Puțin peste 8,6 milioane de români au votat în țară. Prezență finală de 47,66%. Ritmul de vot a încetinit serios în ultimele ore
Ora 21.00 – Doar 46,66% dintre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinul cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani. În total au votat 8,68 de milioane de români la secțiile din țară.
Ora 20.30 – Numărul buletinelor de vot pentru două secţii, una din Călimăneşti şi cealaltă din Băile Olăneşti, a fost suplimentat, în condiţiile în care prezenţa în aceste secţii este foarte mare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea, Alexandru Concioiu.
Ora 20.00 – Prezența la vot a ajuns la 46,84%, aproape la egalitate cu prezența de la europarlamentarele din luna mai (46,4%). Tendința din ultimele ore arată o încetinire semnificativă a ritmului de vot în comparație cu primele ore ale zilei.
Ora 19.10 – Deputata USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, a fost sancţionată contravenţional de Poliţie cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru continuarea propagandei electorale, după ce duminică după-masă şi-a fotografiat buletinul de vot, ştampilat şi a postat fotografia pe pagina sa de socializare.
Ora 19.00 – Prezența la vot a urcat la 45,08%, potrivit Biroului Electoral Central. Prezența e mai mică cu aproape patru puncte procentuale decât la prezidențialele din 2014, dar mai mare cu peste trei puncte decât cea de la europarlamentarele din luna mai 2019. Au votat până la această oră 8.212.964 români la secțiile din țară.
Ora 18.00 – Prezența la vot a urcat la 42,19%, potrivit Biroului Electoral Central. Prezența e mai mare cu peste trei procente decât cea de la europarlamentarele din luna mai 2019. Au votat până la această oră 7.686.258. români la secțiile din țară.
Ora 17.30 – Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile prezidenţiale susţinut de alianţa electorală „Un om”, formată din ALDE şi Pro România, a declarat că a votat pentru „un preşedinte al tuturor românilor”.
Acesta a votat duminică la Colegiul Naţional „Ion Neculce” din Capitală.
„Am votat pentru un preşedinte al tuturor românilor şi în niciun caz un preşedinte al propriului său partid politic, contra celuilalt partid politic, împărţind România în bucăţi. Din păcate, de 30 de ani se întâmplă cam la fel. Sper din tot sufletul, şi cât mai repede, să începem să facem pace în ţara asta”, a spus Diaconu.
El a venit însoţit de familia sa la secţia de votare, fiind întâmpinat de câteva zeci de persoane.
„Nu i-am chemat. Au fost aici. Când am intrat mi-au spus că au venit pentru mine şi dacă au venit pentru mine vreau să fie lângă mine. Şi sunt foarte mulţi oameni care sunt lângă mine fără să scrie pe ei nimic”, a precizat Diaconu.
Ora 17.28 – A fost atins pragul de prezență de 40% la prezidențiale. Au votat până acum peste 7,3 milioane de români la secțiile din țară
Ora 17:06 – A fost depășit pragul de șapte milioane de români care au votat la secțiile din țară. Prezența la vot – peste 38%
Ora 16.35 – Trei incidente au fost înregistrate până acum la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi şi Poliţia a deschis dosare penale în două cazuri, pentru fraudă la vot.
Reprezentanţii BEJ Galaţi au declarat că este vorba despre o femeie care s-ar fi filmat în cabină votând şi care ulterior a postat imaginile pe o reţea de socializare şi de doi bărbaţi – unul de 38 de ani, din municipiul Galaţi, care a votat la secţia nr. 74 şi un deţinut din Penitenciarul Galaţi, în vârstă de 32 de ani, care a votat prin intermediul urnei mobile – care au votat deşi aveau acest drept suspendat prin decizii ale instanţelor de judecată.
Potrivit IJP Galaţi, celor doi bărbaţi li s-au întocmit dosare penale pentru fraudă la vot. Totodată poliţiştii anchetează şi circumstanţele în care cele două persoane au putut vota, având în vedere că, potrivit legii, înainte de a vota, alegătorii sunt verificaţi electronic în baza de date şi dacă există probleme legate de interdicţia de a vota, această informaţie apare imediat operatorului.
Cât priveşte femeia care şi-ar fi filmat votul şi ar fi postat imaginile pe o reţea de socializare, se pare că acestea au fost retrase din spaţiul online, urmând a se stabili dacă se confirmă sau nu infracţiunea de încălcare a secretului votului.
Ora 16.25 – Aproape 6,5 milioane de români au votat la secțiile din țară. Prezența a depășit pragul de 35%
Ora 16.18 – Deputata USR Cristina Iurişniţi a fost reclamată duminică, în jurul orei 15,30, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot pe care aplicase ştampila şi a postat acea fotografie pe pagina sa de socializare, potrivit informaţiilor făcute publice de către judecătorul Cristina Frenţiu, membru al BEJ.
Ora 15.57 – peste 6 milioane de români au votat la secțiile din țară. Prezența la vot: 33,3%
Ora 15.15 – a fost depășit pragul de prezență de 30% în țară. Au votat peste cinci milioane și jumătate de români
Ora 15.00 – prag de prezență de 29,21% la votul în țară. Au trecut pe la urne peste 5,3 miliioane de român
Ora 14.46 – O femeie în vârstă de 62 de ani, din municipiul Constanţa, este cercetată într-un dosar penal pentru tentativă de vot multiplu la alegerile prezidenţiale, după ce duminică a încercat să voteze pentru a doua oară la o altă secţie decât cea la care era arondată, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.
Ora 14:38 – A fost depășit pragul de prezență de la europarlamentarele din luna mai. Au votat până la această oră 27,69% dintre românii din țară, față de 27,68 la scrutinul din primăvară
Ora 14:35 – A fost depășit pragul de 5 milioane de români care s-au prezentat la vot la secțiile din țară. Diferența dintre urban și rural este de aproape un milion de voturi în favoarea orașelor
Ora 14.10 – Numărul buletinelor de vot pentru Secţia nr. 130 Moţoeşti, din comuna Bărăşti, a fost suplimentat, în condiţiile unei prezenţe la urne de peste 110%, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Olt, Marius Filip.
Acesta a precizat că exista riscul epuizării buletinelor de vot la Secţia 130 Moţoeşti şi pentru a le suplimenta vor fi luate buletine de la o secţie de vot din oraşul Scorniceşti.
La ora 13,30, în comuna Bărăşti prezenţa la urne a fost de peste 57%, iar în Secţia 130 Moţoeşti prezenţa a depăşit 112%. La Moţoeşti votaseră până la ora menţionată 62 de persoane, dintre care 22 pe listele permanente şi 40 pe liste suplimentare.
Prezenţă mare la urne se înregistrează şi în comuna Coloneşti, peste 62%, iar la una din secţiile din această localitate, respectiv la secţia 156 Bătăreni prezenţa depăşeşte 98%.
În judeţul Olt au votat până la ora menţionată peste 92.000 de alegători, prezenţa fiind de peste 25%.
Ora 14.00 – Prezența la vot în România la ora 14.00 a atins pragul de 25%, potrivit Biroului Electoral Central, și este mai mare decât la europarlamentarele din luna mai, când la aceeași oră se înregistra o prezență de 23,9%. Au votat până acum peste patru milioane și jumătate de români în țară.
Diferența dintre voturile din orașe și cele de la sate este de peste 858.000 în favoarea voturilor în mediul urban. La europarlamentarele din luna mai, diferența urban – rural fusese mai mică, de 824.093 de voturi.
Ora 13.55 – Premierul Ludovic Orban a declarat că procesul electoral se desfăşoară duminică în condiţii foarte bune, fiind semnalate doar „incidente minore”.
„Procesul electoral se derulează în condiţii foarte bune. Avem semnalate doar incidente minore, nesemnificative, atât la votul exprimat în ţară, cât mai ales în diaspora, unde procesul este fluid, unde, practic, toate Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt funcţionale, unde nu avem semnalări legate de niciun semn de obstrucţie şi, dimpotrivă, o fluidizare foarte bună a procesului electoral, ceea ce înseamnă că modificările legislative făcute sunt modificări care, în sfârşit, au permis românilor din diaspora să îşi exercite dreptul de vot în cele mai bune condiţii”, a afirmat Orban, la sediul central al PNL.
El a susţinut că prezenţa la vot este bună şi, cel mai probabil, va fi cea mai mare din istoria primului tur al alegerilor prezidenţiale.
„Ne aşteptăm ca românii să vină la vot în număr mare, să-şi exprime voinţa şi să consfinţească, de fapt, un adevăr cunoscut, pe care nu aş vrea să-l exprim acum, dar pot să-l traduc aşa: că România se îndreaptă într-o direcţie normală”, a spus Orban.
Lideri liberali s-au reunit la sediul central al partidului.
Ora 13.45 – A fost depășit pragul de prezență de la europarlamentarele din 26 mai de la ora 14:00. Au votat până acum peste 4,35 milioane de români în țară, prezența fiind de 23,95%. La scrutinul din luna mai, prezența era de 23,9% la ora 14:00
Ora 13.20 – Vicepreşedintele secţiei de votare din localitatea Fundu Văii, comuna Poieneşti şi un membru al aceleiaşi secţii au avut nevoie, duminică de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău, au informat reprezentaţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.
„La Secţia de votare nr. 404, din localitatea Fundu Văii, două persoane din comisia electorală au solicitat primirea de îngrijiri medicale. Vicepreşedinta secţiei de votare a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a rămas să îşi desfăşoare activitatea în continuare în mod normal. La aceeaşi secţie, un bărbat, membru în comisia electorală, a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui cu o ambulanţă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.
Locţiitoarea preşedintelui secţiei de votare era cunoscută cu probleme cardiace, iar bărbatul transportat la spital, care era membru în comisia electorală, ar fi suferit o criză de epilepsie.
Autorităţile au anunţat că procesul electoral în secţia respectivă nu a fost afectat.
Ora 13.18 – A fost depășit pragul de patru milioane de voturi exprimate în țară. Prezența la urne: 22%
Ora 13.11 – Marian Ceauşescu, unul dintre cei care participă constant la mitingurile de protest din Piaţa Victoriei, a fost amendat, duminică, cu 1.500 de lei, după ce a strigat injurii în faţa casei fostului preşedinte Ion Iliescu, potrivit unor surse judiciare.
„Astăzi, în jurul orei 12,15, un echipaj al Secţiei 1 Poliţie aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu s-a sesizat din oficiu cu privire la comportamentul nepotrivit al unui bărbat. Acesta striga şi adresa injurii, iar la momentul legitimării a continuat acest comportament. A fost imobilizat de poliţişti şi condus la sediul secţiei, unde a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice şi adresare de injurii”, a informat Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) printr-un comunicat de presă, transmis duminică AGERPRES.
Ora 13.00 – Prezență de 20,68%, mai mare decât la europarlamentarele din 26 mai, dar ușor mai scăzută decât în turul 1 al prezidențialelor din 2014, când s-a înregistrat op rezență de 20,78%. Au votat până acum 3,76 de milioane de români la secțiile din țară
Ora 12.58 – Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat că alegerile prezidenţiale se desfăşoară „cu uşurinţă”, în condiţii optime, şi a anunţat lansarea paginii de web prezidentiale2019.roaep.ro, pe care vor putea fi vizualizate, în format grafic, informaţii de interes public după încheierea procesului electoral.
Ora 12.51 – A fost depășit pragul de prezență de 20%. Au votat până acum 3,64 milioane de români la secțiile din țară
Ora 12.41 – A fost depășit pragul de 3,5 milioane de români care au votat la secțiile din țară. Prezența este de 19,2%
Ora 12.25 – Potrivit numărătorii paralele a USR PLUS, Dan Barna a câștigat în Noua Zeelandă, prima țară în care s-au închis deja urnele. Astfel, Barna a obținut 47,6% din cele 191 de voturi exprimate la secția din Auckland. El este urmat de președintele Klaus Iohannis, cu 27,2%. Pe locul trei, Viorica Dăncilă – 5,2%, iar pe patru, Mircea Diaconu – 4,2%.
Ora 12:00 – Prezența la vot a atins procentul record de 15,82%. Au votat 2,88 de milioane de români în țară
Ora 11:51 – A fost depășită prezența de la europarlamentarele din 26 mai. Au votat până la această oră 15,08% dintre românii din țară, adică 2,74 de milioane. La europarlamentare votaseră până la ora 12:00 un procent de 15,08%
Ora 11.50: Fostul președinte, Ion Iliescu, a cerut, duminică, în premieră, urna mobilă pentru a putea vota, transmit televiziunile de știri. Potrivit Digi24, este prima dată când fostul președinte nu se prezintă la liceul Jean Monet din Capitală, unde este secția de votare la care este arondat. Iliescu a fost internat de mai multe ori în cursul acestui an la Spitalul Elias reclamând probleme de sănătate. Fost președinte, în vârstă de 89 de ani, este cunoscut cu afecțiuni cardiace.
Ora 11.00: Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut apel la tineri să iasă la vot, adăugând că aceştia au pe cine alege.
Ora 11.00: Prezența la vot la ora 11.00 a fost de 11,08 %, potrivit datelor Biroului Electoral Central. Prezența e mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2019 (10,58%) și cele locale din 2016. În total au votat până la ora 11.00 un total de 2.019.704 de alegători în țară (detalii aici).
Ora 10.39: O cafenea din Botoşani oferă gratuit cafea tuturor clienţilor care fac dovada că au votat duminică, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României, relatează Agerpres (detalii aici).
Ora 10.00: Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a declarat că a votat pentru o „Românie a respectului” şi a afirmat că românii trebuie „să ceară respect din partea celor care îi conduc”.
Ora 10.00: Prezența la turul 1 la alegerile prezidențiale la ora 10, adică după trei ore de vot, este de 6,89%, mai mare decât la prezidențialele din 2014 (turul 1) și europarlamentarele din 2019, potrivit BEC (detalii aici).
Doar 653 de români au votat la urna mobilă în România până la ora 10 în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (detalii aici).
Ora 10.00: Candidatul Alianței USR PLUS la prezidențiale, Dan Barna, a votat, duminică, la Sibiu. El a mers la secția de votare împreună cu soția sa și părinții lui. În momentul în care a introdus votul în urnă, Barna a arătat spre camerele video ștampila și a spus: „Aici e puterea cetățenilor”.
Ora 10.00: Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Președinție, a votat la Cârța, în județul Harghita, unde are domiciliul și s-a declarat convins că se va înregistra o prezență mare la alegerile prezidențiale.
Ora 9.46: Peste 1.084.000 de români au votat în țară la primul tur al prezidențialelor, potrivit BEC.
Ora 9.00: Președintele Klaus Iohannis a votat la o secție de votare de la Liceul Jean Monnet din București și a spus că își dorește un viitor foarte bun pentru România și speră să primească astăzi confirmarea că foarte mulți români își doresc același lucru.
Ora 9.00: Prezența la vot la prezidențiale (turul 1) la ora 9, deci după două ore de vot, a fost de 3,51%. Este mai mare decât la europarlamentarele din luna mai 2019, când fusese de 3,36%. La aceeași oră, prezența la alegerile parlamentare din 2016 fusese de doar 2,5% (detalii aici).
Ora 8.00: „Am votat pentru o Românie a bunăstării, a drepturilor garantate, demnă, în care românii să trăiască fără teama zilei de mâine”, a declarat duminică Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale.
Ora 8.00: Premierul Ludovic Orban, care a votat la secția amenajată în Școala 1 din satul Dobroiești, a spus că a votat ”pentru o Românie normală, dezvoltată, puternică, respectată în lume”.
Ora 8.00: Vicepremierul Raluca Turcan a declarat duminică dimineaţa, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Românie în care „legea-i lege pentru toţi”, transmite Agerpres.
Ora 7.00: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că a votat cu gândul la un preşedinte care va pune capăt unor măsuri de austeritate care vor face foarte mult rău, potrivit Agerpres.
—————–
La ora 7 a început votul în țară pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale. Sunt așteptați în secții peste 18 milioane de români înscriși pe liste. Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în primul tur din 1992 (76,29%, adică 12,5 milioane de alegători), iar cea mai mică prezență s-a înregistrat în primul tur din 2014 (53,18%, 9,7 milioane de alegători).
Principalii candidați în alegerile din acest an sunt Klaus Iohannis (PNL), Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR PLUS), Mircea Diaconu (Pro România – ALDE), Teodor Paleologu (PMP) și Kelemen Hunor (UDMR).
Sondajele de opinie din campania electorală îl dau pe Iohannis favorit detașat la câștigarea primului tur, în timp ce pentru locul se bat Viorica Dăncilă și Dan Barna. Dacă Dăncilă ar rata intrarea în turul 2, ar fi pentru prima oară în istorie când un candidat PSD nu ar prinde finala.
Urmăriți LIVE pe G4Media.ro cele mai importante evenimente ale zilei decisive pentru conducerea României.
Foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
73 comentarii