G4Media.ro

BREAKING Ministrul Rafila: Nu am de ce să demisionez / Să lăsăm…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Ministrul Rafila: Nu am de ce să demisionez / Să lăsăm justiția să se pronunțe în cazul de la Pantelimon

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, într-o conferință de presă în legătură cu scandalul fără precedent de la spitalul „Sfântul Pantelimon”, că nu are de ce să demisioneze și că justiția trebuie lăsată să se pronunțe, fără a arunca oprobiul asupra întregului corp medical.

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate. Așa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneți dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoție e o chestiune pe care o înțeleg, de asta am venit în fața dumneavoastră să explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel să controlăm și să influențăm, pentru că nimeni nu poate interveni în decizia individuală a medicului (…) Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a susținut că afirmațiile sale de la începutul scandalului, ân luna aprilie, s-au bazat pe concluziile specialiștilor, respectiv anchetele făcute de Colegiul medicilor București și de comisia internă a spitalului, care au concluzionat fără dubiu că nu există nicio suspiciune privind modul în care au fost tratați pacienții de la Secția ATI a spitalului „Sfântul Pantelimon”.

„Corpul de control al ministrului e partea administrativă, partea medicală au verificat-o Colegiul medicilor și comisia internă. Eu sunt ministrul sănătății. Eu nu puteam să am o altă opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul are alte mijloace de probațiune la dispoziție, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot să mă antepronunț. Am citit comunicatul parchetului și sunt personal afectat de ce am citit. Dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba și să avem o decizie definitivă a instanței. Și sunt convins că și cei de la parchet vor avea o consultare cu specialiștii din domeniu”, a susținut Alexandru Rafila.

„Medicii în general sunt cei care tratează pacienții, salvează vieți, mai ales cei de la ATI. Din păcate, unii pacienți pierd lupta. (…) Nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional”, a mai declarat Rafila.

Ministrul a afirmat că „presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu e o atitudine pe care să o încurajăm”.

„Cine a greșit trebuie să plătească. Discutăm de o anchetă penală în curs, nu o decizie a instanței. Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput și mi se pare inacceptabil”, a adăugat acesta.

G4Media a transmis LIVE conferința de presă.

Declarații Alexandru Rafila:

La situația care a debutat la începutul lunii aprilie, noi am reacționat imediat și am discutat toate activitățile permise de cadrul legal pentru a investiga.

Corpul de control al ministrului verifică aspectele de natură administrativă. Au verificat din punct de vedere administrativ și nu au constatat probleme care se referă la partea medicală.

În data de 11 aprilie a fost solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor București. Colegiul a adoptat o decizie pentru a trimite o echipă de specialiști.

Tot atunci am decis efectuarea unei sesizări la parchet. Sesizarea a fost făcută de spital.

Ancheta profesională a Colegiului Medicilor a durat cred vreo două săptămâni. La sfârșitul acestei perioade a emis un raport care nu conținea elemente care să sugereze că acolo ar fi fost o situație care să pună în pericol viața pacienților.

Între timp a continuat ancheta penală și atât noi, cât și spitalul am pus la dispoziția parchetului toate documentele și echipamentele.

Ieri dimineață parchetul a emis un comunicat despre patru cadre medicale investigate. Am discutat cu managementul spitalului, era o situația care crea neîncredere. Dânșii au decis că vor demisiona, directorul medical a făcut-o imediat, managerul și-a exprimat disponibilitatea dar pentru continuarea activității demisia intră în vigoare în câteva zile.

Cred că trebuie să reamintim ceva foarte, foarte important. Medicii în general sunt cei care tratează pacienții, salvează vieți, mai ales cei de la ATI. Din păcate, unii pacienți pierd lupta.

Nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional.

După conferință, mă duc acolo pentru că e o situație fără precedent. Vreau să discut cu șefii secțiilor și să găsim împreună o soluție.

Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu e o atitudine pe care să o încurajăm. Cine a greșit trebuie să plătească.

Discutăm de o anchetă penală în curs, nu o decizie a instanței.

Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput și mi se pare inacceptabil.

Când discutăm despre o specialitate medicală, trebuie să discutăm cu cei care practică acea specialitate.

Răspunsuri la întrebări:

Despre concedierea directoarei de îngrijiri medicale a spitalului, care a sesizat morțile suspecte: Angajarea sau desfacerea unui contract de muncă se face pe proceduri legale.

Dacă s-a făcut ilegal, va fi reîncadrată.

Verificările făcute de Corpul de control se fac pe baza unui ordin de ministru. La sfârțitul activității, oferă un raport.

Cum explică faptul că trei anchete au ajuns la concluzia că nu a fost nicio neregulă, în discrepanță cu procurorii: Cele trei anchete diferite au fost pe teme diferite.

Corpul de control al ministrului e partea administrativă, partea medicală au verificat-o Colegiul medicilor și comisia internă. Eu sunt ministrul sănătății. Eu nu puteam să am o altă opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul are alte mijloace de probațiune la dispoziție, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot să mă antepronunț. Am citit comunicatul parchetului și sunt personal afectat de ce am citit. Dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba și să avem o decizie definitivă a instanței. Și sunt convins că și cei de la parchet vor avea o consultare cu specialiștii din domeniu.

Dvs îmi cereți mie să explic de ce niște oameni care sunt specialiști au ajuns la o evaluare, și-au asumat acel rezultat.

Probabil au greșit, dar lăsați instanța să se pronunțe. Nu vreau eu, ca ministru, să mă antepronunț.

Vă asumați situația fără precedent și vă gândiți să demisionați? Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e vorba de o infracțiune care presupune omor premeditat. Într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate. Așa că o chestiune care pune în dubiu, cum spuneți dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoție e o chestiune pe care o înțeleg, de asta am venit în fața dumneavoastră să explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel să controlăm și să influențăm, pentru că nimeni nu poate interveni în decizia individuală a medicului (…) Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica Ministerului Sănătății

Doza de noradrenalină e responsabilitatea medicului. Acolo erau specialiști.

Și concluzia pe care au avut-o ei, eu nu pot să o pun la îndoială.

Consultând documentele furnizate de Colegiul medicilor, eu nu am avut elemente să pun la îndoială ce s-a întâmplat acolo.

Eu nu dau vina pe Colegiul medicilor.

Declarațiile controversate ale consilierului onorific Diaconu: Este posibil și riscul de deces la ATI e mai mare în orice altă specialitate medicală.

Prima măsură pe care trebuie să o iau e funcționalitatea acestui spital.

Mi se pare esențial să asigurăm funcționalitatea spitalului și să respectăm corpul medical care își face datoria.

Cazurile care pun în pericol viața pacientului, mai ales deliberate trebuie sancționate, dar nu vreau să existe un oprobiu public la adresa medicilor.

Context. Procurorii au anunțat miercuri reținerea pentru 24 de ore a doi medici de la Spitalul Pantelimon din București sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă.

Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, susțin procurorii.

Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorițe ar fi susținut în fața procurorilor că există anumite proceduri medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină, procedură care de fapt nu ar există în cazul la care se face referire, spun aceleași surse.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Sfântului Pantelimon din Capitală, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI. La momentul declanșării anchetei, Alexandru Rafila declara că nu crede că sunt justificate plângerile penale privind morțile suspecte de la spitalul Pantelimon, iar o comisie trimisă de minister în control la spital a conluzionat că „nu au fost constatate abateri de la protocoalele si procedurile terapeutice care să ridice suspiciunea unei presupuse culpe medicale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Noi verificam doar ce vrem si nu ne uitam la altceva, 🤮

  2. Te-am văzut la Bistrița cu câtă aroganță ai tratat adunarea creștină care te-a primit să vorbești. Cum să-ți dai demisia, mai bine te legi de scaun…

  3. Pe vremea usereului se dădeau ministrii afara pe banda rulanta la cel mai mic scandal. Acum nu mai e cazul, s-a așternut liniștea și pacea

  4. „Să lăsăm justiția să se pronunțe în cazul de la Pantelimon”
    – Care justitie? Aia controlată de voi?

  5. Procurorii nu îl cheamă la audieri? A încercat să mușamalizeze crimele și să sancționeze pe cei care le-au reclamat.

  6. pai nu te-ai pronunta, musamalizand, cand ai trimis corpul de control format din economisti , care binentels nu ai gasit nimic ?
    vlad voiculescu e de vina

  7. reconstruiti si reformati… nu mai zic, ca nu-mi publica comentariul

  8. USL sa-si asume greselile? Ce-i cu lumea asta pararela? 😒
    Pai si atunci cand sunt luati pe sus de DNA/DIICOT fac tot posibilul sa scape. (modifica legi, scapa de judecatori si procurori)

  9. bine legat de scaun acest domn dar medicul care a cerut verificari a fost concediat iar corpul de control-in subordinea ministrului s-a facut ca ancheteaza

  10. Pe cine să lași să se pronunțe?!! Unde vede nebunul ăsta Justiție în Ro.!

  11. Suprarealist discursul acestui ministru al sanatatii, mai ales cand procurorii declara ca este destul de greu sa se faca trasabilitatea aparatelor care administrau noradrenalina, adica cu alte cuvinte porocedurile de folosire a aparatelor nu sunt puse la punct.
    Rafila nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroasa…nu este treaba lui sa reglementeze domeniul medical, ce sunt acelea ordine de ministru, e vara domnilor, haideti in concediu…

  12. Sunt curios dacă acest „domn’ doftor” PRafilă va putea fi schimbat în urma alegerilor, la investirea noului Guvernoi(?)! Că pare atât de legat de scaun, încât ar trebui modificat deja și numele instituției al cărei „Bo$$” el este în „Ministerul (P)Rafilă”!!! Oricum, aroganța intrinsecă pe$edistă a ajuns pe culmi încă neatinse de nesimțire cu ocazia asta și prin această (practic) reîncarnare a Mariei Antoaneta: și ce dacă nu au pâine (medicamente/aparatură/personal profesionist) – să mănânce cozonac (să se trateze în alte țări, pe banii bizonilor români fraieri, precum p$deii)!

  13. „Să lăsăm justiția să se pronunțe” etcsmsdscl bla bla bla…
    Eu cred ca procurorul care a instrumentat dosarul:
    – s-a dilit si a iesit din formatie 🙂
    – o sa aiba viata nasoala; dar nu acum, ci cand n-o sa mai fie nimeni atent
    Asa ca: sa ne notam cum il cheama (o sa ne ajute g4media) si mai discutam peste ceva vreme

  14. Sunt curios dacă acest „domn’ doftor” PRafilă-Pulberilă va putea fi schimbat măcar în urma alegerilor, la investirea noului Guvernoi(?)! Că pare atât de legat de scaun, încât ar trebui modificat deja și numele instituției al cărei „Bo$$” el este în „Ministerul (P)Rafilă”!!! Oricum, aroganța intrinsecă pe$edistă a ajuns pe culmi încă neatinse de nesimțire cu ocazia asta și prin această (practic) reîncarnare a Mariei Antoaneta: și ce dacă nu au pâine (personal profesionist/medicamente/tehnică medicală modernă accesibilă) – să mănânce cozonac (să se trateze în alte țări, pe banii bizonilor români productivi -fraieri deci, precum pe$edeii)! P.S.: Nu mai dezvolt și despre tupeul & aroganța viețașului (în sensul că el are doar „școala vieți*”) Ciolanu, care mai nou intră direct peste procurori și (in)justiție – atâta câtă mai e!