Meciul anului în PSD: Liviu Dragnea a primit un vot de susținere în CEX, dar puciștii își păstrează pozițiile. Firea: 10 au votat să facă un pas lateral, 39 să rămână și o abținere/ Ștefănescu: Au votat 8 împotriva lui Dragnea, 55 pentru și o abținere
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a primit un vot masiv de susținere, vineri seara, în ședința CEX, după aproape 8 ore de dezbateri cu ușile închise și telefoanele oprite. La finalul întâlnirii, cele două tabere au anunțat rezultate diferite. Gabriela Firea a anunțat că au fost 10 voturi împotriva lui Dragnea, 39 împotrivă și o abținere. Ulterior, Codrin Ștefănescu, unul dintre susținătorii liderului PSD, a avansat alte cifre: 8 voturi împotriva liderului PSD, 55 pentru și o abținere. Nu este clar de unde vine această discrepanță, nici un lider nu a explicat-o.
Liderii PSD s-au reunit vineri, începând cu ora 13.00, în ședința Comitetului Executiv Național (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu șef al partidului. Dragnea a negociat om cu om înaintea ședinței CEX amenințând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la șefia partidului.
22.31 Negoiță: E bine că avem dezbatere în partid, pentru prima dată în ultimii ani. Evident că nu gândim cu toții la fel. Mi se pare cel mai bun lucru pe care l-am câștigat astăzi. O dezbatere de opinii și păreri nu e neaparat un conflict.
22. 27 Bădălău: Am votat scrisoarea.
22.23 Oprișan: PSD este un organism viu, care trăiește democratic și mi se pare normal să fie puncte divergente. Contradicția naște progres. Nu pleacă nimeni din partid sau altcineva care vrea să-și facă un partid balama.
21.31 Liviu Dragnea: Au vorbit foarte mulți colegi despre celebra scrisoare. S-au emis păreri, puncte de vedere, controverse. Nu-s de acord absolut deloc că este prima ședință în care se discută serios în PSD. Am avut o mulțime de ședință în care am discutat ore în șir, tot deschis, tot profund. Nu vreau să mai avem astfel de ședințe în care vorbim despre lucruri care ar trebui să se întâmple.
Avem un mandat dat în 2016, atât pentru o viață mai bună pentru români, dar și pentru a duce până la capăt angajamente în ce privește un stat de drept corect în România și respectarea drepturilor și libertăților.
S-a spus prea mult, s-a mințit prea mult, s-a manipulat prea mult și nu aveam de ce să nu supun la vot o cerere foarte importantă, esența acelei scrisori, că aia era miza. Majoritatea colegilor au avut întâlnire cu organizațiile, au pus telefonul pe speaker și să aud de la colegii mei din județe ce puncte de vedere au. Fără nici o excepție, toți colegii mi-au cerut să nu care cumva să renunț la funcția de președinte al partidului, cu toate că demisia e un act unilateral.
Unul dintre motivele prin care mi s-a cerut demisia este că am deschis prea multe fronturi, cu Klaus Iohannis, cu SRI, cu SPP și cu Rezist. Am spus că niciodată n-am să accept ca PSD să redevină o unealtă a acestui sistem odios. Am spus-o la o întâlnire cu colegii mei că atât cât voi mai fi în această funcție o să fact tot ce pot pentru a zdrobi acest sistem odios care distruge vieți în România. Nu noi am deschis fronturile, ele erau deschise. (…)
I-am întrebat să spună dacă eu de mâine nu mai exist, nu mai am CNP, de a doua zi acest sistem o să ia în brațe PSD, o să sprijine finalizarea legilor justiței? Nu. Legile justiției, Codurile Penale, odată adoptate, odată intrate în vigoare îi fac pe toți să plătească, pe toți cei care au făcut rău în această țară. I-am întrebat, vor ca în continuare în România să fie condamnat o închisoare pentru că a îndemnat lumea la vot? Nu am primit răspuns.
Am mai văzut propuneri privind legea off-shore, legea lobby-ului. Legea off-shore a fost adoptată în Comisie la Senat, luni intră în Plen, marți în comisie și miercuri intrăm cu ea la votul final. Nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună, condiții avantajoase pentru statul român și condiții avantajoase pentru cei care investesc. (…)
Nu dau înapoi, indiferent dacă doamna Tarcea refuză să pună în aplicare o lege pentru a avea un complet anume. N-am nici o problemă. (…) Le-am spus că pe mine personal nu mă mai interesează ordonanța privind amnistia și grațierea. Nimeni nu a reușit să răspundă la o întrebare esențială.. Care este rezolvarea tuturor nenorocirilor generate de acele protocoale? Ce facem cu probele obținute nelegal? Nimeni n-a putut să răspundă la întrebarea cum putem ridica presiunea după judecătorii care au dosare in rem sau in personam? Dacă răspunsul este amnistie, atunci să o dea Guvernul prin ordonanță. Dacă răspunsul este lege prin Parlament, susțin! Toți cei care au făcut rău, vor plăti.
Suspendăm orice alegeri interne până după referendumul din 7 octombrie. Au fost 64 cu drept de vot. 55 au votat pentru sustinerea mea, 8 voturi au fost împotriva și o abținere a domnului Gabriel Petrea.
Am refuzat să supun la vot excluderea Gabrielei Firea cu speranța că după această întâlnire a bine totuși să ne ocupăm de ceea ce am promis. Cu speranța că începând de astăzi, începând de mânie nu vo mai ieși să critice Guvernul în ansamblu. Poate că a fost ultimul gest pe care l-am făcut, nu am vrut să împingem lucrurile în extremă. Sper ca lucrurile să intre în normal. Sper.
Despre remaniere. Aproape în unanimitate au spus după referendum. Vom avea un CEX care va hotărâ cine va mai rămâne în Guvern, cine nu. Ce este foarte important și o să cer imperativ la acel CEX ca una din calitățile obligatorii să fie buna comunicare. Nu este un moft, este o obligație să comunice. Bineînțeles, expertiză, capacitate de a conduce un minister. Dacă nu are calitatea de bun comunicator nu trebuie să rămână în guvern. Miniștri care se ascund nu pot face parte dintr-un guvern. Eu nu mai vreau să fiu purtătorul de cuvânt al ministerelor.
Doamna Viorica Dăncilă este responsabilă și cinstită. Am avut discuții cu dânsa, foarte bine a procedat că nu a ieșit. Are susținerea mea totală.
Să nu mai acceptăm că iese cineva, mai atacă guvernul, nu o putem ține la nesfârșit cu discuții în partid. Este un apel la responsabilitate, atât. Problema nu e la mine, nu mi-a fost ușor astăzi să blochez acea inițiativă.
Despre poza cu Kovesi. A continuat șirul de poze pe care le prezintă un turnător. Am avut întâlniri la care participau zeci de oameni, din toate instituțiile. Ponta a numit-o, dar din mandatul meu a plecat de la DNA. Eu sper ca toți cei care au făcut rău să dea socoteală. Eu i-am cerut lui Maior, că înțeleg că el este arhivarul de serviciu, să dea toate pozele. Pe canapeaua aia au stat mulți. Acolo se discutau lucruri ca la orice întâlnire de genul ăsta. I-am spus, dacă are poze cu noi îmbrățișați să le dea.
Opt lideri importanți. Toți membri din CEX sunt importanți. Toți. Ideea că unii sunt mai membri decât alții nu e în regulă.
Trebuie să se îmbunătățească ceva în tot partidul. Trebuie să mai facă și muncă de partid în județele respective, nu mai pot da vina pe președintele partidului.
Despre punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei. Convingerea mea e că jandarmii au acționat legal. Această acțiune a parchetului are ca obiectiv timorarea forțelor de ordine din România. N-am văzut o grabă în a-i ancheta pe cei violenți, pe cei care au lovit.
Este o prostie să spui că un membru al Guvernului riscă un dosar penal dacă adoptă OUG. Deja CCR s-a pronunțat. Doamna Dăncilă a spus un lucru corect, că nu se poate discuta acum despre amnistie pentru că Guvernul are acum alte priorități. Nu a respins ideea în sine, dar că daca ministerul justiției îi prezintă un proiect, discutăm în partid.
21.20 Codrin Ștefănescu: Au votat 8 împotriva lui Liviu Dragnea, 55 pentru și o abținere. Au plecat din sală spre final. Din cei care au votat pentru Liviu Dragnea, au avut mandat. Mandatele au fost puse pe masă. La final, primarul sectorulului cinci, Daniel Florea, a propus o rezoluție privind excluderea Gabrielei Firea. Foarte mulți au cerut un vot. Liviu Dragnea ne-a cerut calm și cooperare și să nu supunem la vot lucru ăsta. Dictatorul Liviu Dragnea a închis-o în forma în care o vedeți. Sper să avem din nou în CEX. Cum explică cifrele diferite? Așa numără doamna Firea, avem un proces verbal. Este secretariatul tehnic, care se ocupă de această chestiune. Voturile au fost la vedere, nu a fost vot secret. Deci aveți două cifre, Firea și Ștefănescu.
21.12 Paul Stănescu: Dacă CEX-ul spune să plec, am plecat imediat. CEx-ul a dat girul, CEx-ul… delelte.
21.10 Firea: În ceea ce mă privește, nu voi renunța nici o secundă să lupt pentru proiectele Capitalei.
21.08 Marian Neacșu: Cel mai important mesaj transmis astăzi, au invitat la păstrarea unității partidului. Trebuie să recunoaștem cu toții, am ieșit mai întăriți din acest demers. Ne-a interesat în mod deosebit să arătăm că sunt niște probleme. La acest CEX nu se putea obține plecarea domnului președinte Dragnea din punct de vedere statutuar. Poate că ne-am grăbit că am inserat această solicitare. Ar fi trebuit să rămânel doar la cele 20 de obiective și această concluzie să se desprindă la sfârșit. Parlamentarii vor veni la muncă și își vor vedea de treabă.
21.07 Țuțuianu: Este prima dezbatere consistentă în comitetul executiv. Scrisoarea pe care noi am făcut-o și-a atins scopul. Nu contează numărul de voturi.
21.05 Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid. Toți românem în PSD chiar dacă se încearcă o excludere sau altceva. Vom vota în Parlament tot ce avem în programul de guvernare. Este prima discuție serioasă și cum mult curaj. tot ce susținem în acest document susținem până la capăt.
21.01 Firea, primele declarații după înfrângere: Primul câștig al acestui CEX este că a fost prima ședință în care s-a dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente, toate problemele care ne frământă. Nu a mai fost nimeni timorat. La finalul dezbaterilor, domnul președinte Dragnea a supus votului doar un punct, referirrea la domnia sa, dacă să continue sau nu ca președinte. Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 să continue și o abținere. S-a cerut excluderea mea de către primarul de la sectorul cinci, la intervenția domnului Dragnea nu a fost supus la vot. (…)
20.47: În ședință s- propus excluderea Gabrielei Firea din PSD, dar propunerea nu a fost supusă la vot
20.44: În CEX a fost dat un vot referitor la punctul 1 din scrisoarea puciștilor, prin care i se cerea demisia lui Dragnea. Pentru demisie au votat doar 8 membri ai CEX, din 60, potrivit surselor G4Media.ro
20.29: S-a dat un vot de susținere pentru Dragnea în CEX. Dragnea a primit susținrea majorității membrilor, încă nu avem cifrele
20.03: Dragnea răspunde punctual la toate acuzațiile din scrisoarea puciștilor
19.49: Liviu Dragnea vorbește acum în ședința CEX
19.21: Anca Alexandrescu, comunicatorul-șef al PSD, le-a adus personal covrigi ziariștilor cre așteaptă de șase ore și jumătate la ședința PSD
18.22: Până la această oră nu a fost deschis subiectul pozei în care Dragnea apare relaxat alături de Kovesi, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid
18.21: “Normal ca trebuie sa fie un vot”, a răspuns Liviu Dragnea vineri într-o pauză scurtă a CEX, când a fost întrebat de ziariști dacă va exista vreun vot la finalul ședinței PSD. Nu e clar însă la ce vot s-a referit Dragnea: un vot pentru susținere sa, un vot pentru susținerea cererilor puciștilor sau un eventual vot pentru excluderea unor puciști.
17.47: Ședința PSD se prelungește, au fost aduse sacoșe cu produse de patiserie și covrigi
17.43: Vicepremierul Paul Stănescu a avertizat în ședința CEX de vineri că premierul Viorica Dăncilă riscă un dosar penal și pedeapsa cu închisoarea dacă Liviu Dragnea o forțează să dea o ordonanță de urgență pentru amnistie. Vezi aici mai multe detalii
16: 40 Adrian Țuțuianu a prezentat în CEX cifrele unui sondaj, identice cu cele din scrisoarea anti-Dragnea, potrivit cărora PSD ar fi la 25-30%, potrivit unor surse participante la discuție. Întrebat de liderii PSD cine a făcut sondajul, el nu ar fi spus sursa.
16.18: Paul Stănescu a spus în ședința CEX că s-a vorbit prea mult de amnistie și grațiere și că ar fi trebuit dată în an centenar
16.08: Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD în jurul ora 16.00 – surse din CEX
15:40 Până acum au vorbit peste 20 dintre cei 65 de membri ai CEX. Nu a fost cerută nicio demisie și nicio excludere. Ședința s-ar putea prelungi pentru că sunt mulți care vor să ia cuvântul
14.50 A vorbit Viorica Dăncilă. Nu s-a poziționat nici pro, nici contra Dragnea. A spus că dorește să rămână în continuare la șefia Guvernului
14.25 Potrivit unor surse participante la CEX, până acum au vorbit Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu și Rovana Plumb. Nu a fost cerută demisia lui Liviu Dragnea. Cel mai probabil azi nu se va lua nicio decizie, urmând ca un nou CEX să fie convocat pentru săptămâna viitoare
13:45 Participanții la CEX nu au voie cu telefoanele mobile în ședință.
13:25 Robert Negoiță, înainte de CEX: „Sper sa nu fie niciun vot. Evident ca sunt de acord cu scrisoarea. Vad 2 variante; să învățăm cu toții o lecție sau să iasă o răzmeriță și pierde toată lumea. De la altă variantă în afara demisiei nu plec”.
13:20 Organizaţia PSD Suceava a decis, în şedinţa Comitetului Executiv Judeţean de vineri, susţinerea unităţii partidului şi a actualului preşedinte la nivel naţional, Liviu Dragnea. Într-un comunicat de presă remis AGERPRES după şedinţă se arată că organizaţia suceveană a PSD nu agreează divizarea partidului şi disensiunile create, ce riscă să conducă la scindarea partidului.
13:15 Preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud, deputatul Ionuţ Simionca, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Liviu Dragnea va rămâne la şefia PSD şi după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, în urma negocierilor pe care le-a avut cu cei nemulţumiţi din partid.
13.10 Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu a declarat că semnatarii scrisorii anti-Dragnea trebuie să explice acest demers, despre care a susţinut că a produs un deficit de imagine partidului, şi să suporte rigorile Comitetului Executiv.
13:05 Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că susţine varianta unei dezbateri reale şi a unei analize serioase a problemelor din partid. Buzatu a declarat, pentru AGERPRES, că nu se poziţionează nici de partea lui Liviu Dragnea, nici de partea contestatarilor acestuia, precizând că ambele tabere care s-au format în partid trebuie să fie ascultate.
13:00 A început ședința CEX. Dragnea a anunțat că nu va cere excluderea niciunuia dintre contestatarii săi. „Categoric, nu!”, a răspuns Dragnea la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va propune excluderea din partid a celor care l-au contestat.
12:45 Ședința CEX întârzie să înceapă. Liviu Dragnea este încă la el în birou împreună cu Viorica Dăncilă și alte persoane, precum: Carmen Dan, Rovana Plumb, Gabriel Zetea (Maramureș), Claudiu Manda (Dolj), Daniel Florea (Sectorul 5), Daniel Băluță (sectorul 4), Horia Teodorescu (Tulcea), Mafrian Oprișan (Vrancea), Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov), Olguța Vasilescu și Darius Vâlcov
12.30 Înainte de CEX, tabăra anti-Dragnea a avut o ședință în biroul lui Adrian Țuțuianu de la Senat. S-au întâlnit: Gabriela Firea, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Ioan Dîrzu, Gabriel Petrea, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Robert Negoiță și Rodica Nassar.
12:25 Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu – semnatarii scrisorii anti-Dragnea -, au ajuns la CEX. ”Miza ședinței de azi a CEX e excluderea mea din PSD și remanierea lui Paul Stănescu și Tudorel Toader, doi miniștri foarte buni care îl irită pe Liviu Dragnea. Am ajuns la execuții politice”, a declarat Firea (detalii aici).
„Nimeni nu va pleca din partid chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Toată lumea rămâne în PSD. Problema e de management al partidului. Nu discutăm de armetică”, a spus, la rândul său, Paul Stănescu.
12:20 În biroul lui Liviu Dragnea a intrat și Horia Teodorescu, liderul PSD Tulcea. El a declarat că nu știe în acest moment cum va vota în CEX, se va hotărî în funcție de cum vor evolua dezbaterile
12.10: Premierul Viorica Dăncilă a venit la Parlament împreună cu Carmen Dan și Rovana Plumb. ”Voi da mesajul meu în CEX. Așa cum am spus, lucrurile trebuiesc lămurite în CEX”. G4Media.ro a scris anterior că cele două au fost trimise de Dragnea pentru a o convinge pe Dăncilă să nu se poziționeze împotriva sa în CEX.
12.04: Și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a intrat la Liviu Dragnea în birou
11.50: Pelerinaj în biroul lui Dragnea: au intrat Șerban Nicolae, Gabriel Zetea (Maramureș), Claudiu Manda, Daniel Florea (primarul Sectorului 5)
11:10 – Marian Oprișan, vicepreședinte PSD și președintele organizației Vrancea, membru CEX (atac la Firea, lasă de înțeles că e pro-Dragnea): Normal e să vorbim în interiorul partidului. Știți că nu mor de dragul lui Dragnea. Întotdeauna ce am avut de spus am spus în interiorul partidului. Nu poți să vii peste noapte, după ce n-ai deschis gura în organismele statutare și în CEX și să scrii o scrisoare, să te adresezi membrilor PSD, cu probleme interne dintre care multe nu au legătură cu realitatea. Se va încheia pe bază de principii democratice: minoritatea se supune majorității. Majoritate va decide azi. Dacă introduci o criză în partidul de guvernare trebuie să te gândești și la cursul euro și la altele. Este cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului. Eu am un jurământ față de cetățenii din Vrancea pe care-i iubesc foarte mult și nu voi accepta nicio funcție în această perioadă.
11:05 – Surse: Rovana Plumb și Carmen Dan au fost trimise vineri dimineață de Liviu Dragnea să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu se alăture taberei puciștilor (detalii aici).
11:00 – Mai mulți lideri de organizații județene PSD, printre care Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov) sunt în acest moment în biroul lui Liviu Dragnea de la camera Deputaților. Toți trei și-au anunțat ieri susținerea pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD.
10:40 – Câțiva membri ai organizației de pensionari a PSD s-au strâns în fața sediului central al partidului din Kiseleff pentru a-și manifesta susținerea față de Liviu Dragnea. Organizația a anunțat că liderul său, membru CEX, va vota pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD.
10:15 Doina Pană, vicepreședinte PSD și membru CEX (pro-Dragnea): A declarat că 18 din 22 de voturi, aferente zonei Transilvaniei vor merge către Liviu Dragnea. Atâta vreme cât Guvernul își face treaba, ce ne-a apucat? Regiunea Nord-Vest este pentru continuarea Guvernării, ceea ce reflectă și opinia mea. Problemele din partid, se discută în partid. Din moment ce Parlamentul merge bine, Guvernul merge bine, de ce să ieși public? Cred că partidul va ieși întărit din această situație. Nu e ușor de lucrat cu Liviu Dragnea. Dar nu poți să nu vezi tot ce a câștigat acest partid de când este condus de Liviu Dragnea. Sunt câteva persoane care sunt omniprezente în jurul lui. Aceste persoane se schimbă, chiar unii dintre actualii contestatari au fost în această poziție.
10:10 Organizația de Femei a PSD condusă de Rovana Plumb, membru CEX (pro-Dragnea): apel la unitate și la încetarea imediată a atacurilor împotriva PSD și a conducerii sale.
10:00 Victor Negrescu, membru CEX (atitudine neutră): face un apel la „raţiune şi unitate” în PSD, înaintea Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, menţionând că principala preocupare a partidului trebuie să fie „actul de guvernare”.
9.30 Liviu Dragnea, i-a promis baronului de Vrancea, Marian Oprișan, șefia ministerului de interne la schimb cu susținerea în CEX, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. (Detalii aici)
9.00 Antena 3 anunță pe surse că Liviu Dragnea și-a asigurat deja o largă majoritate în CEX, din cele 60 de voturi, și va câștiga în fața dizidenților. Ședința este programată să înceapă la 12.30.
Premierul Viorica Dăncilă nu s-a poziționat public până la această oră.
Liderii PSD se reunesc vineri în ședința Comitetului Executiv Național (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu șef al partidului.
Dragnea a negociat om cu om înaintea ședinței CEX amenințând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la șefia partidului. Acesta este mesajul-cheie pe care apropiații liderului PSD au încercat să-l transmită pe tot parcursul zilei de joi: sperietoarea pierderii guvernării. Vineri dimineața, scrisoarea anti-Dragnea care îi are printre semnatari pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx, din cei peste 60.
Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.
Liderul PSD promite funcții în schimbul susținerii la CEX-ul de vineri: lui Felix Stroe de la Constanța i-ar fi promis funcția de vicepremier ocupată în acest moment de Paul Stănescu. Ar fi posibil ca Stroe să-și retragă semnătura de pe scrisoarea celor trei, dar n-ar fi exclus ca liderul PSD Constanța să meargă acolo unde simte că este puterea, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
Liderului PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, i-ar fi promis șefia Romsilva, actualul șef urmând să fie schimbat.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
75 comentarii