LIVE Peste 12.000 de morți în Turcia și Siria, cel mai recent bilanț al victimelor după cutremurele devastatoare/ Crește furia în rândul turcilor care consideră că autoritățile intervin „lent și inadecvat” / Erdogan a mers în zonele distruse / Lucrător umanitar: „Se cer mai mulți saci pentru cadavre”
Peste 12.000 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.
Ora 22:33 Comitetul de Urgență pentru Dezastre (DEC) din Marea Britanie a lansat un apel pentru a ajuta miile de oameni afectați de cutremur, scrie BBC. Comitetul este un colectiv de 15 organizații caritabile din Marea Britanie – printre care Oxfam, Save the Children UK și Crucea Roșie britanică – care colaborează pentru a strânge fonduri ca răspuns la crize majore în străinătate. Fondurile strânse vor fi folosite pentru ajutor medical, adăposturi, hrană și apă potabilă, precum și pentru pături, haine călduroase și încălzitoare, în timp ce supraviețuitorii fără adăpost și răniții se luptă cu temperaturile înghețate. Guvernul britanic va oferi o sumă egală cu primele 2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de dolari) din donațiile publicului. Directorul executiv al DEC, Saleh Saeed, a descris scenele din Turcia și Siria ca fiind „sfâșietoare”, mii de oameni „pierzându-i pe cei dragi, brusc, în cele mai șocante moduri”.
Ora 22:28 UE a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor pentru a mobiliza ajutorul internațional pentru Siria și Turcia în urma cutremurului catastrofal din această săptămână. Șefa UE, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că blocul comunitar „se grăbește să salveze vieți împreună”, scrie BBC.
- „În curând vom oferi ajutor de urgență, împreună. Turcia și Siria pot conta pe UE”, a scris ea pe Twitter.
Ora 22:18 Salah Aboulegasem, un lucrător umanitar pentru Islamic Relief în orașul turc Gaziantep, a declarat că colegii i-au spus că există o lipsă de saci pentru cadavre în Siria. El a declarat pentru Sky News: „Diferența dintre Turcia și Siria este că în Turcia există un efort coordonat de căutare și salvare – în timp ce în Siria, acest lucru nu există”. Lucrătorul umanitar a adăugat că situația din Siria este deja dificilă, transmite The Guardian.
- „Au trecut 13 ani de război, există deja un milion de refugiați la acea graniță. Acestea sunt cele mai friguroase luni – toate acestea au făcut ca situația să fie mai dificilă decât este. „Nu este ceva care se va termina mâine, este ceva care va continua pentru mult timp. „
Ora 22:00 Numărul persoanelor decedate în Turcia și Siria în urma cutremurelor a crescut la cel puțin 12.049, transmite The Guardian. Acesta vine după ce apărarea civilă siriană a declarat că cel puțin 1.730 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei. Apărarea civilă siriană a declarat pe Twitter că bilanțul victimelor a crescut la 1.730 de morți și peste 2.850 de răniți. Anterior, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057 de victime.
Ora 20:58 Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile, într-o măsură fără precedent, şi a anunţat că toate tranzacţiile care au avut loc miercuri vor fi anulate, în urma celor două cutremure devastatoare care au lovit luni Turcia şi Siria, transmite Reuters, citată de News.ro.
Ora 20:54 Alţi 10 români sunt repatriați din Turcia/ MAE încearcă să repatrieze un alt grup de 10 români care se află la distanţă mare de aeroporturi. Detalii, aici.
Ora 19:48 Poliția turcă a reținut cel puțin 18 persoane și a arestat cinci după ceea ce a fost descris ca fiind „postări provocatoare” pe rețelele de socializare despre cutremurul din Turcia, potrivit unui tweet al forțelor de ordine, transmite The Guardian. Anterior, serviciul de monitorizare a internetului NetBlocks a declarat că Twitter a fost restricționat „la mai mulți furnizori de internet din Turcia”, adăugând că Turcia are „un istoric extins de restricții în domeniul social media în timpul situațiilor de urgență națională și al incidentelor de siguranță”.
Ora 19:20 Reuters a vorbit cu un medic sirian care a declarat că amploarea rănilor provocate de cutremurul de luni a fost mai devastatoare decât cele provocate de războiul civil de 11 ani din țară. Mohamad Zitoun, un chirurg în vârstă de 34 de ani din Alep care lucrează într-un spital din apropierea graniței cu Turcia, a declarat pentru agenție:
- ”Aceasta este o calamitate uriașă. Am trăit prin bombardamente și am supraviețuit masacrelor. Acest lucru este total diferit, terifiant și oribil. Primul val masiv de pacienți a depășit capacitatea oricărei echipe medicale. Cazurile care ajungeau pentru tratament în urma bombardamentelor și a bombardamentelor aeriene veneau unul după altul, în valuri mici, dar în urma cutremurului au fost aduse 500 de victime în fiecare zi, necesitând zeci de operații. Mulți dintre răniți mor în decurs de o oră sau două, ca urmare a șocului traumatic, a insuficienței cardiace sau a hemoragiilor, mai ales că vremea este rece și că ar fi stat sub dărâmături timp de unsprezece sau douăsprezece ore”, transmite The Guardian.
Ora 18:30 Agenția France-Presse a realizat un interviu sfâșietor cu un sirian, Malek Ibrahim, în vârstă de 40 de ani, care a supraviețuit cutremurului împreună cu soția și copiii săi în Idlib, dar nu a primit vești de la 30 de rude care sunt încă dispărute în altă parte, arată un reportaj The Guardian. Malek a scos până acum 10 membri ai familiei dintre dărâmături în Besnaya, un sat situat la 40 de kilometri distanță în nord-vestul Siriei, aproape de granița cu Turcia:
- ”Toată familia a dispărut. Este un genocid complet. De fiecare dată când recuperăm un cadavru, îmi amintesc de momentele frumoase pe care le-am petrecut împreună. Obișnuiam să ne distrăm și să glumim, dar niciodată mai mult… Nu-i voi mai vedea niciodată. Săpăm fără să dormim, în speranța că cineva ar putea fi în viață. Este un sentiment pe care nu-l pot descrie, o tragedie”.
Ora 17:00 Două aeronave NATO sunt pregătite la Baza aeriana 90 și vor decola spre Adana, Turcia, cu echipamente, inclusiv mașini pentru echipa de salvatori români trimisă acolo, a anunțat Raed Arafat.
„Echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie”, a subliniat Raed Arafat.
Ora 16:50 Echipele românești de intervenție încearcă de mai multe ore să salveze un adolescent de 16 ani de sub dărâmături, anunță Raed Arafat: ”Copilul încă este în viață”/ Munca salvatorilor, îngreunată de replicile cutremurului.
Ora 16:30 Încă un cutremur de 5,2 pe scara Richter a avut loc în Turcia, la o adâncime de 2 km, la ora locală 17.20. Seismul s-a produs la o distanță de 63 km NNE de Kahramanmaraş și 4 km NW de Nurhak, potrivit Centrului Seismologic Euro‑Mediteranean.
Și miercuri s-au produs în Turcia numeroase replici.
Ora 16:05 Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza cutremurului mortal din această săptămână, a anunțat presa de stat siriană. Cifra pare să se refere doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu și la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentrul cutremurului de luni. Agenția de știri de stat Sana l-a citat pe Hussein Makhlouf, ministrul administrației locale și al mediului, potrivit Reuters, care a declarat că statul a deschis, de asemenea, 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate, transmite The Guardian.
Ora 15:29 O serie de fotografii dramatice arată cum Yigit Cakmak, în vârstă de 8 ani, este scos dintre dărâmături de către lucrătorii de urgență din Hatay, Turcia, la 52 de ore după ce cutremurul inițial a lovit regiunea. Fotograful Getty Burak Kara a surprins fotografiile cu Cakmak în timp ce era eliberat din clădirea prăbușită. Băiatul a fost trecut peste dărâmături de la un salvator la altul, până când a ajuns în cele din urmă în brațele mamei sale, care aștepta la fața locului. Fotografiile pot fi văzute pe CNN.
Ora 15:21 Salah Aboulgasem, un lucrător umanitar pentru organizația caritabilă Islamic Relief, a călătorit din Marea Britanie la Gaziantep, în sud-estul Turciei, pentru a ajuta la efortul umanitar. În ciuda faptului că a fost în „multe zone de război, multe zone de dezastru… aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai devastatoare pe care le-am văzut vreodată”, a declarat el la BBC.
El a spus că primele 72 de ore pe teren s-au concentrat pe „încercarea de a salva cât mai multe vieți”. „Este o adevărată cursă contra cronometru”, adaugă el.
„[Salvatorii] solicită mai mulți saci pentru cadavre, din cauza numărului de cadavre pe care le recuperează din dărâmături”, a spus Salah.
Există, de asemenea, rapoarte înfiorătoare de la colegii din Siria despre gropi comune care sunt săpate pentru a face față numărului mare de cadavre, adaugă el.
Ora 14:55 Guvernul turc a înființat 77 de spitale de campanie în 10 provincii care au fost lovite de cutremurul de luni, în timp ce vremea geroasă îngreunează eforturile de salvare în Turcia și Siria, transmite CNN.
„De asemenea, putem efectua operații chirurgicale în unele dintre aceste spitale în care sunt furnizate servicii medicale de urgență”, a scris miercuri pe Twitter ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca.
Ora 14:48 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că obiectivul guvernului său este de a reconstrui regiunea sudică Kahramanmaras, epicentrul cutremurului ucigaș de luni, „într-un an”, transmite CNN. Detalii aici.
Ora 13:55 O combinație de vreme geroasă și infrastructură distrusă îngreunează eforturile de salvare din nord-vestul Siriei, în timp ce lucrătorii umanitari se străduiesc să aibă acces la victimele cutremurului puternic, pe fondul conflictului și al crizei politice din zonă, a declarat un oficial al organizațiilor de caritate pentru CNN.
- „Este o zonă dificilă pentru umanitari, dar de-a lungul anilor… am învățat să ne îndepărtăm de problemele politice și să ne concentrăm pe asistența umanitară”, a declarat Johan Mooij, directorul de răspuns pentru Siria al World Vision, pentru Bianca Nobilo de la CNN.
World Vision are personal staționat în interiorul Siriei pentru a facilita accesul în regiunile afectate de dezastre, a spus Mooij.
Ora 13:45 Guvernul își propune să construiască locuințe în termen de un an pentru cei rămași fără casă în cele 10 provincii afectate, a transmis președintele Turciei citat de Reuters.
- „Am avut unele probleme la aeroporturi și la drumuri, dar astăzi ne este mai bine. Vom fi mai bine mâine și mai târziu. Avem încă unele probleme cu combustibilul… dar le vom depăși și pe acestea”, a declarat Erdoğan după ce a vizitat corturile instalate de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).
El a mai spus că cetățenii ar trebui să țină cont doar de comunicările autorităților și să ignore „provocatorii”.
Ora 13:32 Operațiunile din portul Iskenderun din sudul Turciei au fost închise până la noi ordine după ce un incendiu a izbucnit din cauza cutremurelor care au lovit luni regiunea, iar cargoboturile au fost redirecționate către alte porturi, transmite The Guardian.
Ora 13:30 Un cutremur de 5,3 pe scara Richter a avut loc în centrul Turciei, la ora locală 14.11, la o adâncime de doar 1 km. Seismul s-a produs la 58 km WNW de Adıyaman și 22 km N de Gölbaşı, potrivit Centrului Seismologic Euro‑Mediteranean.
Ora 13:12 Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit Turcia și Siria a depășit miercuri 11.200 de morți, în timp ce salvatorii se grăbeau să salveze supraviețuitorii prinși sub dărâmături în frigul iernii. Oficialii și medicii au declarat că 8.574 de persoane au murit în Turcia și 2.662 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ridicând totalul la 11.236, transmite AFP.
Ora 13:00 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Turcia, deschisă în urma cutremurului care a avut loc luni în Turcia şi Siria şi care a dus la moartea a peste 9.500 de persoane, potrivit bilanţului provizoriu al autorităţilor, transmite News.ro.
Ora 11:16 Munca complicată și minuțioasă de salvare a oamenilor a fost expusă în această dimineață, când Tom Bateman, corespondentul BBC în Orientul Mijlociu, a fost rugat să întrerupă transmisia în direct pentru ca salvatorii să poată asculta semne de viață.
La scurt timp după ce și-a început emisiunea în fața unei clădiri de 10 etaje din Adana, care s-a prăbușit în timpul cutremurului inițial, lui, precum și tuturor celor aflați în apropiere, li s-a cerut să tacă pentru o perioadă de timp.
Vorbind după aceea, Tom a spus că a fost un moment „atât de anxietate extremă, dar și încărcat de acele mici licăriri de speranță”.
Ora 10:41 Fotbalistul echipei Gaziantep FK, Angelo Sagal, şi jucătorul Stephane Bahoken, de la Kasimpaşa, au povestit pentru presa internaţională cum au trăit cutremurul devastator de luni, transmite News.ro.
- “A fost înspăimântător. Era ora 04.00. Dormeam. Ne-am trezit imediat. Mi-am luat soţia şi copiii. Ne-am pus în pragul uşii. Am simţit cutremurul diferit de cel din Chile, din 2010. A început liniştit, dar apoi s-a intensificat. Am simţit că se zguduia foarte tare casa. Fiul meu de 4 ani mi-a spus că un monstru ne ia casa”, a spus Sagal pentru presa din Chile, potrivit Milliyet.
Stephane Bahoken, de la Kasimpaşa, se afla la Hatay împreună cu colegii săi, ei jucând duminică un meci în prima ligă din Turcia, cu Hatayspor.
- “În jurul orei 04.00, a început să se zguduie hotelul. Eu dormeam şi brusc am simţit că mi se zguduie patul. Au început să spargă geamurile şi dulapurile din camera mea. Am simţit cu fiecare clipă care trecea cum cutremurul se intensifica. Probabil a durat mai puţin de un minut, dar l-am simţit de parcă a fost cel puţin 5-6 minute. Am avut noroc pentru că hotelul nostru este unul rezistent la cutremure. M-am ţinut strâns de pat şi am aşteptat să se termine. Apoi mi-am strâns lucrurile şi am plecat împreună cu colegii mei. Unii au ieşit cu picioarele goale. Când am ieşit din hotel şi am văzut clădirle prăbuşite m-am gândit că şi hotelul nostru se putea prăbuşi peste noi. Puteam să murim. Am scăpat de moarte”, a afirmat Bahoken, potrivit haberler.com.
Cutremurul devastator care a lovit Turcia şi Siria la începutul săptămânii s-a soldat cu peste 7.700 de morţi.
Ora 10:30 Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit Turcia și Siria a crescut miercuri la peste 9.500 de morți, potrivit datelor oficiale, iar salvatorii se grăbesc să ajungă pentru a treia zi la supraviețuitorii prinși în capcană. Oficialii și medicii au declarat că 6.957 de persoane au murit în Turcia și 2.547 în Siria, ridicând totalul la 9.504, transmite AFP.
Ora 10:03 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, urmează să se deplaseze miercuri în orașul Pazarcık, aflat în apropierea epicentrului cutremurului, și în provincia Hatay, cea mai afectată, relatează Associated Press, transmite The Guardian. La aproape două zile de la cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, provocând moartea a peste 8.700 de persoane, echipe de căutare din zeci de țări s-au alăturat personalului de urgență turc, iar promisiunile de ajutor au început să curgă. Mulți supraviețuitori din Turcia au fost nevoiți să doarmă în mașini, afară sau în adăposturi guvernamentale.
- „Nu avem un cort, nu avem o sobă de încălzire, nu avem nimic. Copiii noștri sunt într-o stare proastă. Toți suntem uzi din cauza ploii, iar copiii noștri stau în frig”, a declarat Aysan Kurt, în vârstă de 27 de ani, pentru AP. „Nu am murit de foame sau din cauza cutremurului, dar vom muri înghețați de frig”.
În Siria, eforturile de ajutorare au fost îngreunate de războiul în curs de desfășurare și de izolarea regiunii controlate de rebeli de-a lungul graniței, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia. Siria însăși este un paria internațional, în urma sancțiunilor occidentale legate de război.
Ora 10:00 Burcin Gercek, pentru Agenția France-Presse, a relatat peste noapte despre o parte din furia din Turcia față de viteza de răspuns a operațiunilor de salvare. În ciuda importanței fiecărui minut, nicio echipă de salvare nu a sosit la fața locului în unele părți ale orașului Gaziantep în primele 12 ore critice de la dezastru, forțând rudele victimelor și poliția locală să curețe ruinele cu mâna, au declarat martorii, citați de The Guardian.
Ora 09:52 Această fată a fost salvată după ce a fost blocată timp de 40 de ore în Salqin, Idlib, transmite The Guardian.
Once again, another miracle….. a child rescued after more than 40 hours of being trapped under the rubble of her house in the city of #Salqin in the countryside of #Idlib, #Syria yesterday, February 7.#SyriaEarthquake #earthquake pic.twitter.com/R7kRsNZFEG
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 8, 2023
Ora 09:50 Agenția de dezastre din Turcia a mărit din nou bilanțul victimelor cutremurului, relatează Reuters. În Turcia, cifrele se ridică acum la 6.234 de morți. Numărul celor răniți a crescut la 37.011, a precizat agenția, adăugând că peste 79.000 de persoane au fost angajate în operațiuni de căutare și salvare pe partea turcă a frontierei, transmite The Guardian.
Ora 09:29 Guvernul taliban din Afganistan va trimite în jur de 165.000 de dolari ca ajutor pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, informează miercuri Reuters, citată de Agerpres.ro. Detalii, aici.
Ora 09:18 Bilanțul victimelor cutremurului masiv care a lovit Turcia și Siria a crescut miercuri la peste 8.700 de morți, potrivit datelor oficiale, iar echipele de salvare se grăbesc să ajungă la supraviețuitorii prinși în capcană, transmite AP.
Ora 08:54 În Turcia, furia crește din cauza a ceea ce a fost descris ca fiind un răspuns lent și inadecvat din partea autorităților, relatează Ruth Michaelson și Sam Jones de la The Guardian:
- ”Salvatorii au lucrat toată noaptea de miercuri, căutând printre dărâmăturile clădirilor prăbușite, în timp ce condițiile de îngheț, drumurile distruse și infrastructura precară au îngreunat căutările în ambele țări”.
Ora 08:30 Patru australieni sunt dați dispăruți în urma cutremurelor. Departamentul de afaceri externe al Australiei oferă asistență consulară familiilor cetățenilor care se aflau în locul unde s-a produs catastrofa și altor aproximativ 40 de australieni și familiilor acestora care se aflau, de asemenea, în zonă, transmite The Guardian.
Ora 07:54 Numărul morților confirmați în Siria a depășit 2.400 de persoane, informează AFP. Astfel, numărul victimelor confirmate din Turcia și Siria ajunge la 8.294, transmite The Guardian.
Ora 07:12 Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.
Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.
Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.
În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.
Ora 07:00 Cele două cutremure puternice care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei vecine s-au produs într-o regiune ce găzduieşte milioane de refugiaţi care se aflau deja într-o situaţie dificilă, relatează marţi Agerpres. „Nu ştim numărul exact de refugiaţi afectaţi şi este posibil să nu ştim mai devreme de câteva zile, însă suntem îngrijoraţi că numărul ar putea fi mare, având în vedere că epicentrul cutremurului a fost aproape de zonele cu o mare densitate de refugiaţi”, a declarat marţi Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank