G4Media.ro

Regele Charles al III-lea s-a întâlnit cu premierul Liz Truss, căreia i-a…

sursa foto: YUI MOKPOOLAFP

Regele Charles al III-lea s-a întâlnit cu premierul Liz Truss, căreia i-a spus că moartea mamei sale a fost momentul de care ”îi era groază”/ Joe Biden va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a/ Primul discurs al noului monarh: William a fost făcut Prinț de Wales/ Care sunt pașii până la încoronare

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit timp de 70 de ani. Marea Britanie este în doliu iar liderii lumii își aduc omagiul Reginei. Familia regală s-a adunat la moșia din Scoția, după ce joi, la începutul zilei, au crescut îngrijorările cu privire la starea sa de sănătate. Regina a urcat pe tron în 1952. Odată cu moartea ei, fiul cel mare, Charles, fostul Prinț de Wales, va conduce țara în doliu, în calitate de nou rege și șef de stat pentru 14 regate din Commonwealth.

Ora 23:00 45 de detalii mai puțin știute din trecutul Regelui Charles al III-lea: De ce nu călătorea niciodată cu William în același avion și ce broască îi poartă numele/ Când a comandat prima dată alcool și ce cadou a primit de la Regina Elisabeta și Ducele de Edinburgh la 21 de ani. Detalii, aici. 

Ora 23:57 Copiii Reginei Elisabeta a II-a au împărtăşit în cadrul BBC One Special – un tribut adus Majestăţii Sale – amintirile preferate cu mama lor şi au vorbit despre calităţi ale monarhului britanic, precum simţul umorului, dragostea pentru vacanţele în familie şi ”sclipirea sa fantastică”. Regelui Charles al III-lea îşi aminteşte cum Regina a exersat ”felul în care trebuia să poarte coroana înainte de încoronare”. Detalii, aici.

Ora 23:55 Regele Charles al III-lea Marii Britanii a descris moartea mamei sale, Regina Elizabeth a II-a, drept momentul de care ”îi era groază”, într-o discuţie cu prim-ministrul Liz Truss, vineri, care a fost surprinsă de camerele de televiziune, relatează Reuters.

  • ”Este momentul de care mi-a fost groază, aşa cum ştiu că simţeau o mulţime de oameni”, a fost auzit Regele Charles al III-lea mărturisindu-i premierului în cadrul întrevederii din sala de audienţă de la Palatul Buckingham.

Ora 22:50 Regina Elisabeta a II-a era optimistă, a împărtăşit amintiri din perioada copilăriei şi şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, a spus un cleric scoţian care a luat cina cu suverana cu câteva zile înainte de moartea ei, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ora 22:30 Dumnezeu să-l salveze pe rege: Pentru prima dată în peste 70 de ani, God Save The King este cântat în public. Ne aflăm într-o nouă eră. God Save The Queen nu se va mai auzi probabil niciodată în timpul vieții noastre.

Ora 21:12 Un anunț care anunța decesul reginei a fost îndepărtat de pe balustrada Palatului Buckingham. Anunțul, așezat într-un cadru din lemn închis la culoare, de dimensiuni imperiale, a rămas pe balustrade de când a fost anunțat decesul reginei, joi seara. Doi membri ai personalului palatului, îmbrăcați în negru, au îndepărtat vineri seara afișul și l-au adus înapoi în interiorul palatului, scrie The Guardian.

Ora 21:01 Președintele american Joe Biden a confirmat că va participa la funeraliile reginei. Întrebat de reporteri dacă va participa la funeraliile reginei, Biden a răspuns: „Da”. El a adăugat: ”Nu știu încă care sunt detaliile, dar voi merge, scrie The Guardian.

Ora 20:40 În Catedrala Sfântul Paul, unde are loc o slujbă de recunoștință pentru Regina Elisabeta a II-a, se simte o intimitate marcată de o atmosferă degajată, în mare parte datorită prezenței a sute de membri ai publicului care au stat la coadă pentru cele aproximativ 2000 de locuri disponibile pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Printre aceștia se numără bărbați și femei de toate vârstele, copii în brațe sau adormiți în șnururi, precum și câțiva miniștri și personalități politice, inclusiv primul ministru, relatează reporterul The Guardian.

Ora 20:09 Regele Carol și-a început discursul televizat adresat națiunii, aducându-i un omagiu mamei sale, Majestatea Sa Regina, pe care a descris-o ca fiind „o inspirație, un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea”:

  • ”De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina – iubita mea mamă – a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea orice familie față de mama sa. Regina Elisabeta a fost o viață bine trăită; o promisiune cu destinul respectat și este cel mai profund plânsă la trecerea ei în neființă. Această promisiune de a servi pe viață o reînnoiesc astăzi.A fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund, care i-a definit întreaga viață. A făcut sacrificii pentru datorie.Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.Când regina a urcat pe tron, Marea Britanie și lumea „încă făceau față privațiunilor și consecințelor celui de-al Doilea Război Mondial și încă trăiau după convențiile din vremurile anterioare.În cursul ultimilor 70 de ani, am văzut cum societatea noastră a devenit una cu multe culturi și multe credințe.Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă a Regatelor – de ale cărei talente, tradiții și realizări sunt atât de inexprimabil de mândru – au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas, și trebuie să rămână, constante.După cum poate depune mărturie fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate infailibilă de a vedea întotdeauna ce este mai bun în oameni.Astăzi, sunt mândru să îl fac Prinț de Wales pe William, țară al cărei titlu am avut marele privilegiu de a-l purta pe parcursul unei mari părți din viața și datoria mea.Cu Catherine alături de ei, noul nostru Prinț și Prințesă de Wales vor continua, știu, să inspire și să conducă discuțiilor noastre naționale, ajutând la aducerea celor marginali în centrul terenului, unde poate fi acordat un ajutor vital.În timp ce începi ultima mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată, vreau doar să îți spun: Îți mulțumesc. Îți mulțumesc pentru dragostea și devotamentul față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ai servit cu atâta sârguință în toți acești ani. Fie ca îngerii să te conducă spre odihna veșnică”.

Ora 19:30 Prințul William va prelua de acum înainte titlul de Duce de Cornwall, a confirmat Ducatul de Cornwall.

Ora 19:25 Fotoreporterul G4Media, Ilona Andrei, a realizat o selecție de imagini de la Ambasada Marii Britanii în București, unde românii au adus omagii Reginei Elisabeta a II-a.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
omagiu, Ambasada Marii Britanii, flori
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ora 19:22 Comunitatea proprietarilor de câini Corgi, rasa preferată a reginei Elisabeta a II-a, spune că ”s-a pierdut o parte din lumea noastră” după moartea suveranei, a mărturisit un expert, informează DPA şi PA Media. Era bine cunoscută dragostea răposatei suverane pentru această rasă – a deţinut peste 30 de exemplare din rasa Corgi şi Dorgi – o încrucişare între Corgi şi Teckel – pe perioada domniei sale, scrie Agerpres.ro.

Ora 19:08 God Save the King va fi cântat pentru prima dată la slujba din această seară. Prima interpretare oficială a melodiei God Save the King va fi cântată în Catedrala St Paul la sfârșitul slujbei de comemorare a reginei. Versurile imnului național se vor schimba de la „Queen” la „King” și de la „her victorious” la „him victorious”, pentru a marca faptul că Regele Charles al III-lea a preluat acum funcția de monarh, scrie The Guardian.

Ora 18:48 Britanicii în doliu au început să își ocupe locurile în Catedrala St Paul din Londra pentru slujba de rugăciune și reflecție în memoria Reginei Elisabeta a II-a, care va începe la ora 18.00 ( 20:00, ora României), scrie BBC. Oamenii sunt îmbrăcați elegant, bărbații în costume și cravate negre, în timp ce femeile poartă voaluri negre de doliu.

Toate cele 2.000 de brățări pentru slujbă au fost distribuite membrilor publicului în decurs de trei ore, a declarat o purtătoare de cuvânt a catedralei. Premierul Liz Truss și miniștrii de rang înalt sunt, de asemenea, așteptați să fie prezenți.

Ora 18:33 Premierul britanic Liz Truss  a petrecut aproximativ o jumătate de oră cu regele Carol al III-lea. Premierul va participa la o slujbă de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a la Catedrala St Paul din Londra, la ora 18:00 BST, relatează BBC.

Ora 18:25 Prima interpretare oficială a imnului „God Save the King” va fi cântată la sfârșitul slujbei de pomenire a reginei din această seară de la Catedrala St. Paul din Londra, potrivit BBC. Versurile imnului național se vor schimba de la „Queen” la „King” și de la „her victorious” la „him victorious”. Mai devreme, o mulțime de la Palatul Buckingham a cântat o versiune pentru Prințul Charles în timp ce acesta îi saluta pe binevoitorii care se adunaseră afară.

Ora 18:21 Într-un omagiu adus reginei, fostul prim-ministru Theresa May a povestit o anecdotă despre un picnic la Balmoral, unde a scăpat niște brânză în fața defunctei suverane.

May le-a spus parlamentarilor din Camera Comunelor:

„Îmi amintesc un picnic la Balmoral, care a avut loc într-una dintre cabanele de pe domeniu. Coșurile veneau de la castel, iar noi toți am contribuit pentru a pune mâncarea și băutura pe masă. Am luat niște brânză, am pus-o pe o farfurie și am transferat-o pe masă. Brânza a căzut pe podea. Am avut de luat o decizie de o fracțiune de secundă”.

Ea a continuat:

„Am luat brânza, am pus-o pe farfurie și am pus-o pe masă. M-am întors și am văzut că fiecare mișcare a fost urmărită cu mare atenție de Majestatea Sa Regina. M-am uitat la ea. Ea s-a uitat la mine și a zâmbit. Iar brânza a rămas pe masă”.

Regina a fost „pur și simplu cea mai remarcabilă persoană pe care am întâlnit-o vreodată”, a declarat fostul premier conservator.

Ora 18:10 Prim-ministrul britnaic Liz Truss a sosit la Palatul Buckingham pentru o audiență cu Regele Carol al III-lea, transmite Sky News.

Ora 18:02 Regele Charles al III-lea va rosti primul său discurs în fața poporului în calitate de nou monarh al Regatului Unit la ora 18:00, a anunțat Palatul Buckingham, citat de The Guardian.

Mesajul va fi înregistrat în salonul albastru al palatului în această după-amiază. Discursul va fi apoi transmis națiunii la ora 18:00.

Ora 17:47 Stindardul regal flutură din nou deasupra Palatului Buckingham, după ce Regele Charles al III-lea a intrat în clădire pentru prima dată în calitate de monarh, relatează BBC.

Drapelul este arborat atunci când suveranul se află în reședința unuia dintre palatele regale – și nu este niciodată arborat la jumătate de catarg, nici măcar după moartea reginei, deoarece există întotdeauna un suveran pe tron.

Mai devreme astăzi, înainte ca noul rege să ajungă la Palatul Buckingham, „union jack” a fost arborat la jumătate de catarg până la sosirea lui Charles în palat.

Ora 17:41 Fostul șef al Statului Major al Apărării din Regatul Unit își amintește că a făcut un „dressing de salată deosebit de reușit” cu regina Elisabeta a II-a, relatează Sky News.

Unii dintre cei care au întâlnit-o pe regină au vorbit despre dorința acesteia de a se implica în sarcinile zilnice, cum ar fi să ajute la grătar și să spele vasele.

Fostul șef al apărării britanice, Lord Stirrup, a dezvăluit, de asemenea, că monarhul face un sos de salată foarte bun.

Vorbind în Camera Lorzilor, el a spus: „Sunt foarte mândru că am fost co-producătorul, împreună cu suverana mea, al unui dressing de salată deosebit de reușit.”

Parlamentarul independent a declarat în fața Camerei: „Națiunea a pierdut o regină. Poporul a pierdut unul dintre cei mai buni servitori pe care i-a cunoscut vreodată în această epocă sau în oricare alta”.

Ora 17:27 Ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, a declarat vineri că decesul Reginei Elisabeta a II-a este „o pierdere personală puternică”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Referitor la Regele Charles, Noble a spus că este „un bun prieten al României, cunoaște bine țara și vine aici în vizită de oricâte ori poate. Sper că românii de pretutindeni pot să simtă ce simt britanicii acum. Este o zi tristă. Ne va lipsa regina. Ea și-a dedicat viața serviciului public. Regele Marii Britanii va fi cu siguranță un factor de putere în aceste momente dificile”.

Ora 17:18 Căldura primirii regelui Carol în fața Palatului Buckingham pare să fi fost reciprocă, în timp ce acesta s-a apropiat pentru a saluta o parte din mulțimea de binevoitori, scrie corespondentul regal al BBC, Sean Coughlan.

„Aceasta ar putea fi o privire de ansamblu asupra viitorului său stil ca monarh. În timpul vizitelor, Charles a devenit o figură mai degrabă afabilă, de bunic, suportând o cantitate imensă de discuții și folosind mult umor autoironic.

Întotdeauna a avut un caracter mai degrabă serios, cu un simț natural al rezervei, dar pare să fi devenit o figură mai caldă, care se înmoaie în anii săi de toamnă.

Sosirea regelui înapoi la Londra anunță începutul unor zile grele. Și-a pierdut mama, dar, în același timp, este împins să se confrunte cu publicul, atât în persoană, cât și la televizor.

Este în doliu, cu toate vulnerabilitățile pe care le implică acest lucru, dar în același timp apare pentru prima dată în una dintre cele mai importante funcții din lume”.

Ora 17:14 Președintele francez Emmanuel Macron a făcut o vizită neprogramată la Ambasada Marii Britanii din Paris pentru a semna în cartea de condoleanțe pentru regină.

Ambasadorul britanic în Franța, Menna Rawlings, a scris pe Twitter în limba franceză:

„Îi mulțumesc călduros președintelui Emmanuel Macron pentru vizita sa de astăzi la reședința britanică pentru a aduce un omagiu Majestății Sale Regina în numele poporului francez. Cuvintele și declarațiile sale ne-au atins profund și ne-au mers direct la inimă”.

Ora 17:05 Titulatura Camilei de „regină consoartă” a fost actualizată pe site-ul Familiei Regale, confirmând că aceasta va fi cunoscută sub numele de Majestatea Sa.

Pe site se precizează:

„Majestatea Sa Regina Consort (fostă Alteța Sa Regală Ducesa de Cornwall) îl sprijină pe soțul ei, fostul Prinț de Wales, în prezent Majestatea Sa Regele, în îndeplinirea activității și a îndatoririlor sale. De asemenea, își asumă angajamente publice în numele organizațiilor caritabile pe care le sprijină”.

Ora 16:59 Toate meciurile de fotbal din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord și fotbalul profesionist scoțian au fost amânate în acest weekend, în semn de respect, ca urmare a decesului Reginei Elisabeta a II-a, transmite BBC. Au fost programate zece meciuri din Premier League și șase din Scottish Premiership.

Meciurile din EFL urmau să aibă loc vineri și sâmbătă, iar șase meciuri din Superliga feminină – primele din acest sezon – sâmbătă și duminică. Liga națională a Angliei, FA Trophy și fotbalul de bază sunt, de asemenea, suspendate.

Sâmbătă se va relua jocul de cricket al Angliei împotriva Africii de Sud, iar meciul feminin IT20 dintre Anglia și India va continua.

Campionatul PGA de golf va fi reluat sâmbătă, după ce joi jocul a fost întrerupt.

Cursele de cai din Marea Britanie vor reveni duminică, iar sezonul Premiership din rugby va începe sâmbătă, după ce două meciuri de vineri au fost amânate.

Meciul pentru titlul mondial de box dintre Savannah Marshall și Claressa Shields a fost amânat, urmând să fie reprogramat la data provizorie de 15 octombrie. Toate turneele British Boxing Board of Control au fost amânate pentru acest weekend.

Ora 16:55 Ofițeri suplimentari vor fi desfășurați în întreaga capitală britanică, poliția metropolitană afirmând că a inițiat planuri „bine exersate”, relatează BBC.

Comisarul adjunct Stuart Candy i-a avertizat pe cei care vizitează Londra să rămână vigilenți.

„Acesta va fi un moment extrem de emoționant pentru națiune și știu că oamenii vor dori să aducă un omagiu și să celebreze dedicarea reginei pentru serviciul public. Lucrând îndeaproape cu Poliția orașului Londra și cu Poliția Transporturilor Britanice, Poliția Metropolitană va coordona și va desfășura acum un plan cuprinzător de menținere a ordinii publice în Londra.

Această operațiune va fi foarte vizibilă, în special în Westminster și în zonele din jurul Palatului Buckingham și a parcului St James”, a declarat el.

„Un număr mare de ofițeri de poliție vor fi la datorie în această perioadă, pentru a asigura siguranța celor care vizitează Londra și pentru a descuraja orice potențială infracționalitate. Ofițerii vor oferi, de asemenea, sfaturi vizitatorilor, în special celor care nu sunt familiarizați cu orașul”, a mai afirmat comisarul adjunct Stuart Candy.

Ora 16:32 Charles și Camilla au intrat pentru prima dată în Palatul Buckingham în calitate de rege și regină (consoartă).

Ora 16:30 O femeie a fost văzută îmbrățișându-l pe rege și sărutându-l pe obraz, în timp ce acesta s-a oprit în fața ei. Este un act care ar putea fi considerat un fel de încălcare a protocolului regal – dar noul rege pare să fi trecut peste acest aspect cu ușurință.

Ora 16:26 Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingam unde a fost întâmpinat de mii de britanici. Regele a oprit mașina și a mers pe jos de-a lungul gardurilor amenajate de autorități, dând mâna și vorbind cu sute de persoane. Oamenii strigau ”God save the King”, ”We love you”, ”We are sorry”. Regele a mers apoi de-a lungul zidului palatului unde britanicii au lăsat omagii pentru Regina Elisabeta a II-a, a citit mesaje și a privit florile lăsate.

sursa foto: Captură TV

Ora 16:12 La casa din satul Viscri, în care actualul Rege Charles al III-lea a locuit când a venit în vizite în România, a fost afişat un mesaj de doliu, după anunţul decesului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Suntem profund întristaţi de moartea Majestăţii Sale. Suntem în gânduri şi rugăciuni alături de Majestatea Sa Regală Regele Charles şi de membrii Familiei Regale”, se arată în mesajul postat pe poarta casei, sub o eşarfă neagră. Reprezentanţii fundaţiei care administrează imobilul nu au făcut, deocamdată, nicio declaraţie cu privire la acest gest de solidaritate cu Casa Regală a Marii Britanii, scrie Agerpres.ro.

Ora 16:10 Liz Truss a condus omagiile aduse Reginei Elisabeta a II-a în Parlament înainte ca parlamentarii să depună jurământul în fața Majestății Sale Regele Charles al III-lea. O ședință specială a Camerei Comunelor a început și va continua până în jurul orei 22:00 pentru ca parlamentarii să-și amintească de regretatul monarh. În deschiderea ședinței speciale, Truss a declarat că Majestatea Sa este „unul dintre cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată”, scrie msn.com.

Ora 16:03 Doi călugări de la centrul budist Theravada din Aberdeen, îmbrăcați în veșminte maro-portocalii, au dus vineri un buchet de floarea-soarelui la porțile lui Balmoral. Sujan, în vârstă de 45 de ani, un călugăr originar din Nepal, a declarat:

  • ”Regina este importantă pentru noi toți – cei 70 de ani de muncă, de dedicare și determinare pentru îmbunătățirea situației oamenilor. După cel de-al Doilea Război Mondial, țara se afla într-o perioadă dificilă. Ea a fost o figură, o persoană în care poți avea încredere. Nu poți avea încredere în politicieni”.

Ora 16:00 Publicul a izbucnit în aplauze spontane la finalul unui salut militar de 96 de salve pentru regină, la Edinburgh. Orașul a căzut într-o tăcere aproape completă în timp ce trei tunuri au tras 96 de salve, câte unul pentru fiecare an din viața reginei, din turnulețele faimoaselor clădiri din Edinburgh. Pocnetul puternic al împușcăturilor a părut să reverbereze de la Castle Rock peste Royal Mile din oraș, unde securitatea a fost întărită înainte de sosirea sicriului reginei la Palatul Holyroodhouse de la Balmoral în acest weekend, transmite The Guardian. 

Ora 15:50 Regele Charles al III-lea a ajuns la Londra. 

Ora 15:30 Charles va fi proclamat oficial ca rege în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Aderare, la care va participa sâmbătă fiul său, prințul William. Pentru prima dată, evenimentul va fi transmis la televizor, transmite The Guardian.

Ora 15:17 Archie și Lilibet, copiii ducelui și ducesei de Sussex, au acum dreptul de a fi numiți prinț și prințesă. Ei pot primi aceste titluri în calitate de copii ai fiului noului monarh. Lipsa titlurilor regale a fost ridicată ca o problemă de dispută în interviul televizat al prințului Harry și al lui Meghan cu Oprah Winfrey. Dar cei doi copii pot fi acum prinț și prințesă, deși nu există nicio confirmare cu privire la faptul dacă titlurile vor fi folosite. Există și alte modificări ale titlurilor. Prințul William și Kate sunt acum ducele și ducesa de Cornwall și Cambridge, moștenitorul nefiind automat prinț de Wales, transmite BBC.

Ora 15:15 Liz Truss se va întâlni vineri după-amiază cu Regele Charles al III-lea pentru prima dată de la moartea Reginei. Se așteaptă ca prim-ministrul să meargă la Palatul Buckingham pentru o audiență cu regele după sosirea sa la Londra din Scoția. După întâlnirea cu Truss, care se află în funcție de numai patru zile, Charles este așteptat să țină un discurs televizat către națiune. Este puțin probabil ca Truss să țină un discurs vineri, dar va face o lectură la o slujbă de comemorare a reginei la Catedrala St Paul, care va avea loc vineri la ora 18.00.

Ora 15:00 Chiar în fața porților castelului Windsor, mulți au călătorit din întreaga țară pentru a-i aduce un omagiu Elisabetei a II-a. Una dintre aceste persoane a fost Beryl McAvoy, în vârstă de 81 de ani, din Ealing, care a venit în același loc și în urmă cu 25 de ani pentru a depune flori după moartea prințesei Diana.

  • „Gândindu-mă la regină, era pur și simplu frumoasă”, a spus McAvoy.

Ea a fost întotdeauna acolo pentru toată lumea. Pare ciudat că ea nu mai este aici, a trecut mult timp. McAvoy, care avea 11 ani când Elisabeta a II-a a fost încoronată, a spus că inițial i-a fost greu să accepte vestea că aceasta a murit.

  • „Nu mi-a venit să cred la început, a fost foarte trist”, a spus McAvoy. „Dar a murit liniștită, nu a avut dureri sau altceva, ceea ce a fost frumos, deși devenise fragilă”.

Ora 14:57 Banca Angliei a amânat ședința de săptămâna viitoare a Comitetului de politică monetară din cauza perioadei de doliu național care a urmat decesului reginei. În schimb, noua decizie privind ratele va fi anunțată pe 22 septembrie. Într-o declarație se arată:

  • ”Având în vedere perioada de doliu național care este acum observată în Regatul Unit, ședința din 2022 septembrie a Comitetului de politică monetară a fost amânată pentru o perioadă de o săptămână”, transmite The Guardian.

Ora 14:37 Regina Margrethe a II-a a Danemarcei va participa la celebrările ocazionate de cea de-a 50-a aniversare a ascensiunii sale pe tron în acest weekend – în pofida morţii reginei Elisabeta a II-a -, însă programul Jubileului său de Aur a fost modificat în semn de respect faţă de cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.ro.

Celebrările vor avea loc în cele din urmă în zilele de 10 şi 11 septembrie. Programul a fost însă adaptat şi nu va mai include majoritatea apariţiilor publice ale reginei Margrethe a II-a, inclusiv o paradă în trăsura regală pe străzile din Copenhaga şi prezenţe în balconul oficial al Palatului Regal şi la sediul Primăriei din capitala daneză, precizează AFP.

O reprezentaţie de gală programată sâmbătă seară la Teatrul Regal, o slujbă la Catedrala din Copenhaga duminică dimineaţă şi o serată de gală la Castelul Christiansborg duminică seară au fost însă menţinute, dar într-un „format adaptat”. Ceremonia de la sediul Primăriei din Copenhaga a fost amânată sine die.

Regina Margrethe a II-a i-a transmis un mesaj de condoleanţe noului rege britanic, Charles al III-lea, joi seară, în care a spus că mama lui era „foarte respectată şi profund iubită”, relatează DPA.

Ora 14:20 Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat vineri, că dispariţia Reginei Elisabeta a II-a este regretabilă, el exprimându-şi, totodată, speranţa că Regele Charles al III-lea va găsi, şi după preluarea tronului Marii Britanii, timpul necesar pentru a reveni în judeţul Covasna, scrie Agerpres.ro. Tamas Sandor a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Valea Zălanului şi Micloşoara, două localităţi din judeţul Covasna unde Regele Charles al III-lea a a venit constant în vacanţă în ultimii ani, au devenit cunoscute pe plan internaţional datorită acestuia.

Ora 14:16 Guvernul britanic este ”unit în susţinerea” noului rege Charles al III-lea, care a urcat pe tron în urma decesului mamei sale Elizabeth a II-a, anunţă Guvernul britanic, în urma unui Consiliu extraordinar al Miniştrilor, relatează AFP, citată de News.ro.

  • ”Cabinetul s-a arătat unit în susţinerea sa a Majestăţii Sale Regele”, anunţă un purtător de cuvânt al premierului Liz Truss, care precizează că ”un moment de reculegere” a fost respectat la sfârşitul reuniunii în memoria suvernei defuncte.

Ora 14:03: Regele Charles III a plecat de la Castelul Balmoral spre Londra, transmite BBC.

Ora 14:00: Bat clopotele în toată Marea Britanie în semn de omagiu pentru Regina Elisabeta.

Ora 13:50 Președintele Putin „nu ia în considerare” participarea la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, a declarat purtătorul său de cuvânt. Mass-media de stat rusă RIA Novosti l-a citat pe Dmitri Peskov, care a declarat că Kremlinul va „aștepta anunțarea protocolului ceremoniei” înainte de a decide cine va reprezenta Rusia, The Guardian.

Ora 13:13 Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, un mesaj de condoleanțe Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

  • „În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită. Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare”, a transmis Președintele României Majestății Sale Regele Charles al III-lea.

Ora 12:56 Prinţul Harry, fiul cel mic al noului rege Charles al III-lea, a părăsit vineri, la prima oră a dimineţii, 7:20 GMT, Castelul Balmoral din Scoţia, unde a murit joi bunica sa, regina Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, transmite EFE, citată de Agerpres.ro. După cum a informat postul public de televiziune BBC, ducele de Sussex a părăsit reşedinţa regală scoţiană în fruntea unui convoi format din două vehicule. Harry s-a deplasat joi seara la castel, fără soţia sa Meghan, care a rămas la Londra, potrivit presei britanice, la fel cum a făcut-o şi cumnata sa, Kate, soţia prinţului William, care a rămas şi ea la Windsor, pentru a avea grijă de cei trei copii ai cuplului, George, Charlotte şi Louise. Ducii de Sussex, Harry şi Meghan, care locuiesc în SUA împreună cu cei doi copii, Archie şi Lilibet, efectuau săptămâna aceasta un turneu în Europa şi intenţionau să călătorească în noaptea de joi spre vineri la Londra pentru a asista la decernarea premiilor unei fundaţii împotriva bolilor pediatrice, eveniment care s-a anulat.

Ora 12:43 Truss va trebui să confirme durata doliului național, care va fi probabil o perioadă de aproximativ 12 zile, care se va încheia a doua zi după înmormântare. De asemenea, se așteaptă ca guvernul să anunțe că ziua înmormântării va fi zi de sărbătoare publică, transmite The Guardian.

Ora 12:22 Pentru Rege, va fi foarte puțin timp pentru doliu în particular. Odată ajuns la Londra, este așteptat să se întâlnească cu Contele Mareșal, în prezent Edward Fitzalan-Howard, Ducele de Norfolk, pentru a aproba planurile atent coregrafiate pentru zilele și săptămânile următoare, transmite The Guardian.

Ora 12:07 Prima zi completă a domniei Regelui Charles al III-lea a început, noul monarh călătorind la Londra pentru a se întâlni cu prim-ministrul și a se pregăti pentru un discurs național vineri seara, scrie The Guardian.

Ora 11:56 Regele Charles al III-lea a cerut ca o perioadă de doliu regal să fie respectată de vineri până la șapte zile după funeraliile reginei, potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham, care a adăugat că data funeraliilor va fi confirmată „în timp util”, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 11.25: Ce urmează la Londra:

Vineri

Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs în calitate de rege, potrivit purtătorului său de cuvânt. Încă nu a fost precizată ora discursului său. La prânz, clopotele vor bate în semn de omagiu pentru regină la Westminster Abbey, Catedrala St Paul și Castelul Windsor.

La ora 13.00, în Hyde Park și în alte locuri vor fi trase salve de tun de 96 de cartușe pentru a marca fiecare an din viața Reginei Elisabeta. Seara va avea loc o slujbă de comemorare la Catedrala St Paul.

Sâmbătă

Se așteaptă ca Charles să fie proclamat oficial rege (deși, din punct de vedere tehnic, a devenit rege în momentul în care regina a murit). Ceremonia va avea loc la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. În cadrul reuniunii, va fi anunțat decesul Reginei Elisabeta și va fi citită cu voce tare o proclamație tradițională.

Regele Charles participă apoi la o a doua întâlnire cu grupul unde va face prima declarație și va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoției (singurul jurământ pe care îl depune regele). Apoi el va fi declarat oficial noul rege.

Drapelele vor reveni la catarg complet pentru o perioadă de 24 de ore începând de sâmbătă, la ora 13:00 BST, pentru a marca proclamarea regelui Charles ca rege, înainte de a reveni la jumătate de catarg pentru doliu.

Între timp, Regina Elisabeta va fi depusă la Catedrala St Giles din Edinburgh, în timp ce se fac pregătirile pentru înmormântarea sa, care este așteptată peste aproximativ 10 zile. Sicriul va fi apoi transportat cu avionul la Londra, unde sute de mii de oameni vor putea trece pe lângă ea pe parcursul a patru zile de doliu la Westminster Hall.

Ora 10.55: ”God save the King”: Titlul imnului național al Regatului Unit și cuvintele se schimbă după moartea Reginei Elisabeta și urcarea pe tron a Regelui Charles. Vezi aici mai multe detalii

Ora 10.50: Steagul de la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în bernă

Ora 08:51 Premierul Jacinda Ardern a afirmat că Noua Zeelandă a aflat în zorii zile cu „mare tristeţe” despre decesul reginei Elisabeta a II-a. Ea spune că vestea i-a fost transmisă de un agent de securitate care a trezit-o din somn.

  • „O amintire puternică pe care o voi avea despre ea este râsul. A fost extraordinară”, a spus Ardern.

Ora 08:39 Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis vineri „sincere condoleanţe familiei regale, guvernului şi poporului britanic”, la moartea reginei Elisabeta a II-a, a transmis televiziunea publică CCTV, citată de AFP.

  • „În numele guvernului şi poporului chinez, precum şi în propriul său nume, Xi Jinping a transmis profunde condoleanţe. Decesul ei este o pierdere imensă pentru poporul britanic”, a transmis CCTV.

Ora 08:08 Regele Charles și Camilla, acum regina consoartă, au rămas la Balmoral în noaptea de joi spre vineri, însă vineri se vor deplasa la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul prim-ministru, Liz Truss, transmite The Guardian.

Ora 08:04 Celebra clădire Empire State Building a fost luminată în violet şi argintiu, joi noapte, ca omagiu pentru regina Elizabeth a II-a.

Ora 08:01 Luminile Turnului Eiffel au fost stinse la miezul nopții în onoarea Reginei.

Ora 07:59 Canada va avea o perioadă de doliu de 10 zile. Steagurile vor fi arborate la jumătatea catargului până la apusul soarelui în ziua înmormântării Reginei.

Ora 07:57 Sir Elton John i-a adus un omagiu Reginei în timpul unui concert susținut joi la Toronto, transmite BBC. Cântărețul este un prieten al Familiei Regale și anul trecut a fost numit în Ordinul Companionilor de Onoare, unde numărul membrilor este limitat la 65 de persoane. În timpul concertului său de la Rogers Centre, el a spus mulțimii:

  • „Am fost în preajma ei și a fost fantastică. Și a condus țara prin unele dintre cele mai mari și cele mai întunecate momente ale noastre cu grație, decență și o căldură autentică și grijulie.”

Ora 07:54 Actorul Daniel Craig, care l-a interpretat pe James Bond, celebrul agent secret aflat în slujba Majestăţii Sale, a afirmat că regina Elisabeta a II-a lasă în urmă o „moştenire fără egal şi i se va simţi lipsa”, transmite News.ro. Craig a jucat cu regina într-un filmuleţ pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. În acel filmuleţ, Daniel Craig o escortează pe regină pe coridoarele Palatului Buckingham.

Ora 07:45 Premierul japonez Fumio Kishida a deplâns vineri o „mare pierdere” pentru comunitatea internaţională după decesul reginei Elisabeta a II-a, exprimându-şi „profunda tristeţe”, relatează AFP, citată de Agerpres.

  • „Dispariţia reginei, care a condus Regatul Unit în vremuri tulburi în întreaga lume, este o mare pierdere nu numai pentru poporul britanic, ci şi pentru comunitatea internaţională”, a subliniat premierul nipon.

Ora 07:30 Preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill au mers, joi seară, la ambasada Marii Britanii din Washington, unde au semnat în cartea de condoleanţe deschisă în omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a, transmite News.ro.

Ora 07:25 Șoferii de taxi din Londra i-au adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Faimoasele black cabs s-au strâns în fața Palatului Buckingham.

Ora 07:00 Familia Regală a deschis o carte de condoleanțe online, transmite BBC. Site-ul oficial al Familiei Regale a fost actualizat în urma decesului Reginei, Regele Charles al III-lea figurând acum ca Majestatea Sa Regele. A fost deschisă o carte de condoleanțe pe care oamenii o pot semna online. Cei îndurerați pot vizita site-ul royal.uk pentru a-și lăsa mesajele.

Ora 23.54 Evenimente sportive din Marea Britanie vor fi oprite vineri, în semn de omagiu după decesul reginei Elizabeth a II-a, informează The Guardian, citată de News.ro. Al treilea meci test dintre Anglia şi Africa de Sud, la crichet, campionatul de golf şi competiţiile de călărie nu vor mai avea loc vineri. În plus, conducătorii din mai multe sporturi, inclusiv cei ai Premier League, se vor reuni de urgenţă vineri pentru a discuta despre ce se va întâmpla în weekend.

Ora 23.51 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, survenită în ziua de joi, 8 septembrie 2022. Patriarhul Daniel a subliniat că Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, relatează basilica.ro

Ora 23.43 Sute de oameni s-au strâns în faţa Palatului Buckingham înainte şi după anunţul decesului reginei Elizabeth a II-a. De asemenea, zeci de oameni s-au adunat şi la castelul Balmoral. Poliţia a înlăturat barierele care blocau porţile Castelului Balmoral, pentru a permite publicului să depună flori pentru regină. La Buckingham Palace, oamenii au cântat God Save the Queen şi God Save The King pentru noul rege, Charles al III-lea, transmite BBC.

Ora 23.37 Premierul britanic, Liz Truss, a vorbit cu regele Charles al III-lea după ce a făcut o declaraţie în faţa biroului său din Downing Street pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta şi pentru a cere Marii Britanii să se unească în jurul noului monarh al ţării, a declarat joi purtătorul său de cuvânt, transmite Reuters, citată de Agerpres. Acesta a precizat că secretarul său de cabinet a anunţat-o de moartea reginei la ora 15:30 GMT şi că în cursul zilei de joi va avea o întâlnire cu miniştrii care vor lua parte la evenmentele de comemorare a reginei, cu membri ai casei regale şi cu poliţia.

Ora 23.28 Papa Francisc a deplâns joi moartea reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, lăudând ”serviciul neobosit pentru binele” ţării sale şi ”exemplul său de devotament faţă de datorie”, asigurând totodată că se roagă pentru fiul ei ”în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege”, sub numele de Charles al III-lea, transmite Agerpres.

Ora 23.27 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru „pierderea ireparabilă” a reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul serii, la vârsta de 96 de ani, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. Detalii aici.

Ora 23.18 Ducele de Sussex, prinţul Harry, a ajuns joi la castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde a murit în cursul zilei bunica sa, regina Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, transmite EFE, citată de Agerpres. După cum a informat presa locală, fiul cel mic al noului rege, Charles al III-lea, şi al prinţesei Diana de Wales, a fost văzut într-unul dintre vehiculele care intrau pe poarta castelului.

Înainte sosise şi fratele său mai mare, William, ducele de Cambridge, însoţit de unchii săi – ducele de York, Andrew, contele de Wessex, Edward, şi contesa de Wessex. Ducesele de Cambridge şi Sussex, Kate şi Meghan, nu au călătorit la castelul Balmoral împreună cu soţii lor.

Ora 23:00 Liz Truss a fost informată despre moartea reginei Elisabeta a II-a la ora locală 16.30, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al prim ministrului britanic, scrie The Guardian. Ea a primit vestea de la secretarul de cabinet, Simon Case. După declaraţia de la Downing Street, Truss a vorbit cu regele Charles al III-lea şi conduce o reuniune a miniştrilor programată de la ora locală 21.00, transmite News.ro.

Ora 22:57 India şi Pakistanul au adus joi un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul după-amiezii, subliniind marile sale calităţi de lider al fostei puteri coloniale britanice, relatează AFP, citată de Agerpres.ro. Premierul indian Narendra Modi s-a declarat ”întristat de dispariţia” celei care a urcat pe tron în 1952, devenind primul monarh britanic care nu a condus Imperiul indian, care a dispărut în 1947 odată cu Partiţia şi independenţa Indiei şi Pakistanului. Monarhul britanic a fost ”un lider inspiraţional pentru naţiunea şi poporul său”, a declarat Modi, prezentând condoleanţe familiei regale şi poporului britanic. El şi-a amintit că, în timpul unei întâlniri dintre cei doi lideri în Marea Britanie, regina i-a arătat o batistă dăruită la nunta sa de către eroul indian al independenţei Mahatma Gandhi.

Ora 22:55 Adunarea Generală a ONU şi membrii Consiliului de Securitate al ONU au păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă joi. La începutul unei sesiuni a Adunării Generale, preşedintele acesteia, Abdulla Shahid, şi-a exprimat ”condoleanţele” faţă de poporul britanic, descriind un ”moment de profundă tristeţe pentru familia regală, poporul britanic şi comunitatea internaţională”, şi a precizat că un omagiu oficial adus reginei va avea loc la o dată ulterioară, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Ora 22:54 Harry, duce de Sussex, a ajuns la castelul Balmoral, unde deja au fost depuse flori, la câteva ore după ce au sosit fratele său William şi prinţii Andrew şi Edward. Prinţul Harry se va alătura celorlalţi membri ai familiei regale sosiţi la Balmoral, unde regina Elizabeth a II-a a murit în urmă cu câteva ore. Soţia sa Meghan nu a mers cu el în Scoţia, scrie News.ro.

Ora 22:50 Turnul Eiffel din Paris nu va fi luminat joi seară, în semn de omagiu pentru regina Elisabeta a II-a, a anunţat primarul capitalei Franţei, Anne Hidalgo. În Brazilia, preşedintele Jair Bolsonaro a decretat trei zile de doliu naţional după moartea reginei. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la 96 de ani, după o domnie de 70 de ani, scrie News.ro.

Ora 22:49 Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, joi seară, un mesaj după decesul Reginei elisabeta a II-a. ”A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania”, a transmis cancelarul.

”Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania”, a scris, joi seară, pe Twitter, cancelarul general.

Olaf Scholz afirmă, de asemenea, că angajamentul reginei ”pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat”.

”Ne va lipsi, nu în ultimul rând, umorul ei minunat”, a adăugat Olaf Scholz.

Ora 22:46 Regele Felipe al VI-a al Spaniei a afirmat că regina Elizabeth a II-a a scris şi modelat cele mai relevante capitole din istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii, transmite News.ro.

„Majestatea Sa Regina Elizabeth a II-a a fost, fără îndoială, martoră, a scris şi modelat cele mai relevante capitole din istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii”, a spus regele Spaniei, Felipe al VI-lea. El a lăudat „simţul datoriei, angajamentul şi întreaga viaţă dedicată slujirii poporului”

Regele belgian Phillippe şi soţia sa, regina Mathilde, au vorbit despre „un monarh excepţional care a marcat profund istoria”, dând dovadă de „demnitate, curaj şi devotament pe tot parcursul domniei sale”. „A fost o personalitate extraordinară. Vom păstra mereu amintiri frumoase despre această mare Doamnă (…). Fiecare dintre întâlnirile noastre va rămâne pentru totdeauna gravată în amintirile noastre”, a spus cuplul regal belgian, exprimându-şi „tristeţea enormă”.

Ora 22:45 Membrii formaţiei The Rolling Stones şi Sir Elton John au transmis un omagiu la moartea reginei Elizabeth II, subliniind „prezenţa constantă” în viaţa britanicilor. The Rolling Stones salută o „prezenţă constantă” în viaţa lor şi a britanicilor. Sir Elton John şi-a exprimat „profunda tristeţe” după moartea reginei. „A fost o prezenţă care a inspirat şi ne-a condus ţara prin unele dintre cele mai măreţe şi întunecate momente cu graţie, decenţă şi căldură”. „Regina Elizabeth reprezintă o mare parte din viaţa mea, din copilărie până astăzi, şi îmi va lipsi mult”, scrie News.ro.

Ora 22:28 Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a declarat joi într-un comunicat că „rugăciunile sale se îndreaptă către rege şi familia regală” după moartea reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

  • „Am pierdut persoana a cărei loialitate de neclintit, serviciu şi smerenie ne-au ajutat să dăm un sens la ceea ce suntem în decenii de schimbări extraordinare în lumea, naţiunea şi societatea noastră”, a spus arhiepiscopul de Canterbury.

Regina Elisabeta a II-a a murit „în pace” joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.

Ora 22:26 Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, afirmă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite Agerpres.

  • „O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!”, a scris Geoană, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Ora 22:20 Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a declarat: „Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să o cunoaştem pe Majestatea Sa şi ea a însemnat foarte mult pentru noi”. Şi George W Bush a evocat personalitatea Reginei Elisabeta a II-a, transmite News.ro.

  • „Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante”.
  • „La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil”, au mai transmis soţii Obama.

Şi George W Bush, fost preşedinte al SUA, a spus că el şi soţia sa Laura „au fost onoraţi să o cunoască pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”. El a spus într-o declaraţie: „Era o femeie de mare intelect, farmec şi spirit”.

  • „Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa – şi cu câinele ei Corgi – sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre.
  • „Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic”.

Ora 22:18 Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, a afirmat că regina Elizabeth a II-a a avut o domnie glorioasă, în timp ce Boris Johnson vorbeşte despre „cea mai tristă” zi pentru Regatul Unit.

  • „A fost marele nostru noroc să o avem pe ea ca domnitoare. Ne-am pierdut nu doar monarhul, ci şi matriarha naţiunii noastre, figura care mai mult decât oricare alta a adus ţara noastră împreună, ne-a ţinut în legătură cu natura noastră mai bună, a personificat tot ceea ce ne face mândri că suntem britanici. O vom jeli, de va fi dor de ea. Domnia ei a fost cu adevărat glorioasă”, a afirmat Blair.

Fostul premier britanic Boris Johnson a postat pe Twitter o declaraţie după anunţul că regina Elizabeth a II-a a murit, spunând că este „cea mai tristă zi a ţării”. „În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în nefiinţă a reginei noastre, un sentiment profund şi personal de pierdere – poate mult mai intens decât ne aşteptam. Părea eternă şi minunată şi am început să credem, la fel ca nişte copii, că va fi nemuritoare. Valuri de durere străbat lumea, de la Balmoral până la ţările din Commonwealth pe care le-a preţuit şi au preţuit-o”, a scris el.

Ora 22:15 Casa Albă a transmis, joi, o declaraţie a preşedintelui Joe Biden şi a primei doamne Jill Biden cu ocazia decesului Reginei Elisabeta a II-a, în care preşedintele SUA arată că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh, ea a definit o eră. Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite, ea a contribuit la a face ca relaţia noastră să fie specială, a mai spus preşedintele Biden, citat de News.ro.

  • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. O admiraţie statornică pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane”, se arată în mesajul preşedintelui Statelor Unite ale Americii.

Ora 22:00 Prinţul William şi Catherine şi-au asumat titlurile de Duce şi Ducesă de Cornwall, potrivit contului lor oficial de Twitter. Prinţul Charles şi Camilla erau cunoscuţi anterior cu aceste titluri, transmite joi seară CNN. În urma anunţului de joi al morţii reginei Elisabeta a II-a, biografia contului oficial de Twitter al lui Kate şi William s-a schimbat în: „Contul oficial al Ducelui şi Ducesei de Cornwall şi Cambridge şi al Fundaţiei Regale, cu sediul la Palatul Kensington”, transmite News.ro.

Ora 21:57 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost ”martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor”. ”Ea a fost o lumină călăuzitoare a continuităţii de-a lungul acestor schimbări, fără să înceteze să afişeze un calm şi o dedicare care au dat putere multora”, a adăugat ea, transmite News.ro.

Ora 21:50 Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, a declarat, joi, că regina Elizabeth a II-a a fost o „mare doamnă”, aşa cum nu a mai fost alta. El a spus şi că aceasta avea un minunat simţ al umorului.

  • „Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip”, a afirmat Trump, citat de News.ro.

Ora 21:46 Nicolae al României a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe:

  • ”Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins din viață. De-a lungul celor 72 de ani de domnie, a trecut prin multe încercări politice și sociale, fiind ghidată însă mereu de credință și de iubirea pentru țară. Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Ora 21:42 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter: „Am aflat cu profundă tristețe despre moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.
„În numele poporului, transmitem sincere condoleanțe @Familiei Regale, întregii Marii Britanii și Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de voi”, scrie The Guardian.

Ora 21:39 Banca Angliei afirmă că bancnotele actuale rămân în circulație. Bancnotele cu imaginea reginei Elisabeta au în continuare curs legal, a confirmat Banca Angliei.

  • „Un alt anunț referitor la bancnotele existente ale Băncii Angliei va fi făcut după ce va fi respectată perioada de doliu”, a precizat banca centrală.

Regina a fost primul monarh care a figurat pe bancnotele Băncii Angliei. Este de așteptat ca acestea să prezinte ulterior imaginea regelui Charles.

Ora 21:35 Şeful Antonio Guterres a lăudat „graţia, demnitatea şi devotamentul” reginei, care a fost o „prezenţă liniştitoare în decenii de schimbări de anvergură”. Potrivit acestuia, regina „a fost larg admirată pentru graţia, demnitatea şi devotamentul ei în întreaga lume. Ea a fost o prezenţă liniştitoare pe parcursul deceniilor de schimbări de anvergură, inclusiv decolonizarea în Africa şi Asia”, a spus Gutteres.

Ora 21:34 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că este „profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a”. „De mai bine de 70 de ani, ea a întruchipat un leadership (…). Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO, Regatului Unit şi Canadei, şi oamenilor din Commonwealth”, transmite News.ro.

Ora 21:32 Premierul Justin Trudeau a afirmat, joi, că populaţia Canadei va preţui mereu înţelepciunea reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 96 de ani.

  • „Pe măsură ce ne uităm înapoi la viaţa şi domnia ei care a durat atâtea decenii, canadienii îşi vor aminti mereu şi vor preţui înţelepciunea, compasiunea şi căldura Majestăţii Sale. Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale în această perioadă dificilă”, a spus Trudeau, citat de News.ro.

Ora 21:29 Pagina web oficială a familiei regale britanice a fost „dezactivată temporar” ca urmare a încetării din viaţă, joi, a reginei Elisabeta a II-a, la reşedinţa sa din castelul Balmoral, în Scoţia, la vârsta de 96 de ani, transmite EFE. După aflarea anunţului oficial al decesului suveranului britanic, site-ul web al monarhiei a actualizat datele referitoare la regină, pe pagină apărând următoarea informaţie: „Regina Elisabeta a II-a, 1926-2022”, scrie Agerpres.ro.

Ora 21:27 Premierul Truss îl numește pe noul Rege al Marii Britanii Charles al III-lea și îndeamnă Marea Britanie să „se unească”, scrie AFP pe Twitter:

Ora 21:22 Charles este noul rege al Marii Britanii: el va fi proclamat oficial în cel mult 24 de ore și una dintre primele decizii va fi să își aleagă numele / Care sunt pașii până la încoronare. Detalii aici. 

Ora 21:20 Un anunț despre moartea Elisabetei a II-a a fost afișat pe porțile Palatului Buckingham. Doliul va dura 10 zile în Marea Britanie și 30 de zile pentru membrii familiei regale.

Ora 21:17 Familia Regală tocmai a dat publicității o declarație în numele lui Charles, noul rege al Marii Britanii, transmis de BBC. Acesta scrie:

  • „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, este primul mesaj al Regelui Charles.

Ora 21:11 Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a transmis mesajul de la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

  • ”Suntem devastați, Regina Elisabeta a II-a a fost o piatră pe care Marea Britanie modernă se construia. Este țara măreață datorită ei. A venit la conducere după al doilea Război Mondial, a fost lidera a 57 de state. Regina ne-a asigurat stabilitate, a avut spiritul Marii Britanii și acel spirit va dura, a fost cel mai longeviv monarh din istoria țării, a condus cu demnitate timp de 70 de ani. A fost iubită și admirată în Marea Britanie și toată lumea. A fost o inspirație personală pentru mine și pentru britanice. Săptămâna aceasta a rămas hotărâtă să își continuie datoriile și m-a numit premierul ei. În zilele dificile ne vom uni cu prietenii noștri din Marea Britanie și întreaga lume pentru a comemora viața ei strălucitoare. Coroana trece la un nou monarh, la Majestatea Sa, Regele Charles. Suntem alături de familia regală, le oferim devotamentul nostru, cum mama lui și-a devotat viața atât de mult timp. Suntem într-o nouă eră în istoria magnifică a țării noastre. Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege!”.

Ora 20:58 Președintele Klaus Iohannis a transmis:

  • ”Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”.

Ora 20:52 Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj de condoleanțe:

  • ”Regina Elisabeta a fost un model! 96 de ani de viață și 70 de ani în slujba unei națiuni. Cele nouă decenii, capitole întregi din istoria întregii lumi, s-au încheiat astăzi demn, așa cum a trăit toți cei 96 de ani Majestatea Sa. Un popor întreg este în suferință și o lume e în doliu. Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Ora 20:51 Președintele Franței, Emmanuel Macron, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

  • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o regină cu suflet, care și-a lăsat amprenta asupra țării și secolului ei”.

Ora 20:49 Liderul USR Cătălin Drulă a transmis de asemenea un mesaj de condoleanțe pentru Casa Regală a Marii Britanii:

  • ”Condoleanțele noastre merg către familia regală și întregul popor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnității și stabilității. Majestatea Sa s-a aflat alături de poporul britanic timp de peste 70 de ani în momente de celebrare la fel ca în momentele dificile fiind monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului. Regina Elisabeta a II-a, care recent a celebrat Jubileul de Platină, este pentru cei mai mulți oameni din întreaga lume singurul monarh britanic cu care am fost contemporani. Decesul Majestății Sale este cu adevărat finalul unei ere”.

Ora 20:47 Casa Regală a României a transmis un mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

  • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a trecut la cele veșnice. Biroul de Presă al Majestății Sale Custodele Coroanei este împuternicit să facă următorul comunicat: Majestatea Sa Margareta a României și Alteța Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deîndată ce Secretariatul Regal va primi instrucțiuni de la Custodele Coroanei, vom reveni cu detalii”.

Ora 20:42 Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a transmis un mesaj la moartea Reginei Elisabeta:

  • ”Cu profundă tristețe, trimit sincere condoleanțe familiei regale, poporului britanic și al Regatului Commonwealth. Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, a construit punți între națiuni și indivizi care vor dăinui pentru generațiile următoare”.

Ora 20:35 Prințul Charles a preluat coroana și a devenit Regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, anunță Familia Regală pe pagina oficială de Twitter. Prințul William a devenit astfel moștenitorul tronului Marii Britanii. 

BREAKING Ora 20:30 Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham.

UPDATE Ora 20:28 Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a devenit cea mai recentă personalitate politică care i-a transmis reginei urările sale de bine, scrie Sky News.

Vorbind la sediul ONU din New York, purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, a declarat: „Urmărim cu toții povestea în curs de desfășurare din Regatul Unit și vreau doar să spun că, din punctul de vedere al secretarului general, gândurile sale sunt alături de regină, de familia ei și de poporul britanic în acest moment”.

UPDATE Ora 20:22 Se pare că Prințul Harry este singurul membru al Familiei Regale care mai trebuie să sosească astăzi la Balmoral, informează Sky News.

Corespondentul regal al Sky News, Rhiannon Mills, spune că a fost „pur noroc” că acesta se află în Marea Britanie, unde a avut o serie de angajamente, și nu la casa sa din California.  Încă nu știm clar când va sosi, dar s-a raportat mai devreme că ar fi pe drum.

Prinții William și Andrew, precum și contele și contesa de Wessex, au sosit mai devreme la reședința reginei într-un Range Rover. Charles, Camilla și Anne au fost deja în zonă și se află, la rândul lor, la castelul Balmoral.

UPDATE Ora 20:06 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat-o joi pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca fiind un simbol al istoriei comune a Europei și a oferit „gânduri și rugăciuni” pentru monarh, transmite AFP.

„Gândurile și rugăciunile mele sunt cu ea. Și ea reprezintă întreaga istorie a Europei, care este casa noastră comună, împreună cu prietenii noștri britanici”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă la Rotterdam.

„Ea ne-a oferit tuturor în toți acești ani – întotdeauna – stabilitate, încredere. Ea a dat dovadă de un curaj imens. Ea este o legendă în ochii mei”.

UPDATE Ora 19:21 Membrii de rang înalt ai familiei regale au sosit la Balmoral, relatează Sky News. Mai multe mașini Range Rover au fost văzute îndreptându-se spre porțile castelului scoțian. Deocamdată nu este clar cine se afla în interiorul vehiculelor, deși prințul William, prințul Andrew, prințul Edward și Sophie, contesa de Wessex se aflau în avionul care a aterizat în urmă cu aproximativ o oră la Aberdeen.

UPDATE Ora 19:11 Gândurile președintelui american Joe Biden sunt alături de regină și familia regală, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit BBC.

UPDATE Ora 18:59 Premierul Canadei, Justin Trudeau, a transmis pe Twitter urări de bine Reginei și Familiei Regale. „Gândurile canadienilor sunt alături de regină”, a afirmat Trudeau.

UPDATE Ora 18:54 Meghan Markle „nu călătorește la Balmoral”. Ducesa de Sussex nu călătorește la Balmoral împreună cu ducele de Sussex, Harry făcând călătoria de unul singur, au declarat surse pentru Sky News.

Numeroși membri de rang înalt ai familiei regale s-au grăbit să ajungă la castelul scoțian, după ce a apărut informația că medicii sunt „îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale”.

Ducesa de Cambridge nu călătorește nici ea la Aberdeenshire, deoarece are grijă de cei trei copii ai săi în Windsor. Se înțelege că Meghan va rămâne la Londra, dar nu va participa la premiile WellChild. Ducesa ar putea eventual să i se alăture lui Harry în Scoția la o dată ulterioară, a precizat sursa, în urma schimbării de plan.

UPDATE Ora 18:49 Ploaia bate cu putere la porțile de la Balmoral, scrie BBC. Un grup tot mai mare de camere de televiziune și de reporteri se adună la fața locului, precum și un număr mic de spectatori.

Atmosfera este foarte discretă, oamenii adăpostindu-se sub umbrele și copaci. Discuțiile care au loc se învârt în principal în jurul noutăților privind situația reginei Elisabeta a II-a și a membrilor familiei regale care sosesc la reședința de vară a suveranei britanice.

UPDATE Ora 18:40 „Palatul a mers mai departe decât o face în mod normal” prin comunicatul eliberat joi privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a, spune editorul medical al BBC, Fergus Walsh. El a spus că fraza cheie din declarația dată mai devreme de Palatul Buckingham, a fost „medicii erau îngrijorați”.

El a subliniat, de asemenea, semnificația faptului că membrii familiei au sosit la Balmoral, unde regina a fost cazată în timpul verii. Până de curând, sănătatea ei a fost „relativ robustă”, a explicat el. El a descris monarhul ca fiind „un personaj permanent”, adăugând că „cu toții ne-am trăit viața alături de regină”.

UPDATE Ora 18:34 Prim-ministrul Liz Truss nu are deocamdată planuri de a călători în Scoția, a declarat joi purtătorul său de cuvânt, refuzând să comenteze situația din jurul reginei Elisabeta, după ce medicii au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală, relatează Reuters.

UPDATE Ora 17:58 Prinții William, Andrew și Edward au aterizat în Aberdeen, Scoția. Avionul care a aterizat îi are la bord pe ducele de Cambridge, pe ducele de York și pe contele și contesa de Wessex, potrivit BBC. Membrii familiei regale britanice se îndreaptă spre Balmoral.

UPDATE Ora 17.09: Prințul Harry și Meghan, ducele și ducesa de Sussex, sunt în drum spre Balmoral, unde se îndreaptă deja Prințul William.

UPDATE Ora 17.06: Corespondentul regal Nicholas Witchell de la BBC:

„Declarația de la Palatul Buckingham este semnificativă, deoarece reprezintă un contrast față de ultimele două luni, când Palatul Buckingham a spus cât mai puține lucruri posibile.

Acesta a spus că ea se simte în continuare confortabil la Balmoral.

Dar faptul că Palatul Buckingham a considerat necesar să emită o declarație și faptul că membrii familiei călătoresc acolo spune totul.

Așa cum a spus primul ministru, întreaga țară va fi profund îngrijorată și cred că trebuie să presupunem că există motive pentru asta.

A existat această deteriorare treptată a stării de sănătate a reginei în ultimele luni. În mod clar, în ultimele 24-48 de ore, medicii au devenit mai îngrijorați.”

UPDATE Ora 16.51: Arhiepiscopul de Canterbury a spus că „rugăciunile naţiunii” sunt pentru regină.

„Rugăciunile mele şi rugăciunile oamenilor din (Biserica Angliei) şi din întreaga naţiune sunt alături de Majestatea Sa Regina astăzi. Fie ca prezenţa lui Dumnezeu să o întărească şi să o mângâie pe Majestatea Sa, familia ei şi pe cei care au grijă de ea la Balmoral”, a spus acesta.

Lideri catolici, evrei și musulmani se roagă pentru sănătatea reginei.

Cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscopul de Westminster și șeful Bisericii Catolice din Anglia și Țara Galilor, s-a declarat „îngrijorat” de veștile privind starea de sănătate a reginei.

De asemenea, acesta și-a oferit rugăciunile sale, adăugând: „Fie ca binecuvântările Domnului să o întărească și să o mângâie pe ea și familia ei”.

Rabinul-șef al Regatului Unit a exprimat sentimente similare, spunând că regina „se află foarte mult în rugăciunile mele astăzi”.

Ephraim Mirvis, rabinul-șef al Congregațiilor Evreiești Unite din Commonwealth, a declarat: „Știu că comunitățile evreiești din Commonwealth mi se vor alătura în a-i ura o recuperare completă și rapidă”.

Consiliul Musulman al Marii Britanii i-a urat reginei o „recuperare rapidă și de durată” și s-a rugat pentru monarh și pentru familia regală.

UPDATE Ora 16.49: Tradiționala ceremonie de schimbare a gărzii, care urma să aibă loc vineri dimineață în fața Palatului Buckingham, a fost anulată.

Un panou a fost amplasat într-o zonă din fața palatului, unde au loc exercițiile iconice, pentru a-i anunța pe turiști că aceasta a fost anulată, relatează BBC.

UPDATE Ora 16.17: Zeci de oameni s-au adunat în fața porților castelului Balmoral din Aberdeenshire, transmite BBC.

Ofițeri de poliție stau de pază la porțile aleii care duce la castel, unde reginei i se alătură membri ai familiei sale.

Palatul Buckingham a precizat în declarația sa că regina se află la castel și se simte „confortabil” .

UPDATE Ora 16.15: Formularea atentă a declarației palatului sugerează că „este posibil să se întâmple ceva serios”, spune fostul corespondent regal al BBC Richard Sumner.

În cadrul BBC News, el a declarat: „Întreaga politică a palatului a fost întotdeauna subestimarea și am suspectat întotdeauna că este posibil să fie vorba de mai mult decât o problemă de mobilitate”.

Pe lângă înaintarea în vârstă, ar putea exista și alte probleme medicale mai complicate, spune el.

„Când ai 96 de ani, bineînțeles că nu te poți aștepta să ai sănătatea unui tânăr de 25 de ani.”

Să sperăm că aceasta este o furtună trecătoare care poate fi depășită, dar cred că, judecând după formularea atentă a palatului, este posibil să se întâmple ceva serios aici.

Sumner adaugă: „Oamenii care au văzut-o spun că, din punct de vedere mental, este foarte ageră și foarte interesată de tot ce se întâmplă.”

El spune că se pare că „corpul ei cedează” – deși nu este clar „în ce fel sau cât de grav”.

UPDATE Ora 16.00: Harry și Meghan vor călători în Scoția.

Ducele și ducesa de Sussex vor călători în Scoția, a declarat un purtător de cuvânt al cuplului, transmite BBC.

Cuplul, care acum locuiește în SUA, a fost în ultimele zile în Marea Britanie pentru diverse angajamente.

Ei se află acum în Germania, pentru a marca un an până la Jocurile Invictus – o competiție pentru veteranii militari răniți – care va avea loc acolo.

UPDATE Ora 15.55: Ducesa de Cambridge a rămas la Windsor în timp ce prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis se află în prima lor zi la noua școală, a anunțat Palatul Kensington.

UPDATE Ora 15.46: Ducele de York – Prințul Andrew – este în drum spre Balmoral. Contele și contesa de Wessex, Edward și Sophie, se deplasează și ei acolo, iar prințesa Anne se află deja în Scoția, unde a avut angajamente.

Toți copiii reginei se află sau călătoresc spre Balmoral, potrivit BBC.

UPDATE Ora 15.38: Corespondentul regal al BBC Jonny Dymond spune că există un grad de îngrijorare care nu a mai fost văzut până acum pornind chiar de la faptul că declarația a fost emisă în condițiile în care Palatul Buckingham este foarte reticent în a face orice comentariu despre starea de sănătate a reginei.

Formularea declarației, conform căreia medicii reginei sunt îngrijorați de sănătatea ei și că aceasta rămâne sub supraveghere medicală, precum și deplasarea celor mai importanți membri ai familiei regale spre Balmoral, spre regină, toate acestea indică un grad clar de îngrijorare pentru sănătatea reginei în vârstă de 96 de ani.

Potrivit corespondentului BBC, nu vor obținute lămuriri din partea palatului, pentru că ei nu dezvăluie detalii despre starea de sănătate a membrilor de rang înalt ai Familiei Regale.

Dar faptul că familia se adună la Balmoral este un indiciu al seriozității situației, subliniază acesta.

UPDATE Ora 15.30: Comunicatul difuzat de Palatul Buckingham despre starea de sănătate a reginei este neobișnuit, potrivit expertului Robert Hardman.

El a declarat pentru BBC: „Palatul nu emite în mod normal buletine despre sănătatea reginei, decât dacă este vorba de ceva semnificativ”.

„Ultima dată când o declarație ca să spunem așa a venit din senin a fost pentru a ne anunța la începutul acestui an că a fost diagnosticată cu Covid”, spune el.

„Dar, în general, opinia este că, dacă nu este supusă unei proceduri medicale în spital, atunci acestea sunt chestiuni private… așa că, în mod clar, faptul că Palatul a considerat necesar să facă o declarație este un motiv de îngrijorare.”

Robert Hardman este jurnalist, autor și documentarist britanic, cunoscut mai ales pentru activitatea sa legată de familia regală britanică.

Știrea inițială: Palatul Buckingham a dat publicității un comunicat de presă referitor la starea de sănătate a reginei.

„În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați pentru starea de sănătate a Majestății Sale și au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală”, se arată în comunicatul citat de BBC.

„Regina rămâne confortabilă și se află la Balmoral”.

Familia apropiată a fost informată.

Prințul de Wales și ducesa de Cornwall au plecat la Balmoral, a precizat Clarence House. Ducele de Cambridge se deplasează, de asemenea, acolo.

Anunțul vine după ce regina, în vârstă de 96 de ani, s-a retras miercuri de la un Consiliu Privat virtual, medicii recomandându-i să se odihnească.

Premierul Liz Truss a declarat că „întreaga țară” va fi „profund îngrijorată” de această veste.

„Gândurile mele – și ale oamenilor din întreaga noastră Marea Britanie – sunt alături de Majestatea Sa Regina și de familia ei în aceste momente”, a adăugat ea.

Regina a numit-o marți pe Liz Truss în funcția de prim-ministru la Balmoral, în loc să se deplaseze la Londra pentru eveniment.

De-a lungul celor 70 de ani de domnie, regina a avut de obicei o audiență cu noul prim-ministru la Palatul Buckingham. Din iulie, ea se află într-o vacanță de vară la reședința sa din Scoția.

Speakerul Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a întrerupt discursul liderului SNP Westminster, Ian Blackford, în timpul dezbaterii pe tema energiei din Camera Comunelor, pentru a le vorbi parlamentarilor despre starea de sănătate a reginei.

Știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

64 comentarii

  1. Condoleante fii pregatit!

    • Sa speram că nu ii nevoie de data asta. Poate o mai duce regina vreo 2 ani. Aruncă regatul in beznă daca moare.

    • @Alien
      🤘😆😆😆😆😆😆

      I-ai dat-o tare și apăsat la cioc! Bună marfa, mai aduceți!

    • De la booster i se trage, daca nu se vaccina traia 114 ani, aveau dreptate sosocii!
      A lasat-o motorasul cum zic ei!

    • Se pregătește Ion Iliescu. La fel ca regina, Ilici face parte dinte-o dinastie care a condus cel mai mult o țara. PCR-FSN-PSD.

  2. Long live the King.

  3. In familia asta longevitatea femeilor nevicioase (nefumatoare, care stiu sa bea numai paharul „de pofta” etc.) e pe la 100 de ani. Deci si regina o va mai duce 2 pana la 4 (poate chiar 5) ani. Poate ca prerogativele ii vor fi transferate lui Charles, dar regina o va mai duce cativa ani. Si, avand in vedere ca e o baba simpatica, de ce nu?

  4. O groaza de glume răsuflate pe aici despre o femeie foarte in vârsta.

    • Da, cum ar fi „monument al naturii” sau „restanta a secolului trecut”…Oamenii sunt nepasatori, nerecunoscatori din pacate, fie ei iertati

  5. Regina cică ar fi murit de fapt. Toate canalele de știri din regat sunt blocate și o singura știre rulează pe BBC news over and over again. Mie personal îmi pare rau. S-a încheiat o era.

  6. Ce face baiatul ala din fam „regala”, care ardea minore cu epstein?

    • O arde pe m@-ta urmezi tu, Putin sibtoti hom0sexualii care pupa-n d b rusia 👍🤣

    • Ce treaba are putin cu ce am spus eu? Ai idei putine si fixe, adica esti un bun executant pt partid. Bravo, azi iti meriti rublele.

  7. Interesant de știut ce spun experții britanici, de părerea ziaristilor suntem sătui.

  8. Multa Sanatate ! Reginei , Elisabeta a II-a !

  9. Good health ! To the Queen , Elizabeth II !

  10. Dupa moartea Printului Philip, Regina a parut ca se stinge incet-incet…
    Asa am vazut la soacra mea, Dumnezeu s-o odihneasca: arata fix ca Regina Angliei, micuta, cu palarie si in negru era bine pe picioarele ei la moartea socrului, vorbea cu colegii sotului meu, era OK…. imediat a pierdut puterea, in 5 luni era la pat zacand fara putere, a murit de singuratate dupa 53 de ani de casatorie…

  11. Doresc să prezint condoleanțe preventiv…că nu se știe avem și noi o vârstă….. :))

  12. Puff,in final Iliescu ii ingroapa pe toti!

  13. Oare intanirea de zilele trecute cu noul prim-ministru n-are nici o contributie?

  14. Oare intalnirea de ieri cu noul prim-ministru n-are nici o contributie?

  15. Gata! A fost frumos dar in maxim o luna va bea ceaiul cu printesa Diana. Daca o sa vrea aia 😂

  16. … cine se duce mai intai: regina sau Iliescu. Am pierdut pariul.

  17. G4 bucurati-va de onestii care va comenteaza pe aici…

  18. Dumnezeu sa o ierte !

  19. Condoleanțe familiei regale, a fost cel mai longeviv monarh care a domnit vreodată !

  20. Rusofilii ordinari si trolii mu!sti cu mamele c!rve o sa comenteze cu bucurie de moartea ei…scarbele

  21. SINCERE CONDOLENCES ! FOR QUEEN ELIZABETH II !

  22. Ba ce oameni de stat are Ro.! Auzi si tu,condoleante trimise de Ciolacu.

  23. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
    Odihna veșnică!!!!!!

  24. Ce de lacrimi, ce de jale.
    Deci ce-a facut Regina pentru voi, ca eu nu am inteles?

  25. Englezilor le-a murit matca, D-zeu sa o odihneasca!

    • Acuma e pauza, dar daca Becali accepta un bacsis pt stimularea englezilor devastati psihologic de decesul reginei, s-ar putea sa avem un Eurovizion, sau o renuntare la lupta ca a lui Halep cu ucrainianca de la US Open.

  26. @ DRK – Ti-am mai zis eu, ai probleme grave la mansarda baietica! Du-te si te cauta, ia un tratament, ceva…

  27. Mai bine ar prelua tronul William.Charles la 70 ani tot idei invechite are.

  28. A reprezentat un factor de echilibru in relatiile internationale si nu numai. Condoleanțe familiei regale. Odihneasca-se in pace.

  29. condolences

  30. Nu „o scăpat”… Tu ești DOVADA !!!
    Bati cu cop piețele în tastatură

  31. Următorul „pe listă” e PUTLER !
    Păzea putin… piticule…. ajung la KK remlin

  32. Dumnezeu să o ierte .
    Altfel , e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla chioarei Românii !

  33. Dumnezeu s-o odihnească.
    Mor rând pe rând oamenii de stat. Rămânem doar cu oamenii politici.

  34. De ce traducem Elisabeta, dar nu si Charles?

  35. La noi e republica lui Dej și Groza.

  36. Nu credeam să mai existe pantofi cu talpă de piele adevărată. Nu va spun cât au costat pentru că nu vreau să-mi fac dușmani, dar arată formidabil. Vă doresc sănătate și bogăție la toți. Pa, pa!

  37. Regele Carol al III-lea? Ce rege Carol? Nu sunteti in stare nici un nume sa scrieti in acest articol

  38. În macaroanele bine fierte amesteci nucă măcinată cu zahăr, și pe deasupra răzuiești ciocolată.
    Pentru cei mici este rețeta ideală.

  39. Zice ca sunt 4 gusturi fundamentale: dulce, amar, acru şi sărat si ar mai fi „UMAMI” care provine de la receptorii gustativi specifici pentru carne.
    Ma intreb de ce oare se spune peste tot ca nu este bine sa mancam carne (si in special carne rosie).

  40. Cam multi bogati “mor” in ultima vreme. Doar nu credeti ca au fost anuntati ca vine “ceva”.

  41. LIVE ! HIS MAJESTY , KING CHARLES III ! Neagu Mircea 59 Years .

  42. 70 de milioane de vizionari pe youtube:
    Baby Cats – Cute and Funny Baby Cat Videos Compilation

  43. numai vladimir putin nu moare! asta traieste in continuare! pacat! pentru cate a facut ea! merita mai mult! dumnezeu sa o odihneasca in pace! nici nu m-am gandit ca se duce la 96 ani! sigur ca la varsta aceasta se duc multi oameni pe lumea ailalta! dar din pacate nu m-am asteptat tocmai la ea! dar asta este toate au un sfarsit pe lumea asta!