
LIVE Războiul din Ucraina: Vladimir Putin propune SUA „să oprească invazia” din Ucraina de-a lungul actualelor linii de front / Convorbirile la nivel de miniștri de Externe au fost amânate, după ce secretarul de stat Marco Rubio a refuzat să participe
Vladimir Putin ar fi anunțat Statele Unite că este dispus să pună capăt războiului pe linia actuală a frontului, scrie cotidianul britanic Financial Times, în condițiile în care diplomați de rang înalt din Regatul Unit, SUA, Franța, Germania și Ucraina s-au retras de la discuțiile programate miercuri la Londra, scrie Sky News.
Cele mai importante informații ale zilei de miercuri, 23 aprilie, mai jos:
Ora 15:01 Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea (vicepremier)
Ora 14: 37 Discuții la nivel inferior rangului de ministru au început la Londra
Discuțiile la nivel inferior rangului de ministru între Regatul Unit, SUA, Ucraina, Franța și Germania privind un plan de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt în curs de desfășurare la Londra, transmite Sky News.
Întâlnirea a fost inițial anunțată ca o reuniune a miniștrilor de externe din cele cinci țări.
În schimb, consilierii pentru securitate națională din Regatul Unit, Franța și Germania poartă discuții, precum și oficiali din SUA și Ucraina.
David Lammy și John Healey, miniștrii de externe și ai apărării din Regatul Unit, vor purta separat o discuție bilaterală cu omologii lor ucraineni, care au făcut totuși drumul până în capitala britanică.
Healey urmează, de asemenea, să discute cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump în Ucraina, care reprezintă Statele Unite la discuții în locul lui Marco Rubio, secretarul de stat american.
Ora 14:35 Papa Francisc: trei ani de ambiguități și erori de judecată în privința războiului din Ucraina
Ora 13:56 Kremlin: Mai multe „nuanțe” ale acordului de pace din Ucraina trebuie discutate
Întâlnirea de la Londra privind războiul. Din Ucraina nu a avut loc deoarece părțile nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la unele aspecte, a declarat miercuri Kremlinul, potrivit Sky News.
„Din câte înțelegem, nu au reușit încă să își apropie pozițiile cu privire la unele chestiuni și de aceea această întâlnire nu a avut loc”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
„Ne continuăm contactele cu americanii. Nu avem contacte cu europenii, nu avem contacte cu ucrainenii. Deși președintele Putin își menține deschiderea pentru astfel de contacte în așezări interesante”.
Peskov a mai spus că activitatea diplomatică privind orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să se desfășoare „în tăcere”.
„Orice schițe ale diferitelor opțiuni de soluționare nu pot fi publice. De fapt, de îndată ce devin publice, ele își pierd eficiența”, a spus el.
El a mai spus că Moscova salută eforturile americane de a pune capăt războiului.
„Desigur, salutăm aceste eforturi de mediere. De asemenea, ne continuăm contactele… [dar] există multe nuanțe în jurul acordului care trebuie discutate. Această muncă continuă”, a spus el.
Ora 12:22 Delegația ucraineană se va întâlni cu emisarul american Kellogg
Delegația ucraineană se va întâlni miercuri la Londra cu Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump, în pofida anunțului Ministerului de Externe privind amânarea discuțiilor ministeriale prevăzute pe tema războiului din Ucraina, a declarat pentru Agenția France Presse (AFP) o sursă din cadrul președinției de la Kiev. „Domnul Kellogg va fi prezent la reuniune, deci întâlnirea cu americanii va avea loc. Vor exista și alte întâlniri cu europenii, diferite întâlniri„, a declarat această sursă, sub rezerva anonimatului, potrivit Le Monde.
Ora 12:13 Ucraina este pregătită să discute despre încetarea „necondiționată” a focului
Delegația Ucrainei, formată din șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, ministrul de externe al țării, Andrii Sibiha, și Rustem Umerov, ministrul apărării, a sosit la Londra.
„În ciuda tuturor lucrurilor, vom lucra pentru pace”, a spus Iermak, adăugând că vor purta discuții cu privire la modalitățile de a obține o încetare a focului completă și necondiționată ca un „prim pas”.
Reamintim că aceste discuții au fost retrogradate după ce diplomații de top din Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina au anunțat că nu vor participa la discuții.
În schimb, sunt prevăzute discuții între înalți oficiali.
La Londra este programată miercuri o rundă de negocieri între americani, ucraineni și europeni, în încercarea de a găsi o soluție la conflictul din Ucraina.
Americanii vor fi reprezentați de trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg. Secretarul de stat Marco Rubio va fi absent din cauza unor „probleme logistice” în programul său, potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat. Trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, nu va lua parte la reuniune, dar se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în Rusia în această săptămână, potrivit Casei Albe. Vineri, Donald Trump a avertizat că Washingtonul se va îndepărta de negocierile menite să pună capăt conflictului dacă nu se fac progrese în curând.
Potrivit unui anunț inițial al presei ucrainene, Kievul urma să fie reprezentat de șeful administrației prezidențiale ucrainene și mâna dreaptă a președintelui Zelenski, Andrii Iermak; adjunctul șefului de cabinet al președintelui, Pavlo Palisa; șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiha; și ministrul apărării, Rustem Umerov.
Potrivit Sky News, absența lui Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a determinat retragerea de la discuții a ministrului britanic de externe, David Lammy, și a ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot. În schimb, discuțiile vor avea loc între înalți funcționari din cele cinci țări, deși ministrul ucrainean de externe este de asemenea așteptat să participe și va avea o întâlnire bilaterală cu David Lammy.
Perspectivele de a ajunge la un acord sunt incerte, notează Le Monde. Aceste discuții au loc după reuniunea de săptămâna trecută de la Paris, al cărei scop a fost acela de a ajunge la o poziție comună care să apropie Washingtonul de punctele de vedere europene și ucrainene. Unele dintre propunerile Washingtonului, cum ar fi recunoașterea peninsulei Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – ca teritoriu rusesc, par de neconceput pentru europeni și Ucraina. Săptămâna trecută, europenii au prezentat Statelor Unite condițiile pe care le consideră a fi nenegociabile, a declarat marți ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot.
Între timp, Vladimir Putin s-ar fi oferit să oprească războiul pe linia frontului în anumite condiții, relatează Financial Times.
Potrivit ziarului, care citează „persoane familiarizate cu dosarul”, Putin a făcut această propunere în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, la începutul lunii aprilie, cu emisarul american Steve Witkoff, în cadrul negocierilor internaţionale în curs pentru încetarea focului în Ucraina.
Încetarea ostilităţilor şi îngheţarea frontului ar însemna pentru Rusia să renunţe la pretenţia sa de a prelua controlul complet al regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, din care ocupă deja regiuni întinse.
Potrivit unor surse citate de FT, preşedintele rus ar fi dispus să facă această concesie dacă Statele Unite vor adera la revendicările sale majore, precum recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, anexată în 2014, şi neaderarea Ucrainei la NATO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.