BREAKING Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban a fost demis. Legea pentru alegerea primarilor în două tururi este considerată respinsă
Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban a picat și rămâne interimar, fără posibilitatea de a adopta OUG-uri și HG-uri, iar proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi nu a fost adoptat. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)
Ora 15.45: Olguța Vasilescu anunță oficial în plen rezultatul votului: 261 voturi „pentru” adoptarea moțiunii de cenzură, 139 voturi „împotrivă”.
Odată cu adoptarea moțiunii de urgență și demiterea Guvernului Orban, legea pentru alegerea primarilor în două tururi este considerată respinsă. Prin urmare, rămâne în vigoare legislația actuală, prin care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin.
Ora 15.38: Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a căzut.
Conform unor surse parlamentare, 261 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului, iar 139 împotrivă.
Ora 15.31: S-a încheiat votul la moțiunea de cenzură. Urmează numărarea voturilor. Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi favorabile.
Ora 14.45: Începe votul la moțiunea de cenzură
Ora 14.29: Premierul Ludovic Orban
Nu voi răspunde la nicio bădărănie și minciună nenorocită care a fost rostită de la acest microfon.
Știu că aveți probleme cu cititul, dar înainte de a vorbi despre un subiect trebuie să citiți.
Guvernul PSD a introdus coplata, noi am prorogat cu un an de zile. Mai mult, e interzis pentru spitalele publice și private să ceară vreun leu în plus pentru pacienții din programele respective.
Văd că vă luptați în continuare cu băncile. Am în mână un proiect de lege intitulat: Lege privind exonarea clienților băncilor de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat, cu același conținut cu proiectul de ordonanță a colegului meu din guvern. Proiectul e înaintat de dl Simonis. Nu am acceptat ordonanța, pentru că am remarcat un consens parlamentar.
Eu când aud povestea asta cu împrumurile în gura PSD îmi dau seama că nu mai există rușine. Pentru ce trebuie să luăm împrumuturi? Pentru deficitul bugetar pe care ni l-ați lăsat în cârcă. În 3 ani de guvernare ați împrumutat fără să dați drumul la vreun proiect de autostradă 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiți găurile bugetare pe care le-ați provocat.
Dvs vorbiți de OUG, care ați dat OUG ca să nu mai fie obligat premierul și ministrul Finanațelor să dea declarație pe proprie răspundere pentru veridicitatea datelor care stau la baza bugetului.
Cine a luat 500 de primari în prag de alegeri prezidențiale, nu dvs, PSD, oferindu-le mită electorală prin PNDL?
O să vă arăt că mințiți prin omisiune atunci când nu mințiți gogonat. Despre împrumuturi. În ianuarie 2020 – Guvernul PNL s-a împrumutat cu dobândă de 3,99%, martie 2019 v-ați împrumutat cu 4,65%.
România se conduce susținând investițiile. Văd că vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat. Nu vă e rușine? Un chirurg eminent. Îl atacați în lipsă, în condițiile în care este primit în Academia Franceză de Chirurgie. Ar trebuie să fim mândri, nu să-l bălăcărim.
Ați greșit când l-ați trimis pe dl senator care a fost ministru de Externe în timpul alegerilor prezidențiale când au fost cele mai mari încălcări ale drepturilor diasporei. Vine el să mă învețe pe mine despre drepturi electorale, despre recomandările Comisiei de la Veneția? Acestea sunt valabile când se îngrădesc drepturile democratice.
Există o ședință de guvern în iulie 2005 când s-au adoptat 190 de acte normative, din care 41 de ordonanțe de urgență.
Ați făcut o campanie în care practic v-ați dezis de șeful vostru, care e un fake news, pozele pe care le circulați. Acele poze sunt din 2009 după turul doi al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, dlui Crin Antonescu, care ulterior a fost cel cu care v-ați înțeles când ați pus bazele USL, nu cu mine și schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop: dl Antonescu mi-a cerut să ies la conferința de presă, să ies în geaca roșie și dl Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă cu geaca galbenă. După ce am probat, dl Dragnea a ieșit cu geaca galbenă, iar eu nu am ieșit în fața românilor cu geaca roșie, pentru că mi-ar fi foat rușine toată viața.
Sunteți majoritari aici, când ieșiți pe stradă sunteți dezavuați și românii vor da un Parlament care să reprezinte cu cinste această națiune.
Ora 14.18: Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu
Dacă până ieri înainte de ședința de guvern eram îngrijorat ca oricare român de ceea ce se întâmplă, după ședința de ieri și discursul dvs eu chiar sunt revoltat.
Eu mă mir că un om cu o asemenea structură antidemocratică, un om care nu poate digera în niciun fel democrația a putut să ajungă primul ministru al României. În loc să guvernați România, de 3 luni stați și visați cum să vă păstrați scaunul.
O țară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi și zeci de OUG. Nimeni nu și-a permis până acum această încălcare a statului de drept până la dvs.
O țară nu poate fi condusă doar cu împrumuturi uriașe, nu poate fi condusă împotriva cetățenilor, cărora le îngrădiți și accesul la sănătate și le spuneți: sîc, cine are bani trăiește, cine nu moare
Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea în picioare a democrației, austeritate, nimic pentru oameni: drumuri nu, sănătate nu, alocații și pensii nu.
În doar 3 luni acest guvern a adus doar haos și instabilitate.
Sunt revoltat pentru că stați și visați de 3 luni cum să vă păstrați fotoliul de premier, în timp ce miniștrii dvs fac numai prostii, dați dovadă că nu puteți să vă controlați miniștrii.
Înțeleg că sunt colegi care vă vă spun pompierul atomic.
Treziți-vă, ați scăpat lucrurile de sub control. Faceți doar scandal
Ați chemat din nou FMI în țară, acest lucru nu s-a mai întâmplat din perioada crizei economice. Ce semnal e acesta pentru țară, pentru investitori, pentru ratingul pe care deja l-ați prăbușit.
Cu guvernul PNL chiar există riscul să ne culcăm sănătoși și să ne trezim Doamne ferește morți.
Apropo, dle Cîțu, unde sunt banii? Nu mai fugiți de parlament, veniți și spuneți-le oamenilor unde sunt banii. Că ne îndatorați pe 3 generații, dar banii unde sunt? Că în autostrăzi nu, în spitale nu, în școli nu, nici măcar în buzunarele românilor.
Dna Turcan ne-a spus că e interzis să cumulezi pensia cu salariul, dar e bine să cumulezi cu salariul de 4000 de euro din privat, cum e ministrul Sănătății, să pui la sănătate oameni datori sistemului privat.
PSD a mărit substanțial salariile medicilor, v-am creat toate condițiile, ieșiți din conflictul de interese.
Ministrul Muncii se ocupă de decorațiuni interioare, scoate geamurile de la ghișee și faceți curat în arhive sau rezolvă problemele din sistem? Trebuia să recalculați pensiile.
Nici nu știți cât de mic începeți să fiți!
Ora 14.09: Șerban Nicolae (PSD)
Aș fi vrut să iau în serios o analiză acestui guvern. Când am văzut guvernul Boc, guvernul drujbă, guvernul tăierilor, am crezut că mai rău nu se poate. A venit apoi guvernul Cioloș, guvernul zero, am zis că mai rău de atât nu se poate. A ținut Ludovic Orban să ne arate că se poate. Nu au nicio meserie, nu se pricep la nimic și sunt la fel de incompetenți oriunde i-ai pune.
N-am să spun ați dat OUG noaptea ca hoții, nu sunteți ca hoții, ați dat OUG noaptea, hoților.
Am crezut că sunt lucruri importante și a ieșit ministrul de Interne și ne-a spus că a rezolvat problema importantă a trotinetelor electrice.
Cum să îl crezi pe unul că lucrează 16 ore pe zi, atunci când viața întregii lui familii de salariul lui la privat lucra part-time.
OUG de la sănătate e poate cea mai gravă, pentru că acolo vorbim de 1,2% din PIB. Cei de la stat fac achiziție pentru tot anul prin licitație publică, privații își epuizează stocul și primesc și bonificație.
Cei care au adus la putere acest guvern, vor să-i fie complici. Guvernul Orban va trebui să plece la parchet, să facă autodenunț, pentru că sunt lucruri grave care vizează penalul, de aia s-au grăbit să dea azi-noapte OUG.
Pentru că s-a aflat de chestiunea cu băncile au scos-o de pe listă, dar nu au rămas datori.
Dle Dan Barna, sunteți complici. Să nu cumva să credeți că nu veți da socoteală.
Ce s-a făcut cu 4 mld de euro împrumutate la dobânzi foarte mari?
Azi vom demite acest guvern rușinos. Astăzi vor pleca acasă în huiduieli.
Ora 14.04: Alexandru Băișanu (PSD)
Ciuma roșie a folosit-o prima dată Mihai Eminescu și a adresat-o PNL. Și între Eminescu și ONG-urile și interesele străine care stau în spatele PNL, USR, PMP, îl aleg pe Eminescu.
Ora 13.58: Florin Roman (PNL)
E o moțiune neserioasă, scrisă pe genunchi de Vasile, portarul de la PSD.
Reprezentanții lui Stalin și lui Troțki devin iar abuzivi și cinici. V-am bătut la europarlamentare, referendum și prezidențiale, vă vom bate și la locale și parlamentare. Vom putea spune că am scăpat România de Ciuma Roșie.
Cred că se zvârcolește Dragnea în celula lui din pușcărie, i se face rău și cheamă SMURD-ul când vă aude că vorbiți de Comisia de la Veneția. E ca și cum ar vorbi dracu de apă sfințită.
Voi vorbiți de schimbarea regulilor în timpul jocului? Voi? Ați făcut asta în 2014.
Cine-a stat 5 ani la ruși nu poate gândi ca Bush!
Tic tac! E rândul nostru, iar voi în Opoziție. I-ați promis lui Dragnea că mergeți cu el până la capăt. La revedere, în Opoziție cu voi!
Ora 13.54: Titus Corlățean (PSD) invocă recomandările Comisiei de la Veneția privind evitarea amendării legislației electorale cu un an înainte de alegeri, poziție semnată de Ludovic Orban recent.
Ora 13.42: Alfred Simonis (PSD)
Cum să privatizezi sănătatea românilor? Care e graba? Aveați cumva datorii la mogulii din sănătate? Nu vă dați seama că vor muri oameni, nu vă iubiți țara?
Nu există un nume care să cuprindă toate inepțiile Guvernului Orban.
Fac apel la toți să votăm azi, aici, acum și să demitem acest guvern toxic pentru România.
Ora 13.35: Marcel Ciolacu l-a invitat afară din sală pe Cristian Barbu, secretar general adjunct al Guvernului, care stătea în băncile parlamentarilor deși nu este parlamentar.
Ora 13.32: Călin Popescu Tăriceanu (ALDE)
Dorim să se implementeze votul în două tururi. Nu votăm moțiunea și pentru că se deschide drumul către anticipate.
E o vorbă care spune schimbarea regilor, bucuria nebunilor sau a inconștienților, a celor din stânga sălii.
Consecințele declanșării anticipatelor: toată administrația centrală blocată, același lucru la nivelul administrației locale. Vă puneți problema ce fac cetățenii în aceste condiții? Haosul economic care se va genera, consecințele asupra cursului de schimb ș.a.m.d.
Vreau să mă refer la un fapt care pe mine m-a bulversat: căruța de ordonanțe pe care le-a dat guvernul. Acest gen de a guverna nu poate rămâne neobservat și nici nesancționat. Pentru respectul pentru statul de drept, cer celor doi președinți ai Camerelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul.
Ora 13.28: Emil Pașcan (PMP)
Să stimulăm calitatea aleșilor.
E absolut curios cum colegi de la PRO România și de la alte partide au votat alegerea în două tururi. Când au fost iprociți, când au fost la premier să negocieze subvenția care nu li se cuvine sau acum când votează împotriva debaronizării României?
Căderea Guvernului va genera o criză economică, va însemna o îndatorare suplimentară la dobânzi mult mai mare.
Ora 13.19: Liderul UDMR, Kelemen Hunor
De foarte multe ori auzim că vrem o țară ca afară.
Fiecare dintre noi dorește să fie acest cămin cât mai confortabil, să arate la fel de bine ca țările din vest, dar ca să ajungem acolo ar trebui în primul rând ca noii, politicienii, să ne comportăm la fel cum o fac politicienii de acolo. În primul rând ar trebui să învățăm să respectăm cuvântul dat și dacă din rațiuni care țin de interesul electoral atunci să nu ne mirăm dacă vin și consecințele.
Dle Dan Barna, ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului și să nu mai propagăm că un principiue bun doar atât timp cât servește propriilor interese.
Nu putem spune dimineața că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate, iar seara nu, dacă spunem dimineața că deciziile CCR sunt bune, iar seara că judecătorii CCR sunt ticăloși.
Dacă mergem pe ideea că scopul scuză mijloacele, dle Dan Barna, acest domn imaculat al politicii românești, atunci democrația eșuează.
Săptămâna trecută CCR a spus că nu se poate angaja răspunderea pe o lege aflată în procedură parlamentară.
UDMR nu e de acord cu forma și fondul acestui proiect. Avem un singur mod de a opri această aventură: moțiunea de cenzură.
Astăzi vom vota moțiunea de cenzură, alături de cei care consideră că nu e permis să încalci deciziile CCR, dar vă spun, dle Dan Barna, că asta nu înseamnă formarea unei noi majorități parlamentare.
Mă bucur, dle Barna, că dvs. nu aveți niciun primar, dar vreți să legiferați cum sunt aleși primarii.
Ora 13.16: Liderul PRO România, Victor Ponta
După răcnetele ușor isterice de la început cred că putem să vorbim rațional.
Nu mai avem nicio legătură cu alegerea primarilor în două tururi.
N-am votat acest guvern în noiembrie. Știam că dl Orban mai mult decât să facă o înțelegere cu dl Iordache pentru o autostradă prin munți de 300 de milioane nu poate. După 3 luni, văd că ați ajuns la o înțelegere să dați jos acest guvern.
Voi vota moțiunea și un singur lucru, dragă Ludovic, n-am fost la cură de dezalcoolizare, pentru că acelea sunt toate private și acele clinici de dezalcoolizare le puteți plăti acum din bani publici.
Ora 13.07: Liderul USR, Dan Barna
Dvs dlor din PSD și UDMR ați vrut ca azi să discutăm despre Evul Mediu și despre baroni, despre o mână de primari fricoși care vor să-și conserve privilegiile pentru că le e frică de votul oamenilor.
Oricât vă străduiți să vorbiți despre democrație nu o faceți decât la mișto.
Cum dle Ciolacu ne vorbiți despre democrație după 3 ani în care ați încercat doar să îl salvați pe Dragnea de pușcărie?
Ne vorbiți despre Europa și reguli. Nu vă sufocă ironia după ce ați spus că toți cei care vorbesc cu partenerii internaționali sunt trădători de țară?
Dle Kelemen Hunor, cât o să mai jucați partida asta a virginității interesate, când o să încetați să mai fiți un PSD bilingv, de când un primar loial e mai bun decât un primar eficient?
Pericolul nu vine de la partidele românești, ci de la obtuzitatea UDMR. De ce nu sunteți cinstit până la capăt și nu puneți 3 trandafiri pe sigla UDMR? Rcunoașteți că sunteți mai apropiați de interesele PSD decât ale comunității maghiare.
Asistăm oare la un blat PSD-PNL, la USL 2? Va trebui să răspundem și votul de azi are o mare importantă.
Așteptăm domnule premier să vă țineți promisiunea și pentru alegeri în două tururi, și pentru anticipate.
Alegerile într-un tur ne-au adus o Capitală blocată și jefuită. Vreți să continuăm așa? E Bucureștiul azi un oraș în care să vă creșteți copiii, un oraș pe care l-ați recomanda cuiva? Dacă răspunsul e pozitiv, atunci votați această moțiune.
USR va vota la vedere împotriva acestei moțiuni.
Ora 13.01: Victor Paul Dobre (PNL)
Nu poți să-ți permiți în fața țării să faci gașcă Guvernul, este inacceptabil. E respectul unei instituții legitime (huiduieli din băncile PSD). Înseamnă că nu ați înțeles nimic. Să vă fie rușine!
Importanța alegerii primarului este primordială. În zorii democrației românești, acum 30 de ani, cei care legiferau și nu-și permiteau să vorbească cum vorbiți, au prevăzut nu doar alegerea în două tururi, ci un prag minim de prezență de 50% în turul I. Pentru că este nevoie ca cel care ia decizii să aibă legitimitatea votului majorității locuitorilor.
De-a lungul timpului această lege a fost modificată. Niciodată PNL nu a renunțat la teza alegerii în două tururi. Am depus mai multe proiecte, tot impul am susținut acest lucru.
Îl întreb pe distinsul coleg Corlățean ca acum câțiva ani vota împotriva alegerii primarilor într-un tur.
Nu există legitimitate mai mare într-o democrație decât votul corect.
Ați prezentat o moțiune a inepțiilor.
E o moțiune a fricii, a lașității. Vă e frică de confruntare, de oameni, că o să vă asumați angajamente și că nu o să mai vedeți primar la București până în secolul următor. Dar de ce vă e frică n-o să scăpați.
Dacă azi votați această moțiune ineptă veți deschide calea anticipatelor și veți pierde cum n-ați pierdut niciodată.
Ora 12.56: Florian Bodog (PSD)
Mi-a fost frică că rămâne moțiunea fără obiect că mi s-a părut că îi vine rău premierului în timp ce vorbea.
Un guvern care dă vina pe Parlament trebuie să plece. Un guvern care nu dă dovadă de transparență trebuie să plece. Un guvern care nu știe să guverneze trebuie să plece.
Să plece unde le e locul, la amicii lor din marile corporații, probabil că acolo au jurat, nu pentru români. Au jurat credință corporațiilor, nu românilor.
Vă place cum îndatorează țara la amicii din bănci la dobânzi umilitoare?
Prin OUG dată pe sănătate, am aflat două lucruri: că aîți scos programele naționale de sub incidența achizițiilor publice și că nu românii vor plăti coplata, dar vom plăti din fondul de sănătate, unde sunt tot banii românilor.
Proiectul care elimină pensiile speciale nu elimină mai nimic.
Vă place cum noaptea ca hoții încearcă să șteargă datoriile unei bănci străine, în ciuda unei decizii a justiției române?
Dacă PSD făcea tot ce a făcut această gașcă doar azi-noapte ce se întâmpla?
Fiecare zi cu această gașcă de incompetenți costă prea mult.
Ora 12.50: Marcel Ciolacu încearcă îl întrerupă pe Ludovic Orban.
Premierul își continuă discursul, fiind aplaudat de liberali și huiduit de parlamentarii PSD
Am dat OUG după ce ați pus pe butuci companiile statului, ca să împiedicăm închiderea acestor companii din cauza voatră.
Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți socoteală pentru 3 luni în care am schimbat ritmul, am rezolvat problemele.
Depuneți moțiune pentru că vă e frică de democrație, pentru că pierdeți mai mult de jumătate din primari și primarii v-au spus că nu vă susțin.
Nu dau 2 bani pe afirmațiile voastre pentru democrație, după ce v-ați bătut joc de români, mințind cu nerușinare.
Nu sunteți altceva decât niște viespi care aveți ac și venin pentru români, nu miere așa cum le-ați promis.
Cel mai tare m-a mirat că l-am auzit pe un alt lider politic proaspăt colaborator al dvs după ce v-a înjurat 2 ani de zile că are o atitudine critică la adresa spitalelor private, dar unde s-a operat, nu într-un spital privat, dar nu din România, ci din Turcia.
Cu cât mai bine vă încetați mandatul cu atât mai bine pentru România.
Și dacă va cădea Guvernul va cădea în picioare și românii vor susține măsurile noastre.
Ora 12.45: Premierul Ludovic Orban
Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător. Vreți, nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de acest stigmat. 3 ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați susținut toate acțiunile antiromânești, care au aruncat în aer economia și care ne-au adus pe marginea prăpastiei.
Nu mă las judecat de voi pentru că în 3 ani ați arătat de ce sunteți în stare: minciună, dezinformare, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României.
Singurul lucru care v-a deranjat a fost angajarea răspunderii Guvernului pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democrație, permite cetățenilor să schimbe primarii care și-au bătut joc de comunitățile locale.
Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați că am emis OUG. Voi ați emis OUG 13 noaptea ca hoții, ca să scăpați pușcăriabilii care vă conduceau, noi am emis OUG ca să rezolvăm problemele românilor, pentru masă caldă în școli, ca să salvăm prostiile și incompetența voastră.
Ora 12.44: Deputatul USR Stelian Ion: „Dacă mai sesizați vicii de procedură la această moțiunea odioasă, nu le mai sesizați, haideți să mergem la CCR”.
Ora 12.41: Deputatul PNL Gabriel Andronache solicită să fie citită moțiunea de cenzură integral, reclamând că Manole a sărit o pagină.
Marcel Ciolacu: „Domnul coleg, faceți această ultimă plăcere.”
Deputatul PSD Petre Florin Manole vine la microfon și ciotește și respectiva pagină.
Ora 12.25: Eugen Tomac și deputatul Petru Movilă au anunțat că parlamentarii PMP vor sta în bănci și nu vor vota la moțiunea de cenzură. ”Susţinem Guvernul PNL. Decizia grupului a fost de a nu gira această circotecă pe care a declanşat-o PSD-ul, care nu vrea anticipate, dar nu vrea nici două tururi. Prin urmare, colegii mei vor participa în sală, dar nu se duc să gireze un demers al PSD-ului”, a declarat Tomac potrivit Agerpres.
Ora 12.21: Deputatul PSD Petre Florin Manole citește moțiunea de cenzură
Ora 12.20: Mai mulți parlamentari PSD au vociferat și huiduit când Orban a intrat în sala de plen cu întârziere
Ora 12.18: La începutul ședinței sun prezenți 345 de parlamentari din totalul de 465
Ora 12.16: Ședința plenului reunit al Parlamentului începe cu o întârziere de peste un sfert de oră, după ce premierul Orban a întârziat la ședința cu parlamentarii PNL
Ora 12.09: Ludovic Orban despre posibila picare a guvernului său: ”Am încredere în președintele României că va avea discernământul să desemneze un candidat de premier în conformitate cu exigențele funcției și ale cetățenilor”
Ora 11: Victor Ponta a anunțat că el și colegii săi din Pro România vor vota moțiunea de cenzură
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii