G4Media.ro

VIDEO Viitura așteptată pe Dunăre nu va crea probleme, dar temperaturile se…

sursa foto: captură video

VIDEO Viitura așteptată pe Dunăre nu va crea probleme, dar temperaturile se prăbușesc de la 34 la 15-22 de grade și vin ploi însemnate în toată țara duminică și luni, anunță directorii de la Meteorologie și Apele Române / Raed Arafat: Județele care intră sub cod să se asigure că avem permanență la toate primăriile

Viitura așteptată pe Dunăre nu va crea probleme în România, dar temperaturile se prăbușesc de la 34, vineri și sâmbătă, la 15-22 de grade duminică. Începând de duminică vor fi ploi însemnate cantitativ chiar și de 80 l/mp în Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură, ceea ce presupune o avertizare de Cod Portocaliu, au declarat directorii de la Meteorologie și Apele Române, într-o conferință de presă.

Ploile se vor extinde în toată țara duminică și luni, iar prognoza actualizată va fi emisă vineri, la ora 10.00. Dacă vor exista date că ploile vor depăși 100 l/mp, se va emite Cod Roșu.

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că județele care intră sub cod să se asigure că este permanență la toate primăriile, că populația este informată.

„Dacă e cod portocaliu, autoritățile trebuie să fie vigilente, populația trebuie să fie avertizată și informată că pot să apară fenomene mai grave. Trebuie să fie pregătiți pentru anumite măsuri, care atunci când se iau trebuie aplicate rapid. Toată lumea să aibă telefoanele încărcate, să activeze RO-Alert”, a subliniat Raed Arafat.

Directorul general ANM, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, şi de secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. au susținut, joi, o conferinţă de presă, la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizărilor meteorologice.

G4Media a transmis LIVE conferința de presă.

Directorul general ANM, Elena Mateescu:

Vineri și sâmbătă vom miza pe o vreme extrem de caldă, mâine va fi cea mai călduroasă zi din această lună, până la 34-35 de grade în sudul extrem

Duminică se va realiza o prăbușire a temperaturilor la max 15 – 22 de grade.

Mâine la ora 10, ANM va emite o alertă meteo generală, la început pentru partea de Nord-Vest, Vest a țării, probabil la început un cod galben, cu precipitații de 30-40 l/mp.

Pentru duminică și luni contăm pe un vârf al acestor manifestări, când vom avea conduri galbene și porocaliu. Cele mai mari cantități de precipitații, chiar și de 80 l/mp în Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură.

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci:

Legat de Dunăre, aș dori să clarific speculațiile care au apărut în special astăzi în presă. Am citit că s-a discutat mult de un debit de 15.000 metri cubi pe secundă. Este un debit care nu va exista. În explicațiile pe care le-am dat cu colegii discutam despre un scenariu care era posibil dar nu s-a întâmplat ân 2006.

Azi Dunărea are 6800 mc/s la intrarea în țară. Vârful viiturii va fi în jur de 2-3 octombrie, care va fi undeva la 7500 mc/s, cumulat cu debitele râurilor se va ajunge la u n debit total de 9500 mc/s. Această valoare e gestionabilă din punctul de vedere al administrației Apele Române. Până la 10.000 mc/s nu se ajunge nici piciorul digurilor.

Pregătirile în vederea gestionării prognozei meteo: noi am instituit deja starea de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate – Jiu, Argeș, Olt și Buzău.

Suntem pregătiți cu tot ce este necesar.

Șeful DSU, Raed Arafat:

Măsuri recomandate prefecților:

Am solicitat identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele nedeplasabile, eventual luarea în calcul a evacuării, dacă situația o impune.

Informarea din timp a populației inclusiv prin RO-Alert.

Colaborarea structurilor locale pentru a stabili măsurile necesare în teren.

Montarea digurilor temporare la nevoie și mobilizarea către zonele care pot să fie cu risc.

Activarea centrelor județene de conducere a intervenției în județele care sunt sub coduri de alertă.

Aceste măsuri au fost recomandate dacă sunt probleme pe cursul Dunării, care se pare că nu vor fi.

Dar între timp avem situația ploilor și mâine dimineață vom vedea zonele care ar putea fi afectate. Aceste măsuri rămân valabile.

S-a luat decizia și ordinul e pregătit de mobilizare a unor forțe suplimentare pentru unele județe către unele județe cu risc. Acest ordin e dat pentru o situație care ar fi început sâmbătă. Pe comunicarea de mâine vom ajusta această măsură. Să nu mai luăm forțe din județele care ar putea fi afectate.

La acest moment ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către județele la care ne-am aștepta să aibă probleme. Mâine vom ajusta în funcție de datele de la ANM.

În această seară ministrul Predoiu va avea o videoconferință și mâine încă una ca să stabilim măsurile.

Toate județele au obligația să verifice permanent că planurile lor sunt verificate, aduse la zi, legătura cu autoritățile locale e permanentă. Iar județele care intră sub cod să se asigure că avem permanență la toate primăriile din toate comunele care ar putea fi afectate.

Răspunsuri la întrebări:

Directoarea ANM: Dacă mâine avem date pentru ploi de peste 100 l/s vom emite cod roșu.

Raed Arafat: În momentul în care este cod portocaliu, ISU activează echipele operative la prefecturi. Dacă este cod roșu, acest lucru e obligatoriu și la nivelul ministerului.

Dacă e cod portocaliu, autoritățile trebuie să fie vigilente, populația trebuie să fie avertizată și informată că pot să apară fenomene mai grave. Trebuie să fie pregătiți pentru anumite măsuri, care atunci când se iau trebuie aplicate rapid.

Toată lumea să aibă telefoanele încărcate, să activeze RO-Alert.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...