Orban despre starea de urgență: Nu vor fi tancuri pe străzi / Vizăm eliminarea unor postări fake news / Vom putea face rapid rectificarea bugetară / Principala limitare la testări e numărul mic de specialiști / Nu există risc de penurie de alimente”
Premierul Ludovic Orban a anunțat atăzi într-o conferinţă de presă de la Vila Lac 1, unde este în auto-izolare primele măsuri ce vor fi luate pentru a combate epidemia de coronavirus. Orban a dat detalii despre măsurile ce vor fi incluse în decretul de instaurare a stării de urgență, dar și despre posibilele măsuri de sprijin pentru mediul privat.
Vezi mai jos toate declarațiile premierului Orban:
În toată perioada de interimat, Guverrul a funcționat cu toată capacitatea pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluția de cazuri în țări europene. În 26 februarie, în România era 1 caz, în SPania și Austria erau 2 cazuri. ieri, în Româmnia 123 de cazuri, Spania avea 4.200 de cazuri, Austraia peste 500 de cazuri
Faptul că avem puține cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate
Acum avem posibilitatea să emitem OUG și alte acte. Suntem în deplină capacitate de exercițiu
Pentru toți cei care vin în România din zone în care e instituită carantină vor intra automat în carantină
Am luat măsuri pentru creșterea capacității de acțiune a autorităților implicare.
Deși numărul de cauzri comparat cu alte țări arată că am liuat măsuri cu efecte favorabile, limitarea răspândirii virusului depinde în mare parte de comportamentul fiecărui cetățean român, Vă cer să respectați toate recomandările medicilor și specialiștilor
Chiar dacă viața treubie să se desfășoare normal, căutați să respectați recomandările pentru a elimina riscurile de infectare. Respectați distanța socială, evitați strângerile de mână și îmbrățișarea, chiar dacă suntem un popor foarte cald și afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță
Epidemia are efect negativ asupra multor domenii economice. Am constituit săptămâna trecută un grup de lucru privind impactul economic al epidemiei, care pregătește măsuri necesare pentru domeniile afectate. E clar că în transporturi, horeca, publicitatății și organizării de evenimente, impactul este foarte mare
Guvernul e pregătit în cursul săptămânii viitoare să adopte măsuri rapide pentru companiile și angajații din domenii afectate
Vom face studii de impact în continuare pentru susținerea zonelor afectate din economie
Solicit tuturor angajaților statului să fie deplin mobilizați. Către mediul privat – să fie dispus spre dialog, cooperare, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții care să permită economiei să funcționeze
Despre starea de urgență:
Din păcate am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri.
La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale să vină cu ele și vreau să încredințez cetățenii care vor lua doar acele măsuri care sunt necesare.
E o nevoie acută de materiale, echipamente, substanțe, medicamente pentru care există o dificultate în obținere. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă.
Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile din prima linie: DSP-uri, sturcturile Ministerului de Interne, capacitățile spitalelor.
O altă măsură posibil a fi luată e de a limita creșterile prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula. Există posibilitatea de a plafona prețurile la dezinfectanți, măști, mănuși de protecție
Despre starea sa de sănătate:
Mi-am făcut analize și testul e negativ, în conformitate cu regulile am obligația de a sta izolat 14 zile de la momentul contactului cu Vergil Chițac
Am decis să stau în izolare într-o clădire a statului, deși puteam sta alături de familia mea, pentru că aceast ăreședință îmi permite să îmi exercit integral prerogativele de premier.
În această locație am toate cele necesare pentru a-mi exercita toate atribuțiile de premier. Fac un apel la calm, responsabilitate, comportament civic, a legalității, a măsurilor stabilite de autorități. Orice măsură are doar scopul de a vă feri de riscul de contaminar sau să combată efectele negative din economie
Întrebări (via telefon):
G4Media.ro: Ce măsuri veți mai lua în starea de urgență? De ce se fac foarte puține teste, aveți în vedere creșterea capacității de testare?
Ludovic Orban: Legat de măsurile din starea de urgență. Va exista o formă finală a decretului prezidențial care va curpinde toate măsurile luate. Propunerile noastre sunt legate și de măsuri în economie de susținerea companiilor, de susținere a angajaților. Există și posibilitatea unor rechiziții dacă vom avea nevoie de spații de carantină. Exită posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute acum.
În ce privește capacitatea de diagnosticare: Obiectivul nostur e de a-l crește. Pentru a o crește e necesar să creștem numărul de aparate Real Time PCR, cu care se fac testele, să creștem numărul de kituri pentru testare și să creștem numărul de persoane cu expertiza și competența să facă analizele. Suntem în curs de achiziție de Real TIME PCR-uri, și kituri neceasre pentru analize, pentru instrumentele de recoltare a probelor. Am luat măsuri de utilizare a unor instrumente și din alte domenii – de exemplu de la ANSVSA. Așteptăm la începutul săptămânii vitoare achiziționarea a cel puțin 20 de aparate noi cu câte o mie de kituri fiecare. Aceată capacitate e foarte importată.
Cea mai importantă limitare e legată de persoanele care au competența de a face analizele și aici vom încerca să avem un număr cât mai mare.
Digi24: Când veți face prima ședința de guvern? Se impune o rectificarea bugetară?
Ludovic Orban: Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferință care să ne permită să facem ședințele de guvern fără prezența fizică a miniștrilor aflați în izolare. Cel mai probabil miercuri va fi ședința.
Printre măsurile incluse am introdus și posibilitatea rectificării bugetare înaintea termenului legal. Vom face rectificarea bugetară imediat ce vom avea imaginea reală a nevoilor
Am gândit ca măsuri economice: plata concediilor medicale care nu au fost decontate încă de Casa de Asigurări de Sănătate
Va trebui să rambursăm cât mai rapid TVA
Cozile de la magazine Vă adreseze un mesaj clar – nu trebuie să vă aprovizionați peste necesar. Nu există riscul de apariție a unei penurii de alimente
Q: Libertatea: Sunt mulți români care vor să vină acasă de Paște din Spania și Italia. Odată instaurată starea de urgență, se schimbă ceva, se pot întoarce acasă? De ce nu aduceți aeronave să aducă românii acasă, să nu mai vină cu mașini?
Orban: A existat o mare presiune să închidem granițele. Am dat un răspuns legal: nu le putem închide pentru că am forța romnâii din străinătate să nu mai poată veni acasă. În funcție de țara sau zona dinc are vin, odată cu venirea în țară vor fi supuși acestei restricții, pentru că există riscul să fie purtători. Am făcut-o ca să îi protejăm: să intre în carantină (dacă vin din zone carantinate) sau în izolare la domiciliu.
Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți contactele pentru că riști să transmiți virusul. Dacă ai suspiciuni și mergi în comunitate, transmiți prin strănut, tuse e ca și cum ai trage cu pistolul în ceilalți. Trebuie responsabilitate. Eu m-am izolat ca să nu existe riscul să transmit altcuiva virusul dacă aș fi purtător al virusului. E o restrângere necesară.
Le transmit românilor din străinătate că nu le vom restrânge accesul în țară, dar dacă vin din zone afectate există aceste obligații (carantină sau izolare).
Transportăm pe calea aerului cu aeronave ale statului doar pe cei care nu se pot întoarce, cazuri speciale în care putem interveni pentru un număr restrâns.
Q: Ce transmiteți bucureștenilor, ce se va întâmpla de mâine cu aprovizionarea cu alimente și medicamente? Se închid metroul și STB?
Ludovic Orban: Nu s-a discutat niciodată închiderea Bucureștiului. A fost un fake-news lansat cu premeditare.
În ce privește aprovizionarea supermarketurilor, farmaciilor, magazinelor, discuțiile pe care le-am avut au fost în sensul în care aceste magazine au capacitatea de aprovizionare. Sigur că există o penurie de anumite produse de protecție (măști, mănuși etc), dar nu e doar în România. Încercăm să găsim soluții pentru a găsi furnizori. Dar prioritatea e să asigurăm livrarea lor către zona sanitară, spitale, medici de familie, DSP-uri, Ministerul de Interne, toate companiile furnizori de utilități.
Metroul: niciodată până în acets moment nu am avut pe masă analiza acestei decizii. Am învestit ITM cu posibilitatea discutării decalării orelor de începere a serviciului ca să se diminueze fluxul de oameni care merg cu metroul al aceleași ore. Ministerul Transporturilor a cerut Metrorex să dezinfecteze spațiile comune. Măsura de închidere a Metroului e una extremă care nu are nici o fudnamentare azi și poate perturbări majore.
STB e în subordinea Primăriei București și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale de transport. Nu trebuie să ne închidem toți în casă, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă. Trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. E de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate – mașina personală, bicicleta, pe jos.
Euroactiv.ro: Până la ce limită putem duce deficitul în acest an? Ce sprijin așteptați de la Comisia Europeană?
Orban: Există anunțul oficial al CE privind relaxarea limitei de deficit bugetar. În privința resurselor financiare de la UE, deja există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor pe diferitele programe UE – o resursă de aproximativ 600 milioane de euro. Există o anumită flexibilitate și în legătură cu posibilitatea de utilizare a anumitr fonduri EU (capital uman de ex) pentru susținerea angajaților sau susținerea companiilor afectate, fie prin plăți pentru angajați, fie prin măsuri active pentru angajatori. Noi suntem în analiza resurselor pe care le avem la dispoziție de la bugetul de stat, alte bugete, pentru că până nu se ia o decizie la nivel UE e greu să le luăm în calcul. Dar am convingerea că va exista flexibilitatea Comisiei Europene. Sunt convins că vom avea resurse de la Comisie pentru lupta împotriva coronavirusului.
Profit.ro: Luați în calcul un împrumut de la FMI? Va majora guvernul salariul cadrelor medicale din prima linie?
Orban: Nu am avut nici o discuție despre un posibil împrumut de la FMI. Dacă va apărea o asemenwa posibilitate, o vom analiza. Nu există în acest moment nici o problemă cu finanțarea cheltuielilor publice. Noi vom căuta toate mijloacele pentru a găsi cât mai multe resurse. Împrumuturile de la FMI au fost condiționate de niște ajustări economice, măsuri de natură restrictivă, or noi suntem într-o situație în care statul treube să intervină.
În ce privește salariile celor din prima linie, nu am discutat despre o majorare, ci despre o formă de recompensare pe care o vom prezenta public âcnd vom lua o decizie.
Antena 1: Care sunt scenariile de lucru pentru epidemia de coronavirus?
Orban: Nu m-aș hazarda să fac scenarii. Obiectivul nostru e să reducem riscul de răspândire, care depinde foarte mult de comportamentul cetățenilor.
În ce privește posibilitatea apariției unui vaccin, nu avem încă nici o informație credibilă privind descoperirea unui vaccin.
Procedura de diagnosticare prin Real Time PCR e greoaie, diminuează procedura de analiză. Am discutat subiectul la teleconferința de săptămâna trecută, e o preocupare în toată lumea. Descoperirea unui sistem mai rapid e o preocupare pentru toată lumea.
Știrile Pro TV: Când sosesc noile aparate pentru terapie intensivă? Luați în calcul o colaborare cu BNR pentru amânarea plății ratelor?
Orban: E o saga cu ce am pățit cu procedura de achiziție a diferitelor echipamente și substanțe. Am avut mari probleme din cauza unor măsuri luate de alte state: Germania a blocat exportul spre alte țări, am găsit o soluție prin contacte diplomatice, s-a deblocat un contract pentru 500.000 de măști. Alt milion de măști sunt blocate în Turcia. Avem probleme cu asigurarea culoarelor de transport la nivel european pentru marfă, dar rezolvăm.
Avem o problemă cu un contract pentru 200 e ventilatoare, intervenim să îl deblocăm. Am apelat la orice partener posibil cu capacitatea de a realiza contracte pentru aceste materiale și echipamente fundamentale în lupta împtoriva coronavirusului.
Radio România Actualități: Ați discutat cu furnizorii de net și telefonie despre capacitatea lor? Vreți să înaspriți pedepseele pentru nerespectarea carantinei? Vreți să închideți restaureantele și barurile?
Orban: Rețelele de comunicare: am propus o măsură pentru a evita răspândirea de fake news. În ultimele două săptămâni e o producție îngrijorătoare. E o soluție propusă ca din punct de vedere tehnic să fie scoase postări care sunt fake news.
În ce privește pedepsele: e o propunere o discutăm. Ne interesează metodele de control.
Amânarea ratelor: suntem în dialog cu BNR, mediul bancar, pentru a genera măsuri în sprijinul mediului de afaceri, companiilor din domeniile grav afectate.
Închiderea restaurantelor, localurilor: sunt în analiză astfel de măsuri. Noi am avut o gradualitate în impunerea unor măsuri în funcțție de riscurile de contaminare. Putem să luăm și astfel de măsuri dacă e necesar.
Când va fi necesar să plafonăm prețuri la medicamente, o vom face. Există o tendință de creștere în ultimele 2-3 zile.
Legat de sectorul IT: noi avem o Agenție pentru Digitalizare, am discutat generalizarea semnăturii electronice și posibilitatea de a soluționa online cererile către instituțiile publice. Am gândit și amânarea unor proceduri – prelungirea termenului de plată a taxelor și impozitelor locale. Vom proroga și alte termene.
Jurnalul: Există un plan de extindere a capacității de spitalizare? Poate fi scutit mediul privat de la plata utilităților?
Orban: În ce privește capacitatea spitalelor, am gândit un plan în trei etape. Pregătim progresiv. Există o capacitate de tratare stabilită, există măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri tratate pentru disponibilizarea graduală a numărului de paturi necesare pentru pacienții cu coronavirus. Gradual va crește numărul de spitale care vor prelua pacienți cu coronavirus. Dacă evoluția va fi de asemenea natură, anunț de pe acum că vom aplcia măsura folosită și în alte țări: cazurile care nu sunt grave, cu simprome ce nu necesită tratament în spital, vor fi tratate la domiciliu / cazurile care necesită internare vor fi tratate în alte secții / în secțiile de Terapie intensivă vor fi tratate doar cazurile cele mai grave. Dar această măsură se va lua în funcție de evoluția cazurilor.
Dacă va fi luată o măsură pentru mediul fiscal, ea va fi sub formă de credit fiscal – amânarea pentru câteva luni a unor taxe și impozite, urmând să fie eșalonată plata după ce trece criza.
Realitatea PLUS: Luați în calcul rechiziționarea de spitale private?
Ludovic Orban: Starea de urgență va fi luată, conform legii, pentru 30 de zile. Prelungirea – în funcție de necesități, putem discuta doar după 25 de zile.
Îi sfătuiesc pe copii, nepoți, știu că își iubesc bunicii, cea mai bună formă de manifestare a dragostei e să evite contactele directe. Protejarea părinților și bunicilor noștri e foarte importantă, ei sunt cei mai vulnerabili.
Kanal D: Ce soluții punctuale aveți pentru mediul privat? Ar fi posibilă închiderea unor stații de carburanți?
Orban: Avem în analiză mai multe măsuri, vom lua măsuri graduale, le vom anunța când suntem pregătiți să le luăm. Am evaluat mai multe măsuri și săptămâna viitoare vom adopta un prim set de măsuri.
Digi FM & Deutsche Welle: Veți lua măsuri contra celor care nu folosesc izoleta? Cum va funcționa cooperarea euroepană, când anumite țări se izolează?
Orban: Vom lua măsuri severe împotriva celor care nu respectă reglementările legale. S-au dat sute de amenzi, s-au constituit 40 de dosare penale.
E important ca la nivelul Comisiei Europene să existe un plan de ansamblu. Va fi necesar să se ia decizii care să asigure buna funcționare a transportului în UE. Miniștrii Bode și Aurescu au cerut cordoane de transport care să permită desfășurarea transportului de marfă. Există un sistem de achiziții de produse necesare, vrem să ne fie repartizate și nouă din cantitățile achiziționate la nivel european.
Europa FM: A trecut o lună și jumătate de la demiterea guvernului dvs, timp prețios pentru cumpărarea de materiale, vă pare rău?
Orban: Nu e întemeiată, pentru că pe 4 februarie am emis OUG care a permis proceduri simplificate de achiziție. Faptul că au fost făcute achiziții se datorează faptului că am adoptat acea OUG. Faptul că nu am reușit să achiziționăm integral materialele necesrae – e cauzat de conjunctura internațională. Noi am emis OUG și am derulat procedurile de achiziții.
Apropo de atelire, făbricuțe – orice producător care are capacitatea de a produce materiale care respectă standardele va beneficia de comenzi de la stat.
Mediafax: De ce ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a permis să încalce regula izolării pentru 14 zile? Va fi pedepsit Chițac pentru că nu a folosit izoleta?
Orban: Eu mă aflu în izolare pentru că ancheta epidemiologică a arătat că sunt contact al lui Vergil Chițac. Victor Costache și ceilalți miniștri care au participat la audieri nu sunt contacți ai senatorului Chițac, ca atare nu au obligația de a fi izolați. A fost un joc politic pe care nu vreau să îl iau în calcul.
În ce privește nedeplasarea lui Chițac în izoletă, trebuie cercetate împrejurările și dacă se va considera că a încălcat reglementările, va suporta rigorile legii.
România TV: Pensiile pot fi plătite mai devreme? Pot fi amânate alegerile locale?
Orban: Au existat propuneri, le discutăm cu băncile, Poșta Română.
Amânarea alegerilor: față de data inițială pe care o consideram potrivită – 14 iunie – la consultarea cu partidele am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem evoluțiile și să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. Deocamdată e prematur să avem discuții, în funcție de răspândirea virusului vonm lua deciziile potrivite.
Agerpres: Medicii se plâng că nu mai au echipamente / Aveți un nume pregătit pentru Prefectura Capitalei?
Orban: Suntem în procedură de achiziție avansată pentru echipamente și am planificat o achiziție pe termen mai lung. Căutăm toate soluțiile, apelăm la orice furnizor posibil.
Prefect al Capitalei: Cât de curând vom numi o persoană, în maximum 2 săptămâni.
DcNews: Cine a făcut ancheta epidemiologică la Parlament?
Orban: Testarea de la Parlament a fost făcută la miniștri și parlamentari care au participat la BPN al PNL. Testarea celorlalți parlamenari a fost decisă de conducerea Parlamentului și era necesară, care trebuia aplicată. Nu toți cetățenii români aflați în carantină trebuie testați, ci doar cei care au simptome. La fel și în cazul celor aflați în izolare la domiciliu. La fel și pentru contacții persoanelor infectate. Vom crește capacitatea de diagnosticare.
Licențele Vodafone și Orange care expiră pe 31 martie: a existat un proiect inițiat de ANCOM care prevedea prelungirea pentru 10 ani a licențelor. Vom aborda subiectul în următoarea ședință de guvern în condiții avantajoase pentru statul român, companii și utilizatori.
Hotnews: În ce măsură e pregătită România pentru un scenariu de infectare în procent mare a populației, așa cum s-a discutat în Germania sau Franța?
Orban: Prezentarea acestui scenariu ca și cum pe termen scurt ar exista riscul de infectare a unei mari părți a populației nu e conformă cu realitatea. Se vorbește de acest risc de infectare cu procente între 40-70%, dar pe termen lung, de peste doi ani de zile. Analizăm scenariile posibile și încercăm să fim pregătiți pentru orice situație. Din cauza asta urmărim pe planuri diferite posibilități diferite de reacție. La un anumit moment nu vom putea trata toți pacienții în spitale, cei cu forme urșoare vor fi tratați la domiciliu.
B1: Ce măsuri de ordine publică vor fi luate în cadrul stării de urgență? Ieri, ministrul Costache a spus că ”dacă stăm după proceduri nu mai facem nimic” – ce înseamnă acest mesaj?
Orban: Măsuri de ordine publică – nu vă pot da acum măsurile. Măsurile vor fi în decretul președintelui României. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, armata pe străzi – cum am văzut la anumite TV-uri, cu siguranță nu vom izola oamenii 21 de zile, cum am văzut anumite fake-news-uri.
Am auzit zvonuri că vrem să închidem televiziuni – nici vorbă. O să solicităm mass-media să transmită informații confirmate de autorități și să evite transmiterea de informații neadevărate, care pot genera panică. Cred că pentru orice canal media e fundamental să informeze corect cetățenii. Bătălia pentru rating nu trebuie să afecteze calitatea. Orice informație legată de evoluția epidemiei, măsuri, acțiuni trebuie să fie informații corecte, verificate, care să asigure corecta informare a cetățenilor.
Adevărul: Cum vă simțiți politic că ați fost învestit cu voturile PSD? Când estimați vârful crizei de coronavirus din România?
Orban: Parlamentarii PNL au fost prezenți la vot în număr de 44 pentru că ceilalți au fost auto-izolați pentru a nu transmite virusul în caz că ar fi fost infectați. Salut poziția parlamentarilor din fiecare partid care au decis să învestească guvernul, arată că Parlamentul a înțeles momentul în care ne aflăm. Războaiele politice, exploatarea subiectului coronavirus trebuie să înceteze. Voi colabora cu toate partidele, cu Parlamentul.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii