G4Media.ro

LIVE Peste 20.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia și…

Foto: Adem ALTAN / AFP

LIVE Peste 20.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia și Siria/ Temperaturi sub zero grade la Gaziantep, oamenii furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar

Bilanțul victimelor cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a depășit, joi seară, 20.000 de morți, în timp ce salvatorii încearcă în continuare să ajungă la supraviețuitorii blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă.

Ora 22:39 Banca Mondială a anunţat joi că va acorda un ajutor de 1,78 miliarde de dolari Turciei, după cutremurul violent care a zguduit luni sudul acestei ţări şi Siria şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 20.000 de persoane, relatează AFP.

Ora 22:00 Grecia a lăsat deoparte o rivalitate istorică pentru a trimite mii de corturi, paturi și pături pentru a-i ajuta pe cei rămași fără adăpost în urma cutremurului, transmite The Guardian.

Guvernul de la Atena intenționează să furnizeze 80 de tone de asistență, cum ar fi pături, paturi, corturi și materiale medicale, a anunțat ministerul protecției civile. Zboruri comerciale care transportă cutii cu o parte din ajutoare au aterizat pe aeroportul turcesc din Adana la începutul zilei de joi, iar operațiunea ar trebui să se încheie până vineri, potrivit Reuters.

„Am adus medicamente, provizii medicale și produse de primă necesitate pentru a ușura un pic durerea persoanelor afectate de cutremur”, a declarat ministrul grec al protecției civile, Christos Stylianides, care a escortat ajutoarele la Adana. „Este timpul să ne arătăm cu toții sentimentele de umanism”.

Grecia și Turcia sunt în dezacord de zeci de ani din cauza unei serii de probleme, de la drepturile teritoriale în Marea Egee la Cipru divizat din punct de vedere etnic și migrație, iar tensiunile s-au reaprins recent.

Cu toate acestea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat luni pe președintele turc Tayyip Erdogan pentru a-și prezenta condoleanțele cu privire la viețile pierdute.

Ora 21:44 Bilanțul victimelor cutremurului a depășit acum 20.000 de morți, după ce organismul Președinției Turciei pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență a publicat ultima actualizare a numărului de persoane care au murit, transmite The Guardian.

Ora 20:42 Un raport Reuters a făcut lumină asupra modului în care sute de mii de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurului sunt găzduite în bănci de corturi ridicate pe stadioane și în centrele orașelor distruse, în timp ce stațiunile de pe plajele din Marea Mediterană și Marea Egee din afara zonei afectate de cutremur deschid camere de hotel pentru persoanele evacuate, scrie The Guardian.

Ora 20:20 Ritmul operațiunii de salvare în urma cutremurului s-a schimbat dramatic în Hatay, în sudul Turciei, transmite news.sky.com. Provincia de lângă granița cu Siria este una dintre zonele cele mai afectate de cutremurele multiple care au lovit Turcia și Siria în această săptămână – dacă nu chiar cea mai afectată zonă. Iar amploarea masivă a distrugerilor de aici este de-a dreptul uluitoare. Acum, după zile întregi de strigăte repetate de ajutor și multiple plângeri privind lipsa de acțiune și de ajutor pentru această zonă, aceasta este inundată de voluntari, lucrători umanitari, poliție militară și grupuri ale societății civile.

Ora 19:30 Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a vizitat un centru de donații din centrul Londrei, înființat de studenții de la societatea turcă a University College London. El a ajutat la împachetarea articolelor, precum și la donarea de pălării, eșarfe și pături. Articolele vor fi trimise în Turcia și Siria în zilele următoare, transmite The Guardian.

Ora 19:00 Șeful ONU solicită acces pentru ajutorul umanitar în Siria Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a cerut astăzi să se permită în continuare accesul ajutorului umanitar între Turcia și Siria. El a declarat că ar fi „foarte fericit” dacă Națiunile Unite ar putea folosi mai mult de un punct de trecere a frontierei pentru a livra ajutoare după ce un cutremur puternic a zguduit cele două țări, scrie CNN.

Ora 16:26 Peste 19.300 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurelor de luni, transmite BBC.

Oferind un bilanț actualizat joi după-amiază, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că 16.170 de persoane au murit numai în țara sa.

În Siria, au fost raportate 3.162 de decese.

Ora 15:30 Cutremurul este pe cale să devină cel mai mortal din Turcia din 1999, când un cutremur în apropierea orașului Izmit din nord-vestul țării a dus la un bilanț oficial de 17.127 de morți – deși multe surse au declarat că cifra reală ar fi putut fi de aproape trei ori mai mare, transmite CNN.

Ora 14:43 Echipele de intervenție care au lucrat toată noaptea în orașul Antakya au scos o fetiță din ruinele unei clădiri și l-au salvat pe tatăl ei două ore mai târziu, a relatat agenția de presă IHA, citată de The Guardian. În timp ce se pregăteau să îl urce pe bărbat într-o ambulanță, echipele de salvare i-au spus că fiica sa este în viață și că îl vor duce la același spital de campanie pentru tratament. „Vă iubesc pe toți”, a șoptit el în șoaptă slab către echipa de salvare.

Ora 14:27 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut „neajunsurile” guvernului său, pe fondul nemulțumirilor tot mai mari legate de răspunsul statului la dezastrul din această săptămână, în timp ce apar întrebări cu privire la gradul de pregătire al acestuia într-o țară obișnuită cu cutremurele, transmite CNN.

Ora 14:15 Un convoi de ajutoare al Națiunilor Unite a trecut joi din Turcia în nord-vestul Siriei pentru prima dată de la cutremurul de luni, în cursa pentru a aduce ajutor internațional într-o regiune afectată de ani de conflict și de o criză umanitară acută, transmite CNN. Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat că convoiul, format din șase camioane care transportau articole pentru adăposturi și articole nealimentare (NFI), a trecut prin punctul de trecere Bab Al Hawa – singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia și Siria.

Ora 14:00 Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaras, una dintre provinciile din sudul Turciei cele mai afectate de cutremurul de luni, dintre care 23.437 pe calea aerului și 4.607 pe cale rutieră și feroviară, a anunțat agenția turcă de gestionare a dezastrelor, transmite The Guardian.

Ora 13:36 Bilanțul victimelor cutremurului uriaș care a lovit Turcia și Siria a urcat joi la peste 17.500 de morți, în timp ce speranțele de a găsi supraviețuitori blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă au dispărut, transmite AFP. Oficialii și medicii au declarat că 14.351 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ceea ce a dus totalul confirmat la 17.513.

Ora 13:14 Un înalt oficial umanitar a declarat pentru CNN că eforturile de a ajuta oamenii din regiunile afectate de cutremur din Siria au fost „incredibil de dificile”, în timp ce dezastrul mortal de luni a agravat ani de conflict și o criză umanitară continuă.

  • „Când aveam cea mai mare nevoie de drumuri practicabile, poduri, aeroporturi, puncte de trecere peste liniile de frontieră, acestea au dispărut din cauza cutremurului”, a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Ora 12:57 O galerie foto realizată de The Guardian poate fi vizionată aici. 

Ora 12:43 Bilanțul victimelor cutremurului uriaș care a lovit Turcia și Siria a urcat joi la peste 17.100 de morți, în timp ce speranțele de a găsi supraviețuitori blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă s-au estompat, transmite AFP. Oficialii și medicii au declarat că 14.014 persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ceea ce ridică totalul confirmat la 17.176.

Ora 12:15 Un convoi de ajutoare a ajuns în nord-vestul Siriei, primul convoi de la cutremurul devastator care a ucis aproape peste 1.000 de persoane în zona controlată de rebeli, a declarat pentru Agenția France-Presse un oficial de la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, transmite The Guardian. Un corespondent AFP a raportat că a văzut șase camioane care au trecut prin punctul de trecere dinspre Turcia, transportând corturi și produse de igienă. Oficialul de frontieră, Mazen Alloush, a declarat că livrarea era așteptată înainte de cutremurul de luni.

Ora 11:30 Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că perioada de timp pentru salvarea victimelor cutremurului din Turcia și Siria „se scurge rapid”. Dr. Hans Kluge a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că doar 22% dintre persoanele prinse sub dărâmături supraviețuiesc timp de 72 de ore după un cutremur, iar procentul scade rapid din acel moment.

  • „Fiecare minut contează acum, deoarece fereastra de salvare a vieților se scurge rapid”, a spus Kluge. „Toată lumea lucrează la maximum pentru a găsi și salva orice supraviețuitor”. Bilanțul morților este posibil să „meargă mult mai sus”, a spus el.

Ora 10:29 Fereastra „critică” de salvare de 72 de ore a fost depășită

„Fereastra critică de 72 de ore” de la cutremur, când șansele de salvare a supraviețuitorilor erau cele mai mari, a trecut.

„Primele 72 de ore sunt considerate a fi critice”, a declarat Steven Godby, expert în riscuri naturale la Universitatea Nottingham Trent, citat de Sky News.

„Rata medie de supraviețuire în 24 de ore este de 74%, după 72 de ore este de 22%, iar până în a cincea zi este de 6%”.

Împotriva tuturor șanselor, echipele de urgență care au lucrat toată noaptea în orașul Antakya, Turcia, au scos o fetiță și pe tatăl ei dintre ruinele unei clădiri, a relatat agenția de știri IHA.

În Diyarbakir, la est, o femeie rănită a fost salvată dintr-o clădire prăbușită în zorii zilei.

Ora 09:30 Accesul la reţeaua de socializare Twitter a fost restabilit joi în Turcia, după ce fusese blocat timp de aproximativ 12 ore la principalii furnizori de telefonie mobilă din ţară, pe fondul înmulţirii criticilor vizând răspunsul guvernului la seismele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria la începutul săptămânii, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Repunerea în serviciu a intervenit la scurt timp după un tweet al patronului acestei reţele de social media, Elon Musk, care a anunţat că ‘Twitter a fost informat de către guvernul turc că acces va fi reactivat în scurt timp’.

Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul şi care alertase asupra întreruperii accesului, a confirmat deblocarea reţelei de socializare.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia, reţelele de socializare de aici au fost inundate de mesaje ale persoanelor care criticau ritmul lent al desfăşurării echipelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Ora 09:23 Președintele Turciei a recunoscut că au existat „deficiențe” în reacția țării sale la cutremurul devastator care a provocat moartea a peste 16.000 de persoane în țara sa și în Siria.

Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din partea familiilor frustrate de răspunsul lent al echipelor de salvare, în timp ce speranța că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori se diminuează.

În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP.

În acest timp, confruntaţi cu dezastrul adus de cutremur, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ma gândesc acum, în România câte blocuri ar fi la pământ din cauza unui cutremur de 7,8.

  2. Infiorator 🙁 Inca o dovada ca coruptia ucide (reguli de constructie nerespectate)

  3. Va ginditi cumva si de unde ar fi avut PAD-ul bani sa despagubeasca toti proprietarii de locuintele aflate la pamint in Romania in cazul unui cutremur de peste 7 grade ?!

    In Turcia exista obligativitatea legala a proprietarului de locuinta sa incheie o asigurare la un ,, pol ” tilharit de guvernanti ?!