LIVE Raluca Turcan: Sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși. Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechități, proiectul ar putea fi gata în următoarele luni și trimis la Parlament/ 60 de mii de persoane lucrează în sectorul public pe salariul minim
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seara, la B1 TV, că ”sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși” și că ”nu toți primesc sporuri fără să muncească”. ”Unii primesc sporuri pentru condiții dificile, astea trebuie păstrate, alte sporuri trebuie tăiate. Turcan a admis însă că există o serie de sporuri care trebuie tăiate, dar a precizat că în sectorul public lucrează 60 de mii de oameni pe salariul minim iar sporurile reprezintă o formă de a completa veniturile. Turcan a precizat că un proiect de lege în ce privește reașezarea sporurilor să fie trimis la Parlament în următoarele luni.
Cele mai relevante declarații
- Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechitățile unei legi care numai unitară nu mai este. Sunt unele salarții raportate la salariile de bază din 2018, altele la salariul în plată, altele la salariul din 2022 (din viitor). Avem datoria să intervenim.
- La fiecare categorie profesională luăm sporurile existente. Sporul de confidențialitate nu-și are rostul. Unele sporuri pot fi acordate în sumă fixă. Dorim să introducem o grilă în domenii unde nu sunt grile de salarizare.
- Pentru foarte multe categorii de oameni, sporurile le completează veniturile. Sunt unii pentru care sunt completări de venituri juste, dar pentru unii sunt injuste. Avem cam 60 de mii deoameni plătiți cu salariul minim în sectorul public pe economie în sectorul public. Nu putem de azi pe mâine să tăiem otova la toată lumea.
- De exemplu sporuri pe fonduri europene să fie primit dacă ai atras fonduri și poți deconta sporul respectiv. Sporuri motivaționale care să crească eficiența instituției. Și acum pe legislație există sporuri motivaționale care nu se dau constant și nu sunt folosite.
- E un proces de durată, nu se întâmplă de azi pe mâine. Am încercat să conving ca subiectul sporurilor să fie tratat unitar în domeniul salarizării, astfel încât când vom face o propunere și o vom transmite la parlmaent să avem sentimenul justeții. Ne dorim să o facem anul acesta și chiar următoarele luni. Avem grup de lucru la minister. Vom continua cu fiecare categorie ocupațională. Am dori să luă consultanță de la Banca Mondială, Comisia Europeană. Nu ne-am născut învățați.
- Avem aproximativ 1,2 anagajați în sistemul public. Avem 6, 5 de milioane de contracte înregistrate. Mi-e greu să spun câți s-au angajat în ultima perioadă.
- Despre cei 14 mii de bugetari în plus. Poate fi făcută o analiză. E posibil să se fi creat o intrare de angajați în sistemul public pe perioada determinată în timpul pandemiei.
- Despre pensii. Avemo dificultate pentru reclaculare mai rapidă a tuturor pensiilor. Există 250 de mii de pensii de agricultori care există în format scris, nu sunt în format electronic. Ca să nu mai vorbim că sunt încă două tipuri de soft care nu sunt compatibile între ele. Transferarea a 3, 6 de pensii într-un alt sistem trebuie făcută în mix manual- electronic. Vom depune un proiect pe PNRR și vom încerca într-un termen scurt să achiziționăm softuri, echipamente, să angajăm personal să poată realiza într-un an și jumătate recalcularea pensiile. Noi ne propunem într-un an jumate să recalculăm 5 milioane de pensii.
- Asta înseamnă introducerea pensiilor în format electronic, când finalizăm legea se operează formula și pensiile se recalculează în termen foarte scurt.
- Noi ne-am asumat la 1 septembrie 2020 o majorare a punctului de pensie cu 14%. În programul de guvernare aveam o intenție de majorare a punctului de pensie de aprox 8%, în condițiile în care economia își revenea. Bugetul actual ne pune în situația de a plăti majorarea de anul trecut cu 14 % .
- Avem un proiect de lege care aduce pensiile speciale la nivelul contributivității. Dacă acum ești beneficiar de pensie specială și în baza contributițivității nu ești mulțumit de pensie, poți să rămâi în sistem mai mult. Chiar azi am fost la Casa de Pensii să văd cum arată un dosar de pensie specială. Nu sunt motive foarte mari de îngrijorare, raportul contributivitate-factori favorizant este aproximativ acolo. Cei din sistemul de justiție au o discrepanță mare între contributivitate și factor favorizant.
Emisiunea este în desfășurare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii