LIVE Ședință tensionată la Consiliul Superior al Magistraturii, așteptat să dea un aviz privind desființarea Secției Speciale/ Gabriela Baltag: Luați mâna de pe SIIJ dacă vreti binele acestui popor
Update ora 18.44: Ședința CSM s-a încheiat după aproape 7 ore de dezbateri. Urmează votul membrilor.
Update ora 18.13: Judecătoarea Andrea Chiș a susținut că Secția Specială ar trebui desființată și Inspecția Judiciară reformată.
Update ora 18.06: „O decizie de desființare a SIIJ aparține exclusiv politicului.” a subliniat procurorul Codruț Olaru, fără să precizeze cum va vota.
Update ora 18.03: Și procuroarea Tatiana Toader a declarat că va aviza pozitiv proiectul susținut de Stelian Ion.
Update ora 17.57: Procurorul Cristian Ban anunță că votul său va fi pentru desființarea Secției Speciale. „E o zicală, când mai mulți îți spun că ești beat, te duci acasă și te culci! Votul meu va fi pentru desființarea acestei secții.” a precizat magistratul.
Anterior și judecatorul Mihai Bălan a explicat că va da un aviz pozitiv proiectului de desființare a SIIJ.
Update ora 16. 53: Judecătoarea Gabriela Baltag a făcut un apel ca SIIJ să fie lăsată în continuare să funcționeze: „Să luați mana de pe noi si de pe SIIJ (…) daca vreți binele acestui popor să ne lăsați în pace!” a declarat aceasta.
Update ora 16: 50: Fostul președinte al CSM, Lia Savonea lansează un atac la adresa ministrului Stelian Ion: „Eu îl cred pe domnul ministru că nu a înțeles nimic, pentru că era ocupat să bată la tobe. Acum, a uitat că e ministru și continuă să bată la tobe.” a susținut Savonea.
Judecătoarea Nicoleta Țînt a precizat că votul său va fi împotriva desființării Secției de anchetarea a magistraților. „Eu cred că avizul nostru de azi nu poate fi decât negativ, întărind că avem nevoie de garantarea independenței justiției!” potrivit lui Țînt.
Update ora 16.45: Rând pe rând membrii CSM își spun punctele de vedere cu privire la desființarea Secției Speciale. Șefa Instanței Supreme a precizat, în timpul ședinței că va da un aviz negativ proiectului. „Nu voi aviza pozitiv proiectul de lege din următoarele motive: nu răspunde unei probleme de fond, fie că este vorba de SIIJ, fie că e vorba de competența DNA- parchete obișnuite, nu aduce garanții pentru independența judecătorului, care e esențială.” a explicat Corbu.
Update ora 14.30: Ședința Consiliului s-a reluat cu dezbateri legate de necesitatea emiterii avizului asupra proiectului de desființare a SIIJ. Dubiile sunt referitoare la faptul că anterior, CSM a avizat negativ un proiect similar, transmis de către Parlamentul României. Cei mai mulți membri ai forului sunt de părere că trebuie să se dea un aviz nou.
„Este cu totul alt act cel de astăzi!” explică ministrul Stelian Ion.
Update ora 13.52: Ședința Plenului CSM s-a suspendat pentru 10 minute, iar la reluare se va discuta pe desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.
Discuțiile din cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au debutat, joi, cu tensiuni între membrii forului. La punctul de pe ordinea de zi referitor la activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care în anul 2020 a trimis doar două rechizitorii în judecată, în ambele fiind protagonist Mircea Negulescu, președintele Instanței Supreme, Corina Corbu a cerut fără succes amânarea discuțiilor pe motiv că nu este prezent și un reprezentant al Secției pentru a-și expune punctul de vedere. Cererea sa a fost respinsă cu majoritate de colegi.
O solicitare de amânare a venit și din partea unui alt membru al CSM, judecătoarea Evelina Oprina, care a dorit explicații suplimentare din partea conducerii SIIJ cu privire la măsurile dispuse pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.
În discuție a intervenit procurorul general al României, Gabriela Scutea, care a criticat activitatea SIIJ.
„Numărul plângerilor contra soluției, raportat la cele 550 de clasări- există 248 de plângeri promovate de petenți. Există plângeri admise, raportat la modul în care cercetările au fost finalizate, o bună parte a plângerilor care au reținut neefectuarea unor acte de urmărire penală. (…) Infirmările dispuse de procurorul șef adjunct au fost confirmate de instanțe.” A susținut Scutea.
În replică, judecătoarea Simona Marcu a sărit în apărarea Secției Speciale, făcând o paralelă cu activitatea DNA, din anii anteriori.
Mi se pare incorect față de conducerea SIIJ care a întocmit acest raport să discutăm în lipsă, dar dacă tot o facem, trebuie spuse câteva lucruri. S-a vorbit neelegant, nedeontologic despre calitatea colegilor care luctează acolo sau despre activitatea lor.
Cifrele sunt mai puternice, vă prezint de pe site-ul pna.ro, activitatea DNA, structură care avea în jur de 200 de procurori în 2018 a avut 3 rechizitorii, în 2017 a avut 6, iar în 2016 a avut 16 rechizitorii.” A precizat Marcu, cu referire la cauzele cu magistrați.
La rândul său, ministrul Justiției, Stelian Ion s-a declarat „total nemulțumit” de activitatea SIIJ.
„Observăm că au în jur de 2 rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de corupție, nu am văzut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croită greșit această secție, nu avea cum să funcționeze.” A subliniat ministrul.
Un alt membru al forului, procurorul Cristian Ban a pus în discuție lipsa instrumentării de către SIIJ a dosarelor de fapte de corupție în rândul magistraților.
„Colegii m-au provocat să intru în direct, e un raport de activitate, dar eu aș face un bilanț de la încpeut, pentru că de la an la an sunt aceleași rezultate, nu au nici măcar o condamnare, zero condamnări.
Ce putem să mai spunem că pentru fapte de corupție, știm că avem o mare problemă, iarași suntem pe zero.” a declarat Ban.
Sursa foto: captură video ședința Plenului CSM
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii