LIVE Revoluția din Kazahstan, înăbușită cu ajutorul armatei Rusiei / Președintele Tokaev a ordonat militarilor „să tragă fără avertisment” în „teroriști”: „Ordinea constituțională a fost restabilită”
UPDATE, ora 11.30
Kassym-Jomart Tokaev a precizat într-o apariție televizată că la atacurile din ultimele zile din Almatî au participat 20 de mii de ”bandiți”, care au fost pregătiți într-o singură bază și care au primit sprijin extern. Nu a nominalizat vreun stat care ar fi fost implicat în această pregătire, informează Gazeta.ru.
De asemenea, Tokaev și-a exprimat recunoștința față de țările CSTO pentru sprijinul acordat, menționându-l separat pe Vladimir Putin.
Valoarea preliminară a pagubelor cauzate de revoltele din Almatî s-a ridicat la 44 de miliarde de tenge (aproximativ 100 de milioane de dolari). Evaluarea a fost făcută de Camera de Comerț din Kazahstan.
UPDATE 7 ianuarie, ora 11.20: Președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev, a anunțat vineri că ”ordinea constituțională a fost restabilită” și că a dat ordin forțelor armate „să tragă fără avertisment” în protestatari, pe care i-a numit ”teroriști”.
Mai jos, evenimentele din 6 ianuarie:
UPDATE 19.55: Imaginile apărute în ultimele ore pe agențiile internaționale de presă arată cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă, transmite Digi24. Ar fi vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor protestatari aflați într-un vehicul care anterior a intrat în plin într-un baraj al poliției, în centrul orașului Almatî.
Update 18.57: Continuă luptele între forțele de ordine și protestatari în Alma-Ata. Circa 2.300 de persoane au fost reținute, 18 membri ai forțelor de ordine au fost uciși. Numărul protestatarilor uciși este necunoscut, potrivit presei internaționale. Ministrul de Interne a lansat un avertisment: Cine nu depune armele va fi distrus (Kommersant)
Update 18.22:
Primele unități rusești din forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au sosit în Kazahstan, a anunțat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării. Unitățile celei de-a 45-a brigăzi cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate Ruse au plecat în Kazahstan după ce au președintele Kazahstanului a făcut apel la OTSC să intervină pentru înăbușirea revoltelor populare.
„Subdiviziunile celei de-a 45-a brigăzi separate cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate au făcut un marș de la punctul de desfășurare permanentă la aerodromul de încărcare Chkalovsky, unitatea din Ivanovo – la aerodromul Ivanovo-Severny, unitatea din Ulyanovsk – la Aerodromul Ulyanovsk-Vostochny, unde s-au îmbarcat pe aeronavele militare de transport „, a raportat serviciul de presă al Ministerul Rus al Apărării, citat de Kommersant.
Circa 3.000 de militari ruși participă la operațiunea din Kazahstan, alături de alte 200 sute de soldați din Tadjikistan, 80 din Armenia și 500 din Belarus, dar și un număr neprecizat din Kîrgizstan. Misiunea lor este de a proteja obiectele strategice ale statului și unitățile militare kazahe.
UPDATE, ora 17:31
Forţele de ordine kazahe au avertizat manifestanţii adunaţi în Piaţa Republicii din Almatî să se disperseze, după care au deschis focul; conform relatărilor martorilor, există răniţi şi dinspre piaţă se aud împuşcături şi explozii puternice, transmite agenţia rusă TASS, citată de Agerpres.
”Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!”, le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.
”Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.
”Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugând că ”focurile de armă durează de 15 minute”. ”Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”, continuă acelaşi martor.
În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că ”un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.
Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze ”bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.
UPDATE, ora 14,20
Poliția a reținut aproximativ două mii de oameni în Almaty, anunță agenția de presă TASS, care citează Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan.
Serviciul de presă al ministerului a numit operațiunea poliției drept una de „curățare”. Oamenii sunt reținuți în apropierea departamentului de poliție din Almaty.
UPDATE, ora 14,19
Guvernul condus de președintele Kassym-Zhomart Tokayev a stabilit prețuri plafon pentru vânzările cu amănuntul de gaz lichefiat pentru realimentarea vehiculelor la benzinării. În funcție de regiune, prețul variază de la 50 la 75 de tenge pe litru (0,11 – 0,17 dolari pe litru). Aceste norme vor fi valabile 180 de zile.
Pe lângă stabilirea plafonurilor de preț pentru gazul lichefiat, măsuri similare sunt impuse și prețurilor la benzină și motorină. Și acestea vor fi valabile pentru 180 de zile.
Astfel, pentru benzină standard 80, prețul este stabilit la 89 tenge (0,20 dolari) pe litru; Pentru benzină 92 – 182 tenge (0,42 dolari) pe litru, iar pentru benzină 95 – 215 tenge (0,49 dolari) pe litru.
Au fost luate măsuri adecvate privind prețurile la motorină – în funcție de regiune, acestea sunt stabilite în intervalul de la 230 la 260 tenge (de la 0,53 la 0,60 dolari).
O altă măsură a fost luată pentru a stabiliza prețurile la produsele alimentare. În această idee s-a decis interzicerea exportului de vite mari în străinătate pentru o perioadă de 6 luni, precum și exportul de cartofi și morcovi pentru o perioadă de 3 luni.
UPDATE, ora 14.05
Deputatul Dumei de Stat Sultan Khamzaev, reprezentant al Partidului Rusia Unită al președintelui Putin, a propus organizarea unui referendum în republica Kazahstan, privind unificarea cu Rusia.
„Asia Centrală este pământul Rusiei! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții este aceasta: Susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind reunificarea Kazahstanului cu patria sa istorică – Rusia. Aș dori să menționez că însuși președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev își face toate declarațiile în rusă. Cred că aceasta va fi o bună manifestare a adevăratei democrații!” a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
UPDATE, ora 13.28
Trupe și echipament militar se îndreaptă spre aeroportul se îndreaptă spre Aeroportul Machulinschi de lângă Minsk, potrivit unor video-uri postate pe canalele de Telegram din Belarus.
Nu există încă o confirmare dacă acestea vor fi trimise în cadrul OTSC pentru a interveni în situația din Kazahstan, scrie pe contul său de Twitter jurnalista belarusă, Hanna Liubakova.
UPDATE ora 13
Ministerul rus de Externe a descris evenimentele din Kazahstan ca o tentativă de lovitură de stat, folosind formațiuni armate antrenate și organizate pentru a submina securitatea și integritatea statului, inspirată din exterior .
Rusia a trimis aproximativ 3.000 de militari în Kazahstan. Alți 500 de militari sunt așteptați să ajungă din Belarus, scrie Gazeta.ru.
Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko le-a cerut protestatarilor din Kazahstan să negocieze cu președintele Tokayev.
Potrivit președintelui Belarus, cetățenii ar trebui să înțeleagă că aceasta este țara lor și nu vor avea alta. De asemenea, el i-a sfătuit pe protestatari să „îngenuncheze în fața armatei și să-și ceară scuze”.
Centrul Antiterorist al CSI (Comunitatea Statelor Independente) și-a anunțat disponibilitatea de a oferi asistență republicii pentru a neutraliza ”amenințările teroriste și extremiste”.
UPDATE ora 12
Aeroflot, compania aeriană a Rusiei, a anunțat că anulează toate zborurile către Kazahstan programate pentru 7 ianuarie.
Anterior, compania aeriană a anulat zborurile programate pentru dimineața și seara zilei de 6 ianuarie.
Kârghistan nu va trimite încă trupe, în cadrul protocolului CSTO, o decizie în acest sens urmând a fi votată înainte în parlament, anunță Gazeta.ru. S-a programat o întrunire de urgență a parlamentului pentru a se supune la vot.
Între timp, Belarus și-a confirmat disponibilitatea de a-și îndeplini obligațiile aliate față de Kazahstan în cadrul CSTO.
Ora 11.31
China consideră că evenimentele din Kazahstan sunt o chestiune internă a țării și speră că autoritățile vor putea rezolva problema cu revoltele în mod corespunzător, a declarat într-un briefing purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Wang Wenbin.
„Partea chineză consideră că ceea ce se întâmplă în Kazahstan este o chestiune internă a țării. Suntem încrezători că autoritățile vor putea rezolva problema în mod corespunzător”, a spus Wenbin, citat de ziarul Kommersant.
Ora 11.02
În timpul protestelor de la Almaty, 12 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost uciși și peste 350 au fost răniți, informează Gazeta.ru, care citează autoritățile locale.
Ora 10.51: Care e baza legală pentru intervenția trupelor ruse în Kazahstan: un ”NATO rusesc”
Ora 10.49: Armenia trimite în Kazahstan un contigent militar pentru a ajuta forțele de ordine locale, alături de forțele ruse, transmite Kommersant
Ora 10,30: În timpul revoltelor din Kazahstan, peste o mie de persoane au fost rănite, anunță Kommersant, care citează Ministerul Sănătății al Republicii Kazahstan.
Dintre acestea, 400 de persoane au fost internate, dintre care 62 sunt la terapie intensivă.
Ministerul Sănătății nu a furnizat încă date legate de persoanele care au decedat în urma conflictelor dintre forțele de ordine și protestatari.
UPDATE, ora 10,26
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu plecarea parașutistilor ruși în Kazahstan. Aceștia vor întregi forța Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) o alianță militară interguvernamentală formată în anul 1992 de șase state post-sovietice Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.
Sarcina unităților CSTO va fi protejarea instalațiilor de stat și militare și asistența forțelor de ordine, anunță Ministerul Apărării din Rusia.
Conform agenției TASS, îm capitala țării, Nur-Sultan, nu există demonstrații, iar transportul public funcționează normal.
Există totuși cozi lungi la casele de bilete de la gară, oamenii cumpărând masiv bilete de tren către Almaty.
UPDATE, ora 9,24
Poliția din Kazahstan anunță „eliminarea” a zeci de protestari, la Almatî se aud focuri de armă.
Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.
UPDATE, ora 9.13
Scumpirea gazului lichefiat, scânteia revoluției din Kazahstan: Este principala sursă de carburant pentru mașini și orice creștere de preț se vede în rafturile magazinelor
Scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari, a fost scânteia care a condus la un amplu val de proteste în Kazahstan.
Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat (GNL), acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini şi orice creştere a preţului său atrage după sine creşterea preţurilor alimentare. Costurile vieții de zi cu zi în această țară erau deja în creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.
UPDATE, ora 8.02
Prețul Bitcoin a scăzut pe fondul situației din Kazahstan, unde se află 18% din toate capacitățile mondiale de minare a criptomonedei.
Minarea cripromonedelor a ajuns la mare căutare în Kazahstan, după restricțiile Chinei asupra industriei, inițiate anul trecut. Aproape 90 de mii de computere pentru minerit de criptomonede s-au mutat în această țară din China, în ultima perioadă.
Citește și
UPDATE, ora 7.10
Toate băncile din Kazahstan și-au suspendat activitățile după întreruperea internetului în această țară, a anunțat secretarul de presă al Băncii Naționale, Olzhas Ramazanov, la postul de televiziune Khabar 24, citat TASS .
Potrivit acestuia, măsura vizează protejarea sănătății și vieții angajaților și clienților instituțiilor financiare.
Ramazanov a mai adăugat că activitatea a fost suspendată pentru o zi, până la sfârșitul lunii 6 ianuarie.
„Agenția Republicii Kazahstan pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pieței Financiare și Banca Națională a Kazahstanului îndeamnă cetățenii și mass-media să aibă încredere doar în sursele oficiale de informare”, a conchis Ramazanov.
UPDATE, ora 7
Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere” şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo „în mod paşnic”, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în vreme ce ţara din Asia Centrală a decratat stare de urgenţă, notează Agerpres, care citează AFP.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.
„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet”, a declarat Ned Price într-un comunicat.
„Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă”, a adăugat el.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, „afirmaţiile nebuneşti” ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. „Acest lucru este absolut fals” şi „face parte din strategia rusă de dezinformare”, a insistat ea.
Rusia, pentru care Kazahstanul este extrem de important, a lansat un apel la o „soluţie paşnică” şi „dialog”.
Moscova şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă vor trimite „forţe de menţinere a păcii” în Kazahstan, a anunţat joi preşedintele acestei alianţe militare, după cum a solicitat guvernul fostei republici sovietice.
ONU urmăreşte situaţia „cu îngrijorare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.
„Este foarte important ca toate persoanele implicate în evenimentele actuale să dea dovadă de reţinere, să se abţină de la orice violenţă şi să promoveze dialogul”, a adăugat Stéphane Dujarric.
Mai jos, evenimentele din 5 ianuarie:
UPDATE, 23.20: Premierul Armeniei, Nikol Nicole Pashinyan, care conduce CSTO, răspunde favorbail solicitării președintelui Kazahstanului și anunță că va trimite forțe de menținere a păcii în această țară.
CSTO este controlată de Rusia.
Deocamdată, Nikol Pashinyan nu a anunțat numărul militarilor ce vor fi trimiși și nici țările de proveniență.
„În legătură cu discursul președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, și având în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan, numită, inclusiv, prin intervenție externă, Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO, în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, a hotărât în mod direct Consiliul Colectiv de Menținere a Păcii. Forțele CSTO vor fi trimise către Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza mediul în această țară”, este mesajul transmis de Nicole Pashinyan.
UPDATE, ora 21.45 Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut sprijin militar din partea Rusiei, prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).
„Având în vedere că aceste bande teroriste sunt în esență internaționale, au urmat un antrenament serios în străinătate, atacul lor asupra Kazahstanului poate și trebuie privit ca un act de agresiune. În acest sens, bazându-mă pe tratatul de securitate colectivă, am făcut astăzi un apel la șefii statelor CSTO să ajute Kazahstanul în depășirea acestei amenințări teroriste”, a spus Tokayev, citat de Interfax.
Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSOT) este o alianță militară interguvernamentală încheiată în 1992 de Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. În 1994 s-au alăturat Azerbaidjan, Belarus și Georgia. Cinci ani mai târziu, șașe din cele nouă state – toate în afară de Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan – au acceptat să reînoiască tratatul pentru încă cinci ani, iar în 2002 aceste șașe state au acceptat să creeze Organizația Tratatului de Securitate Colectivă ca o alianță militară. Uzbekistan a reintrat în CSTO în 2006, dar s-a retras în 2012.
UPDATE, ora 20.20 Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.
Cu doar câteva ore înainte a fost raportat că clădirea filialei postului național de televiziune de stat „Kazahstan” a fost cuprinsă de flăcări în Alma-Ata. Se spune că imobilul a fost distrus de persoane necunoscute.
Angajații postului TV au fost bătuți, au fost deschise seifurile și toate echipamentele au fost luate. La plecare au dat foc clădirii și se precizează că pompierii nu au intervenit pentru a stinge incendiul.
UPDATE, ora 17.20
Aeroportul din Almaty a fost preluat de protestatari
Aeroportul din Almaty a fost confiscat de protestatari, relatează Gazeta.ru, care citează Orda.kz, site ce a preluat declarații ale bloggerului Alisher Yelikbayev.
”Toată ziua, pasagerilor li s-a spus că armata protejează aeroportul, avioanele zboară în regim normal, iar check-in-ul s-au desfășurat fără probleme. Acum, serviciul de securitate aeroportuar ne-a spus: <Ne pare rău, aeroportul a fost preluat. Nu vor exista zboruri astăzi>, a declarat bloggerul Alisher Yelikbayev pentru Orda.kz.
Se încearcă demolarea monumentului fostului președinte
Protestatarii încearcă să demoleze un monument al fostului președinte Nursultan Nazarbayev în orașul kazah Taldykorgan, relatează RIA Novosti.
Taldykorgan este capitala regiunii Alma-Ata, unde a fost instituită starea de urgență. De monument au fost legate funii, iar cu ajutorul lor, protestatarii plănuiesc să dea jos statuia fostului lider.
UPDATE, ora 17
Redactor-șef al postului de radio Echo of Moscow, Aleksey Venediktov, a anunțat că fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, este gata să părăsească țara, informează Gazeta.ru.
„Nazarbayev este gata să părăsească Kazahstanul pentru tratament”, a scris Venediktov pe canalul Telegram, citând o sursă din cercurile diplomatice.
Nazarbayev a fost demis din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, pe care trebuia să o dețină pe viață. Consiliul de Securitate al Kazahstanului este condus acum de președintele Kassym-Zhomart Tokayev.
Nursultan Nazarbayev a demisionat din funcția de președinte în martie 2019, după ce a ocupat funcția de șef al statului din 1991. În același timp, politicianul înzestrat cu statutul de lider al națiunii și-a păstrat funcția de președinte al Consiliului de Securitate și a rămas și președintele partidului Nur Otan (Lumina Patriei) și membru al Consiliului Constituțional.
Protestele din Kazahstan au început pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen, regiunea Mangistau, din cauza creșterii prețului unui litru de gaz lichefiat. Două zile mai târziu, au început ciocniri între protestatari și poliție și armată în Almaty și în alte orașe. Ciocniri au avut loc și în Aktobe, Taraz, Aktau și în alte localități.
Prim-ministrul Askar Mamin și guvernul său și-au dat demisia în urma protestelor, iar președintele Kazahstanului a introdus stare de urgență în regiunile Alma-Ata și Mangistau, precum și în Nur-Sultan.
In #Almaty, #Kazakhstan, there are violent scuffles between protesters and the security forces. Armoured vehicles appear to be fleeing from the protesters:
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) January 4, 2022
Kazahstan, al treilea stat din lume, după rezervele de uraniu și cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală
Kazahstan este a 9-a țară din lume după mărimea suprafeței ocupate, teritoriul său fiind de 2.727.300 km², suprafață mai mare decât întreaga Europă de Vest.
Se învecinează cu Rusia, China, Kîrgîstan, Uzbekistan și Turkmenistan, având de asemenea ieșire la Marea Caspică.
Populația țării la 1 noiembrie 2014 număra 17.377.807 de locuitori, densitatea ei fiind foarte mică (aprox. 6 oameni/km²).
Capitala țării este Nursultan, schimbându-și în 2019 denumirea din Astana, care a înlocuit în 1997 fosta capitală, Almaty.
Primul președinte al țării a fost Nursultan Nazarbaev, iar Kassym-Jomart Tokayev este actualul lider al statului.
Președintele poate exercita dreptul de veto asupra legislației care a fost adoptată de Parlament și este, de asemenea, comandantul suprem al forțelor armate.
Primul-ministrul conduce Cabinetul de Miniștri și servește ca șef de guvern al Kazahstanului. În Cabinet există trei vicepremieri și șaisprezece miniștri.
Kazahstanul este o țară foarte bogată în resurse naturale, dar acestea nu sunt încă exploatate la capacitatea maximă.
Rezervele de uraniu din sol, situează țara pe locul 3 în lume.
De asemenea, prezintă cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, iar țara este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.
Pe teritoriul Kazahstanului se află și Cosmodromul Baikonur, numit și Tyuratam, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Acesta, la aproximativ 200 kilometri est de Marea Aral, lângă orașul Tyuratam.
UPDATE, ora 13
Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz, informează Agerpres, care citează AFP.
Clădirea, cunoscută ca fostă reședință a președintelui din Kazahstan a fost incendiată de către protestatari, informează Nexta. Situația degenerează, iar protestatarii atacă clădirile guvernamentale din toată țara.
Articolul inițial:
Guvernul din Kazahstan, una dintre cele mai stabile republici ex-sovietice, a demisionat miercuri în urma protestelor masive din toată țara provocate de creșterea prețului la gazele naturale și carburanți, transmite presa internațională. Preşedintele Kasîm Tokaev a acceptat demisia executivului și a anunțat plafonarea prețurilor.
Kazahstan este unul dintre cei mai mari producători globali de petrol și gaze, iar localnicii au protestat față de creșterea abruptă a prețurilor.
Cu o zi în urmă, poliţia a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie împotriva creşterii preţului la gaze care a reunit câteva mii de persoane la Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală. În urma protestelor au fost arestați 200 de oameni în toată țara.
Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), mişcarea a început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice.
Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.
Foto: EPA/STR (Via Agerpres)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
171 comentarii