G4Media.ro

LIVE Premieră istorică: guvernele României şi Moldovei în ședință comună la Chișinău

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

LIVE Premieră istorică: guvernele României şi Moldovei în ședință comună la Chișinău

Guvernele României şi Republicii Moldova au vineri prima şedinţă comună din istorie la Chişinău. Premierul Nicolae Ciucă are programate întâlniri şi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Cele două guverne vor discuta despre un program de granturi de 100 de milioane de euro, dar și alte proiecte comune în infrastructură, educație și scăderea de 10 ori a tarifelor telefonice în roaming. Urmărește cele mai importante momente ale vizitei premierului Ciucă la Chișinău:

Ora 15.06: Ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, a declarat vineri că apreciază „sprijinul frățesc” oferit de România Republicii Moldova, pe linia reformelor din domeniul justiției.

Acest sprijin nu se măsoară în bani, kilometri sau tone. Este ceva mai mult. Este un sprijin moral, un model de loialitate şi ajutor dezinteresat. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de suportul frăţesc al României pentru reformele sistemice, mai ales în justiţie. Pentru că cetățenii Republicii Moldova merită să beneficieze de standarde cu adevărat europene în tot ceea ce înseamnă justiție și stat de drept, condiții de viață, servicii medicale, sociale și educaționale”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

El a completat că de-a lungul anilor România a fost şi rămâne cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova şi avocatul aspiraţiilor sale europene.

De-a lungul anilor ne-a sprijinit în toate, indiferent de guvernările de la Chişinău”, a spus Litvinenco.

Ora 14.20: În cadrul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova de vineri, de la Chișinău, au fost semnate 13 documente bilaterale, în conformitate cu Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România:

  • Declarația comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional.

  • Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.  Banii, care vor fi accesați pe parcursul următorilor ani, vor putea fi utilizați pentru implementarea proiectelor în sectoarele cheie ale țării noastre, precum sectorul energetic, transport și infrastructură, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, sănătate, educație, și alte. Aceste investiții vor genera dezvoltarea economică a Republicii Moldova, noi locuri de muncă și oportunități de afaceri. Proiectele concrete care urmează să primească finanțare vor fi stabilite ulterior de către părți.

  • Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.  Documentul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, precum și pentru apeluri internaționale ordinare. Astfel, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

  • Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).  Lucrările de consolidare a podului vor contribui la fluidizarea traficului între cele două state, asigurarea mobilității, precum și facilitarea comerțului pe piețele interne și internaționale. De asemenea, va fi sporit rolul Republicii Moldova în calitate de legătură între statele Uniunii Europene şi Comunitatea Statelor Independente.

  • Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) – Ungheni (România).  Construcția podului va asigura mobilitatea cetățenilor, va conferi siguranță şi securitate traficului rutier și va impulsiona creșterea economică a regiunilor din apropiere, prin eliminarea constrângerilor transfrontaliere.

  • Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securității energetice. Documentul prevede stabilirea acțiunilor comune în scopul prevenirii și gestionării situațiilor de criză în aprovizionarea cu energie și/sau cu gaze naturale ale piețelor respective din România și din Republica Moldova. Părțile vor elabora în termen de șase luni Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.

  • Memorandumul de Înțelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României.

  • Protocolul dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România privind colaborarea în domeniul învățământului militar. Documentul, încheiat pentru o perioadă de 10 ani, are drept scop dezvoltarea cooperării în vederea pregătirii personalului militar şi civil din domeniul apărării, prin participarea la programe de studii în instituțiile militare de învățământ din cele două state.

  • Protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației al României pentru perioada 2022-2026. Prin acest protocol, România va oferi sprijinul în modernizarea sistemului educațional din Republica Moldova. Totodată, în următorii 4 ani, România va putea detașa anual, cadre didactice, de diferite specializări, pentru a activa în instituție de învățământ din Republica Moldova. De asemenea, ambele state vor oferi locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare și cu/fără bursă în învățământul preuniversitar și superior.

  • Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. Documentul va spori colaborarea în diverse domenii privind transformarea digitală, precum: dezvoltarea serviciilor publice electronice; automatizarea proceselor administrative; interoperabilitatea sistemelor informatice între Moldova și România; recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice; implementarea platformelor și infrastructurilor digitale; securitatea cibernetică; facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației.

  • Declarația comună a Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana REVENCO și a Ministrului Afacerilor Interne din România, Lucian-Nicolae BODE privind cooperarea în domeniul afacerilor interne. Aceasta va contribui la promovarea inițiativelor bilaterale privind securitatea statelor și la aprofundarea cooperării în sectoarele prioritare de interes comun, precum și la realizarea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova

  • Planul de Cooperare în domeniul formării profesionale al Ministerelor Afacerilor Interne din Republica Moldova și România pentru anul 2022. Va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în ceea ce privește activitățile de instruire ale personalului MAI din Republica Moldova.

  • Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României pentru perioada 2022-2024. Planul stabilește acțiuni comune în scopul prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, precum și în vederea consolidării statului de drept și a reformei în domeniul justiției, ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană.

Ora 13.45: Premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat vineri în conferința de presă ce a urmat ședinței comune de guverne de la Chișinău că declarația comună a lui Klaus Iohannis și Maia Sandu a oferit posibilitatea unui nou început în relația bilaterală, după semnarea Foii de Parcurs din 23 noiembrie de la București dintre cei doi șefi de state.

Cele mai importante declarații:

  • În 2020 am acordat asistență de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniu educației prin bursele de studiu.

  • Am venit cu proiecte în sprijinul societății civile și a presei independente de 300.000 de euro

  • România a donat peste 500.000 de doze împotriva COVID-19 și peste 100.000 de teste și ajutor medical de peste două milioane de euro

  • Agricultorii din Republica Moldova au primit din partea României peste 6.000 de tone de motorină

  • România este cel mai mare partener economic al Republicii Moldova, iar 2,4 miliarde dolari au fost schimburi comerciale în 2021

„Vrem investiții românești consistente. Pentru ca acest lucru este nevoie de efoturi pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului mediului de afaceri. Este un efort necesar pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, pentru locuri de muncă mai bine plătite pentru ca bunăstarea să se simtă la nivelul fiecărui cetățean”, a declarat Ciucă.

El a mai spus că guvernul României este atent și la sectorul energetic.

„Suntem alături de Republica Modlova în acest domeniu sensibil pentru cetățeni. În mai puțin de trei luni semnat un document ce vine în continuarea Foii de Parcurs – vă oferi asistența de 100 de milioane de euro, construcția de poduri de frontieră și reducerea tarifelor de roaming”

„Vrem racordarea fermă a Republicii Moldova prin drumuri și poduri prin rețele de gaze și electricitate și proiecte de dezvoltare locală […] Ritmul acesta să devină o constantă pentru binele cetățenilor noștri”, a concluzionat Ciucă.

Ora: 13.30: Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a afirmat, vineri, în conferința de presă ce a urmat ședinței de guvern, că încurajează atât oficialii români, cât și pe investitorii români să vină cât mai des la Chișinău.

„Podul ce va fi construit la Ungheni este un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele oamenilor ale Prutului. Nu este vorba doar de combustibili și călătorii, ci și noi oportunități […] Chișinăul se va apropia de rețeaua de drumuri europene”, a spus Gavriliță.

Ea a mai afirmat că „avem mai noroc există o abordare comună a tuturor forțele politice din România pentru Republica Moldova și cetățenii au numai de câștigat din această cooperare”.

„Îmi exprim satisfacția și recunoștința pentru proiectele majore, unul fiind cel de 100 de milioane de euro […] Sunt bani care vor aduce bani pentru dezvoltare n regiunile Moldovei ca să facă viața oamenilor mai bună”, a spus premierul de la Chișinău.

Ea a adăugat că serviciile de roaming urmează să ieftinească semnificativ pentru utilizatorii din ambele state.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul securiății energetice, șefa Executivului de la Chișinău a spus că criza energetică recentă pentru Republica Moldova a arătat cine au ajutat primii – UE, dar și România – care au ajutat la depășirea memomentelor critice din octombrie pentru cetățenii Republicii Moldova și conducerea acestui stat.

„Este nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică. Guvernul nostru a deblocat procesele de interconectare a liniilor de înaltă tensiune. Au fost semnate mai multe documente importante precum digitalizarea, cercetarea și combaterea corupției. Sunt încrezătoare vom veni cu noi vești bune și realitzări în practică, așa cum am discutat”, a concluzionat Natalia Gavriliță.

Ora: 12.30: Cele mai importante puncte ale declarației premierului Nicolae Ciucă la Chișinău.

  • Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming,

  • Protocoalele de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii, și al învățământului militar.

  • Planuri de acțiuni în domeniul justiției și al afacerilor interne.

  • România a acordat asistență oficială pentru dezvoltare în beneficiul R. Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu.

  • Memorandumuri de înțelegere  în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice, precum și în domeniul transformării digitale.

  • implementarea „Acordului dintre România și Republica Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte”, semnarea contractului pentru lucrările la subtraversarea Măcărești (RO) – Măcărești (RM), la 24 ianuarie 2022.

  • Bursa Română de Mărfuri a înființat deja BRM East Energy, gata să ofere o platformă de tranzacționare pentru produsele energetice, mai ales electricitate și gaze naturale, în condiții de competitivitate, transparență și nediscriminare.

  • România va fi și pe mai departe susținătorul Republicii Moldova la Bruxelles.

  • Sprijin din partea României pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova.

Ora: 11.50. Nicolae Ciucă a mai spus că s-a semnat și declarația comună a Guvernul României și Republicii Moldova în domeniul cooperării și cel investițional.

Este un semnal ferm pentru ameliorarea mediului de afaceri din Republica Moldova. Contăm pe sprijinul Dvs pentru aspecte din care dorim să vedem progrese. Avem o solicitare pentru problemele cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei. Vrem deschiderea unui dialog real pe această problemă”, a spus Ciucă.

Premierul României a cerut sprijin și pe proiectul de apeducte de la Măcărești (România) la Măcărești (Republica Moldova) care este unul simbolic pentru colaborarea București-Chișinău.

„Pentru modernizarea pieței Republicii Moldova, Bursa Română de Mărfuri a înființat Bursa East Energy”, gata să ofere o bursă pentru energie electrică în condiții de transparență […] Este un semnal bun pentru investitori, fiind un instrument complementar extrem de necesar”, a spus Ciucă.

Șeful Executivului de la București, a mai adaăugat că România va fi susținătorul vocal al Republicii Moldova.

„Puteți conta pe instituțiile României de la București sau Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată la Bruxelles”, a mai afirmat premierul român.

Ora: 11.40: La rândul său, premierul României, Nicolae Ciucă a ținut să marcheze semnificația istorică a acestei ședințe comune de guverne de la Chișinău.

„Am reușit să onorăm o promisiune ca în cel mai scurt timp să putem desfășura ședința comună pentru prima dată la Chișinău. Este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită. Se va realiza în fapte prin semnarea acordurilor, protocoalelor și a memorandumurilor la nivelul de miniștri”, a spu Ciucă

El a mai afirmat că acum, la Chișinău, există cea mai mare deschidere pe relația cu România.

România a oferit 46,8 milioane de euro îndeosebi în domeniul educație pentru burse de studiu.

În mai puțin de trei luni, semnăm ce privesc obiectele Foii de parcurs – asistența nerambursabil de 100 de milioane de euro, consolidarea unor poduri de frontieră și rducerea serviciilor de roaming. Protocoale de colaborare în domeniul educației, justiției și afaceri interne, memoramdumuri pentru cercetare, securității energetice și tranformării digitale”, a enumerat Ciucă.

Premierul de la București a mai adăugat că pe linia MAE au fost îndeplinire obiectivele pentru modernizarea serviciilor consulare, organizarea unui curs pentru instruirea magistraților și diplomaților din Republica Moldova, cooperare regională, agricultură, finanțe, cultură, sănătate și fonduri europene.

Ora: 11.30: Șefa Executivul de la Chișinău a vorbit și despre viitorul pod de la Ungheni, ce va lega România de Republica Moldova și va scurta drumul de deplasare de la Ungheni la Iași cu circa 50 de minute și va fi parte a viitoare autostrăzi a Unirii de la Chișinău la Târgu Mureș.

„Vom semna acordul a unui nod rutier la Ungheni care va reprezenta un prim pas pentru zona transfrontalieră Iași – Ungheni

În partea de afaceri, ea a declarat că Republica Moldova va face tot posibilul pentru a atrage investitori din România.

Îi așteptăm cu braele deschise pe investitorii de peste Prut. Vom oferi un cadru predictibil și sigur pentru a oferi un cadrul legal bun […] Afacerile lor se vor putea dezvolta corect, fără intervenția unor grupuri obscure. Acele vremuri s-au terminat”, a precizat Gaviliță.

Nu în ultimul rând, ea a spus că drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România.

Premierul de la Chișinău a mai spus că va aborda cu partea română probleme ce țin de securitatea regională, creșterea prețurilor la energie și a costurile vieții de zi cu zi.

„Vom vorbi despre implementare Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și asistență macro de din partea UE de 150 de milioane […] Vrem conectarea Republicii Moldova la Platforma celor Trei Mări pe dimenisunea de energie, infrastructură și digitalizare. Avem un program și o agendă foarte intensă. Aducem sincere mulțumiri României pentru Republica Moldova. Mulțumim prietenilor de la București în timpul crizei de la București”, a mai spus Gavriliță.

Ora: 11.20: Premierul Natalia Gavriliță a declarat vineri, în timpul ședinței comune de guvern, că în marja vizitei Maiei Sandu la București din 23 noiembrie s-a semnat o Foaia de parcurs „pe care începem să o implementăm”.

„Am promis să contruim poduri la modul fizic și ne-am ținut de cuvânt […] Cea mai bună veste este că vom semna acordul guvernamental de 100 de milioane de euro din partea României. Ne dorim să creștem calitatea vieții îndeosebi în mediul rural […] aceste fonduri vor fi folosite în infrastructura locală [..] Sperăm ca oamenii vor începe să creadă în perspectiva creării unui viitor aici acasă”, a declarat Gavriliță.

Ea a mai spus că o parte din aceste 100 de milioane de euro vor fi folosite pntru reabilitarea unor clădiri istorice și instituții de învățământ.

„Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un astfel de acor cu un stat pentru UE”, a spus Gavriliță. 

Ora: 11.08: Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a scris pe pagina sa de Facebook că vineri va fi semnat și Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României.

„Planul respectiv a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea continuării implementării măsurilor de consolidare a statului de drept și a reformei în domeniul justiției”, a declarat Litvinenco.

El a mai spus că este binevenită preluarea de bune practici pentru buna funcționare a sistemului penitenciar din România, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiție.

Prin toate aceste acțiuni, care urmează să se desfășoare în următorii trei ani, România își reafirmă sprijinul pentru valorile europene şi internaţionale, precum şi dorința de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor Republicii Moldova. Pe această cale, mulțumesc Guvernului României, în special Ministerului Justiției, pentru deschidere și suport”, a mai spus Litvinenco.

Ora: 10.30: Cei doi premieri ai României și Republicii Moldova, Nicolae Ciucă și Natalia Gavriliță, au mers pe Aleea Clasicilor din parcul central Ștefan cel Mare din Chișinău, acolo unde au depus împreună flori la statuia poetului Mihai Eminescu.

Ora 10.20: Premierii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și la bustul lui Mihai Eminescu

Context. „Mâine, Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova vor ţine prima şedinţă comună la Chişinău. În acest sens, urmează ca premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, să se deplaseze la Chişinău unde vor avea loc convorbiri cu doamna preşedinte Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavriliţa şi cu domnul Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, aceste întâlniri înscriindu-se în reperele colaborării dintre România şi Republica Moldova, repere bazate Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a precizat că, în şedinţa de joi, Cabinetul Ciucă a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură.

„Toate aceste lucruri constituie o concretizare a colaborării aprofundate şi a obiectivelor comune ale celor două Guverne”, a afirmat Dan Cărbunaru.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Bravooo.

    • Un sfat pentru membri guvernului R. Moldova.
      Să stea cât mai departe de ai noștri guvernanți, astfel riscă să se contamineze de viruși mai periculoși decât covidul; virusul minciunii, virusul prostiei, virusul hoției, etc.

    • Rambo, nu cred ca ești destul de matur sa dai sfaturi… Mai ia o carte, mai citește, lasă feisbucul și tiktok ul!

  2. Conexiune pe electricitate, poduri, cale ferată pe ecartament normal până la Chișinău, limba română în constituție, fără roaming , piața deschisă pentru companii de comerț, producție și telecomunicații din România și UE, etc Nimic din toate astea până acum…

    • E complicată chestiunea asta. Pe hârtie se pot face multe, in realitate nu. Problema transnistreană in primul rând, rușii au creat un conflict înghețat și o enclava in fiecare stat fost sovietic, in al 2-lea rând România nu e in stare sa facă pentru ea minimul necesar.

    • Limba română în constituție necesită o majoritatea constituțională. Ea se poate obține doar cu Voronin 🤣

    • Orice atac comercial, militar sau energetic, îi va oferi dreptul lui Putin să atace.

    • Asta trebuia sa se întâmple de acum 30 de ani. În ceea ce privește Transnistria, trebuie ratezata brusc. Fără gaze, fără curent, fără pensii, fără finanțările primăriilor, fără buget, fără NIMIC din R Moldova. Nimic. Sa le plătească guvernul separatist de la tiraspol. Rusii își fac de cap pe banii moldovenilor, iar noi le trimitem ajutoare peste ajutoare. Nu vrem sa finanțam sovieticii în Transnistria. Afara Gazprom din Moldova, afara din România, faceți fe smekerii la voi în taiga!

  3. Suntem curioși dacă în ședința comună cu un guvern anticorupție al R. Moldova, guvernul corupților al României va propune P.M. al Moldovei înființarea unui SIIJ.

    Ținând cont de faptul că Moldova poate da acum lecții infractorilor din guvernul și șparlamentul României, considerăm că ședința comună e neavenită.

  4. Frumos, si Ciuca ar trebui sa-si ia carnetul pentru notite iar Maia sa poarte masca si dupa intalnirea cu mafiotii nostrii sa faca un dus si sa-si arda hainele. Las’ca stie ea cum e cu mocirla politica.

  5. să dăm Moldova ungurilor și sa rămânem noi cu Ardealul, zic