electrice într-o suburbie, întrerupând alimentarea cu energie electrică a unei biserici care servește drept secție de votare, potrivit presei locale. A fost pus în funcțiune un generator.

UPDATE 18:13 De la Casa Albă, Biden le cere alegătorilor să „facă istorie”

Joe Biden a făcut apel la alegători să „facă istorie” prin alegerea lui Kamala Harris ca succesor al său, transmite Sky News.

„Mergeți să votați”, a spus el într-o postare pe X.

 

Președintele american a renunțat la cursă și și-a acordat sprijinul pentru Harris în iulie, în timp ce apelurile pentru retragerea sa s-au intensificat după o prestație dezastruoasă la dezbaterea împotriva lui Donald Trump.

Biden s-a întors ieri la Casa Albă, după ce și-a petrecut cea mai mare parte a weekendului în Delaware, cu o ultimă oprire de campanie în Pennsylvania.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru NBC News că președintele și prima doamnă vor urmări rezultatele alegerilor la Casa Albă.

UPDATE 17:59 Timpul de vot a fost prelungit pentru unele persoane din Pennsylvania în urma unor probleme „tehnice

Pe măsură ce ziua alegerilor intră în cea de-a patra oră în Pennsylvania, mai mulți alegători din comitatul Cambria au raportat probleme tehnice.

O localnică, Jessenia Anderson, a declarat pentru BBC că mașinile de vot sunt oprite și că „scanerele nu funcționează”.

„Oamenii votează și își lasă buletinele de vot cu fața în jos sau le pun într-o cutie încuiată sub scaner”, a spus ea.

Incidente similare au fost raportate pe X, fostul Twitter.

Cambria County Board of Election a precizat că o „defecțiune de software” a împiedicat unii alegători să își scaneze buletinele de vot.

„Acest lucru nu ar trebui să descurajeze alegătorii să voteze la secțiile lor de votare”, se adaugă în declarație.

Consiliul a depus un ordin judecătoresc de prelungire a perioadei de votare în comitat – care este situat în apropiere de Pittsburgh.

„Toate buletinele de vot completate vor fi acceptate, securizate și numărate”, a declarat comitatul.

Probleme au fost semnalate și în comitatul Allegheny, care include Pittsburgh.

UPDATE 17:35 FBI demontează un videoclip fals care susține că amenințarea teroristă este ridicată la secțiile de votare

FBI a transmis marți dimineață că un videoclip atribuit instituției, care susține că oamenii ar trebui să „voteze de la distanță” din cauza amenințărilor teroriste ridicate la secțiile de votare, este fals, potrivit Washington Post.

„Acest videoclip nu este autentic și nu reprezintă cu exactitate situația actuală a amenințărilor sau siguranța secțiilor de votare”, arată FBI.

UPDATE 17:02 Unde se află cei doi candidați principali în ziua alegerilor

Fostul președinte Donald Trump își petrece ziua de marți la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, potrivit CNBC.

Vicepreședintele Kamala Harris își petrece ziua la Universitatea Howard din Washington, D.C., unde urmărește desfășurarea scrutinului alături de apropiați. Ea a studiat la această instituție de învățământ.

UPDATE 16:39 Wall Street deschide în creștere

Bursa de la New York a deschis în creștere marți, investitorii ținându-și răsuflarea în așteptarea publicării primelor exit-poll-uri pentru alegerile prezidențiale, potrivit AFP.

În primele ședințe de tranzacționare, Dow Jones a fost aproape de echilibru (+0,06%), în timp ce indicele Nasdaq a câștigat 0,60% și indicele mai larg S&P 500 0,33%.

UPDATE 16:23 Vance: „Ne așteptăm să câștigăm”

JD Vance, alegerea lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte, tocmai și-a exprimat votul în Cincinnati, Ohio.

„Ne așteptăm să câștigăm”, a spus el, mulțumind oamenilor din America pentru voturile lor și pentru oportunitatea de a candida la funcția de vicepreședinte.

„Putem avea o epocă de aur a prosperității”, a spus el despre o potențială administrație Trump-Vance.

UPDATE 16:10 Votul a început în majoritatea statelor din țară

Începând cu ora 9:00 ET, votul este acum deschis în Arizona, Iowa, Oklahoma, Texas, Colorado, Wisconsin, Tennessee, Nebraska, Arkansas, New Mexico, Utah, Mississippi, unele zone din Minnesota, Montana, Dakota de Nord și Dakota de Sud.

Acest lucru se adaugă la secțiile de votare care s-au deschis mai devreme în această dimineață, care au inclus Alabama, Delaware, Districtul Columbia, Florida, Georgia, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Rhode Island și Wyoming.

Peste o oră, votul în ziua alegerilor se va deschide în California și Idaho. La ora 11 am ET, se va deschide votarea în Washington și Alaska, iar secțiile de votare se vor deschide în Hawaii la prânz ET.

UPDATE 15:35 Steve Bannon a declarat pentru CBS că așa numita „cameră de război” a lui Trump va fi reînviată la Hotelul Willard din Washington DC în această seară, potrivit The Guardian.

Membri-cheie ai campaniei Trump, inclusiv Bannon, s-au aflat în hotel pe 6 ianuarie 2021, în timp ce insurecția de la Capitoliu se desfășura în apropiere.

Acea „cameră de război” avea obiective specifice: să ajute la presiuni asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, pentru a refuza să certifice victoria electorală a lui Biden sau, în caz contrar, să amâne sesiunea comună după 6 ianuarie 2021.

„Spre deosebire de 2020, de data aceasta vom asigura victoria lui Trump”, a declarat Bannon astăzi pentru CBS.

UPDATE 15:14 S-au deschis mai multe secții de votare – inclusiv în Texas și în swing state-ul Wisconsin

Este trecut de ora 08:00 pe coasta de est a SUA. Votul este în plină desfășurare în mai multe state și alte 10 tocmai au început să voteze, potrivit BBC. Acestea sunt:

  • Alabama
  • Iowa
  • Kansas (comitatele pot fi un pic flexibile în acest stat)
  • Minnesota
  • Mississippi
  • Dakota de Nord
  • Oklahoma
  • Dakota de Sud
  • Texas
  • Wisconsin – un stat electoral cu 10 voturi în colegiul electoral

Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate din cele 50 de state ale SUA votează acum.

UPDATE 14:52 Pennsylvania are 19 voturi electorale – cele mai multe dintre toate swing states – iar calea către obținerea celor 270 de voturi electorale necesare pentru câștigarea alegerilor prezidențiale este mai complicată pentru candidatul care nu câștigă acest stat, scrie The Guardian.

Atât Donald Trump, cât și Kamala Harris au străbătut statul în timpul ultimei săptămâni de campanie, iar ieri au ținut mitinguri la aproximativ o oră distanță în valea Lehigh, una dintre cele mai competitive părți ale statului. Harris a dedicat întreaga ultimă zi de campanie statului Pennsylvania, făcând patru opriri în acest stat.

Locuitorii din acest stat au vorbit despre puterea unui vot care ar putea decide alegerile.

„Sunt destul de îngrozit”, a declarat Sonny Berenson, în vârstă de 20 de ani, student la colegiul Muhlenberg, care a participat luni la mitingul lui Harris. „Acestea sunt probabil cele mai controversate alegeri din istoria Americii și trăim într-un stat care le poate decide. Așa că mă simt foarte puternică și foarte speriată, dar, evident, sper și mă rog ca Kamala să câștige.”

Danielle Shackelford, în vârstă de 68 de ani, lucrătoare la loteria din Pennsylvania, din Allentown, a declarat că este optimistă că Harris va câștiga. Ea a spus că avortul a fost o problemă de top pentru ea și că au existat multe femei care au susținut-o în tăcere pe Harris cu privire la această problemă. „Ele luptă cu tot ce au în ele pentru a lupta împotriva a ceea ce a fost prezentat acolo”, a spus ea. „Trump a dezlănțuit furia femeilor”.

Rene Diaz Jr, un mecanic în vârstă de 36 de ani, a declarat că principalele sale probleme în aceste alegeri au fost economia, politica externă și frontiera. „Ne înecăm în atât de multe datorii încât nu ar trebui să ajutăm la două războaie și să trimitem țări să lupte în două războaie și să finanțăm alte programe”, a spus el. „Am copii și este important ca copiii mei să crească cu viața pe care o am eu”.

Elizabeth Slaby, o femeie în vârstă de 81 de ani din Allentown, a sosit la mitingul lui Harris din Allentown luni la ora 6.00 dimineața, împreună cu fiul și nepotul ei. Ea a declarat că a fost republicană timp de mai bine de 50 de ani, dar și-a schimbat înregistrarea la cinci zile după 6 ianuarie.

UPDATE  14:37 Alegerile din SUA: Ce s-ar putea întâmpla dacă Trump nu ar recunoaște rezultatele

UPDATE 14:21 Votul tocmai a început în mai multe state din SUA, inclusiv în statele esențiale Georgia, Pennsylvania și Michigan, potrivit The Guardian.

Votul a început, de asemenea, în: Alabama, Delaware, District of Columbia, Florida , New Hampshire (orele de deschidere variază în funcție de comitat, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud și Wyoming.

UPDATE 13:55 S-au deschis urnele de vot în swing-state-ul Carolina de Nord

Mai multe secții de votare s-au deschis, de data aceasta în Ohio, Virginia de Vest și Carolina de Nord, ceea ce înseamnă că 11 state americane în total primesc acum alegători.

Carolina de Nord, primul swing state în care s-au deschis astăzi secțiile de votare, a avut câteva săptămâni dificile. Acesta a fost lovit puternic recent de uraganul Helene, aproximativ jumătate din numărul total de persoane decedate provenind din această regiune.

În 2020, Donald Trump a câștigat statul Sun Belt cu o marjă de mai puțin de 2%.

UPDATE 13:36 Este extrem de puțin probabil să aflăm câștigătorul competiției prezidențiale din această seară, deoarece Kamala Harris și Donald Trump sunt practic la egalitate în sondaje, iar șansele ca cursa să se rezume la un număr mic de state în curs de schimbare sunt mari, scrie The Guardian.

Patru state – Arizona, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin – au proceduri de vot prin corespondență care pot necesita câteva zile pentru a se încheia. Dar dacă Harris a câștigat în mod decisiv celelalte state, este suficient pentru a o declara învingătoare. Orice alt rezultat va necesita timp.

Data trecută, Joe Biden a fost declarat câștigător sâmbătă, 7 noiembrie – la patru zile după alegeri. Președintele a trecut pragul de voturi electorale în acea zi, când mass-media au anunțat rezultatele din Pennsylvania și Nevada. Michigan și Wisconsin au fost anunțate a doua zi după alegeri, dar Arizona nu a fost anunțată până la 12 noiembrie, Carolina de Nord până la 13 noiembrie, iar Georgia la 19 noiembrie, după o renumărare.

Dar de data aceasta? Potrivit Protect Democracy, un grup nepartizan, în general vom vedea rezultatele mai repede decât în 2020 dacă marja într-un stat este mai mare de 0,5%. Grupul a ajuns la această concluzie deoarece vor exista mult mai puține buletine de vot prin corespondență decât în 2020, iar statele le vor putea număra mai repede. Trei state au extins, de asemenea, colectarea prealabilă a buletinelor de vot prin corespondență înainte de ziua alegerilor, ceea ce nu s-a întâmplat în 2020 (Arizona, Georgia și Michigan), iar trei state au un termen limită mai devreme pentru sosirea buletinelor de vot prin corespondență decât în 2020 (Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania).

Protect Democracy a declarat într-un raport recent că cea mai bună estimare a sa este că rezultatele vor fi anunțate în Michigan și Wisconsin la o zi după închiderea urnelor – ca în 2020. De asemenea, organizația estimează că în Pennsylvania vor fi anunțate rezultatele mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de patru zile; în Nevada vor fi anunțate rezultatele în același timp sau mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de patru zile, iar în Arizona vor fi anunțate rezultatele în același timp sau mai repede decât în 2020, când a fost nevoie de nouă zile.

UPDATE 13:25 ‘Faceți-vă vocile auzite’ și ‘Faceți America măreață din nou’ – postările lui Harris și Trump în ziua votului

Kamala Harris a publicat prima sa postare pe X după deschiderea urnelor din SUA.

„America, acesta este momentul să vă faceți vocile auzite”, spune actualul vicepreședinte.

Adversarul ei, Donald Trump, nu a postat nimic de la deschiderea urnelor, dar a scris pe platforma sa socială Truth Social în urmă cu aproximativ trei ore: „ESTE TIMPUL SĂ IEȘIȚI LA VOT, ASTFEL ÎNCÂT, ÎMPREUNĂ, SĂ PUTEM FACE AMERICA MĂREAȚĂ DIN NOU!!!”

UPDATE 13:03 Urnele de vot s-au deschis marți pe coasta de est a Statelor Unite, ziua alegerilor prezidențiale în care americanii vor alege între Donald Trump și Kamala Harris, potrivit AFP.

Peste 82 de milioane de persoane au votat deja anticipat pentru fostul președinte republican sau pentru vicepreședintele democrat, într-o campanie acerbă marcată de numeroase răsturnări de situație, inclusiv două tentative de asasinat împotriva lui Donald Trump și înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris.

Pe coasta de est a Americii este ora 06:00, iar alegătorii din Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Jersey, New York și Virginia pot vota acum.

Dintre acestea, New York are cele mai multe voturi în colegiul electoral, cu 28 de voturi puse în joc acolo. Statul cu cele mai puține este Maine, cu patru.

**************************

Informații pe scurt

  • Scrutinul prezidențial și general din SUA are loc marți, 5 noiembrie
  • Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să-și exprime opțiunile electorale
  • Sondajele indică o cursă umăr la umăr între Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă
  • Un candidat trebuie să strângă 270 de voturi electorale pentru a ajunge președintele SUA
  • Pe lângă ocupantul Biroului Oval, americanii vor alege o mare parte din mandatele legislativului de la Washington
  • Actuala campanie este cea mai costisitoare din istoria SUA
  • Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024. Această estimare include toți cetățenii americani cu vârsta de 18 ani și mai mult, deși nu toți sunt înregistrați sau vor vota.

Citește și: Election Day în SUA. Cine va conduce America și lumea liberă: Harris sau Trump?

Votul anticipat a început în statele din întreaga țară, unde alegătorii au posibilitatea de a vota personal sau prin poștă. Unele state oferă detalii cu privire la voturile anticipate care sunt exprimate, inclusiv diviziunile în funcție de partide și vârsta alegătorilor, precum și metoda de vot.

Aproximativ 80 de milioane de americani au votat deja în alegerile generale din 2024, echivalentul a 49% din totalul voturilor din 2020, relatează NBC News și The Guardian.

Spre deosebire de acum patru ani, când buletinele de vot prin corespondență au reprezentat aproape două treimi din voturile anticipate din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an s-a înregistrat o împărțire aproape egală între votul prin corespondență și votul anticipat în persoană, buletinele de vot în persoană reprezentând 55% din totalul voturilor anticipate de luni dimineață.

Campania vicepreședintei Kamala Harris a făcut presiuni pentru ca alegătorii democrați să recurgă mai agresiv la votul anticipat, considerat o tactică de a ajuta la acumularea de voturi înainte de ziua alegerilor.

Deși fostul președinte Donald Trump a criticat votul anticipat, campania sa și Partidul Republican au făcut, de asemenea, presiuni pentru ca alegătorii să voteze anticipat.

Context

Americanii se pregătesc pentru o confruntare crucială care ar putea modela viitorul națiunii și al lumii. Scrutinul prezidențial de peste ocean marchează un moment istoric, punând în contrast viziunea progresistă a lui Harris cu retorica polarizantă a lui Trump și politicile din administrația sa anterioară.

Kamala Harris, prima femeie și prima persoană de origine indiană și afro-americană care deține funcția de vicepreședinte, pune accentul pe justiția socială, schimbările climatice și echitatea economică.

Citește și:

Între timp, Donald Trump încearcă să își mobilizeze baza electorală cu promisiuni de revenire la politicile „America First” și „Make America Great Again”, punând accentul pe securitatea națională, locuri de muncă și creșterea economică.

Cu probleme-cheie precum avortul, imigrația, asistența medicală și redresarea economică în prim-plan, alegerile prezidențiale din 2024 se anunță a fi un moment decisiv pentru americani și pentru întregul glob.

Aceste alegeri au potențialul de a modela și soarta războiului din Ucraina, între o Kamala Harris care a promis să continue ferm sprijinul pentru Kiev și un Donald Trump cunoscut pentru abordările sale tranzacționale, care a promis că „va pune capăt războiului în 24 de ore”. Mulți analiști se tem că acest lucru va însemna oprirea sprijinului militar și financiar pentru Kiev și forțarea Ucrainei să-și cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii.

Rămâneți LIVE pe G4Media pentru a fi la curent cu cele mai recente evoluții din competiția electorală pentru Casa Albă.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Chestia cea mai tare ca barbatii negri si hispanicii l au vktat pe Trump…. Am ras de m am prapadit.

    Adicalea dupa ce trump a sustunut suprematia albilor si i a pocnit de fiecare data cand a putut pe afro- americani acu ei voteaza trump???

    Bai baiete, tiglele sunt bine asezate pe casa????

  2. Asta este din seria „SCHIMBAREA ŞEFULUI BUCURIA PR0ŞTILOR”.
    Dacă credeaţi că cei înţelepţi şi deştepţi sunt mai mulţi ca cei pr0şti v-aţi înşelat amarnic, iar cel mai simplu mod să vă explicăm ce s-a întâmplat la ei este să vă explicăm ce se întâmplă la noi pentru că este exact acelaşi lucru. Dacă va face cineva următorul răzb0i mondial sigur cu pr0şti va fi făcut nu cu cei înţelepţi şi deştepţi, deci Putin ar fi bine să înceapă să se roage că doar asta ia mai rămas, cu speranţa că celor mulţi şi pr0şti le vor da dumnezeu deşteptăciune şi înţelepciune, iar cum chiar Putin preferă pr0ştii ştim deja rezultatul final, rezultat care numai ca în explicaţiile noastre de mai jos va ieşi(după cum am mai spus şi în alte rânduri, dacă joci cu reguli corecte cu tlcăl0şii şi te aştepţi ca pr0ştii să îţi înţeleagă mesajul raţi0nal ai pierdut bătălia de la început, este iraţional în toate formele logice un altfel de deznodământ, singurul rezultat care poate ieşi este să pierzi dinainte de a începe)

    Lucrurile sunt mai simple pe lumea asta decât credeţi voi şi propaganda aia care consumă atâta energie fară sens, atâta de simple sunt lucrurile încât şi fără propagandă tot la fel ar sta lucrurile.
    Voi chiar credeţi că Dumnezeu în INTELIGENŢA ŞI ÎNŢELEPCIUNEA LUI nu ar înţelege că lumea care a creat-o pentru voi va trebui să fie pe MINTEA ŞI LOGICA TUTUROR pentru că astfel AŢI FI FOST UN EŞEC din start al creaţie lui?…..Deci este evident că Dumnezeu în aşa fel a făcut lumea încât să poată fi înţeleasă de toată lumea începând cu toate minţile de mai jos, adică chiar şi pentru vlermii ăia care se târăsc la începutul evoluţiei lor, iar odată înţeles acest lucru şi de voi va fi simplu să înţelegeţi explicaţiile noastre.

    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „CINE SE ASEAMĂNĂ, SE ADUNĂ”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU E PR0ST CINE CERE, E FRAIER CINE DĂ!”.
    Dacă ar fi să traducem ce am spus înainte în limba de lemn învăţată de voi ar fi cam ce urmează mai jos.

    .

    Traducere-1(varlanta simplă):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „CINE SE ASEAMĂNĂ în pr0stie, SE ADUNĂ şi în pr0stie”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU E PR0ST CINE CERE votul, E FRAIER CINE DĂ votul!”.

    .

    Traducere-2(mai detaliată):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „DACĂ PARTIDUL ŞI VOTANŢII LUI sunt pr0şti, SE ADUNĂ şi în pr0stie”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU PARTIDUL CARE CERE VOTUL este pr0st, E FRAIER VOTANTUL CARE DĂ votul!”.

    .

    Traducere-3(pentru absolut toate minţile):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „DACĂ PARTIDUL PNL ESTE MAI PR0ST CA PARTIDUL PSD ŞI VOTANŢII LUI sunt mai pr0şti ca votanţii de la PSD, DAR DE ADUNAT FIECARE SE VOR ADUNA FĂRĂ A SE AMESTECA fiecare cu pr0stia lui”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU PARTIDELE CARE CERE VOTUL sunt pr0aste, SUNT FRAIERI VOTANŢII CARE LE DĂ votul separat fiecare cu pr0stia lui!”.

    .

    Traducere-4(varlanta preşedintelui ales):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „DACĂ MAJORITATEA MAI MARE este pr0astă, SIGUR SE VOR ADUNA să voteze acelaşi preşedinte”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU CANDIDATUL LA PREŞEDENŢIE FĂRĂ OUĂ SPERIAT DE SISTEM ŞI CARE ESTE MUT, INCULT, NEPREGĂTIT ŞI CARE SE FEREŞTE DE O CONFRUNTARE POLITICĂ CU CONTRACANDIDAŢII LUI FAŢĂ ÎN FAŢA CA SĂ NU SE DEA DE GOL DE CELE DE DINAINTE este pr0st că le cere votul, SUNT FRAIERI VOTANŢII CARE LE DĂ votul separat în primul tur şi adunaţi toţi la grămadă în al doilea tur!”.

    .

    Traducere-5(varlanta guvernării următoare):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „CE PARTIDE SE ASEAMĂNĂ, SE ADUNĂ la guvernare”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU GUVERNĂRILE SUNT DE VINĂ pentru ce fac, SUNT FRAIERI cine îi votează consecvent să se adune aceiaşi la guvernare!”.

    .

    Traducere-6(varlanta balamalelor):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „PARTIDELE SEPARATE DAR ADUNATE împotriva aceluiaşi contracandidat, ERAU DEJA ADUNATE DINAINTE dar separat”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU PARTIDELE CU ACEIAŞI CONTRACANDIDAŢI sunt pr0aste, SUNT FRAIERI CEI CRED că partidele contracandidate vor face alianţe între ele în detrimentul celor care au acelaşi contracandidat!”.

    .

    Traducere-7(varlanta postacilor isterici ):
    ………………………
    Realitatea atâta de frumos şi simplu a fost descrisă prin proverbialul „POSTACII ISTERICI CARE SE ASEAMĂNĂ, SE ADUNĂ PE AICEA să fie isterizaţi”, încât evoluţia omului în realitatea din jurul lui este atâta de previzibilă încât a fost descrisă prin cealaltă proverbială „NU E PR0ST CINE îi isterizează pe postaci, E FRAIER POSTACUL CARE SE întoarce consecvent pe aicea să fie isterizat!”.

    • Nu este nicio noutate ca proștii sunt mult mai multi decât cei inteligenți, acest lucru fiind dovedit statistic. Așa cum cei săraci sunt mai multi decât cei bogați, cei răi sunt mai mulți decât cei buni, așa și cei proști sunt mai multi decât cei inteligenți. Așadar, dacă ai observat, partea negativă predomină in toate aspectele societății și a vieții umane. Întotdeauna partea negativă va domina net partea pozitivă, fapt care explică o mare parte a lucrurilor care se întâmplă in lume, si nu ma refer doar la factorul politic.

  3. Se pare că vom cunoaște numele noului președinte al SUA mai devreme decât ne așteptam, ceea ce înseamnă un vot de blam pentru institutele de sondare a opiniei publice,care dădeau o cursă strânsă.

  4. Am dat de dra.cu. Dar uite ca se poate rau si la altii.
    Probabil urmeaza faza de negocieri cu electorii. Dar sunt cam multi.

  5. Preconizata victorie a lui Trump va reseta politica americană față de întreaga lume,implicit față de UE ,de Rusia,Ucraina,China,Iran,NATO.

  6. Este foarte interseant sa vad descrierea apocalipsei pas cu pas, chiar de catre cei ce o traiesc… Wokismul e pe duca, progresismul intra in faza de „nasoale” a istoriei.
    Astept cu interes si urmatoarele relatari!
    A, sa nu uit, multa lamaie baieti, sa nu vi se aplece!

  7. Un fleac: i-a ciuruit.
    Cam asta a fost „lupta stransa”: un candidat va avea (cel mai probabil) trei sute si ceva de voturi in Colegiu…
    Este interesant sa urmaresti pas cu pas cum ies baietii (aia care pot) din bula in care au stat luni de zile. In fine, unii au stat ani de zile, altii nu vor iesi d-acolo in curand, cativa niciodata 🙂 etc

  8. Poate că așa o fi mai bine, cine știe!

  9. che bella melania 😉

  10. E ok. USA va continua să fie lider pe podiumul economico-militar. Cât ne avantajează pe noi ? Rămâne cum am stabilit, suntem parteneri loiali, nu se va schimba nimic. Fight 4 Peace !
    Ce alegem noi duminică ? Ăsta e un mare mister. Unul tragi-comic 🙂🙃

  11. maine, sau nu maine, poimaine, va fi pace in lumea, asa a promis trump si sunt si romanasi care il cred

  12. O banana petru Oranjgutana ! Va felicit alegatori americani ! Face-ti o america cat un stat islamic !

  13. Au mai fost unii care au mers pe pr0steli din astea şi acuma plâng de bine ce le este(poate aţi auzit de Brexlt).

    Când îşi pune pr0ştii ceva în cap nu se lasă până nu se convinge singur că este chiar pr0st.
    Dar unii sunt atâta de pr0şti sunt încât sunt şi consecvenţi, încearcă să se convingă şi a doua oră că sunt pr0şti fiindcă sigur prima oară altcineva a fost vinovat că a ieşit tot pr0st.
    Dacă credeţi că aţi aflat care este ăla mai pr0st v-aţi înşelat, cu cât este mai consecvent pr0stul cu atâta mai mult găseşte vinovaţi pentru pr0stia lui pe alţii şi insistă din consecvenţă în consecvenţă minim 35 de ani şi mulţi ani dup-aia să dovedească că pr0stia lui este aceeaşi din cauza vremurilor şi modei care se schimbă şi care sigur face sa apară alţi noi care sunt vinovaţi pentru pr0stia lui.

    Dacă credeţi că pr0stul nu evoluează greşiţi, la ei evoluţia însemna involuţie, la ei susul este jos, cum urmează în unele exemple:
    ………………………
    – Dacă deşteptul inventează roata, pr0stul se târăşte ca să îl contrazică.
    – Dacă deşteptul inventează becul, pr0stul reinventează f0cul furat de la zei.
    – Dacă deşteptul inventează cunoaşterea, pr0stul reinventează credinţa în zei.
    – Dacă deşteptul inventează epoca tehn0logică, pr0stul reinventează frica de vrăjitoare.
    – Dacă deşteptul inventează justiţia pentru infractori, pr0stul reinventează justiţia pentru cinstiţi.
    – Dacă deşteptul inventează şcoala, pr0stul reinventează maidanul.
    – Dacă deşteptul inventează cunoaşterea medicală, pr0stul reinventează credinţa în rugăciunile şamanilor şi al zeilor în care cred pentru curăţirea sufletului care nu are nici o legătură cu impuritatea cărnii, curăţire care ar trebui să se facă înainte ca sufletul să ducă carnea la impuritate şi să nu se mai poată face nimica decât dacă intervine medicul să îi mai dea ceva timp pentru aş duce mai departe viaţa lui de păcăt0s pe pământ.
    – Dacă deşteptul inventează o apărare performanţă pentru siguranţa sa, pr0stul reinventează curajul în laşitatea dusă până la idolatrizarea duşmanului.
    – Dacă deşteptul inventează o metodă mai competentă şi uşoară pentru a munci, pr0stul reinventează munca cât mai grea şi o transformă întruna pluralistă de mai multe ori până îi iese sau o strică cu totul.
    – Dacă deşteptul inventează arta şi cultura, pr0stul reinventează arta în p0puIlsm şi cultura în propagandă.
    – Dacă deşteptul crează pluralismul social şi politic pentru ca toată lumea să aleagă ce îi place şi îşi doreşte, pr0stul reinventează societatea politică doar în ce îşi doreşte pr0stul şi interzice o altă alegere decât al lui.
    – Dacă deşteptul face şcoală şi munceşte pentru experienţa lui care îi aduce laude, singura experienţă a pr0stului este să se laude cu munca şi experienţa altora dorind să vină să îi facă şi treaba în locul lui.
    ………………………
    Iar ca încheiere o să vă spunem că dacă deşteptul este de bună credinţă şi îi vrea bine pr0stului, pr0stul crede că deşteptul este de rea credinţă şi vrea să îl pr0stească(motiv care pr0stul merge şi votează cu cei care chiar îl pr0stesc pentru că ei le spun în faţă cinstit că nu sunt de bună credinţă, iar cum percepţia lor este pe invers ei cred că sunt de bună credinţă şi nu vor să îi pr0stească).

    Mai simplu spus dacă te adresezi unui pr0st raţional el sigur va înţelege invers şi te va crede un pr0st, pe pr0st trebuie să îl iei de fraier şi la pu-a cât mai mult ca să te perceapă că eşti unul de-al lui şi care merită să îl respecte, astfel îţi pierzi timpul cu el pentru că el te crede mai pr0st ca el şi nu merită să te ia în seamă, iar dacă insişti să îl ajuţi pe pr0st cu tot dinadinsul se transformă în duşmanul tău măi, cu cât vrei să îl ajuţi mai mult cu atâta te urăşte mai mult măi(aţi observat cumva ceva asemănări cu societatea noastră, mai ales în perioada alegerilor când lumea este mai activă în a-şi arăta emoţiile la alţii despre alţii?).

    .

    Dacă ar fi să dăm o definiţie a pr0stiei omeneşti cât mai plastic şi pe mintea tuturor aşa am face-o: pr0stia omenească este frica anlmalului de a ieşi din grota lui pentru a prospecta realitatea din jurul grotei, iar dacă vrei să îl scoţi din grotă cu atâta se afundă şi mai mult în grotă, iar dacă insişti să îl scoţi cu dinadinsul din grotă te şi muşcă.

  14. Comentacii astia cu cearsafuri de pareri si cu medicamentele ne-luate de mult iti taie tot cheful, serios…