G4Media.ro

LIVE Ședință tensionată la Consiliul Superior al Magistraturii, așteptat să dea un…

LIVE Ședință tensionată la Consiliul Superior al Magistraturii, așteptat să dea un aviz privind desființarea Secției Speciale/ Gabriela Baltag: Luați mâna de pe SIIJ dacă vreti binele acestui popor

Update ora 18.44: Ședința CSM s-a încheiat după aproape 7 ore de dezbateri. Urmează votul membrilor.

Update ora 18.13: Judecătoarea Andrea Chiș a susținut că Secția Specială ar trebui desființată și Inspecția Judiciară reformată.

Update ora 18.06: „O decizie de desființare a SIIJ aparține exclusiv politicului.” a subliniat procurorul Codruț Olaru, fără să precizeze cum va vota.

Update ora 18.03: Și procuroarea Tatiana Toader a declarat că va aviza pozitiv proiectul susținut de Stelian Ion.

Update ora 17.57: Procurorul Cristian Ban anunță că votul său va fi pentru desființarea Secției Speciale. „E o zicală, când mai mulți îți spun că ești beat, te duci acasă și te culci! Votul meu va fi pentru desființarea acestei secții.” a precizat magistratul.

Anterior și judecatorul Mihai Bălan a explicat că va da un aviz pozitiv proiectului de desființare a SIIJ.

Update ora 16. 53: Judecătoarea Gabriela Baltag a făcut un apel ca SIIJ să fie lăsată în continuare să funcționeze: „Să luați mana de pe noi si de pe SIIJ (…) daca vreți binele acestui popor să ne lăsați în pace!” a declarat aceasta.

Update ora 16: 50: Fostul președinte al CSM, Lia Savonea lansează un atac la adresa ministrului Stelian Ion: „Eu îl cred pe domnul ministru că nu a înțeles nimic, pentru că era ocupat să bată la tobe. Acum, a uitat că e ministru și continuă să bată la tobe.” a susținut Savonea.

Judecătoarea Nicoleta Țînt a precizat că votul său va fi împotriva desființării Secției de anchetarea a magistraților. „Eu cred că avizul nostru de azi nu poate fi decât negativ, întărind că avem nevoie de garantarea independenței justiției!” potrivit lui Țînt.

Update ora 16.45: Rând pe rând membrii CSM își spun punctele de vedere cu privire la desființarea Secției Speciale. Șefa Instanței Supreme a precizat, în timpul ședinței că va da un aviz negativ proiectului. „Nu voi aviza pozitiv proiectul de lege din următoarele motive: nu răspunde unei probleme de fond, fie că este vorba de SIIJ, fie că e vorba de competența DNA- parchete obișnuite, nu aduce garanții pentru independența judecătorului, care e esențială.” a explicat Corbu.

 

Update ora 14.30: Ședința Consiliului s-a reluat cu dezbateri legate de necesitatea emiterii avizului asupra proiectului de desființare a SIIJ. Dubiile sunt referitoare la faptul că anterior, CSM a avizat negativ un proiect similar, transmis de către Parlamentul României. Cei mai mulți membri ai forului sunt de părere că trebuie să se dea un aviz nou.

„Este cu totul alt act cel de astăzi!” explică ministrul Stelian Ion.

Update ora 13.52: Ședința Plenului CSM s-a suspendat pentru 10 minute, iar la reluare se va discuta pe desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Discuțiile din cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au debutat, joi, cu tensiuni între membrii forului. La punctul de pe ordinea de zi referitor la activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care în anul 2020 a trimis doar două rechizitorii în judecată, în ambele fiind protagonist Mircea Negulescu, președintele Instanței Supreme, Corina Corbu a cerut fără succes amânarea discuțiilor pe motiv că nu este prezent și un reprezentant al Secției pentru a-și expune punctul de vedere. Cererea sa a fost respinsă cu majoritate de colegi.

O solicitare de amânare a venit și din partea unui alt membru al CSM, judecătoarea Evelina Oprina, care a dorit explicații suplimentare din partea conducerii SIIJ cu privire la măsurile dispuse pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.

În discuție a intervenit procurorul general al României, Gabriela Scutea, care a criticat activitatea SIIJ.

„Numărul plângerilor contra soluției, raportat la cele 550 de clasări- există 248 de plângeri promovate de petenți. Există plângeri admise, raportat la modul în care cercetările au fost finalizate, o bună parte a plângerilor care au reținut neefectuarea unor acte de urmărire penală. (…) Infirmările dispuse de procurorul șef adjunct au fost confirmate de instanțe.” A susținut Scutea.

În replică, judecătoarea Simona Marcu a sărit în apărarea Secției Speciale, făcând o paralelă cu activitatea DNA, din anii anteriori.

Mi se pare incorect față de conducerea SIIJ care a întocmit acest raport să discutăm în lipsă, dar dacă tot o facem, trebuie spuse câteva lucruri. S-a vorbit neelegant, nedeontologic despre calitatea colegilor care luctează acolo sau despre activitatea lor.
Cifrele sunt mai puternice, vă prezint de pe site-ul pna.ro, activitatea DNA, structură care avea în jur de 200 de procurori în 2018 a avut 3 rechizitorii, în 2017 a avut 6, iar în 2016 a avut 16 rechizitorii.” A precizat Marcu, cu referire la cauzele cu magistrați.

La rândul său, ministrul Justiției, Stelian Ion s-a declarat „total nemulțumit” de activitatea SIIJ.

„Observăm că au în jur de 2 rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de corupție, nu am văzut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croită greșit această secție, nu avea cum să funcționeze.” A subliniat ministrul.

Un alt membru al forului, procurorul Cristian Ban a pus în discuție lipsa instrumentării de către SIIJ a dosarelor de fapte de corupție în rândul magistraților.

„Colegii m-au provocat să intru în direct, e un raport de activitate, dar eu aș face un bilanț de la încpeut, pentru că de la an la an sunt aceleași rezultate, nu au nici măcar o condamnare, zero condamnări.
Ce putem să mai spunem că pentru fapte de corupție, știm că avem o mare problemă, iarași suntem pe zero.” a declarat Ban.

Sursa foto: captură video ședința Plenului CSM

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Toata tevatura asta, pentru o sectie cu menire politica, nu isi are rostul. Sectia trebuia desfiintata acum 2 ani, dar tocmai genul asta de dezbateri, avize, punere in lucru, etc., sunt niste acte de tergiversare. Minciuna deghizata in amanare. Amanare deghizata in discutii, etc.

    Desfiintati-o si discutati dupa. Momentan avem un instrument politic in justitie, printre multe altele. Hai nu mai fiti partasi la mascarada.

    • Au fost foarte abili PSD-istii. Au exploatat rivalitatea dintre procurori si judecatori. La felul cum sunt numiti procurorii controlul e dat sectiei de judecatori. Normal ca le place, judecatorii dispretuiesc procurorii, incearca demul sa-i scoata din randul magistratilor.
      Ia dati controlul absolut pe numiri sectiei de procurori si sa vedeti cum vor zbiera judecatorii CSM sa se desfiinteze SS. Ata e cheia pentru desfiintarea acestei anomalii judiciare care doar sprijina interesele politice in justitie.

  2. Probabil e luptă la baionetă cu mafia pesedistă din justiție.

    • ASH! TOTU-I VIS SI ARMONIE! NOAPTE BUNA! dornenii SI tudoreii VEGHEAZA.

    • Intre mafia PNL-ista si mafia PSD-ista vrei sa zici.

    • SIIJ nu e numită politic așa cum sunt numiți procurorii șefi …informeaza-te altfel rămâi „neștiutor” …

  3. Cata nesimtire pe cozile alea de topor, faimoasele savarinele ale asa zisei justitii…

    • Secția independentă nu are legătura cu politicul , ci mai degrabă cu activitatea ocultă de gașcă a procurorilor ….În nici un stat european procurorii nu sunt magistrați . Numai în comunism Judecătorii erau la mâna procurorilor. Vă dați seama în cazul unui procuror dacă el trebuie urmărit penal dacă există Secția independentă nu va mai scăpa așa ușor …dar dacă dosarul intră pe mâna colegilor imediat se găsește o soluție de scăpare sau condamnare ușoară.

  4. SSIIJ este singura structură de parchet care nu este numită politic.Asta nu convine politrucilor și securiștilor care nu vor să răspundă pentru faptele lor.În România justiția este o bâtă folosită pentru răzbunări politice.Cum a apărut renumărarea voturilor la S1 și don Stelică vrea desființarea secției .Oare nu este un caz tipic de incompatibilitate? De ce don Stelică nu organizează un concurs pe bune pentru ocuparea posturilor de la SSIIJ?Dacă avem corupție avem DNA și trebuie să-și facă treaba dar ce treabă are DNA să verifice un magistrat prins beat la volan care face accident și este procuror DNA ?Ați mai auzit ceva de respectivul dosar deschis de DNA colegului lor ? Cum a reușit DNA să obțină interceptarea convorbirilor telefonice ale tuturor membrilor CSM?Cum este posibil ca un judecător de la ICCJ care clasează dosarul de incompatibilitate al președintelui statului să fie numit judecător CCR ?Cu ce este diferit de cazul de cel de la Apele Române ? Doar că are imunitate ? Cine trebuie să investigheze un caz de abuz al unui procuror DNA de tipul lui Portocală ?Alt procuror DNA probabil Mandarină .De ce trebuie ca un procuror DNA să bage frica în judecătorul câte nu dă sentințe pe placul lui ?Atunci renunțăm la judecători și sentința să o dea procurorul că să revenim comunismul neomarxist de tip USR.

    • Ba tâmpule SIIJ are procurori neafiliati politic?Mai boule tatal Adina Florea sefa sectiei ICCJ nu era fost pesedist? Mai mortule nu a pus-o psd si Dragnea mai debilule?Iasinovschi alt procuror care a hotarat el renumararea voturilor lui Clotilde Armand incalcand legea chiar seful AEP dandu-i peste bot nu e pesedist? Mare prostalau mai esti

    • Absolut da !!! Mare minune să vă pe cineva care nu e sekurist pe aici …

    • Mai mincinosule, SIIJ e o inventie a lui Dragnea pentru a domina judecatorii si procurorii si a extrage beneficii politice pentru PSD.

      Acum PNL controleaza SIIJ si nu vrea sa o desfiinteze, dar ghinion, USR chiar o vrea desfiintata.

      Poti sa postezi mii de pagini de minciuni, nu te crede nimeni.

    • Ma panarama sefa ICCJ nu e pesedista? Tatal ei nu era pesedist? Procurorul Iasinovschi care a hotarat incalcand legea renumararea voturilor lui Clotilde Armand nu e pesedist? Chiar seful AEP i-a dat peste bot si a spus ca indiferent de renumarare nu se mai poate intoarce un rezultat al voturilor a unui primar care a depus juramantul, uita-te mai beebecule ce averi au acumulat cei 7 procurori SIIJ si cate dosare penale au trimis in judecata in 2 ani de la infiintare-zero,nimic-ziare.com

    • @Kinki hai ca ne-ai facut sa zambim. Mai baga o fisa. Dar de data asta te rugam sa dai cu apa rece pe fata, sa-ti dai doua palme si sa inchizi televizorul. Stai 10 min si meditezi si apoi ne spui ce ai descoperit.

    • Cât de bou poate să fie un cetățean care nu vede că SSIIJ este singura unitate de parchet care nu are sefii numiti de infractorul suprem .Să organizeze concurs CSM pentru numirea unui șef dar boii nu vor decât să fie boii infractorului suprem.Procurorul care investighează eventualele fraude la alegeri anchetează procurorul care a permis intrarea în sala cu buletine de vot ori boii nu au cum să vadă că sunt boi.

    • @Kinki – Am stat si m-am gandit la cine te referi cu infractorul suprem! Am avut un moment de nedumerire pentru ca nu ma puteam gandi decat la flausat, abia pe urma mi-am dat seama ce vrei sa spui.
      Bai, postacule (esti din ala cu state vechi), stiu ca esti trist si depresiv, dar asta e, asa au votat oamenii!
      Esti „decat” penibil.

    • @kinki :
      Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor si ale mafiei psd.
      Judecatorii si procurorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, s-au organizat in asociatii si uniuni, pentru a-si putea duce la indeplinire sarcinile murdare, primite de la mafia psd.
      Acualul CSM a fost populat de oamenii mafiei psd. Chiar asa-zisii reprezentanti ai Societatii Civile sunt de fapt niste likele aflate in slujba mafiei psd.
      Sectia Speciala a fost infiintata pentru a-i teroriza, pentru a-i hartui, pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata sau i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
      Pe de alta parte, Sectia Speciala are rolul de a-i acoperi pe judecatorii corupti sau santajabili, care ii achita pe infractorii din mafia psd, care ii condamna simbolic, cu suspendare, care tergiverseaza la nesfarsit procesele mafiotilor din psd, care nu le confisca integral averile, coform legii confiscarii extinse, sau care ii elibereaza anticipat pe infractorii din mafia psd, condamnati de judecatorii cinstiti si competenti.
      Toate organismele internationale, specializate pe domeniul judiciar, au cerut desfiintarea Sectiei Speciale.
      Sectia Speciala, cu complicitatea fostului ministru corupt si las al justitiei si al membrilor corupti din CSM, a fost populata cu procurori corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd si executa doar ordinele mafiei psd.

  5. PSD nu mai e la guvernare, dar slugile Ciumei Rosii au ramas pe baricadele justitiei strambe: Savonea, Baltag, Corbu etc.

    • Exact!
      Se vede cât de ușor e de mutilat justiția (ce a făcut psd) și căt de greu e de îndreptat.

  6. Luati mana de pe Sectia Speciala daca vreti binele poporului mafiot!
    Multumim judecatoarelor care au fost intotdeauna de partea noastra si a fratilor pesedisti, indeosebi Lia Savonea, cea mai buna dintre toti mafiotii!!!!

  7. Ba tâmpule SIIJ are procurori neafiliati politic?Mai boule tatal Adina Florea sefa sectiei ICCJ nu era fost pesedist? Mai mortule nu a pus-o psd si Dragnea mai debilule?Iasinovschi alt procuror care a hotarat el renumararea voturilor lui Clotilde Armand incalcand legea chiar seful AEP dandu-i peste bot nu e pesedist? Mare prostalau mai esti

  8. . „Eu cred că avizul nostru de azi nu poate fi decât negativ, întărind că avem nevoie de garantarea independenței justiției!”

    Da’ ne leși cu gargara asta.

    „Conform bilanțului Ministerului Public pe 2019, Secția de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a finalizat două rechizitorii.”

    „Din 417 de dosare, 415 au fost clasate.”

    „Șapte procurori, împreună cu polițiștii care-i ajută în dosare costă bugetul Parchetului General 6 milioane de lei pe an.”

    „Efortul bugetar al statului cu menținerea acestei Secții este de 468.000 de lei pe lună doar pentru cheltuieli de personal.”

    „Veniturile totale lunare ale celor șapte procurori care lucrează în cadrul SIIJ au fost în luna martie 2020 în sumă de 191.210 de lei, adică o medie de 27.000 de lei net pe lună de procuror, adică 5.600 de euro.”