G4Media.ro

LIVE Ordinul pentru funcționarea școlilor a fost modificat / Sorin Cîmpeanu: În…

Sursa foto: Facebook / ISMB

LIVE Ordinul pentru funcționarea școlilor a fost modificat / Sorin Cîmpeanu: În mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online

Comitetul Național pentru Situații de urgență a adoptat, vineri, hotărârea care stabilește condițiile în care se deschid luni școlile. Hotărârea CNSU a fost urmată de un ordin de ministru. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat anterior că, în mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online.

1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală. În București, aproape 70% din școli pot să înceapă cursurile fizic.

Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Urmărește LIVE pe G4Media.ro ce se decide pentru funcționarea școlilor.

UPDATE Ora 15.10: Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli a fost modificat, a anunțat Ministerul Educației, care a și trimis jurnaliștilor acreditați forma finală a documentului, relatează Edupedu.ro.

  1. După art. 3 se introduce un articol nou, art.3cu următorul cuprins:

Art. 3 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.

(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de  60 % din personal este vaccinat.

(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.

Citește continuarea pe Edupedu.ro.

UPDATE Ora 12.18: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 99 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Hotărârea CNSU:

Art.1 – Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/ 2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;
c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

UPDATE Ora 10.00: Ministrul Educației face declarații despre deschiderea școlilor.

Sorin Cîmpeanu:

Elevii de clasa a opta vor avea o teză mai puțin, iar cei de liceu la fel.

Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română.

Ordinele de ministru au fost semnat și transmise la Monitorul Oficial.

Al treilea ordin este pregătit pentru începerea școlii în 8 noeimbrie.

E în derulare ședința CNSU și în scurt timp va fi validată hotărârea.

Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe, care se va actualiza astăzi. E posibil ca în unele școli să fi trecut peste 60%.

Ziua de vineri va fi considerată zi de referință pentru rata de vaccinare. Când se depășește pragul de 60%, acea școală va intra în regim de prezență fizică.

Celelalte reguli când apar cazuri rămân în vigoare.

În București aproape 70% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Astăzi se va actualiza lista.

Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădinițele și pe ultimul loc sunt școlile gimnaziale.

Rămâne posibilitatea de a rămâne în online chiar dacă școala are o rată de vaccinare de peste 60%.

1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală.

Școlile și grădinițele care au rată de vaccinare mai mică de 60% vor începe online. Acest lucru este sigur.

Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Știrea inițială:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seara, că se conturează un prag de 60% al ratei de vaccinare a personalului din școli pentru ca acestea să funcționeze în format fizic începând de luni.

Ministrul Cîmpeanu a mai declarat că 54% dintre școlile și grădinițele din România se încadrează în acest prag, conform raportărilor de vinerea trecută.

Sorin Cîmpeanu a explicat că acest prag de 60% s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor.

Cîmpeanu a precizat că rămân în continuare și celelalte reguli – la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online, a precizat ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, testele de salivă vor ajunge în școli după 21 noiembrie.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat în declarația de presă susținută joi seara, la Cotroceni, că vacanța nu va mai fi prelungită și săptămâna viitoare, iar începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, toți elevii și preșcolarii se vor putea întoarce la școală. Însă, de data aceasta, pentru redeschiderea cu prezență fizică a școlii va conta și gradul de vaccinare al personalului angajat.

Rata de vaccinare a personalului din fiecare școală și grădiniță din București poate fi consultată aici.

Toate inspectoratele școlare județene au afișat rata de vaccinare din fiecare școală și grădiniță.

sursa foto: Inspectoratul Școlar al Municipiului București/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Masura asta cu rata de vaccinare a peronalului este ca nuca’n perete. Pot ziaristii sa solicite informatii suplimentare pentru a intelege si noi logica acesteia?

    • De când cu pandemia ziariștii au numai întrebări servite. Deci nu, nu pot.

    • La moaste de ce nu se cere doar la scoli

    • Unde sunt tratamentele date de medicii de familie pt medicamentele antivirale INexistente in farmacii ?!

      GENOCID

    • Curtea suprema a Spaniei, a dat cu flit certificatului verde pe teritoriul ei, desigur noi trebuie sa fim mai docili, sa asmuțim societatea, între ea deși s, a dovedit, ca vaccinarea nu oprește trasmiterea, restul sunt chestiuni care n, au nici, o legătură cu sănătatea medicală

    • Nu e niciun sigur. Nu neapărat procentul de 60 la sută e criteriul. Infrastructura și lipsa de chef a elevilor

  2. Elevii sunt in jur de 4 milioane iar profesorii in jur de 200,000 lei, adica cca 5%. Din moment ce elevii sunt vaccinati in proportie de cca 15% cun a afirmat medicul Gheorghita, o rata a vaccinarii de 60% la profesori inseamna ca per total in scoli suntem la sub 20%. Intrebarea este din moment ce in societate in general se considera ca 30% rata vaccinare cat era la inceputul valului 4 a fost considerat insuficient, 20% in scoli e ok?

  3. Un ordin tâmpit, ca tot ce face faraonul în ultimul timp. Atât au înțeles, ca numai copiii sunt în școală. Cu ce combate pandemia aceasta măsură?

    • Cu mai nimic, si oricum habarnistii ăștia de la INSP nu sunt in stare sa fundamenteze nimic științific, a zis dna Pistol ca la ei este ca la meteo: ori ploua ori nu.
      „Believe in silence!”

  4. Decizie super-stiintifica!

    • „Believe in silence!”

  5. 60% si probabil 50% dintre ei la chiuvetă!
    Cum pixta mumasi iau ăștia deciziile astea?
    Încă sunt aprox 500 de morți zilnic și ei deschid scolile…

  6. „acest prag de 60% s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor”.
    Asta este altceva! Acum lucrurile sunt clare!
    Deci masura este bazata pe fapte demonstrate stiintific! Traiasaca stiinta… nenorocitilor care ne conduc…

    • PNL este deja istorie. Nu vor mai lua nici 5% la alegerile următoare.
      Au ajuns atât de rău încât lovesc in copii ca sa priceapă profesorii sa se vaccineze.

  7. Germania va asteapta la sparanghel, alocatii si la furat :))

  8. Sunteți niște nenorociți !

  9. Votati AUR sau USR, I don’t care. Numai PSD si PNL nu.

  10. iar s-a scos rata de infectie din localitate? de ce? copiii se teleporteaza din dormitor in banca?

  11. Decizie motivata doar de dorinta de a reincepe scoala in format fizic, fara nici o logica din perspectiva combaterii pandemiei. E un lucru laudabil, dar nu cand ai sute de morti zilnic.
    Intr-o scoala , principalii vectori de raspandire sunt elevii (ei sunt cei mai multi si majoritatea nevaccinati). Ca sa ajunga la scoala parcurg o distanta mai mare sau mai mica cu mijloace de transport in comun ( nu toti sunt adusi cu masina de parinti) , intra in contact unii cu altii, cu diverse persoane pe drum, apoi cu cei de acasa….
    Parintii si elevii au cerut putin altceva.
    Din punct de vedere medical, al combaterii pandemiei e contraproductiv ordinul. In plus, sunt curios daca va favoriza cresterea vaccinarii in randul profesorilor sau al elevilor ( acolo unde sunt sub 60%). Ma tem ca nu.
    Iar testarea in scoli este o mare gogorita ( fara teste, fara personal medical in majoritatea scolilor , cu multi parinti reticenti ). In plus, ca sa testezi sute de elevi sau chiar mii ( la scolile mari) inseaman cateva ore. Pana ii testezi pe toti ( sau un esantion reprezentativ) se termina ziua de scoala.
    Indicatorii corecti din punct de vedere medical ar trebui sa fie numarul spitalizatilor si cel al deceselor. Restul pot fi modificati in functie de numarul testelor ce se fac s.am.d.

    O solutie mult mai logica ar fi fost ca in comunitatiile mici, unde poti controla mai usor, scoala sa se reia fizic, iar in marile orase (unde ai si infrastructura) sa se reia online. In felul acestsa , cei defavorizati din mediul rural (acolo testele Pisa duc la rezultate foarte proaste) ar fi putut beneficia de o educatie mai ok, neavand nici infrastructura pentru online.
    In fine, deciziile bune se iau mergand pe teren, nu din birou, si consultand adevaratii specialisti.

  12. Numarul scazut de cazuri noi de Covid se petrece in acelasi timp cu inchiderea scolilor.

    Explozia de cazuri din septembrie-octombrie a fost pe fondul deschiderii scolilor.

    Vi se pare coincidenta?

    Consider mare greseala sa se deschida scolile fara restrictii.

  13. Pana mai ieri au considerat ca un invatator bolnav nu este contact direct cu toti elevii din clasa fiindca el poarta masca :))))).
    Vectorul principal de transmitere sunt elevii nu profesorii. Degeaba ai profesorii vaccinati daca elevii sunt toti bolnavi si nevaccinati .
    Atata prostie in deciziile acestor autoritati mai rar sa vezi. Dar in mod sigur nu este doar prostie ci si calcule politice si interese financiare care nu mai tin cont de sanatatea publica.

  14. nu era tampeanu cel care zice ca vrea echitate ca la sate nu e internet de nu stiu de care, uite a luat o decizie in acest sens sa se asigure ca nu e echitate, pentru ca dupa cum stim vaccinarea la sate e mica…

  15. Vi se pare normal sa fie trecuți ca vaccinați și cei care au doar 1 doza făcută când vaccinare se numește doar cu doua doze plus 10 zile??? Pe cine cred ei ca prostesc? Când aproape toți profesorii NU VOR VACCINARE acum se vaccinează? Statistici făcute din pix, cu minciuni, ca să satisfaci ego ul părinților care s-au saturat de PROPRII COPII? Sau au nevoie de timp sa se plimbe??? Sa fie obligatoriu ca și părinții care vor școala fizica pt copii, sa se vaccineze.. Altfel NU AM FĂCUT NIMIC!!! Vom continua cursa spre MOARTE. Dacă vreți ca personalul sa se vaccineze atunci TOATĂ LUMEA SA SE VACCINEZE.. Ca nu e normal ca eu, vaccinat, sa fac boala de multe ori din cauza unor copii ai căror părinți nu se vaccinează. PREFER SA MOARA EI NU EU.. E DREPTUL MEU ASA CUM ȘI EI AU DREPTURI.

    • Ma scuzati, stimabile: „Ca nu e normal ca eu, vaccinat, sa fac boala de multe ori din cauza unor copii ai căror părinți nu se vaccinează. PREFER SA MOARA EI NU EU” – aveti o fractura de logica aici.
      Sunteti imunizat, nu? Ce treaba aveti cu ceilalti?

  16. Izvorul de înțelepciune ce poartă numele Câmpeanu a descoperit marele adevăr. De vină pentru pandemie sunt profesorii nevaccinați. Dacă erau minim 60% vaccinați copii nu se mai îmbolnăveau , părinții nu mai ajungeau în spital iar bunicii nu mai decedau. Rămâne doar să – i mai acuzăm de Genocid!!!

  17. Abia aștept sa votez AUR.

  18. Bravo Campeanu! Elevii sa mearga la scoala/licee iar adultii la vaccinare. Bravo!

  19. În urmă cu două săptămâni s-a modificat structura anului școlar pe motiv că nu se poate face școală online în toate școlile. Acum se trec în online toate școlile în care rata de vaccinare a personalului didactic și nedidactic este mai mică de 60%.
    Efectul foarte probabil: disensiuni între personalul școlilor (vaccinați vs nevaccinați ) și între personalul școlilor și părinți.
    Este foarte probabil ( în lipsa unei situații clare care să pună în relație gradul de vaccinare și posibilitățile de a desfășura învățământ online ) ca în școlile cu rata de vaccinare mai mică de 60% să nu existe nici posibilitatea de învățământ online.
    Sunt școli în localitățile izolate unde rata de infectare este zero sau sub 1 la mie, cu rata de vaccinare sub 60% și fără posibilități pentru lecții online care vor fi obligate să treacă „în online”.
    Totul este parte componentă a șantajului perfid de a „alege să te vaccinezi”.

  20. Cu sau fara vaccinare, prezenta fizica nu va dura mai mult de trei saptamani.

  21. Aspectul cu inceperea scolilor cu prezenta fizica a elevilor e pacaleala…
    De exemplu CNITV a anuntat ca o sa continue online inca 2 saptamani.
    Acum, ca nu stiau de ordin, ca nu le pasa de ordin, ca rata de vaccinare nu este cea prezentata official respectiv 70 %, oricum ar fi nu e ok.
    De unde 2 saptamani??
    De unde online?