G4Media.ro

LIVE Raluca Turcan: Sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși.…

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

LIVE Raluca Turcan: Sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși. Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechități, proiectul ar putea fi gata în următoarele luni și trimis la Parlament/ 60 de mii de persoane lucrează în sectorul public pe salariul minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seara, la B1 TV, că ”sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși” și că ”nu toți primesc sporuri fără să muncească”. ”Unii primesc sporuri pentru condiții dificile, astea trebuie păstrate, alte sporuri trebuie tăiate. Turcan a admis însă că există o serie de sporuri care trebuie tăiate, dar a precizat că în sectorul public lucrează 60 de mii de oameni pe salariul minim iar sporurile reprezintă o formă de a completa veniturile. Turcan a precizat că un proiect de lege în ce privește reașezarea sporurilor să fie trimis la Parlament în următoarele luni.

Cele mai relevante declarații

  • Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechitățile unei legi care numai unitară nu mai este. Sunt unele salarții raportate la salariile de bază din 2018, altele la salariul în plată, altele la salariul din 2022 (din viitor). Avem datoria să intervenim.
  • La fiecare categorie profesională luăm sporurile existente. Sporul de confidențialitate nu-și are rostul. Unele sporuri pot fi acordate în sumă fixă. Dorim să introducem o grilă în domenii unde nu sunt grile de salarizare.
  • Pentru foarte multe categorii de oameni, sporurile le completează veniturile. Sunt unii pentru care sunt completări de venituri juste, dar pentru unii sunt injuste. Avem cam 60 de mii deoameni plătiți cu salariul minim în sectorul public pe economie în sectorul public. Nu putem de azi pe mâine să tăiem otova la toată lumea.
  • De exemplu sporuri pe fonduri europene să fie primit dacă ai atras fonduri și poți deconta sporul respectiv. Sporuri motivaționale care să crească eficiența instituției. Și acum pe legislație există sporuri motivaționale care nu se dau constant și nu sunt folosite.
  • E un proces de durată, nu se întâmplă de azi pe mâine. Am încercat să conving ca subiectul sporurilor să fie tratat unitar în domeniul salarizării, astfel încât când vom face o propunere și o vom transmite la parlmaent să avem sentimenul justeții. Ne dorim să o facem anul acesta și chiar următoarele luni. Avem grup de lucru la minister. Vom continua cu fiecare categorie ocupațională. Am dori să luă consultanță de la Banca Mondială, Comisia Europeană. Nu ne-am născut învățați.
  • Avem aproximativ 1,2 anagajați în sistemul public. Avem 6, 5 de milioane de contracte înregistrate. Mi-e greu să spun câți s-au angajat în ultima perioadă.
  • Despre cei 14 mii de bugetari în plus. Poate fi făcută o analiză. E posibil să se fi creat o intrare de angajați în sistemul public pe perioada determinată în timpul pandemiei.
  • Despre pensii. Avemo dificultate pentru reclaculare mai rapidă a tuturor pensiilor. Există 250 de mii de pensii de agricultori care există în format scris, nu sunt în format electronic. Ca să nu mai vorbim că sunt încă două tipuri de soft care nu sunt compatibile între ele. Transferarea a 3, 6 de pensii într-un alt sistem trebuie făcută în mix manual- electronic. Vom depune un proiect pe PNRR și vom încerca într-un termen scurt să achiziționăm softuri, echipamente, să angajăm personal să poată realiza într-un an și jumătate recalcularea pensiile. Noi ne propunem într-un an jumate să recalculăm 5 milioane de pensii.
  • Asta înseamnă introducerea pensiilor în format electronic, când finalizăm legea se operează formula și pensiile se recalculează în termen foarte scurt.
  • Noi ne-am asumat la 1 septembrie 2020 o majorare a punctului de pensie cu 14%. În programul de guvernare aveam o intenție de majorare a punctului de pensie de aprox 8%, în condițiile în care economia își revenea. Bugetul actual ne pune în situația de a plăti majorarea de anul trecut cu 14 % .
  • Avem un proiect de lege care aduce pensiile speciale la nivelul contributivității. Dacă acum ești beneficiar de pensie specială și în baza contributițivității nu ești mulțumit de pensie, poți să rămâi în sistem mai mult. Chiar azi am fost la Casa de Pensii să văd cum arată un dosar de pensie specială. Nu sunt motive foarte mari de îngrijorare, raportul contributivitate-factori favorizant este aproximativ acolo. Cei din sistemul de justiție au o discrepanță mare între contributivitate și factor favorizant.

Emisiunea este în desfășurare

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. „comisarii” sunt cei mai put urosi angajati, fac munca de teren doar pentru ai lor

    • * poate si din cauza ca au avut spor legal si dupa ce li s-a eliminat au trecut la cel ilegal.
      Ce-0 sa l€ faca, nu se anhajeaza decat ciurucuri in locul lor, incepand cu sefii

  2. Pai da tu moldoveanco, parasuta de si iu, fiindca 20% dintre bugetari primesc 80% din fondul de salarii bugetar!
    Carpe ce sunteti!

  3. ,,60 de mii de persoane lucrează în sectorul public pe salariul minim ”

    Comparati cu numarul salariatilor din mediul privat care lucreaza pe salariul minim . Simt nevoia sa impusc pe cineva ….

    Functionarul public bugetar = capusa ordinara pe corpul social sanatos al poporului roman . Si asta ,, gratie ” pas-ului , care i-a imbuibat pe toti de atitia zeci de ani .

    • Stai tu linistit ca majoritatea cu salariu minim din privat, au minim la misto. Pe ce lume traiesti? Aia nu sunt capuse? Si ei si patronii care ii platesc la negru ca sa evite taxele.

    • Deh, ‘mneaei, că are școala făcută la Moscova, e-nvățată să aburească boboru’. Vrea să le plîngem de milă bugetarilor, care, bieții de ei, vreo șaij’ de mii lucră pe salariul minim, dar nu ne spune panarama ministresă și cîți din restu’ de 1,25 mln de angajați la stat iau de cîteva ori salariul mediu pe economie!

    • Băi deșteptule, cum vrei sa funcționeze un STAT fara servicii publice – bugetare ? Vrei armată privată ?

  4. „Sunt 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, a scris Violeta Alexandru pe rețeaua socială.

    Norma de hrana pentru cei 60.000 de bugetari cu salariul minim .Da . Nu pentru ceilalti imbuibati .
    Asta inseamna sa trimiti in parlament imbecili care sa legifereze tilharia .

  5. Daca se vor atinge de salariile sau sporurile medicilor vor rămâne în pandemie cu o greva sanitară.
    E bine că gândiți de doua ori înainte să promulgați un asemenea buget.

    • Hahaha, care medici, aia de nu te primesc in cabinetele lor desi tu le.platesti contributiile imense lunare pt salarii de 25.000 ron net.per luna! Pai nu mai platim! Asta sa fie paguba in ciuperci! Incompetentii si lasii, cei care pun in practica.genocidul, vor.ramane muritori de foame!

  6. Decât să tăiem sporurile de-a dreptul nesimtite de la proaspeții „esentiali” vaccinati cu prioritate, mii de lei peste salariul de bază babane, mai bine fluturăm tăierile de la „puturosi”, 142 de lei de căciulă.
    Nici nesimțiții pilosi, nici puturosii cu 142 de lei nu muncesc, dar statul român consideră că e mai bine să tai 142 de lei si nu 1000, 2000 de lei de căciulă.

  7. Ce vrea să ne transmită tuta de Turcan, că e mai tută decât tuta de Veorica?! Asta ne-am dat seama deja!

  8. E CLAR! SPORURILE SE VOR INMULTI ! E APLICATA ACEAASI SCHEMA FOLOSITA LA „TAIAEREA” PENSIILOR SPECIALE.

    romania ISI PRAJESTE CETATENII DE RAND IN SPITALE DAR FACE MILIONARI DIN PENSII!

  9. Nimeni nu zice că sunt doar puturoși. Dar ei există și trebuie dați afară. Oricum sunt prea mulți bugetari în toate instituțiile. Cel puțin jumătate pot fi dați afară, fără să li se perturbe activitatea.

    • Numai în Romanica progresul tehnologic în IT a acționat invers și dus la înmulțirea bugetarilor în loc de „împărțirea” lor!!! Paradoxul romanesc! De fapt, toată țara asta este un paradox pentru că populația ei este o mare mămăligă!

  10. Eu nu inteleg de unde chestia asta cu ”sporuri”??? Este o ramasita din alte timpuri, comuniste??? In nicio tara pe care o cunosc lucrand acolo nu am vazut asa ceva. Sporuri pe proiecte EU? Ca maturi pe strada, ca lucrezi in spital, la ghiseul neprietenos sau metrou? Aici ai toata paleta, de la oameni care traiesc de la o saptamana la alta, la altii care au salarii mai mari decat in Vest. Va permiteti asta, dna T?? Da, inainte de alegeri identificati o problema doua care au priza la amarati, la tineri, la cei ce doresc o Romanie mai buna, apoi, la putere, va fofilati pentru ca de fapt va place sa nu schimbati nimic, decat scaunele intre voi. Nota bene: vin slte alegeri si alegatorii vor trage linia: ce a facut dna turcan, sau N Dan, sau educatia sau invatamantul? O sa va rotim pana ametiti, iar istoria o sa va arunce la gunoi asa cum l-a aruncat pe, de ex, Iliescu.

    • Corina,sporurile in sanatate sunt extrem de justificate si iti spun si de ce!Cand lucrezi in spitale de psihiatrie tbc, sectii cu hiv ,leprorezii ,anatomie patologica nu poti acorda un salariu normal,trebuie sa diferentiezi angajatii care lucreaza in conditii deosebit de periculoase de cei care lucreaza in conditii normale .In privina sporului de noapte sau sarbatori legale ,si in sistemul privat se obtin aceste sporuri ,pentru ca noaptea este pentru dormit ,lucrand de noapte mi se degradeaza sanatatea si atunci trebuie sa compensezi acest lucru cu un spor de noapte ,la fel si pentru sarbatori legale ,unde majoritatea de C raciun de anul nou stau acasa cu familia ,cei din sanatate trebuie sa lucreze sa asigure continuitatea ,dupa parrea ta nu ar trebui ca in aceste zile sa primeasca un spor de 100 lasuta adica ziua sa fie dublata ,toti scrieti dar nu ganditi logic!

    • Da, exact asta vroiam sa spun, ca este o diferenta intre sporurile acordate corect, din cauza conditiilor de munca (spitale, maturatori, mineri, daca or mai fi) si cele inventate pentru ca unii sa primeasca extra. Daca scriu un proiect EU, banuiesc ca-mi fac treaba pentru care am fost angajata,nu trebuie sa mai si primesc un spor. Poate, mai tarziu, o marire de salariu, daca proiectul este aprobat.

  11. Tovărășica asta a constatat că doar justițiarii au diferențe între pensia specială și aceea de contributivitate. La celelalte categorii prevăzute cu pensii speciale nu există diferențe. Așa că: Ne-ați votat? Mucles românași! E rândul nostru să vă prostim. Ceeace se-ntâmplă de la Brucan încoace.

    • Gasiti emisiunea pe Site-ul B1 TV, la INREGISTRARI, la Tudor Musat, de la Ora 21 a fost ea invitata!
      Merita vazuta emisiunea, Turcana minte mai ceva ca Olguta, greata te ia cand o auzi cum plange de mila bugetarilor!

  12. Citesti comentariile si ajungi la o concluzie fabuloasa: multi scriitori, dar putini ganditori. Cum s-or fi adunat in Romania toti scriitorii astia?

  13. Merita sa vedeti emisiunea, e pe site-ul B1 TV, la INREGISTRARI, la Tudor Musat, Turcana e deja deraiata, trebuie dusa urgenat la examene serioase, mai mai ca nu le plangea de mila bugetarilor, saracii, cat muncesc ei, iar depsre Sporuri mesajul a fost clar: e normal ca bugetarii sa isi doreasca o suplimentare a veniturilor, sa vedeti emisiunea!
    Rusine, i-a tinut in barte pe bugetari, mai sa planga de mila lor, muncesc enorm, fara ei Romania nu poate exista, se tanguia ea!
    Rusine, mincinosilor, minte individa asta mai rau decat Olguta!
    Am vazut in dimineata asta toata emisiunea cu Turcan, e de la Ora 21, INREGISTRAREA merita vazuta, sa vedeti cum in opozitie PNLeii criticau PSDistii ca ii tin in brate pe bugetari, Fl Catu ii numea pe bugetari PRIVILEGIATII societatii, iar acum, schimbati la 180 de grade aceiasi PNListi ii tin in brate pe bugetarii plini de sporuri, ba mai mult, Turcan mai mai sa le planga de mila!
    Uitati-va la emisiune si cruciti-va!

    In timp ce dna Turcan ne aburea la B1 TV cu profeisonsiti si reforme marete pe hartie, a-propos, a aparut pe RECORDER.ro o noua Inregistrare cu Directorul Petru Avram, vicepresedinte PNL Iasi, de la Apele Romane Bacau care spune clar de ce l-a demis pe Directorul Gabi Mustetea:
    „Recorder a publicat miercuri o nouă înregistrare în cazul angajărilor politice de la Administrația Bazinală de Apă Prută-Bârlad. Plecată de la angajarea unei chelnerițe pe postul de inginer, ancheta s-a mutat pe destituirea inginerului Gabi Musteață.
    Jurnaliștii de la Recoder scriu că înlăturarea inginerului Gabi Musteață de la ABA Prut-Bârlad n-a fost cauzată doar de îndrăzneala acestuia de a vorbi public despre angajările politice din instituție.
    O altă înregistrare din interior, obținută de Recorder, arată că directorul Petru Avram îl considera pe Musteață „o problemă” pentru că „nu se puteau face intervenții” la el atunci când se organizau concursuri pentru angajare.
    „Nici eu și nici altcineva nu poate să facă intervenții la el, nu știu dacă știi. Deci era o problemă cu el, știți…”, se aude directorul de la ABA Prut-Bârlad.
    Vicepreședinte PNL Iași, Petru Avram continuă să ocupe funcția de director al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad în ciuda scandalului public din ultima săptămână, mai notează sursa citată.

  14. @ Adrian Popescu
    Esti sigur ca TOTI bugetarii primesc indemnizatie de hrana? Unii se trezesc vorbind asa cum se trezesc cainii latrand la luna.

  15. „Analizam spor cu spor” și evaluăm TOATE dosarele pensionarilor! Trebuie făcut ceva cu nebuna asta și cu Cîțu!

  16. Nu în totalitate. Aproximativ 85% sunt niste jigodii puturoase . :))))

  17. Lucrez la firmă privată!
    Nu am avut: Bonuri de masa,
    Tichete de vacanta,
    Prime de Paști etc.
    Nu beneficiez de nici un
    spor.
    Salariul meu este 2950 brut, din care sponsorizez domeniul bugetar, pentru a beneficia de ceea ce eu „nu am beneficiat niciodată”!
    Mai am aici o mențiune de făcut!
    Daca suni o instituție de stat în care prestează bugetarii, trebuie sa te înarmezi cu mare răbdare!
    Nu-ți va răspunde nimeni! E un ignor total fata de cei care le pun banii în buzunar.
    La privat salariile sunt „muult” mai mici fata de cele ale bugetarilor!
    Nu credeți domnilor „guvernanti” că a venit vremea să inversați un pic rolurile?
    Cel care produce bani sa aibă un pic mai mult decât cel care cheltuie să-i
    ajungă și lui și bugetarului și mai ales celor cu pensii speciale,nu-i așa?
    La ăștia n-a comentat iohannis,câțu,orban și nici dumneata
    doamna raluca turcan!
    Când erați in campanie ați spus că veți respecta legea, ați omis să spuneți că veți respecta legile modificate prin ordonanțe de urgență de către voi noaptea că ziua nu puteți lucra.
    Daca ar mai interesa pe cineva dintre voi cei de la guvernare plătiți din banii noștrii:
    RUSINE SA VA FIE!!!.

  18. ce se-ntampla cu repetitiune? ca votant liberal inca de la pat’sopt, din strabunic,bunic liberal nu sunt disperat de dezamagit. liberalii de azi, de la Orban pan’ la Robertica Sig.. nu si-au insusit adn-ul liberal fundamental. cultura liberala prin excelenta vreau sa zic. ce Rousseau sau Adam Smith, ei isi vad de cercurile lor, cum ar putea avea influenta, cum ar putea ei sau amicii lor ajunge la manetele dragi ale puterii in stat. desi stiu bine ca … unii cu epoleti, harsitii serviciilor sunt cei mai puternici!! dovada? an de an bugetul serviciilor creste cu cel putin doua cifre babane rau, gen 80, 99, 99% sau depasesc trei cifre ! bine lor sa le fie! au de rezolvat probleme importante de securitate nationala, baga spaima in mafiile internationale, tara noastra e o tara extrem de sigura, nu mori in atentate dar mori lejer si simplu pe soselele ei, in spitale sau chiar la scoala, in latrinele din fundul curtii. trebuie sa mai bea un paharel, ca altfel ma-nervez rau de tot. pauza .
    hence? revin. baut. totul e bine. totul e perfect desi e frig afara. doamna Turcanu imi pare o draguta acum, chiar simpatica pe alocuri. stima noastra si mandria, Ciolacu -Romania te asteapta .

  19. Hai că asta e adevărul : sunt foarte multi puturoși la stat . Și așa e , că atunci când suni ori nu ți se răspunde iar dacă ai noroc și îți răspunde cineva, ești luat la 13-14. Așa că dava dracu de bugetari puturoși, că oricum nu aduceți nimic bun la stat . Sunteți niște căpușe care aveți doar beneficii și multe, multe zile libere , că deh, la voi fiecare zi din săptămână e sărbătoare !