VIDEO Erori grave repetate la Spitalul Floreasca: Beuran folosea frecvent dezinfectantul puternic inflamabil. Intervenția în care a fost arsă pacienta făcută de medici rezidenți / Corpul de control al ministrului a fost trimis din nou la spital fiind informații că a mai fost ars un pacient
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat, marți, concluziile anchetei la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, după cazul pacientei arse în sala de operație, fiind înregistrate erori grave repetate. Ministrul a precizat că nu a fost respectată procedura preoperatorie, că s-a intervenit cu medici rezidenți și nu cu medicii specialiști care erau de gardă, că a fost folosită o cantitate foarte mare de substanță puternic inflamabilă, care de altfel a fost utilizată în alte zeci de cazuri. Corpul de control al ministrului a fost trimis din nou la spital, pentru că există informații că a mai fost un pacient ars în sala de operație, incidentul fiind de mai mică amploare.
Potrivit concluziilor anchetei, Mircea Beuran folosea frecvent substanța puternic inflamabilă care a fost folosită și în cazul pacientei arse în sala de operație.
Intervenția chirurgicală a fost începută de medici rezidenți, și nu de medicii specialiști care erau de gardă, iar pentru dezinfectare s-a folosit o cantitate foarte mare de substanță cu concentrație de 89% de etanol, fiind turnată soluția pe pacientă. S-a folosit această soluție, deși nu există informații certe că pacienta ar fi fost alergică la iod.
Ministerul are informații că a mai existat un alt caz similar, de mai mică amploare, pacientul fiind în viață și cercetează acest lucru. Victor Costache a făcut un apel ca toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze.
Principalele declarații ale ministrului Sănătății, alături de reprezentanții Inspecției Sanitare:
- Biocidul folosit pentru dezinfecția câmpului operator este avizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecția pacienților.
- S-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Floreasca, procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadină, iar dacă pacientul e alergic la iod se folosește gluconat de clorhexidină.
- S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei. Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei.
- În ambele intervenții chiruguciale a fost folosită acesubstanță pe bază de etanol cu concentrație de 89%, cu risc combustional major. În acest context se folosește bisturiul electric și astfel ajungem la evenimentul deosebit de grav
- Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă. Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și apoi medic specialist veniți de acasă în loc să intervină medici primari care erau de gardă.
- Acest accident apare într-o anexă a raportului operator și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.
- Rezidenții atunci când intervin trebuie să fie sub directa supraveghere a responsabilului de rezident, ceea ce nu s-a întâmplat
- Mircea Beuran a fost demis ieri de către dl manager, iar noi l-am demis din funcția de președinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătății.
Răspunsuri la întrebări:
Am retrimis Corpul de control la Floreasca, având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar – circuitul epidemiologic, substanțe folosite, circuitul pacienților, intervențiile operatorii.
Chiar studenții învață cum trebuie folosite corect aceste substanțe.
Avem exemplu de eveniment catastrofic santinelă într-un spital mare.
Acest protocol atipic, ca să fim eleganți, a fost folosit la cel puțin zeci de alți pacienți.
Chiar din prima zi, am verificat că în spital existau toți biocizii.
În referatele dlui profesor apare produsul incriminat ca folosit frecvent.
S-a evidențiat că pacienta ar fi declarat că are alergie la Furazolidon și s-a generalizat la alergie la iod, nu s-a făcut testul pentru alergie la iod.
Din dispoziția șefului de secție, nu a lăsat echipa de gardă să intervină.
Pacienta a fost operată de echipa profesorului Beuran. Pacienta a prezentat o sângerare secundară probabil în cursul nopții de sâmbătă spre duminică
S-a folosit cel puțin 200 ml de substanță, adică s-a dat puțin pe corpul pacientului, apoi s-a luat o tăviță și s-a turnat pe corpul pacientei. Acest lucru a fost făcut de medicul care era în acel moment în sală.
M-a șocat întregul eveniment și faptul că s-a pierdut un pacient datorită acestei erori care pleacă de la abecedarul chirugical
În sală a fost un medic rezident anul 5, care a făcut aseptizarea, un medic rezident anul 1 și pe parcurs s-au alăturat și medicul specialist și cele două asistente.
Rugăm ca toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze.
Avem informația, pentru asta investigăm în continuare. Pacientul e în viață și a fost un eveniment de mai mică amploare, dar nu vreau să speculez
Spitalul va face o comisie pentru a stabili valoarea prejudiciilor și să identifice persoanele responsabile.
Întrebați-l pe domnul profesor Beuran dacă a făcut protocol pentru a solicita substanțe.
Toată echipa operatorie, începând cu cele două asistente a fost sancționată.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii